![]() |
ultralaca / Kurtbağrı
3 Eklenti(ler)
2 yıl önce bahçeye çelik olarak diktiğim ve alıştırma amaçlı üzerinde telleme çalışmaları yaptığım çelik hem çok iyi köklendi hemde telleme sonucu bu şeklini aldı. Gövdesi daha da kalınlaşmadan bahçeden sökmek zorunda kaldım.2 hafta önce tellerini çıkartıp, diktiğim yeni saksısında çok mutlu görünüyor ki baharla birlikte gün geçtikçe yapraklanmaya başladı. Eğer uygun bir kuru gövde bulabilirsem görsel olarak biraz daha hoş görünsün diye tanuki uygulaması yapmayı düşünüyorum. Zirve olan dalın sağ tarafından uzanan ve yukarı doğru yeni bir zirve görüntüsünde olan dalı ya telle yatay şekillendirmeyi ya da yukarı doğru uzamaya başladığı yerden kesmeyi düşünüyorum. Aday iki gövdeli şekilde ince olanı kesip kesmemekte kararsızım. Ya da altan yeni çıkan sürgünle birbirine dolanmış gövde mi yapsam ?
|
Sn ultralaca,
Eğer ikinci fotoğrafta zirvede ikiye çatallanan dallardan sağa giden ince dalı yeni zirve olarak devam ettirmekten bahsediyorsanız bence kararınız yerinde. Ama ikinci ince olan gövde konusunda tereddütlüyüm, ligustrumlarda başarılı bir füsyon ben henüz görmedim (belki vardır ama rastlamadım). Başarılar dilerim. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Bence 1 numaralı dalı dibinden sert budama yaparak 2 numaralı dalı telleyip zirve olarak devam ettirmeniz daha iyi olur. Yan dallar konusunda endişe ve sabırsızlık etmeyin derim, daha çok erken. Böyle ince bir fidanda ilk önce odaklanmanız gereken şey koniklik ve gövdeyi geliştirmek olmalı ki bunun için de "kes ve büyüt" dediğimiz yöntemle 2 numaralı dalı devam ettirmeniz daha mantıklı olur. Aksi halde konik olmayan ama yan dalları neredeyse gövde kadar kalınlaşmış bir ağacınız olur ileride.
2 numaralı dalı telleyip yukarı ve hafif sola doğru bükerek (yani şu anki 1 numaralı dalın konumuna getirerek) devam... :) |
eğer tanuki uygulaması yapacaksanız 2 numaralı dalıda zirve yapıp ikisini kalın bir dalla kapatabilirsiniz 1 . dal tam dik giderken 2. dal hafif eğimle güzel bir görünüm verebilir... ( tanuki uygulamasını o yöndeki dallara uygulayacağınızı varsayarak yazdım )
|
Bu arada tanuki daha çok ibrelilerde ve ardıçlarda tercih edilen bir uygulama.
|
Tanuki uygulamasını sadece ince gövdeyi kalınlaşıncaya kadar kapatıp kalın bir ağaç görünümüyle daha hoş olur diye düşünüyordum. Görüntü amaçlı yani. Tanuki olsada olur olmasa da o ikinci planda. Şuan benim için önemli olan ağacın sonraki yıllarda alacağı gerçek şeklini alması. Sayın Sakaki peki yeri yeni değiştirilmiş bir fidana 1. dalı kesmek söylemiş olduğunu uygulamaları yapmak gelişim açısından zarar verir mi ?
|
Alıntı:
|
Ligustrum? yakınlarda bir ay önce inşaat çalışması yapıldı. Dozer bahçe duvarını yanlışlıkla yıktı, ligustrum kökünün 4-3 lük bölümü dışarıya çıkmıştı 4 hafta o şekilde kaldı. Duvar tamir edilip yeniden toprak takviyesi yapıldı. Şu anda hiç bişey olmamış gibi sürgün vermeye devam ediyor. Bu yazım sizi gevşetmesin ama zorlu şartlara dayanıklı bir bitki.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025