agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   Sakaki / Adenium (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/27347.htm)

msks996 28-05-2012 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu (Mesaj 974431)
Aynı yapıdaki caudex gövdeli bitkiler, istekleri bir miktar farklı olabilir ama yapı olarak çok benzedikleri için birbirlerinden uzak olduklarını düşünmüyorum genelde caudex diye tanımlananlara aynı bakım sağlanıyor.

Emre abi ben biraz inceledim bu caudex isimli bitkiyi.Yapı olarak benzetemedim.Acaba DNA bakımındanmı benzemesi var?

Emre Kuzu 28-05-2012 22:34

Kardeşim caudex bir tanımlamadır, kurak zamanlar için gövdesine su depolayan, yumru kökler yapan bitkilerin genel tanımlamasıdır. fat plant' veya caudiciform da deniyor google'a caudex plants veya caudiciform plants diye yazarsan alakalı bütün bitkiler çıkar.

msks996 29-05-2012 19:22

Anladım abi.Bu konuyla ilgileneceğim.

zevren07 09-06-2012 01:59

Ben de yurt dışından ciddi sayıda adenium tohumu sipariş ettim.Buradaki meraklılara bir sorum olacak.Obesum-socotranum-arabicum-somalense arasıdaki farklar nelerdir?

Sakaki 09-06-2012 09:46

Sn zevren07,

Bu soruyu "drhegeli" isimli üyemize ve uygun başlık altında (http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...si/6486-53.htm) sorsanız daha net ve hızlı cevap alırsınız.

Benim bildiğim: "obesum" cinsi diğerlerine göre daha kalın gövde yapıyor, arabicum ise çiçek renkleri daha güzel ve daha uzun boy yapan cinsi. Ama dediğim gibi uygun başlıkta sorarsanız daha doğru yanıtlar alırsınız.

Emre Kuzu 09-06-2012 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zevren07 (Mesaj 982028)
Ben de yurt dışından ciddi sayıda adenium tohumu sipariş ettim.Buradaki meraklılara bir sorum olacak.Obesum-socotranum-arabicum-somalense arasıdaki farklar nelerdir?

En geniş gövdeyi socotranum yapar bakımıda en zor olan socotranum'dur artı büyümesi ciddi oranda yavaştır socotra adası endemiğidir diğerleri hakkında altta vermiş olduğum linkten faydalanabilirsiniz.
Caudiciforms A

drhegeli 09-06-2012 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 982127)
Sn zevren07,

Bu soruyu "drhegeli" isimli üyemize ve uygun başlık altında (http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...si/6486-53.htm) sorsanız daha net ve hızlı cevap alırsınız.

Benim bildiğim: "obesum" cinsi diğerlerine göre daha kalın gövde yapıyor, arabicum ise çiçek renkleri daha güzel ve daha uzun boy yapan cinsi. Ama dediğim gibi uygun başlıkta sorarsanız daha doğru yanıtlar alırsınız.

Sn Sakaki,
obesum ile arabicum ters olmuş...:D
Gövde yapan arabicum, çiçek çeşidi çok olan ise obesum...

Sn zevren07, bana hala kızgın olabilir... Kendisiyle tohum paylaşamamıştım, ama bilgi paylaşmada sınır yok...:D Aşagıdaki listede adenium türlerinin kabaca özellikleri var :
http://www.agaclar.net/forum/876979-post1287.htm

Bonsai ilgi alanıma çok girmese de denemenizi ve bitkilerin vereceği cevapları merakla takip ediyorum, edeceğim. Kolaylıklar dilerim.

zevren07 09-06-2012 18:35

Sn. Drhegeli üç-beş tohumu sorun yapmayız,rahat olun. Paylaşım için teşekkürler.

Sakaki 09-06-2012 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 982291)
Sn Sakaki,
obesum ile arabicum ters olmuş...:D
Gövde yapan arabicum, çiçek çeşidi çok olan ise obesum...

Sn zevren07, bana hala kızgın olabilir... Kendisiyle tohum paylaşamamıştım, ama bilgi paylaşmada sınır yok...:D Aşagıdaki listede adenium türlerinin kabaca özellikleri var :
http://www.agaclar.net/forum/876979-post1287.htm

Bonsai ilgi alanıma çok girmese de denemenizi ve bitkilerin vereceği cevapları merakla takip ediyorum, edeceğim. Kolaylıklar dilerim.

Ama benim suçum yok üstat, yanlış da olsa karıştırmış da olsam, hatta yazım hatası da olsa her halükarda masum sayılırım!
Ben demişim yukarıda ki drhegeli'ye sorunuz doğru cevap için diye! Değil mi ama?
Ben büyüdüklerinde anlayacağım hangisi neye benziyor ve hangisi üzerinde bonsai çalışacağım.
Geri kısmı ile pek ilgilenmiyorum aslında :)

Sakaki 01-07-2012 20:13

Obesumlar

5 Eklenti(ler)
Obesumların son hali:

Sakaki 01-07-2012 20:14

Arabicumlar

5 Eklenti(ler)
Arabicumların son durumu:

Tanuki 02-07-2012 21:59

Taner abi Çikolar güzel görünüyor:) Özellikle toprak karışımın çok hoşuma gitti Kendi bitkilerime toprak konusunda bir düzen tutturamadım. Senin toprak karışım % oranlarıyla verebilirmisin abi?

Tanuki 02-07-2012 22:00

Unutmadan sorim bu toprak karışımı tüm bitkilere gidermi?

memet 02-07-2012 22:03

Adeniumun yüksek su geçirgen toprak karışımı diğer ağaçlar için uygun olmayabilir.

Sakaki 02-07-2012 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tanuki (Mesaj 993140)
Taner abi Çikolar güzel görünüyor:) Özellikle toprak karışımın çok hoşuma gitti Kendi bitkilerime toprak konusunda bir düzen tutturamadım. Senin toprak karışım % oranlarıyla verebilirmisin abi?

Merhaba Tanuki,

Karışımım yaklaşık %50-60 oranında elenmiş, yıkanmış ve dezenfekte edilmiş dere kumu (1-3 mm kalınlığında) ve %30-40 Torf/Kompost (Markette satılan adi torf değil - cocopeat dediğimiz ince hindistan cevizi torfu) ve çok az da (%5 gibi) strafor.
Bu karışım çok az ve kısa süreli su tutuyor, özellikle yazın çok sık sulamak gerekebiliyor. Dolayısıyla suyu seven bazı diğer bitkiler için uygun olmayabilir. Misal: Ilgın.

Ben önümüzdeki sene karışım oranlarını ve içeriklerini değiştirmek suretiyle tüm bitkilerimde inorganik toprağa geçmeyi planlıyorum. Şu ana kadar organik karışım veya bildiğimiz adi bahçe toprağından yarardan çok zarar gördüm.

Tanuki 03-07-2012 10:05

bende zaman buldukça düzeltmeye çalışıyorum.Bitkilerimi %50 bahçe toprağı %50 doğadan bulunmuş çürümüş torf ile karıştırıyorum ama çok çamurumsu toprak oluyor uzun süre su tutuyor buda köklere zarar veriyor Sanırım çakıl taşı eksikliği var

memet 03-07-2012 17:15

Ben doğadan malzeme toplamanı önermem. Bilemeyeceğin enfeksiyonlar en tehlikelisi nematod, çeşitli zararlı organizmaları saksılarına taşımış olabilirsin. Dere kumu da önemli nematod taşıyıcısı olabilir yıkandıktan sonra dezenfekte edilmesi iyi olur.

Maviş 13-07-2012 14:57

Sayın Sakaki benim adeniumların plastik bardaklara tohumdan diktim. Onları bonzai yapmak istiyorum. Ne zaman bir büyük kaselere alabilirmiyim? Fidecikleri şaşırmak için boyları çak santim olmalı? Dikim yazın uygun mu? Dikim harcı için torf, dere mili toprağı, Dere kumu, ponza taşı, kırmızı toprak, Yanmış havan gübresi ve tavuk gübrem var. Bunlardan hangileri uygun olur? Bana yardım edebilirmisiniz?

Sakaki 13-07-2012 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maviş2 (Mesaj 997854)
Sayın Sakaki benim adeniumların plastik bardaklara tohumdan diktim. Onları bonzai yapmak istiyorum. Ne zaman bir büyük kaselere alabilirmiyim? Fidecikleri şaşırmak için boyları çak santim olmalı? Dikim yazın uygun mu? Dikim harcı için torf, dere mili toprağı, Dere kumu, ponza taşı, kırmızı toprak, Yanmış havan gübresi ve tavuk gübrem var. Bunlardan hangileri uygun olur? Bana yardım edebilirmisiniz?

Merhaba maviş2,

Bayağı uzun sormuşsun :)
Sırayla gideyim:
- Bence şaşırtma işlemini birkaç ay sonra sonbahara bırak.
- Madem bonsai yapacaksın, o halde şaşırtma yaparken kazık kökleri kesersen ve yayvan kaplara dikim yaparsan daha iyi olur.
- Benim kullandığım toprak karışımını yukarıdaki mesajlarımda izah ettim, bu şekilde uygun olur bence.
- Kırmızı toprak, hayvan gübresi, vs. kullanma bence. Her türlü hastalığa, mantara davetiye çıkarmasının yanı sıra su tutma oranı yüksek oluyor ve adeniumlarını çürütebilir. Ben bu konuda çok dert çektim, hala da çekiyorum sayılır. Bundan sonra hiç organik toprak bile kullanmayı düşünmüyorum.

Ayrıca şunu da belirteyim, ben adenium konusunda uzman değilim. Daha önce başarısız bir deneyimim olmuştu. Şimdi başarısız deneyimlerimden ders alarak ve internet ile arkadaşlarımdan daha fazla bilgi edinerek ikinci kez tecrübe ediyorum.

Bendeki adeniumlar yaklaşık 20 kadardı ama isteyen eşi dostu kıramadığımdan elimde 5 tane obesum ve 4 tane arabicum kaldı. Hep beraber gelişimlerini izleyeceğiz :)

Saygılarımla

memet 25-07-2012 18:38

1 Eklenti(ler)
Anlayan için bir mesaj.

Sakaki 25-07-2012 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1002248)
Anlayan için bir mesaj.

Anlaşılmıştır. :)
Az sonra damlar başınıza merak etmeyin :)

i_durak 31-08-2012 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 962227)
Sn Adem Keskin

Genelde herkes böyle çürüterek öldürüyor zaten.
Bendekiler de ilk denememde hayata gözlerini böyle kapamışlardı :)
Fazla ilgili ve fazla sulama... malesef.
Artık korkumdan toprağı kup kuru kalana kadar damla su vermiyorum.

Adenium gönlümde yara. :D Dünya kadar tohumdan bir tane çıkaramadım meydana... Tebrik ederim sizi
Başarılar.

Sakaki 31-08-2012 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi i_durak (Mesaj 1013948)
Adenium gönlümde yara. :D Dünya kadar tohumdan bir tane çıkaramadım meydana... Tebrik ederim sizi
Başarılar.

İlk elde edeceğim tohumlardan size göndereyim dilerseniz sn İlker?
Veya garanti olsun derseniz çimlendirip göndereyim? :)

Sakaki 16-09-2012 21:06

Obesumlar - 16.09.2012 Güncel

5 Eklenti(ler)
Obesumların son durumları:

Eklenti 331886

Eklenti 331887

Eklenti 331888

Eklenti 331889

(Bendekilerde bir sorun mu var anlayamadım. Bir yaprağı parmağımdan uzun ve neredeyse palmiyeye benzediler)

Eklenti 331890

Sakaki 16-09-2012 21:08

Obesumlar - 16.09.2012 Güncel - Devam...

5 Eklenti(ler)
Obesum fotoğraflarının devamı:

Sakaki 16-09-2012 21:18

Arabicumlar - 16.09.2012 Güncel

5 Eklenti(ler)
Arabicumların güncel durumu:

Sakaki 16-09-2012 21:20

Arabicumlar - 16.09.2012 Güncel

5 Eklenti(ler)
Arabicumların devam...

Adem Keskin 16-09-2012 21:23

Sayın sakaki bunlar ince operasyon yaptıklarınız heralde, iyi baktığınızdan heralde yaprakların büyük olması :)

Sakaki 16-09-2012 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adem Keskin (Mesaj 1019331)
Sayın sakaki bunlar ince operasyon yaptıklarınız heralde, iyi baktığınızdan heralde yaprakların büyük olması :)

Adem bey,

Evet ince operasyondan geçenler :)
Gözüm gibi baktığım bir gerçek ama yine de bu kadar büyük yapraklar geliştirmesi beni şaşırtıyor. Acaba drhegeli ve Memet bey adenium diye başka birşeyin tohumunu mu gönderdi diye düşünüyorum bazen :)
Zaten birkaç ay içinde neredeyse 1 karış da boy yaptılar.

memet 16-09-2012 21:49

Sonbahar içinde hızlı bir büyümeyi de beklemelisin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025