agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   reguler / ficus benjamin aday no 1 (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/35593.htm)

boguz 25-05-2016 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi reguler (Mesaj 1464352)
Ağaçların hepsini balkona aldım. Minikde bir sera yapıp içine soğuk buhar makinesi koydum. Köklenmeleri için toprak sarıp nemli tutma derdinden kurtuldum şimdilik. Yaz boyunca serbest büyümeye bırakıcam. Bakalım kök çıkaracakmı kendiliğinden. Çıkarmazsa aklımda daha farklı projelerim var. Onları söylemiyim süpriz olsun. merak edin birazcık. Seranın fotosunu da eklerim yakın zamanda.

Sn.reguler
bende baya bir araştırdım ficusları, kestikleri kalemleri altından artı şeklinde kesip tahta sıkıştırıp güzel nebariler yapıyorlar (https://theficusguy.wordpress.com/), bende deneyeceğim bakalım.

sagol 26-05-2016 08:52

Sadece ficuslarda değil bu yöntemi diğer çeliklerimde de uyguluyorum, sonuç olumlu.

Kolay gelsin....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boguz (Mesaj 1464465)
Sn.reguler
bende baya bir araştırdım ficusları, kestikleri kalemleri altından artı şeklinde kesip tahta sıkıştırıp güzel nebariler yapıyorlar (https://theficusguy.wordpress.com/), bende deneyeceğim bakalım.

boguz 26-05-2016 15:53

Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde.
İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sagol (Mesaj 1464508)
Sadece ficuslarda değil bu yöntemi diğer çeliklerimde de uyguluyorum, sonuç olumlu.

Kolay gelsin....

sagol 26-05-2016 18:59

1 Eklenti(ler)
Çeliklediklerimden fotoğraf çekmemişim ama daha olgunlaşmamış bir taneyi çıkarıp fotoğraf çektim fikir versin diye.

Çelikleme genelde 3 gruba ayrılıyor

Karışım: perlit kum karışımı, sadece perlit, spagnum yosunu gibi su tutucu ortamlarda köklendiriliyor. %50 Perlit, %50 odun kömürü tozu daha iyi oluyor çünkü mantar oluşumunu da önlüyor.

1. O yılın sürgününden çelikleme (Softwood cuttings)

haziran ayına kadar olgunlaşan sürgünlerden genelde 15 cm kadar(5 göz) çelikler alınıp verev kesiliyor ve 2veya 3 göz yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. Bu en incelerde artı yapıp araya birşey koymak zor çünkü zaten çok inceler. Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.

2. Bir önceki yılın sürgününden veya o yılın sürgününden sonbaharda(eylül-ekim) çelikleme(semi-hardwood cuttings)
Bu durumdaki sürgünler tam odunlaşmasa da odunsu bir durumda oluyor, yine 15 cm kadar(5 göz)verev kesip yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. istenirse alttan artı yapılıp araya kibrit çöpü felan konabilir.
Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar.

3. 2 yıllık sürgünlerden(hardwood cuttings)
Bu biraz daha zor. Genelde ağaç uyurken çelikler alınıyor. Bunda artı şeklinde açıp kabuğu soyulmuş bir dal parçası konularak genişletme yapılabiliyor(aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi)

Ben genelde direk bahçede çelikliyorum tütma yüzdesi azalıyor. Bahçede her gün çim sulaması yapıldığından nemli tutabiliyorum ama kediler, rüzgar, top çarpması.. gibi dış etkenler fazla oluyor.

Bir kapta yapılıp nemli(fazla su olmayacak mantar olur) ve oda sıcaklığında (20 derece gibi) tutulabilirse başarı artar. Üzerini siyah bir poşetle örtün bir yerinden az açık olsun.

Bir diğer yol 2-3-4 hafta nemli ortamda tutup callus oluştuktan sonra(köklenecek yerde beyaz kabuk gibi birşey) kum, torf karışımına dikmek(yine nemli tutulacak, su birikmeyecek), üzeri siyah bir poşetle örtülüp kenarından biraz açıklık bırakılacak.

Süre için bir şey söylemek zor, ağacın türüne göre değişiyor. Ficusta 1-1.5 ay gibi. Karaağaçta da çok uzun sürmüyor. Alıçta aylar sürüyor. Bazı türlerde kalınlık arttıkça başarı artıyor(yayılıcı ardıç, begonvil, incir..)

Not: düz çelikten yapılabildiği gibi, ters T şeklinde yapılırsa da nebari oluşmasına yardımcı oluyor ve daha kolay köklenebiliyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boguz (Mesaj 1464590)
Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde.
İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum

boguz 28-05-2016 16:34

Detaylı anlatımınız teşekkürler sn.sagol.

reguler 16-09-2016 16:36

2 Eklenti(ler)
Önceden şekillendirdiğim agacin tepesine yeni havai köklendirme yaptım.

Eklenti 630245

Eklenti 630246

Çalışmanın devamını görmek için aşağıdaki linke tıklayın.
http://www.agaclar.net/forum/baslang...alar/40171.htm

reguler 08-10-2016 16:09

1 Eklenti(ler)
Havai köklendirme denemem başarılı olacak gibi şimdiden kalinca bir kök çıkmış.
Eklenti 630247

General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

reguler 08-10-2016 16:10

2 Eklenti(ler)

reguler 08-10-2016 16:30

2 Eklenti(ler)
Bunlarda inşallah kurumaz dediğim kökler. sürekli yeni kökler çıktığından bir türlü ağacın etrafını açamadım. Sürekli yeni köklerin toprağa ulaşmasını bekliyorum.

Bu ağaç benim ilk adayım. Aldığımda çok inceydi tam 2 sene olmuş.2 yıldır sabırla kalınlaşmasını bekliyordum. Bu kadar yeter diye düşünüyorum. Ust kısmı ayirinca kök terbiyesi yapıp boyunu kısaltıcam.

reguler 14-10-2016 08:05

3 Eklenti(ler)

reguler 14-10-2016 08:08

Köklendirme başarılı olmuş. Kökler kuvvetlensin ayıracağım.

Sakaki 14-10-2016 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi reguler (Mesaj 1482405)
Köklendirme başarılı olmuş. Kökler kuvvetlensin ayırayım.

Merheba sn reguler,

Köklenme gayet başarılı olmuş, tebrik ediyorum.
Eğer iç ortamda ve uygun ısıda bakıyorsanız şimdi de ayırabilirsiniz.
Eğer dış ortamdaysa, köklenen bölgeyi korumaya alın derim, kışın soğuktan ötürü o kökler kuruyabilir, aman! :)

Çalışmanızda başarılar....

NOT: Bu arada fotoğraflarınızı foruma yüklerseniz iyi olur; bu güzel çalışmalarınızın kaydının, fotoğrafları yüklediğiniz sitedeki linkleri geçersiz kaldığında araya gitmesi hiç hoş olmaz. Hem çalışmalarınızı izleyenler için de kötü olur...

reguler 14-10-2016 12:04

İçeri aldım. Kökler hafif kahverengilessin ayiricam. Yoksa kirilmalarindan korkuyorum.

DeFRaNDo 14-10-2016 16:27

Maşallah güzel köklenmiş. Ayrılmış halini bekliyoruz.

reguler 21-10-2016 18:47

1 Eklenti(ler)
Köklendirdiğim kısım eşit kalınlıkta 2 daldan oluşuyor. Şu anda ayırdıktan sonra dalları tek bir gövde olarak kaynaştırmayı düşünüyorum. Alt kısımda kök indirdim zaten daha güzel bir görüntüsü olmuştur diye düşünüyorum. Sabırsızlıkla açacağım günü bekliyorum. şimdilik yeni kökler kurumasın diye açmıyorum sabretmeye çalışıyorum.

LT26i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

reguler 02-11-2016 10:13

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kökleri açıp zaman zaman düzeltmek lazım.Köklerin yerlerini belirlemek için biraz geç kalmışım ama havai köklendirme bittikten sonra bu adayın köklerini terbiye edeceğim o zaman inen kökleri de dizayn ederim. Aşağı inen kökleri ana gövdeye yaklaştırmayı düşünüyorum. Kökler çok ayrık durunca gözüme güzel görünmedi.

Resimlerle baş başa bırakayım sizi.

Eklenti 633946

Eklenti 633947

Eklenti 633948

Eklenti 633949

En son fotoyu arka olarak düşünüyorum.

Eklenti 633950

reguler 22-11-2016 13:23

2 Eklenti(ler)
Bu adayın da üst kısmını ayırdım. Bir kaç ufak budama yaptım.

reguler 02-04-2017 17:52

4 Eklenti(ler)
İlk kez kök terbiyesi yaptım. Havai kökler tam kalınlassın diye yine derine gömdüm. Ağacın şekli istediğim gibi ilerliyor. Düz sopa gibi birseydi havai kökler ile koniklik sağlamaya çalışıyorum. Güzel bir şeyler ortaya çıkacak sanırım.
Eklenti 642613

Eklenti 642610

Eklenti 642611

Eklenti 642612

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025