![]() |
|
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Sn arıfy, Size göre biraz daha deneyimli olduğum doğru ancak özellikle ve öncelikle belirtmek isterim ki ben bonsai ustası değilim. Gerçek bir bonsai ustasının çırağı bile olamam sanırım ![]() Bunun altını çizdikten sonra diğer sorularınıza şöyle cevap vermeye çalışayım: - Adaylarınızın bonsai için uygun olduğunu pek söyleyemem, yani şu aşamada gelişmelerini sağlamak daha iyi bir fikir olacaktır. Bunlar, üzerinde çalışmak için bayağı beklemeniz gerekecek olan adaylar. - Eğer sabrınız varsa bunları büyük saksılara veya varsa bahçenize ekin ve gelişmelerinin hızlanmasını sağlayın bu şekilde. Sabrınız yoksa (ki bonsai için pek iyi bir özellik değildir), ilk fırsatta yeni adaylar bakın. - İlk resimdeki adayınız papatya değil. Adını şu an unuttum ama yaprakları hoş kokulu bir çiçekti yanlış hatırlamıyorsam. Bonsai için uygun bir aday değil zira gövdesinin daha fazla kalınlaşacağını sanmıyorum ve yaprakları da sizi epey zorlar. - İkinci resimdeki taflan. Güzel bonsai örnekleri var ama sizinkinin biraz gelişmesi şart üzerinde çalışmaya başlamadan önce. - En alttaki resimdekiler ise mazı. Dediğiniz gibi bunlardan yapılmış güzel orman tarzı örnekler var ama maalesef bu adaylarınız da henüz çok küçükler. Yukarıda bahsettiğim gibi bunları da büyük saksılara veya bahçeye ekip birkaç sene unutmanız lazım. Toprak olarak; ağacınızın türü ne olursa olsun toprağın geçirgen yapıda yani drenajı iyi olması şart. Bunu dere kumu, pomza taşı gibi değişik malzemeleri karışımınızda kullanarak sağlayabilirsiniz. Nem tutma yüzdesini ise ağacınızın nemi sevip sevmemesine göre yine perlit, torf, ağaç kabuğu gibi değişik malzemelerle artırabilirsiniz. Biraz iç karartıcı oldu cevaplarım kusura bakmayın ama sanırım ne demek istediğimi anladınız ![]() Sabırsızlığınızı anlıyorum, ben de ilk başladığımda sizden bile daha çok sabırsızdım belki. Şu an yapacağınız en güzel şey şu olur: - Bölgenize özgü ağaçları öğrenin ve bunların özelliklerini araştırın. Bölgenizde doğal olarak yetişen ağaçlar sizin için en uygun adaylar demektir. - Önümüzdeki ilkbahara kadar bonsai ile ilgili bulabildiğiniz her konuyu okuyarak teorik bilgilerinizi geliştirin (Yaklaşık 4-5 ayınız var ki hiç de uzun bir süre değil) - İlkbahar ile birlikte gezdiğiniz fidancılara da yeni ve güzel fidanlar gelecektir. Onları tekrar gezip daha uygun adaylar bakın veya daha iyi adayların nerelerde bulabileceğiniz konusunda araştırma yapın. - Yeni adaylarınızla tekrar işe koyulun ![]() Bonsai'de amacımız estetik bakımdan hoş görünümlü, kurallara olabildiğince uygun, oranları iyi ayarlanmış, yaprakları küçültülmüş, iyi bir dallanma sağlanmış küçük ağaçlar yapmak olduğu kadar ağacımızın yaşlı bir ağaç görüntüsü sunabilmesini de sağlamaktır. Bu bakımdan adaylarınızı seçerken mutlaka yaşlı bir gövde görünümü sunabilen veya bu potansiyele sahip adaylar seçmekte çok büyük fayda var. Aksi halde bir aday üzerinde 15-20 sene uğraşmanız gerekebilir ve işin daha kötüsü sabırsız biriyseniz hevesiniz de daha başlamadan geçebilir ki çoğu arkadaşımız bu şekilde bonsaiye erkenden veda ediyor maalesef. Bu hobide kalıcı ve başarılı olmanız dileğimle... |
![]() |
![]() ![]() |
|
|