![]() |
Sayın myndos
Bonsai ilginç bakış açısı ve farklı bir perfektif alğısı içinde irdelendiğinde ortaya değişik form ve görseller sunan bir ilizyondur. Genel anlamda tüm bonsai dostları ağacı durduğu düzlem içerisinde görür ve alğılar . Unutulan ise bir ağacın farklı olarak her yönde aynı düzlemde değilde 360 derecelik bir acı içinde dairesel şekilde irdelenmesidir. Aşağıda sizin 2 nolou görseli alarak farklı bir açıdan düşündüm. Lütfen unutmayın fotoğraf 2 boyutludur. Bizler ise 3 boyutlu görürüz bu yüzden dolayıda ağacınızın yanında olsam belki daha farklı bir görsel çıkabilir. Biz referans olarak sadece sizn fotoğrafınız üzeridne bakıyoruz. Umarım form ilginizi çeker en alt kısımda ki kare geleçekteki görseli. olabilir. http://img401.imageshack.us/img401/5060/ddddza.jpg SAygılar. |
3 Eklenti(ler)
Değerli deneyimlerinizi kafamdaki tasarımla birleştirerek yaptığım dal budamaları sonucu bitkim fotoğraftaki hale geldi.
Eklenti 105795 Diğer açılardan görüntüleri de aşağıdaki gibi oldu. Eklenti 105796 Son olarak, sağdaki aşağı sarkan dalı da kessem mi acaba? diye düşüne kaldım. Eklenti 105797 Sizin ağacınız olsa o dalı bırakırmıydınız, kesermiydiniz arkadaşlar? |
myndos iyi gunler, ilk kez agacini budayip bonsai yapmiya ugrasan cok az kisi agacini bu sekilde budama yapabiliyor. Bence budama korkusunu atmakla bonsaide kocaman bir adim atmissin kutlarim.
Elin makasa alismisken:) son ekledigin 2 fotograftaki, siz olsaniz o dali budarmiydiniz sorusununa benim cevabim hayir olurdu. Budamayi dusundugun govde agacin guzelligi gibi gorunuyor. Selale tarzinda basladigin bu calismanin en guzel yani o govde. Tarzdaki dusunceni degistirmediysen, ben olsam senin budamayi dusundugun govdeyi birakir. 62. mesajdaki ilk fotograftataki yukari yukselen catalli dali govdeye yakin bir yerden(diger budamalarda oldugu gibi) asagiya sarkan ana govdenin sol tarafindaki(senin birakmak istedigini)budar asagiya sarkan tek ve buyuk govdeyi birakirdim. Onlari budamaya gonlun elvermiyorsa, Budamayi dusundugun buyuk govdeyi de budama birak oyle kalsinlar bir zaman daha dusun sonra karar verirsin. Calismalarinda kolayliklar dilerim. |
1 Eklenti(ler)
Çalışmanıza çok yakın bir örnek
Eklenti 299864 Ağacın sahibi:Pedro j. morales Türü:yeşim ağacı Sayın pedro j.morales teşekkürederiz. |
1 Eklenti(ler)
Hocam yüreklendirici güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bonsai'ye ilgi duymam ve attığım kocaman adım sizlerin sayesinde oldu. Hem sevdirdiniz, başlattınız, yol gösterdiniz, hem cesaret verdiniz. Hepinize müteşekkirim.
Ben artık (yaklaşık 1 yıldır) işimi gücümü bıraktım, elimde makas ve tel, bütün gün yeşimin karşısındayım. Bir o yandan bir bu yandan buduyor, şöyle mi olsa? böyle mi olsa? diye seyrediyor, hayalimde şekilden şekile biçimlendiriyorum. Mesleğim zaten tasarım ağırlıklı olduğu için oldukça zevkli geliyor. Bonsai aşkı, ressam ve grafiker olan eşime de bulaştı ve ufak ufak diğer arkadaşlarıma da tabi. Saksısını, seramikçi bir arkadaşımın atelyesinde birlikte yapacağız. Olgun haline ulaşması kaç yıl sürer, ömrüm son halini görmeye yeter mi bilmem ama... Bonsai işine, keşke 20 yıl önce başlasaymışım diye hayıflanıyorum. Söz konusu aşağı sarkan dalı öneriniz üzerine budamayacağım. Budamayı düşünmemin sebebi; sol tarafındaki sarkan dal ile yanyana bıyık hissi veriyor olması ve aşağı doğru yoğun bir kütle oluşturarak ağırlık yapıyor gibi durmasıydı. Bu problemi çözümünü görmek için, Bonsaisan'ın eklediği Pedro j. morales çalışması harika bir örnek oldu benim için. O dalı yana doğru uzatarak yukarıda oluşacak üçgenle (yukarı doğru göğe uzanan dalları kesmeye gönlüm asla razı değil) birleştireceğim, aradaki boşluk da azalacak. Dilerim, biraz da olsa, örnek çalışmaya benzetmeyi becerebilirim. Artık budama yapmadan telleme ile yola devam, bahara kadar. Bize gösterdiğiniz, kök budaması ile ilgili son çalışmanıza uygun olarak bahar başında kök budamaya girişeceğim. Şimdilik sabırla beklemem gerek sanıyorum. Ayrıca, küçük çalışmaları büyük saksılara aktardım. Acele edip hemen küçük saksılara ekmişim, köklenemeyeceklerini hesap etmem gerekirdi. Tarz konusunda (şelale) fikrimi değiştirmedim. 'Tarzda kararınızı verirseniz , nasıl bir şelale olacağı konusunda yardımcı olurum size.' demiştiniz tourkana. Değerli görüşlerinizi iletirseniz sevinirim. Budadığım dallar aşağıdaki fotoğrafta. İşime yarar derseniz memnuniyetle gönderirim. P.afra'mın gidişatını takip ederken, görüşlerinizi de aktarırsanız bu çalışmayı hep birlikte yapmış oluruz izzeterisen.. Çiçekli yeşim üzerine kurduğunuz hayal bana da güzel geldi gülşen. İlginiz ve desteğiniz için tekrar teşekkürler. Eklenti 106018 Sevgiyle |
Elinizde ki tür çok hızlı gelişen bir tür.
Ve meraklanmayın.Onun verdiğim örmekteki halini alması en fazla 3 yıl süreçektir. Bakınız öncelikle yüksek drenajlı organik yapılı ve humsuca zengin bir toprak karışımı hazırlayın ama unutmayın yüksek drenajlı olmalı. Bir saksıya değilde sayın tourkanın verdiği bir eğitm saksı prototipi vardı. Ben genelde süzgeç, sele tipi bir malzeme kullanıyorum. ve kökleri derine değil toprağa paralel olarak dikin ağacınızı. Köklerin aşağı inmesi daha sonraki bonsai saksısına aktarımda çok fazla kök kaybını doğurur buda sürgünlere etki eder. İlk bahar ayı ile beraber düzenli gübreleme uygulayın.20 günde bir yahut 15 günde bir bu sırada üstten başlayıp düzenli geriye dönük budama ve uç alma yapın. Doğru besleme doğru buduyarak enejiyi kontrol etme uygun şartlar olan güneş hava ısı ve doğru oranda ki toprak nemi gelişimi hızlandıraçaktır. kesinlikle başaraçağınıza eminim. saygılar. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın Myndos,
Ben şöyle bir şeyler karaladım fakat benim çizimimdeki tepedeki üçgen bölümünü yapabilmek için ,ağacınızdaki en tepedeki dalı başlangıç yerinden birkaç farklı teknik kullanarak aşağıya doğru bükmeniz gerekecek( Rafya kullarak telleme veya dalın başlangıç yerine dik üçgen kesik atarak eğme), bu teknikleri size daha sonra izah ederim,belki uygulayan üstatlarımız da olmuştur,hatta belki başka tekniği de vardır :) . Sayın Bonsaisan 'ın eklediği PA çalışmasındaki ,tepenin altındaki kalan dalların modelini de örnek alabilirsiniz,burada karar sizin zevkinize kalıyor. Tasarım tercihinizde en alttaki üçüncü partiyi uygulayabilir ve uygulamazsanız, ama ben olsam sadece en tepe,sağ alt ve sol alt partilerden oluşan bir çalışma uygulardım. Bu dolu ve üçgen ters tencere görünümlü dalları ancak ağacın büyüme karakterine uygun uç alma ,budama ile çatallandırarak kavuşabilirsiniz. İzzet bey ve Ali bey bu konuda oldukça tecrübeliler, İzzet beyin Afralarında budanan bir yerden 4-5 sürgün çıktığını gördüm. sanırım 2-3 sene içinde uygun tekniklerle güzel bir bonsainiz olacak, çok hızlı büyüyen bir ağacınız olduğu için şanslısınız. Budadığınız dallar için teşekkür ederim. :) Dalyan'da ve Ortaca'da çok aradım ama istediğim formda P.A yoktu fidancılarda. |
Sn.tourkana,
Bir dahaki gelişinizde sizi tarla gibi P.afra olan çiçekçiye götüreceğim. Sizin vaktiniz ve yeriniz olmadığı için bir şey diyemedim. P.afra kendi haline bırakıldığı zaman kıvrımlı dik tarzı kendisi oluşturuyor. Çiçekçilerde de bu bitki genelde böyle bulunabiliyor. O nedenle bulamamışsınızdır. Ben çok yaşlı bir P.afra bitkisinin sarkık tarzda işlemenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Çünki kalın bir gövdeye şekil veriyorsunuz, aylarca bekliyorsunuz, şekli neyle vermişseinz onu aldığınız zaman hemen eski haline dönüveriyor. Ben kıvrımlı dik tarz olan bitkimi, gövdesi yukarı doğru düz olsun diye bir çıtaya 6 ay bağladım. Gövdesinin kalınlığı 3 cm. idi. 6 y sonra çıtayı bağladığım ipleri çözdüm. Şimdi ilk haline döndü. Ama ben şimdi yine bağladım. Artık çözmeyeceğim. Ama yani uzayan bir dalı tellediğiniz zaman 20 gün demiyor istediğiniz şekli alıyor. Daha sonra bu şekli biraz korumaya kalıyor iş. Bunlar benim 2 yıllık tecrübem. Ben bu bitkinin takipçisiyim. Bir gün kendimi yeterli bulursam bitkiniz hakkında öneriler getirebilirim ancak. Ama ben olsaydım, arkaya doğru uzanan dalın üzerindeki yukarı doğru olan filizlerin hepsini hemen kesmez bekler, düşünürdüm. Nasıl olsa olan dalı sonradan kesmek kolay. Kolay gelsin. |
Sayın izzeterisen İzmirde yapılan bir bonsai toplantımıza kalkıp gelmiş birde bana güzel bir hediye olarak plastik bir kap içinde bu crasulaları getirmişti.
Ozaman hiç onlara dokunmadım ve daha sonra bir orman çalışması yapmaya karar verdim. 1 tane gövdeyi tek olmak kaydı ile ayırdım ve onu ayrı bir saksıya ektim. Diğerleri ile aşaıda gördüğünüz çalışmayı yaptım. http://bonsaisan.com/webfoto/crasula001.jpg 2 ayda bir gelişen süreçde hızlı bir gelişim sergiledi ve 6 .ayında daire içinde ki dal kesildi. Asıl sorun şuydu çalışmayı yaptıktan sonra sayın izzeterisen crasulalarda kök nemotodu tespit etmiş ve bana hediye ettiği bu bitkide sorun olaçağı ve riskli bir hastalık olduğnu belirtmişti. Bende ormanı bozdum ve köklerin hemen üzerinden 1 cm yukarıdan köksüz kalaçakları şekilde temzileyip gerekli dezenfektan işlemini yaptım. ve gövdelerine kesik yerinin biraz üzerinde ince uçlu bir matkapla delikler açarak Onları saksıya yerleştirdim. Ve toprak eklemeden o şekilde 15 gün bekledim. 15 günün sonunda yeni kökler çıktığında saksıya toprak ekliyerek tam sabitlenmelerini sağladım ogünden bugüne aylar geçti. Ve gördüünüz gibi hızla geliştiler. Okadar hızlı gelişiyorlardı ki her sürügn 1 ayda neredeyse 10 cm boy ve 1 cm dal çapına sahip oluyordu. Bende bunları alıp başka saksılara dikiyordum hatta bazılarını cevremde ki dostlarada verdim. Kısacası sukulet türleri hızlı gelişen ve dengeli bir toprak karışımında uygun gübreleme ve ışık koşullarında inanılmaz hızlı büyüyorlar. SAygılar. |
1 Eklenti(ler)
Acemi olarak oyuna katılmak istedim.Bu fidanı pazar günü İzmirde degerli hocalarımla yapacagımız çalışmaya götürecegim.Oradaki çaılşmayı da sizlerle paylaşacagım.
Saygı dolu sevgiler. |
5 Eklenti(ler)
Fidanıma fikir yürüten olmadıgı için Pazar günü degerli hacamız Orçun benim açımdan çok faydalı geçen bir çalışma yaptı.Bu konuda fidanım hakkında düşünceleri olan arkadaşlarla paylaşmak için aktarıyorum
Araya başka fidanın girmesi hatamdan oldu özür dilerim saygı dolu sevgiler |
adayım
5 Eklenti(ler)
Eklenti 303890
Eklenti 303891 Eklenti 303892 Eklenti 303893 Eklenti 303894 adını bilmediğim adayım geçen sene fidanlıktan almıştım üstünde ufak tefek oynamalar yaptım fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum (birkaç bonsai dostum emin olmamakla bereber"hanımeli")dedi ama tam olarak kimse birşey demedi saygılar |
Sn Tekomusti
Bence bu adayınızı önümüzdeki sezon başı radikal şekilde kısaltın. Sanırım ikiz gövde gideceksiniz? Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Ali Bey merhabalar, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Tebrik ederim...
Ağacınızı epey inceledikten sonra önerilerimi yazıyorum.... Üçüncü dalı kesmeniz isabetli olmuş. Çünkü; bonsai dal dizilimi: alttan başlayarak sağ (sol), sol (sağ) ve arka veya arka yan olmalıydı, ve siz ağacınızdaki bu yanlışı farketmiş olmalısınız ki üçüncü dalı isabetli bir kararla kestiniz. İkinci dalı sola doğru eğmek yerine gövdeyi döndürebilirseniz daha güzel olur diye düşünüyorum. Çünkü dalın çıktığı yöne ilerlemesi bonsaide genel kabul görür. Benim ağacınız üzerindeki çalışmamda şöyle: zirveye yakın olan dalı budayıp, telleyerek ok yönünde düzeltebilirsiniz. Üç sarı nokta koyduğum dalı ise telleyerek yukarı doğru kaldırabilir ve zirve elde edersiniz diye düşünüyorum.en alt dalıda fotoğrafta görüldüğü gibi budadım... (Bonsaisan'ın çalışması da güzel olmuş) Sevgiler... |
siz olsanız ne yaparsınzı formu uygun gibi geldi ayırttım bekletiyorum.
3 Eklenti(ler)
Başlıkta da belirttiğim gibi formu uygun gibi geldi ayırttım bekletiyorum.
Neler cıkar ortaya bakalım ona göre alacagım 2 ağacıda. 1.Yaylıdı ardıç 2.Limon selvi dedi adam. Eklenti 329833 Eklenti 329834 Eklenti 329835 |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bonsai sevdasına yeni yakalanmış biri olarak öcelikle emeğini, bilgisini bonsai severlerden saklamayan ustalara teşekkür ederim. Bilgi dolu bir site oluşturmuşsunuz. Yeni aldığım bir cüce nar fidanı için şekillendirme ile fikirlerinizi rica edebilir miyim? Yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygı ve sevgilerimle... |
Merhaba sn terdil, hoş geldiniz.
Adayınıza yorum yapmak için çok erken. Bir süre daha gelişmesini beklemeniz gerekiyor, ancak gelişimini de seçeceğiniz tarza göre kontrol altında tutmanızda fayda var. Bu süre zarfında forumdaki bonsai ile ilgili konulara bir göz gezdirirseniz size faydalı olacaktır. |
Sayın Sakaki,
nazik cevabınız için teşekkür ederim. siteniz ve sizler sayesinde çokça bilgilendim ama takdir edersiniz ki, iş elimi ağaca sürmeye gelince tedirginlik yaşıyorum. aslında bu ağaçla ilgili biraz daha bilgi vermem lazım ve sizlerden istediğim sizinde belirttiğiniz gibi ileride nasıl bir şekil almasının daha uygun olacağıyla ilgili fikirleriniz. nar fidanı 5 yaşında, 1 ay önce görünen saksısına alınmış, boyu saksı hariç 30 cm, gövdesi en kalın yerinde 2 cm. köklerin gelişmesini beklerken ve gövde kalınlığını artırmak için nasıl bir budama yapmalıyım ve hangi stil daha uygun olacaktır? tekrar teşekkür ederim... |
2 Eklenti(ler)
bonsai hakkında pek bilgim yok ama bu ficusu çok seviyorum kök budaması yaptım daha önce dal budamasını nasıl yapacağım hakkında önerilerinizi alabilir miyim?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025