![]() |
Alıntı:
bende baya bir araştırdım ficusları, kestikleri kalemleri altından artı şeklinde kesip tahta sıkıştırıp güzel nebariler yapıyorlar (https://theficusguy.wordpress.com/), bende deneyeceğim bakalım. |
Sadece ficuslarda değil bu yöntemi diğer çeliklerimde de uyguluyorum, sonuç olumlu.
Kolay gelsin.... Alıntı:
|
Sn.sagol
Varsa resimleri bizimle paylaşabilirseniz aslında daha detaylı öğreniriz bizde. İlgili linkten okudum ben ama sonrasını resimlememiş adam, nasıl ne kadar sürede oluyor merak ediyorum Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Çeliklediklerimden fotoğraf çekmemişim ama daha olgunlaşmamış bir taneyi çıkarıp fotoğraf çektim fikir versin diye.
Çelikleme genelde 3 gruba ayrılıyor Karışım: perlit kum karışımı, sadece perlit, spagnum yosunu gibi su tutucu ortamlarda köklendiriliyor. %50 Perlit, %50 odun kömürü tozu daha iyi oluyor çünkü mantar oluşumunu da önlüyor. 1. O yılın sürgününden çelikleme (Softwood cuttings) haziran ayına kadar olgunlaşan sürgünlerden genelde 15 cm kadar(5 göz) çelikler alınıp verev kesiliyor ve 2veya 3 göz yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. Bu en incelerde artı yapıp araya birşey koymak zor çünkü zaten çok inceler. Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar. 2. Bir önceki yılın sürgününden veya o yılın sürgününden sonbaharda(eylül-ekim) çelikleme(semi-hardwood cuttings) Bu durumdaki sürgünler tam odunlaşmasa da odunsu bir durumda oluyor, yine 15 cm kadar(5 göz)verev kesip yukarıdaki gibi nemli bir karışıma daldırılıp köklendiriliyor. istenirse alttan artı yapılıp araya kibrit çöpü felan konabilir. Köklendirme hormonu kullanılırsa başarı olasılığı artar. 3. 2 yıllık sürgünlerden(hardwood cuttings) Bu biraz daha zor. Genelde ağaç uyurken çelikler alınıyor. Bunda artı şeklinde açıp kabuğu soyulmuş bir dal parçası konularak genişletme yapılabiliyor(aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi) Ben genelde direk bahçede çelikliyorum tütma yüzdesi azalıyor. Bahçede her gün çim sulaması yapıldığından nemli tutabiliyorum ama kediler, rüzgar, top çarpması.. gibi dış etkenler fazla oluyor. Bir kapta yapılıp nemli(fazla su olmayacak mantar olur) ve oda sıcaklığında (20 derece gibi) tutulabilirse başarı artar. Üzerini siyah bir poşetle örtün bir yerinden az açık olsun. Bir diğer yol 2-3-4 hafta nemli ortamda tutup callus oluştuktan sonra(köklenecek yerde beyaz kabuk gibi birşey) kum, torf karışımına dikmek(yine nemli tutulacak, su birikmeyecek), üzeri siyah bir poşetle örtülüp kenarından biraz açıklık bırakılacak. Süre için bir şey söylemek zor, ağacın türüne göre değişiyor. Ficusta 1-1.5 ay gibi. Karaağaçta da çok uzun sürmüyor. Alıçta aylar sürüyor. Bazı türlerde kalınlık arttıkça başarı artıyor(yayılıcı ardıç, begonvil, incir..) Not: düz çelikten yapılabildiği gibi, ters T şeklinde yapılırsa da nebari oluşmasına yardımcı oluyor ve daha kolay köklenebiliyor. Alıntı:
|
Detaylı anlatımınız teşekkürler sn.sagol.
|
2 Eklenti(ler)
Önceden şekillendirdiğim agacin tepesine yeni havai köklendirme yaptım. Eklenti 630245 Eklenti 630246 Çalışmanın devamını görmek için aşağıdaki linke tıklayın. http://www.agaclar.net/forum/baslang...alar/40171.htm |
1 Eklenti(ler)
Havai köklendirme denemem başarılı olacak gibi şimdiden kalinca bir kök çıkmış. Eklenti 630247 General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
2 Eklenti(ler)
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
2 Eklenti(ler)
Bunlarda inşallah kurumaz dediğim kökler. sürekli yeni kökler çıktığından bir türlü ağacın etrafını açamadım. Sürekli yeni köklerin toprağa ulaşmasını bekliyorum.
Bu ağaç benim ilk adayım. Aldığımda çok inceydi tam 2 sene olmuş.2 yıldır sabırla kalınlaşmasını bekliyordum. Bu kadar yeter diye düşünüyorum. Ust kısmı ayirinca kök terbiyesi yapıp boyunu kısaltıcam. General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
3 Eklenti(ler)
|
Köklendirme başarılı olmuş. Kökler kuvvetlensin ayıracağım.
|
Alıntı:
Köklenme gayet başarılı olmuş, tebrik ediyorum. Eğer iç ortamda ve uygun ısıda bakıyorsanız şimdi de ayırabilirsiniz. Eğer dış ortamdaysa, köklenen bölgeyi korumaya alın derim, kışın soğuktan ötürü o kökler kuruyabilir, aman! :) Çalışmanızda başarılar.... NOT: Bu arada fotoğraflarınızı foruma yüklerseniz iyi olur; bu güzel çalışmalarınızın kaydının, fotoğrafları yüklediğiniz sitedeki linkleri geçersiz kaldığında araya gitmesi hiç hoş olmaz. Hem çalışmalarınızı izleyenler için de kötü olur... |
İçeri aldım. Kökler hafif kahverengilessin ayiricam. Yoksa kirilmalarindan korkuyorum.
General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Maşallah güzel köklenmiş. Ayrılmış halini bekliyoruz.
|
1 Eklenti(ler)
Köklendirdiğim kısım eşit kalınlıkta 2 daldan oluşuyor. Şu anda ayırdıktan sonra dalları tek bir gövde olarak kaynaştırmayı düşünüyorum. Alt kısımda kök indirdim zaten daha güzel bir görüntüsü olmuştur diye düşünüyorum. Sabırsızlıkla açacağım günü bekliyorum. şimdilik yeni kökler kurumasın diye açmıyorum sabretmeye çalışıyorum.
LT26i cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kökleri açıp zaman zaman düzeltmek lazım.Köklerin yerlerini belirlemek için biraz geç kalmışım ama havai köklendirme bittikten sonra bu adayın köklerini terbiye edeceğim o zaman inen kökleri de dizayn ederim. Aşağı inen kökleri ana gövdeye yaklaştırmayı düşünüyorum. Kökler çok ayrık durunca gözüme güzel görünmedi.
Resimlerle baş başa bırakayım sizi. Eklenti 633946 Eklenti 633947 Eklenti 633948 Eklenti 633949 En son fotoyu arka olarak düşünüyorum. Eklenti 633950 |
2 Eklenti(ler)
|
4 Eklenti(ler)
İlk kez kök terbiyesi yaptım. Havai kökler tam kalınlassın diye yine derine gömdüm. Ağacın şekli istediğim gibi ilerliyor. Düz sopa gibi birseydi havai kökler ile koniklik sağlamaya çalışıyorum. Güzel bir şeyler ortaya çıkacak sanırım. Eklenti 642613 Eklenti 642610 Eklenti 642611 Eklenti 642612 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025