agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   caglarxx / Japon Akçağacı (Aday No. 1) (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/36404.htm)

caglarxx 27-01-2015 15:07

caglarxx / Japon Akçağacı (Aday No. 1)
 
2 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar
Japon akçaağaclarını yıllardır çok seven, ama şimdilerde fırsat bulabildiğim için bu ağaçlarla ilgili son 6 ayda okumadığım döküman kalmadı.
Birkaç aday (aday adayı belki) belirledim ve edindim.Birçoğunu ayrı başlıklar halinde tanıtıp ,yapılanları ve ağaçtaki gelişmeleri paylaşmayı düşünüyorum.
Bu süreçte tüm arkadaşların fikirleri ve tecrübeleri benim için önemlidir,o yüzden yorum yapmaktan çekinmeyin.

Adayları edinirken yaşadığım sorunlardan (durumlardan ) da bahsetmek isterim.
Bu ağaç türü, yurtdışında da ülkemizde de kıymetli bir ağaç.Bu durum haliyle fiyatlarını etkiliyor.
Nerdeyse 1000 civarında kültürü üretilmiş durumda.
Yaprakları her ay renk değiştireninden,kışın yapraksızken gövdesi kıpkırmızı olana,tam gün güneş sevenden ,hiç güneşten hoşlanmayana kadar , çok çeşitli varyeteleri mevcut.
Ankarada ikamet ediyorsanız karşıyakadaki fidancılardan başka çokta seçeneğiniz yok.Bu fidancılarda aslında çok miktarda japon akçaağacı çeşitleriyle karşılaştım.Ama birçok satıcıda gördüğüm değerleme ağaç kırmızı yapraklıysa ve boyu uzunsa pahalı:))
Hatta sadece kırmızı yapraklı olması yeterli.Neyseki ben adayların %80 ni üst dalları kurumuş ,genelde sergilenmeyen ,arka kısma atılmışlardan tercih ettiğim için fiyatlarla ilgili pek sorun yaşamadım.

Tanıtmak istediğim ilk aday acer palmatum dissectum yaprakları daha ince olan ve genelde salkım söğüt tarzı gelişen bir tür.
Aslında dissectum tercih etmeyeceğim bir kültivar fakat ,beni cezbeden toprağını eşelediğimde ortaya çıkan nebarisi ve üst taraflar tamamen kurumuş olduğundan cazip fiyatı idi.
Ağır budama yapıldığı için sürgünlerin durumuna göre bir tarz belirlemek gerekecek sanıyorum.Özellikle belirtiyorum bu adayda fikirlere çok çok açığım.

Aklıma takılan boyu biraz daha kısa tutmalımıydım acaba?
not:nebari yaklaşık 1,5-2 soda şişesi çapında.

badrobot 27-01-2015 18:22

2 Eklenti(ler)
Eğri bedeni, Konikliği. Nebarisiyle en güzel adayınız bu. Üstteki çatallı yapı çok sıkışık. Bunun size problem çıkarmaktan başka bir işi yok.

caglarxx 27-01-2015 19:46

1 Eklenti(ler)
Sn.badrobot

Doğru gereksiz bir sıkışıklık var.Oldu olacak direk şöyle budasak.

badrobot 27-01-2015 21:16

Bunu hiç önermem ve beğenmedim. Çok küt ve sevimsiz bir hal alır.
Eğer önerimi beğendiyseniz ki en mantıklısı, dediğim gibi yaparsanız asla pişman olmayacağınızı düşünüyorum.

murat doğan 28-01-2015 13:03

ooo harika bir gövde çok beğendim. nereden buldunuz bu güzellikte akçaağacı. hairka bir bonsai olacaktır şüphem yok. Sayın badrobota katılıyorum üzerindeki dallardan birini, ön yüzü belirleyerek ona göre seçin ve diğerlerini budayın derim. sizin öneriniz hoşuma gitmedi. güzel eğri bedeni kaybetmiş olursunuz. ben olsam ilk fotoğraftaki dümdüz çıkan dalı alırdım. birde nebaride gördüğüm siyahlık beni rahatsız etti. orada mantar tarzı bi oluşum yoktur inşallah. bi kontrol edin isterseniz

caglarxx 30-01-2015 11:04

Evet en mantıklı seçeneneğimiz bu ve en kısa zamanda uygulamaya geçelim:)

sn Murat bey sulamadan hemen sonra çektim ,bu agac temiz.

sagol 01-02-2015 18:56

Sayın Caglarxx,

Adayınızın gövdesi çok güzel, sayın Badrobotun önerdiği gibi budanınca güzel bir bonsai olur.

İyi çalışmalar dilerim...

caglarxx 02-02-2015 12:39

5 Eklenti(ler)
son durum

badrobot 02-02-2015 13:36

Süper konik.

murat doğan 02-02-2015 20:30

Çook güzel elinize sağlık. Güzel iş çıkarmışsınız.

Sakaki 11-02-2015 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1351592)
Eğri bedeni, Konikliği. Nebarisiyle en güzel adayınız bu. Üstteki çatallı yapı çok sıkışık. Bunun size problem çıkarmaktan başka bir işi yok.

Ben de bu öneriye katılıyorum!

caglarxx 20-03-2015 18:17

2 Eklenti(ler)
Bugün kökleri elden geçirmek ve nebariden daha fazla faydalanmak adına(insanoğlu buldukça daha fazlasını istiyor) hafif kök budaması yaptım.Neredeyse 1,5 kilo nebari oluşmuş,40-50 tane akçağaç saksıladım kök budaması yaptım böyle oluşumu sadece bu adayda gördüm.
Nebarideki gereksiz çıkıntılardan bir iki tanesini kestim.Macunla yara yerlerini kapattım yeni toprağa diktim.
Dikilmiş halinin fotosunu çekmeyi unutmuşum onuda yarın eklerim.

caglarxx 01-04-2015 14:36

1 Eklenti(ler)
nebari ;)

caglarxx 06-05-2015 14:31

güncelleme

çok güzel nebari oluşumu vardı ama hala uyanma belirtisi yok.15 gün daha sulayıp ümidi kesmeyi düşünüyorum.

Tylerdurden 08-09-2015 17:49

Son mesajınızdan sonrada uyanma olmadı heralde

reguler 10-09-2015 09:50

uyanmazsa çok üzüleceğim bir aday

caglarxx 10-09-2015 11:55

Arkadaşlar ne yazıkki bu aday uyanmadı.uyanmayan başkaları da oldu.yaz ortasında şehir dışında olduğum zamanlarda da eksik sulamadan kayıplar da oldu.(akçaağaçlar)
Neticede zayiat çok ,ama elde kalan 5-6 adet ve + 3-4 tane yeni edindiklerim var.

caglarxx 10-09-2015 12:26

Özeleştiri yapayım birazda :)

mesela 10 aday kaybettiysem en az 8 inde suç benim.Ağaçları çok yordum, çok oynadım.
yaptığım hataları listelemek isterim ki yeni başlayan arkadaşlar belki faydalanır.(japon akçaağaçları içindir bu yorumlarım)

1.Saksı-toprak değiştirme ,kök islahi ,ağır budama vs gibi hareketleri kesinlikle yılın uygun zamanında yapmak gerekiyor.Kafaya ve ruh haline göre iş yapılırsa sonucun hüsran olması muhtemel.yukarda saydığım eylemler ağacı adayı çok yorgun düşüren işlemler.

2.Saksı ve toprak ne kadar büyük ve bolsa ,ağaç hatalarınızı daha risksiz bir şekilde tolere ediyor .Ağaçlarla işyerinde ve kısıtlı bir alanda ilgilenebildiğim için ve birazda estetik görünmesi nedeni ile görece küçük saksılar kullandığım için sıcak günlerde sorun yaşadım ve bir kısmını kuruttum.
OYsa büyük saksıda baktığım 2 adet kırmızı yapraklı türde hiç sorun yaşamadığım gibi ,2 kere tümden yapraksızlaştırma,umduğum noktalardan sürgün ve dalcıklar artı birde havai köklendirme oldu ve ağaçlar sorunsuz.

3.Ağaçların bulunduğu balkon sabahları nerdeyse sadece bir saat güneş alıyor.Tamam çok sıcak olan günlerde işe yarayan bir durum ama özellikle baharda yeni tomurcuklarla sabahları en az 3- 4 saat güneş almaları gerektiğini düşünüyorum.

4.Anladım ki bu tür nemli toprağı seviyor,seneye toprak karışımımı biraz daha su tutacak şekilde ayarlayacağım.

Kısaca japon akçağaçları, sürekli kurcalamıyorsanız (devamlı uç almak,kafanıza göre ağır budama,küçük saksıya sığdıracağım diye kökü cücük kadar küçültmek,toprağını kurutmak ,sürekli güneşte ve rüzgarda tutmak,veya sürekli gölgede tutmak,ince fidanları ve yorduğunuz adayları tümden yapraksızlaştırmak vs.gibi)
sorun yaşatıcak ağaçlar değil.Yeşil yapraklı özel olmayan türler daha dayanıklı.Kırmızı yapraklı türlerdende fireglow ve bloodgood özellikle dayanıklı ama boğum araları ve yaprakları çok büyük.

selamlar,saygılar.

Sakaki 10-09-2015 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caglarxx (Mesaj 1406899)
Arkadaşlar ne yazıkki bu aday uyanmadı.uyanmayan başkaları da oldu.yaz ortasında şehir dışında olduğum zamanlarda da eksik sulamadan kayıplar da oldu.(akçaağaçlar)
Neticede zayiat çok ,ama elde kalan 5-6 adet ve + 3-4 tane yeni edindiklerim var.

Sağlık olsun!
Tüm bunlardan bir ders çıkarabilmek, ileride daha başarılı çalışmalar yapacağınızı gösteriyor.
Umarım hevesiniz kırılmaz, aksine daha şevkle sarılırsınız!

NOT: Devam etmeyen çalışmalarınızın linkini bana özelden atarsanız sevinirim. Onları aktif çalışmalar bölümünden kaldıralım.

badrobot 10-09-2015 22:19

Sn.caglarxx.
Cesurca kendi özeleştirilerinizi yapmanız ve bunlardan ders çıkarmayı bilmeniz gerçekten çok güzel.
Zevkleri eleştirmek asla yapılmaması gereken bir şey. Acer Palmatum benimde çok sevdiğim ve imrendiğim bir ağaç olmasına rağmen yaz sıcaklarından dolayı çalışamadığım hassas yapılı bir ağaç. Ne yaparsam yapayım ağaç bir türlü gelişmiyor. Bende bu sevdadan vazgeçmiş durumdayım. Yaşadığım coğrafyanın iklim şartlarına tam anlamıyla uyum sağlamış olan ağaçlarda çok yüksek verim alıyorum hep.
Yanlış anlamayın ama şöyle bir eleştirim olacak: geçen kıştan bu yana sizi takip ediyorum ve şunu görüyorum; tek bir türe (Acer Palmatum) çok büyük yatırım yaptınız.
Siz yine Acer almayı planlıyorsunuz ama sonuç yine aynı hüsranlıklarla dolu olursa?

caglarxx 30-09-2015 19:04

1 Eklenti(ler)
Sn.sakaki

Kayıplara elbette üzülüyorum ama bu beni daha fazla motive ediyor,bu türle artık birbirimizi anlayacağımızı düşünüyorum ,tanıdım japon akçağacığını .Bundan sonra daha güzel anlaşacağız :))

(linkleri yollayacağım teşekkürler ilginize)


Sn. badrobot

Yorumunuzda haklısınız ,ama azimliyim.Seviyorum bu ağacı 5-10 senede geçse iyi bi ağaç çıkartacam ortaya ..

not:ekteki (beni maiko ) beni en çok motive eden ağacım sağolsun :))

selamlar ,saygılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025