agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bambu (https://www.agaclar.net/forum/bambu/)
-   -   Moso Bambu (Phyllostachys pubescens) (https://www.agaclar.net/forum/bambu/5442.htm)

vehbi 01-05-2012 16:49

1 Eklenti(ler)
Moso bambu tohumları yaklaşık elli kadar çimlendirmeye çalışıyorum ,yirmi gün önçe torfla buluştular kendilerini göstermeye başladılar.

Garuda 01-05-2012 18:08

Sayin arkadaslar merhaba
Bambu konusunda hicbir tecrubem yok !
Konuyu bastan sona inceledim, okudum, acemiligimi,cehaletimi mazur gorun, cimlendirme bir yana cimlendirdikten sonraki nemli ortam ihtiyaci icin basit bir onerim olacak !
Haddimi asarak bu oneride bulunuyorum; yakin zamanda nemlendirme adina farkettigim bir uygulamadir, orkide ureticileri orkidenin ihtiyaci olan nemli ortami seralarindaki orkideleri zeminden 30-50 cm yukseye asarlar, zemini ise kazarak kucuk su goleti olustururlar, bu sayede sicak havanin etkisi ile zemindeki su buharlasir ve hemen ustundeki orkide fidanlarina ve cevreye ihtiyaci olan nemi saglar, soz konusu bambu ise ve nemli bir ortama ihtiyac duyuyorsa bu basit cozumu nacizane tavsiye ederim.

Bu cozum sonrasi yaprak kurumalarina ciddi olarak dur diyebileceginizi umit ediyorum
Saygilar.

bari 03-05-2012 20:55

1 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir yıllık mosolar...

agozce 03-05-2012 22:18

Benimkilerde bu kadar olmuşlardı. Ekimde 20 gün yokluğumda kurumuşlar...Susuzluğa dayanamıyorlar...

Selçuk Boz 17-05-2012 16:29

1 Eklenti(ler)
24 Mart itibarıyla iki saksıya ikişerden dört adet moso bambu ekmiştim. İkisinin rengi sarıya dönük yeşil olarak çıktı. Resimlerde de görüldüğü gibi her saksıda ayrı olarak çimlenen bu fidelerin ikisi de, çimen gibi sarardı. Diğer ikisi bildiğimiz çim filizi gibi yeşil renkte çıktılar.

Eklenti 296898

Bu bitkiler de bir çeşit çim olduğu için, sararan bitkilerin kökleri sağlam olabilir düşüncesiyle sökmedim. Belki kökten yeni sürgün verir diye bekliyorum.

Kloroz endişesiyle, saksılara çok az demir takviyesi de yaptım.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

a_kandilli 18-05-2012 22:11

herkese kolay gelsin konuyu baştan sona beğeniyle okudum. çalışmalarınıza sağlık. bende bir miktar bambu tohumu ektim yeni yeni çkmaya başladılar günden güne bir adım daha atıyorlar :)
selçuk bey bir miktar hayvan gübresi koymanızı öneririm asitli topraklar sevdiğini duymuştum.

a_kandilli 22-05-2012 22:31

arkadaşlar tohum getittirmeyi düşünüyorumda ebaydan daha önce getittirenleriniz oldumu. ücretsiz kargo olarak gözüküyor gümrükte takılırmı.
sipariş eden oldumu içinizde varsa yardımcı olabilirmi

yusufnar 25-05-2012 14:42

ben getirtmiştim. problem olmadı. 20 tl miydi neydi fiyatı da.

a_kandilli 25-05-2012 18:24

kargo ücreti varmıydı ve ya diğer bir masraf .50 adetini 2.5 dolar gibi bir fiyata satıyorlar ve ücretsiz kargo nasıl oluyor aklım ermedi.

Selçuk Boz 26-05-2012 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi a_kandilli (Mesaj 973090)
kargo ücreti varmıydı ve ya diğer bir masraf .50 adetini 2.5 dolar gibi bir fiyata satıyorlar ve ücretsiz kargo nasıl oluyor aklım ermedi.

Kargo onlardan, 100 adedini 5 dolara eBay'den aldım. Hiçbir problem olmadı.

nacar08 09-06-2012 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 973693)
Kargo onlardan, 100 adedini 5 dolara eBay'den aldım. Hiçbir problem olmadı.

Kaç günde geldi kargo...

Selçuk Boz 11-06-2012 07:50

20 gün civarında geldi.

fenerium 22-07-2012 14:35

Bambu Mosso

5 Eklenti(ler)
Merhaba, Önceden'de Resim Eklemiştim, bu sene Nihayet Bahceye bıraktım benim Bambu'yu, artık nerdeyse 5. Senesine girdi ve daha 50cm'e anca ulaştı, çok Zahmetli oldu ama sanırım Başardım.

mseras 22-07-2012 15:09

Moso Bambu

Öncelikle burdaki imkanları bize sunan forum yönetimine ve tüm doğa dostlarına teşekkür ediyor sizleri saygı ile selamlıyorum.
Yaklaşık olarak 2-3 aydan beri bambu yetiştiriciliği konusunda ilgilerim oldu. İşin ticari boyutunda değildim ancak ülkemiz açısından ne denli bir gelir kapısı olacağını düşünerek neden olmasın sorusunu kendime sordum.
Şimdilik memleketimde(Trabzon) Bambu ekebileceğim birkaç dönümlük arazim var. Bu araziyi bambu dikerek değerlendirmek istiyorum. Konuyu mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde okumaya çalıştım. Ve bulunduğum bölgede bambu yetişebileceğini gördüm. Tohum mu yoksa fidan mı temin etmeliyim ? Nasıl nerden temin edebilirim ? Nasıl yetiştirmeliyim ? gibi konularda Sayın Faruk Tuzcuoğlu gibi bir üstadın yardımına ihtiyacım var. İletişim bilgilerinizi vermişsiniz ancak öncelikle buradan iletişim kurmamın daha iyi olacağını düşündüm. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden herşey için teşekkürler.

mseras 22-07-2012 15:15

Moso Bambu

Öncelikle burdaki imkanları bize sunan forum yönetimine ve tüm doğa dostlarına teşekkür ediyor sizleri saygı ile selamlıyorum.
Yaklaşık olarak 2-3 aydan beri bambu yetiştiriciliği konusunda ilgilerim oldu. İşin ticari boyutunda değildim ancak ülkemiz açısından ne denli bir gelir kapısı olacağını düşünerek neden olmasın sorusunu kendime sordum.
Şimdilik memleketimde(Trabzon) Bambu ekebileceğim birkaç dönümlük arazim var. Bu araziyi bambu dikerek değerlendirmek istiyorum. Konuyu mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde okumaya çalıştım. Ve bulunduğum bölgede bambu yetişebileceğini gördüm. Tohum mu yoksa fidan mı temin etmeliyim ? Nasıl nerden temin edebilirim ? Nasıl yetiştirmeliyim ? gibi konularda Sayın Faruk Tuzcuoğlu gibi bir üstadın yardımına ihtiyacım var. İletişim bilgilerinizi vermişsiniz ancak öncelikle buradan iletişim kurmamın daha iyi olacağını düşündüm. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden herşey için teşekkürler.

fenerium 14-08-2012 21:19

Yeni Filizler

5 Eklenti(ler)
Merhaba Bambu Sevenler,

Son yazdığımdan beri bambularda baya bir gelişme oldu, son 5 günde 5-6 yerden yeni filizler çıkmaya başladı, yine bunları fotorafda paylaşıyorum. seneye inşallah beklenen boyuta ulaşılar.

Selçuk Boz 15-08-2012 11:01

Sn. Fenerium, bambularınızda benimkilerde de olduğu gibi kloroz var gibi. Demir vermeme rağmen, benimkilerin rengi bir türlü düzelmedi.
Beş yıldır bambularınızın rengi bu şekilde miydi?

fenerium 23-08-2012 00:51

Merhaba Selçuk Bey,

Hayır, aslında Rengi çok iyi, sadece burda (Düzce) Havalar çok Sıcaktı, az zorluk çekti Bambular, ama şuan gayet güzel ve sanırım Riski atlatı. Evet bu 5. senesi ve rengi aslında içerdeyken daha açıktı, oda sanırım fazla su vermekten oldu, Dışarı Bırakmaya karar verdim. Kışı nasıl geçirecek bilmiyoum ama sanırım bu kışı atlatırsa artık seneye istenilen Büyüme Gerçeklerşir ve 2-4 Metrayi bulur, evya fazlası.

Selçuk Boz 23-08-2012 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fenerium (Mesaj 1011041)
Dışarı Bırakmaya karar verdim. Kışı nasıl geçirecek bilmiyorum ama sanırım bu kışı atlatırsa artık seneye istenilen Büyüme Gerçeklerşir.

Düzce gibi bir yerde, kış için (malçlamak, sera şeklinde üzerini örtmek, vb.) ilave tedbir almanız gerekir gibi geliyor bana.

Kolay gelsin.

fenerium 26-08-2012 16:00

1 Eklenti(ler)
Evet, bunun için Sera'm Hazır, Havalar biraz Soğusun Sera'yı Bambunun üzerine Çekicem.

fatsel007 08-09-2012 22:03

*** arkadaşlar hindistan japonya ve çinden moso bambu tohumu getiriyorum ilgilenen olursa
100 adet 40tl
250 adet 75tl
500 adet 125 tl
iletişim fthmhmtylmz@hotmail.com ürünler elimdeki stoğa göre elinize ulaşma süresi değişir 10 gün sonra 1500 adet elimde olacak ondan sonra isteğe göre devamlı girişim olacak

C.Anıl 08-09-2012 22:59

Muhteşem Moso

burda mosonun çimlenmiş tüpte adeti 5 tlye

fatsel007 13-10-2012 19:41

bitti

C.Anıl 29-10-2012 18:04

Ben mosoyu Malayada denemek istiyorum karakaya barajının kenarında deneyeceğim ama koşullar şunlar;
-burada kışın en fazla -5 derece oluyor
-donlar yaşanabiliyor
-yazın çok yüksek kavurucu sıcaklıklar oluyor
-yazın yağmur yağsa da genelde kurak geçiyor
-yağışlar genelde yağmur oluyor
-baraj kenarı olduğu için nemi birazcık daha fazla
-malatya merkez yüzde 65 nemli falan oluyor yazın deneyeceğim yer baraj kenarı olduğundan nem biraz daha fazla.

bu koşullar altında mosoyu dikebilirmiyim dikebilirsem kaç yaşında dikebilirim.

örneği bugünkü nem yüzde 61(merkez)

palmiye ağaçları falan yetişiyor

fenerium 05-11-2012 21:54

Kışa Hazır

1 Eklenti(ler)
Nihayet Sera'yı Bambo'nun üzerine Yerleştirip Kışa Hazırlık Yaptım.

grikurt 17-11-2012 00:17

Ustalarım merhaba. Ben de bambu yetiştirmek istiyorum. Henüz yeni üye oldum foruma ve bu ilk mesajım hatam olursa mazur görün. Aslında anlatacaklarım belki biraz uzun olacak ama kusuruma bakmayın.
Benim esas ilgilendiğim alan Türk yayı yapımı. Bunu için akçağaç, porsuk gibi ağaçlar kullanılıyor ancak bu ağaçlar ülkemizde koruma altında olan türler. Kaçak kesim olarak ulaşma imkanım var ancak tam bir doğa sever olarak da bu benim içime hiç sinmiyor.
Velhasıl yay yapacağım bu ağaçlarla eşdeğer olarak moso bambusunu keşfettim. Aslında keşif benim değil aynı şekildeki kompozit yayları Kore liler yüzyıllardır yay yapımından kullanıyorlar. Türk yayları ile arasındaki tek fark bizde Akçaağaç onlarda bambu kullanılıyor olması diğer tüm malzemeler ve yapılış teknikleri tamamen aynı.
Ben de bu konuyla ilgili araştırma yaparken sizleri ve bu forumu keşfettim. Aslında öğrenmek istediklerimin bi çoğunu öğrendim (tohum temini, yetiştirme vs.) ancak moso bambusunun bi çok yönü bu sefer ilgimi çekti ve sadece yay için değil farklı amaçlarla da yetiştirmeye karar verdim (Arazimi güzelleştirmek, odunundan faydalanmak vs. gibi. ) o yüzden de aranıza katılmak, tanış olmak ve bilgilerinizden faydalanmak istedim. Aynı şekilde bonsai de disiplin olarak ilgimi çeken bi başka konu oldu. Umarım yazdıklarımı usanmadan okur bundan sonraki sorularımda da yardımlarınızı benden esirgemezsini. Çünkü çok soru sorarım yapım gereği :) Hepinize şimdiden teşekkürler.

fatsel007 01-12-2012 18:05

yeniden tohum getirttim yanlız bu sefer biraz fazla geldi 5000 tohumu çok uygun fiyata vereceğim 150 tl ilgilenen 5545871515

C.Anıl 07-12-2012 21:06

Moso bambular çiçeklendikten sonra ölüyorlar ya,

ölümde sadece bir bambu mu ölüyor yoksa aynı kök sisteminden beslenen tüm bambular mı ölüyor?:confused:

a_kandilli 28-02-2013 22:32

2 Eklenti(ler)
iyi akşamlar üstatlar konuyu uzun zaman önce incelemiştim bende geçen sene nisan ayının başında tohumu toprağa indirdim. gelişimini incelemek görmek insana çok keyif veriyor. yanlız bir sorum olucak yapraklarında lekeler var onların nedeni nedir. bilen arkadaş lar varmı acaba. yaklaşık bir sene oldu ve 2 filizinide verdi. çok nazlı büyüyor. :)

16makkrgz16 10-03-2013 13:00

arkadaşlar moso tohumu paylaşabilecek var mı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025