agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   albtug / Mugo Dağ Çam (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/36765.htm)

albtug 13-03-2015 15:52

albtug / Mugo Dağ Çam
 
2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba arkadaşlar yıllardır bonzai aşkı ile yanıp tutuşan ben sonunda bir Mugo Dağ Çamı alarak ilk adımımı attım. Şimdi sizlerin tavsiyeleriniz, fikir ve önerilerinizi dinlemek buna göre bir yol çizmek istiyorum. Bana bu yolda nasıl ilerlemem gerktiği hakkında bilgi verir; herkesin bu haliyle bile çok beğendiği Mugo'yu ne tarz şekillendirmem, hangi dallar üzerinde değişiklik yapmam konusunda yol gösterirseniz çok sevinirim.

Herkese şimdiden çok teşekkürler.
Not: Önerilerinizi nerelerden dalları nereye bağlamam gerektiği gibi tavsiyelerinizi resim üzerinden çizgilerle gösterebilirseniz çok memnun olurum.

bonsade 13-03-2015 18:28

Sn . Albtug :
Agaciniz guze vel cicekcilerde bulmak zor .Istedigin formu secip bir defada sekillendirmelisin .

albtug 13-03-2015 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsade (Mesaj 1363104)
Sn . Albtug :
Agaciniz guze vel cicekcilerde bulmak zor .Istedigin formu secip bir defada sekillendirmelisin .

Teşekkürler. Evet bu haliyle bile her gören çok beğeniyor da işte nasıl bir form vermem gerektiğini kestiremiyorum tam olarak

badrobot 13-03-2015 20:42

Malesef ibrelilerle aram yok. Ama ağacının potansiyeli yüksek.

murat doğan 13-03-2015 23:27

sayın albtug, gerek şekil olarak gerekse tür olarak çok güzel bir aday edinmişsiniz. çalışması çok keyifli, çok güzel ağaçlar mugo çamlar. İklim olarakta uygun bir yerdesiniz. bende bonsaiye mugo çamla başlamıştım. hatta forumda da var paylaşımlarım. size örnek olması açısından bakabilirsiniz. ancak maalesef benim yaşadığım yerde iklim mugo için çok zorlayıcıydı ve ağaçlarımı yaşatamadım. Size tavsiyem şu olacak. şekil konusunda acele etmeyin. ağacınızı her yönden uzun uzun inceleyin aklınızda oluşabilecek şekilleri hayal etmeye çalışın. bu arada bol bol iğnelilerle ilgili görsellere bakın. Bonsaideki şekil kurallarını mutlaka göz önünde bulundurun. örneğin zirve bakandan uzaklaşmayacak. dallar karşılıklı çıkmayacak, dal gövdenin içbükeyinden çıkmayacak, ilk dal önden çıkmayacak vb. köklerle ilgilide kurallar da var. bunlar neden önemli derseniz, sizin ağacınızın ön yüzünü belirlerken bunlar etkili olacak. mesela ilk resim ön yüz olarak belirlenecekse zirvenin uzaklaştığını düşünerek ona göre bir planlama yapmalısınız. saksı değişiminde bunu ortadan kaldıracak şekilde saksılamanız gerecek, dolayısıyla dal eğimlerini ve düzenlemelerinide ileride ağacın saksıda alacağı konuma göre belirlemeniz gerekecektir. bu sadece bir örnek bunu yapacaksınız diye düşünmeyin. diğer dostlarında dediği gibi ağancın potansiyeli yüksek. alın karşınıza uzun uzun evirip çevirip bol bol seyredin. keyifli çalışmalar diliyorum.

murat doğan 14-03-2015 00:49

2 Eklenti(ler)
Fikir olması açısından bir şeyler karaladım. sizin ikinci fotoğrafınızı kullandım. tabii ki öncelikle şunu unutmamak gerekir ki bu çizim fotoğraf üzerinden yapıldı. fotoğraftan çizdiğim dallar gövde üzerinde var gibi geldi bana. bu açıdan bakınca son ve en iyi kararı siz verebilirsiniz.

Eklenti 540776

Eklenti 540777

bir numaralı dal ilk dal olacak. iki numaralı dal iç bükeyden geldiği için alınacak. 4 numaralı dal ikinci dalımız olacak. 3 numaralı daldan emin olamadım onu siz çıplak gözle kontrol edersiniz eğer kurallara uygun bir dal dzilimi olacaksa kulanabilirsiniz. Kullanacaksanız eğer dikkat edilecek olan nokta o dalın kalın olması, alt dallar daha yaşlı dallar olduğundan üstteki dalların alttaki dallardan daha kalın olmaması gerekir. o yüzden 3 nolu dalı o hali ile değilde kullanılacaksa üzerinde bulunan ikincil ve üçüncül dallar kullanılarak incelterek kullanmalıyız. bu arada arkada kalan dalları fotoğraftan göremediğimizden bunu siz çıplak gözle halledebilirsiniz. böylece üçüncü **** ikinci dalı arkaya uzanan bir dal seçerek derinlik sağlayabilirsiniz. 5 numaralı dalı buduyoruz.7 numaralı alanda bulunan dallar tepe noktasına yaklaştıkça sıklaşarak dizilime devam edilecek, o bölgede sağlı sollu seçılecek dallar var gibi görünüyor. 6 numaralı öbek ise tepe noktasını oluşturacak. iyi çalışmalar diliyorum.

albtug 16-03-2015 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan (Mesaj 1363259)
Fikir olması açısından bir şeyler karaladım. sizin ikinci fotoğrafınızı kullandım. tabii ki öncelikle şunu unutmamak gerekir ki bu çizim fotoğraf üzerinden yapıldı. fotoğraftan çizdiğim dallar gövde üzerinde var gibi geldi bana. bu açıdan bakınca son ve en iyi kararı siz verebilirsiniz.

Çok Teşekkür ederim sayın Murat Doğan Tam istediğim gibi bir açıklama olmuş. Bir de şu konuda yardımcı olur musunuz bu dediğiniz işlemleri hangi sırayla ne zaman yapmalıyım. Yani mevsim/ay olarak. Mesela bugünlerde telleme yapsam olur mu ki dostlar?

murat doğan 16-03-2015 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi albtug (Mesaj 1363663)
Çok Teşekkür ederim sayın Murat Doğan Tam istediğim gibi bir açıklama olmuş. Bir de şu konuda yardımcı olur musunuz bu dediğiniz işlemleri hangi sırayla ne zaman yapmalıyım. Yani mevsim/ay olarak. Mesela bugünlerde telleme yapsam olur mu ki dostlar?

Sn alptug bu size fikir olarak sunduğum sadece bir alternatif, daha öncede dediğim gibi, ağacınızın dallanmasını siz daha iyi görüyorsunuz belkide benim önerimin uygulanması mümkün değildir. o yüzden iğneli türlerle ilgili bol bol fotoğraf araştırın. çamlarla ilgili yapacağınız işlemlere gelince. sanırım mugonuzu tourkanadan aldınız. kendisinin, forumda ve kendi sitesinde, bu türle ilgili gayet güzel açıklamalarını, fotoğraflı uygulamalarını ve videolarını bulabilirsiniz. bu kaynaklardan faydalanın. forumda budama telleme vb işlemlerle ilgili yeterince kaynak var. acele etmeyin, unutmayın ki özellikle çamlarda geri dönüş yok. Yaprak döken türlerde olduğu gibi sert budayıp sürgün elde etme şansınız olmadığından, çamların gelişimine ilişkin doğasını kavramanız lazım. eski iğnelerin azaltılması, sürgünlerin ikiye düşürülmesi gibi konularda tourkananın materyalleri oldukça açıklayıcı. iğnelilerle ilgili çalışmanın zor olduğu söylenir, özellikle yeni başlangıçların bu türle olmaması gibi bir fikir vardır. Ancak bu tamamen iğneli çam gibi ağaçların farklı büyüme gelişme göstermesinden kaynaklanıyor. Yani işi kavrarsanız zor değil aslında. Şöyle düşünmek lazım, çalışması kolay denen türlerde dahi türün özelliklerini bilmiyorsanız oda zor gelecektir. Bonsai sanatı tek başına budama telleme ile yapılan bir şey değil. iyi çalışmalar diliyorum.

albtug 17-03-2015 14:54

Birkaç açıdan daha görünüş
 
5 Eklenti(ler)
Biraz daha yardımcı olması için birkaç kare daha ekledim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025