agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bambu (https://www.agaclar.net/forum/bambu/)
-   -   BAMBU (Bamboo, Bambusa sp.) (https://www.agaclar.net/forum/bambu/10839.htm)

logic 14-09-2007 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nartsawa (Mesaj 152730)
Sayın "logic" önce ağaçlar net forum alanlarına hoşgeldiniz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızdan küçük bir beklentimiz oluyor. Forumda yeni gelen arkadaşlarımızın kendilerini tanıttıkları bir başlık var oraya da bir uğrarmısınız. ..

Çok özür dilerim,
Haklisiniz. Acemiliğime verin. Yarın tanıtım yazımı atacağım.

noreks 19-09-2007 13:04

arundo donax

2 Eklenti(ler)
Bu hafta sonu Enez dönüşü çektiğim arundo donax resimleri. Mecidiye sahili...

logic 20-09-2007 20:34

1 Eklenti(ler)
Tanıtım yazımı yazdım ama bu arada tanıtım fotoğrafım silinmiş. :D
Neyse....

Benden de bir Arundo Donax resmi...

163 no lu mesajda sorduğum soru hala geçerli.

Eklenti 21089

noreks 21-09-2007 13:57

Sayın Logic,

nick'inizle primum nil nochere ( önce zarar verme ) birleşince acaba;
1- bambu ekmeyin , ekecekseniz iki kere düşünün ya da
2- yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir
sonucunu çıkarabilir miyiz?

Malum Hipokrat ünlü sözünü söylerken iyi niyetli yaklaşımlarda bile zarar verilebileceğinden yola çıkmıştı.

Saygılar

Besenkar 24-09-2007 20:46

Sayın noreks,
Sanırım sizin fotoğraflarını çektiğiniz bitki arundo donax değil.

noreks 25-09-2007 13:32

Cılızlığına bakarak bu karara vardınızsa tuzlu su ortamında, kum üzerinde ve yakıcı güneş altında ancak bu kadar olabiliyorlar.
Bu hafta sonu eğer o bölgeye uğrayabilirsem daha yakından resimlerini çekip detay fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. O zaman tür üzerinde ortak görüşe sahip olabiliriz.

Besenkar 27-09-2007 21:11

Arundo Donax bu mu?

Sakarya ili merkezinde bir bahçede görüp fotoğrafladığım bu bitkinin adı nedir?
Herkese selamlar.
Yükleme hatası veriyor.Yükleyemedim.

Besenkar 27-09-2007 21:36

Bu defa oldu mu acaba?

Todor 28-09-2007 06:42

Bu defa da olmamış.:)

Fotoğraf nasıl yükleniyor burada anlatılıyor. Bir bakın, gene olmazsa sorunu beraber çözmeye çalışalım.

Besenkar 28-09-2007 19:41

Sayın Todor,
Bana bir e-posta adresi bildirirseniz(e-postama), eklemeye çalıştığım fotoğrafları size göndereceğim.Selamlar...

Besenkar 28-09-2007 20:02

1 Eklenti(ler)
Arundo Donax?

Todor 28-09-2007 20:35

Özel mesaj ile mail adresimi gönderdim.

noreks 01-10-2007 00:20

Sayın Besenkar,

Uzun bir yoldan yorgun argın geldim. Bunlar Arundo Donax değil mesajınız üzerine daha iyi görüntüler almak için 750 Km yol yaptım. Şimdi görüyorum ki resimlerini çektiğiniz bitkinin ne olduğunu bilmek bir yana Arundo Donax hakkında en ufak bir bilginiz yok.

Bir önceki mesajınıza binaen soruyorum neye dayanarak bunlar arundo donax değil dediniz ?

Bir şeyler bildiğiniz düşünerek bunları yazdığınızı düşünmüştüm galiba yanılmışım. Yarın Arundo Donax la ilgili filizden kök yapısına ayrıntılı resimleri bu başlığa koyacağım.

Lütfen emin olmadığınız zaman bunlar "x" değil yerine bunlar "x" mi yazında bende doğru yorumlayayım.

Çektiğiniz resimlerin yüksek çözünürlüklü kopyaları varsa özelden yazın size mailimi göndereyim. Oraya gönderin yaprak/gövde yapısına ve çiçeklenmeye bakarak bir fikir yürütebileyim.

noreks 01-10-2007 00:27

Sayın Logic,

Bir soru sordunuz cevap alamayınca yazmayı kestiniz. Acaba cevap alınmadığı için mi yazmıyorsunuz ?

Soruyu ben tekrarlayayım da yenilensin.

Sayın Hami Başoğlu,
resimdekiler Arundo donax variegatalar mı ?

Besenkar 01-10-2007 23:26

Sayın Hakan Yaşmut;
Bütün ilişkilerinizde bu kadar kırıcı mısınız bilmiyorum ama üslubunuza dikkat etmenizi rica ediyorum?!Yanılmak ya da her zaman haklı olmak sizin için neden bu kadar önemli bilemiyorum!
Sayın Yaşmut, her insan her şeyi bilemez ve bilmek zorunda da değil.Bu nedenle uzmanlaşma diye bir olgu ortaya çıkmıştır.
Benim gibi siz de bu konuda uzman değilsiniz bildiğim kadarıyla.
Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.
Ben sizin çektiğiniz ve genellikle bataklık **** çok nemli topraklarda bolca gördüğüm bu bitkiye arunda donax sıfatını yakıştıramadım.
Bu nedenle de sordum benim gönderdiğim fotoğraftaki bitki mi diye.
Lütfen siz cevap vermeyin.Bu işi bilen bir uzman varsa o cevaplasın.
Veya cevaplanmasa da olur.Yeterki siz sinirlerimi bozmayın.

Besenkar 01-10-2007 23:36

http://tncweeds.ucdavis.edu/esadocs/arundona.html

Besenkar 01-10-2007 23:50

http://www.issg.org/database/species...sp?fr=1&si=112
http://fr.wikipedia.org/wiki/Canne_de_Provence
http://www.floridata.com/ref/A/arun_don.cfm
http://www.gartenfreunde.ch/pages/portrait/arundo.html
http://calphotos.berkeley.edu/cgi/im...n=Arundo+donax

Todor 02-10-2007 05:56

Sayın Noreks, 164 nolu mesajdaki resimlerde yer alan bitkileri bende tam olarak seçemedim. O yüzden ne olduğundan emin olamıyorum. Sayın Besenkar'da benim ile aynı durumda olacak ki, mesajına sanırım diyerek başlamış. Sanırım, zannederim, tahminimce gibi ifadeleri, fikrimizden %100 emin olmadığımız zaman kullanırız.

Değerli arkadaşlarım, burası sanal bir ortam ve kendimizi yazdığımız mesajlarla ifade ediyoruz. Burada kurulan dostluklar, oluşan paylaşımlar hep bu ifadelerin sonucunda. Belki kırıcı olmak maksadı ile yazmasak bile, karşımızdaki insanları kırabildiğimiz zamanlar oluyor. Oysa burda hepimizin yapmak istediği paylaşmak. O yüzden birbirimize olan ifadelerimizi düşünerek yazarsak hepimiz için daha keyifli bir ortam yaratabiliriz. Günlük hayatın içinde yeterince stres yüklenen bizler kolayca kırılabiliyoruz. En azından forumda gerginlikten uzak durmaya özen gösterelim.:)

noreks 02-10-2007 12:56

arundo donax

Sevgili Todor ve Besenkar,

Yıllardır yabancılarla çalışmaktan dolayı sözcükleri eğip bükmeden ama direkt olarak söylemeye alışmış bir mühendisim. Sanırım bizim dışımızda hiç kimse kırıcı olmak amaçlı değil ama düz söylenmiş bir lafı şahsi algılamıyor.

Durumdan anlaşılan benim iletim "kırıcı ifade" olarak algılanmış halbuki benim için Sayın Besenkar'ın iletisinin algılanışı "verilen bilgi şüpheli, kesin değil hatta yanıltıcı" idi. Böyle durumda ben kendimden şüphe eder ve tekrar doğrularım.

Karşı tarafta anlaşılmayan, yeni soru işareti ortaya çıkaracak her bilgi eksik bilgidir ve eğer benden dolayı böyle bir durum oluşmuşsa düzeltilmesi - hem de en kısa zamanda - gerekir. Bilgi veriliyorsa verenin sorumluluğunda olur ve doğrulanması istendiğinde alınganlık göstermek gibi bir lüks yoktur.

Hele benim gibi sıfırdan başlayıp her iletide yeni bir şeyler öğrenen kişilerin yanlış yapmaya ve pardon demeye de hakları olduğunu zannetmiyorum.

Forumun diğer konularında bir diğerinin açığını bulup geçirme amaçlı yazılar yazanlar olabilir. Hatta bu konuda bile aynı amacı güdenler olabilir. İleti sayısına bakarak çok fazla yazmadığımı , paylaşacak bir şey olduğunda elimden geldiğince fotoğraf ekleyip bilgi aktarmaya çalıştığımı da fark etmemiş olabilirsiniz. Burada amacım kimseyi kırmak değil eğer verdiğim bilgi ile ilgili bir eksiklik , yanlış ifade varsa uyarıyı özelden almak forum başlığını fazla şişirmemektir. Uyarı üzerine ek fotoğraf , bilgi , şema vs. eklenir ve başlık altında gereksiz tartışmalar yapılmaz.

Sonuç olarak ben verdiğim bilginin, kullandığım görsellerin yanıltıcı ve yanlış olarak algılandığını farkettim. Siteye daha büyük fotoğraf yüklenmemesinin de bunda etkisi varsa da siteye yüklemek üzere tekrar gidip ayrıntılı fotoğraflar çektim, örnekler aldım.

Sayın Besenkar'ın öfkesi geçerse değerlendirmeye alır umarım. Her ne kadar amaç kırıcılık değil de yakınma ise de -yaşlı insanlar devamlı şikayet ederler - sürç-ü lisan ettikse affola.

Not: bazen ifadenin yanına konulacak smiley amacı açıklıyor ama ben beceremediğimden eklemeyince gerginlik çıkıyor.

malina 02-10-2007 13:14

Sanırım kelimesi bazan da nezaketten kaynaklanıyor.

Patlıcan fotoğrafı diye kabak fotoğrafı koyarsanız, karşınızdaki o kabak da diyebilir, patlıcan değil de diyebilir. Nezaketten sanırım o patlıcan değil de diyebilir.

Ama her durumda konu ile ilgili bilgisi olması gerekir. Şimdiye kadar öğrendiğim bilgilere göre patlıcana benzetemedim demek tamamen ayrı şeydir ancak böyle söylerseniz konu hakkında sizin de bilginiz olmadığı anlaşılır.

Burada yaşanan sorun buna benziyor :)

Ama bu kadarı biraz fazla kaçmış:
Alıntı:

Sizin resmini çektiğiniz şeyler arundo donax olsa ne olur ya da benim çektiğim şeyler olsa ne olur.
Bunun için 700 km yol yapmışsanız yazık derim.
Fotoğrafların neye ait olduğu farketmeyecekse burada neden yazışılıyor?

noreks 02-10-2007 19:07

Arundo Donax

3 Eklenti(ler)
Hafta sonu Erikli ve Mecidiye sahilindeki Arundoları ve kendisini bildiğim ama adını bilmediğim bir tür kargıyı fotoğrafladım.

Arundo Donax sorguç şeklindeki çiçekler. Mevsim geçtiği için çoğu artık dağılmaya başlamış durumda. Bir karışıklık olmaması açısından İnternet'ten aldığım bir çizimi de ekledim.

Çok rüzgarlı olduğundan net çıkması için koparıp aldığım çiçekler balkonda resimlendi.

noreks 02-10-2007 19:12

5 Eklenti(ler)
Sahilin arkasında temiz su kaynağına yakın olan arundolar daha fazla gelişmiş ve uzamışlar. Sahile yakın ( yaklaşık 10 - 20 metre şeridi ) olanlar ise daha kısa ve erken çiçeklenme yapmışlar.

noreks 02-10-2007 19:15

2 Eklenti(ler)
fotoğraf makinasını yan tuttuğumdan değil rüzgardan yatan kargılar.

noreks 02-10-2007 19:17

4 Eklenti(ler)
yeni sürgünlerin kök yapısı

noreks 02-10-2007 19:19

3 Eklenti(ler)
yeni sürgünlerin kök yapısı 2

noreks 02-10-2007 19:28

2 Eklenti(ler)
kök yapısı resimleri de farkedildiği gibi balkonumda çekildi..

bunlarda herkesin benzerliği ile kafasını karıştıran diğer tür. Bir zamanlar her evde kuru çiçek ve dekorasyon amaçlı bulunurdu. Ne yazık ki mevsimi yine geçtiği için uçlarda bulunan kadife benzeri uzun sosis şekilli çiçekler dağılmış durumda. Bilenler adını yazarsa yeni bir şey daha öğreniriz.
Kopmuş bir çiçek bulunca aldım ve görüntüledim

noreks 02-10-2007 19:47

Bir ekleme yapmak da şart oldu. resimlerin orjinalleri 7 Mb küçültüp 40 Kb e indirince benim gördüğüm ayrıntılar kayboluyor. Bunun için bir çözüm bulmak gerekecek.
Değişik tür dediğim kamışların orjinalinde dağılan çiçekler ve yapraklar net olarak gözükürken küçültülen resimde seçilemiyor.

logic 02-10-2007 20:12

Sayın Hakan Bey

2 Eklenti(ler)
Haklısınız. Uzun bir süredir soruma cevap bekledim ve gelmeyince artık umudumu kestim. Buraya uğrayamadım.

Soruyu sormakla emin olmak istedim, acaba bir yanlışlık mı var, olur a. Resimlerin altinda, Arundo Donax Variegata lara ait olduğuna dair açık bir ifade var zaten. Ama resimler maalesef bu türe ait değil.

Cevap gelmeyince doğrusunu yazma hakkım doğuyor...

Bu türe ait gerçek fotoğraflar aşağıdadır.

Eklenti 21922

Eklenti 21921

logic 02-10-2007 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi noreks (Mesaj 154912)
Sayın Logic,

nick'inizle primum nil nochere ( önce zarar verme ) birleşince acaba;
1- bambu ekmeyin , ekecekseniz iki kere düşünün ya da
2- yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir
sonucunu çıkarabilir miyiz?

Malum Hipokrat ünlü sözünü söylerken iyi niyetli yaklaşımlarda bile zarar verilebileceğinden yola çıkmıştı.

Saygılar

Önce saygılar bizden sayın Hakan bey,

Nick imle mesaj verdiğim doğrudur. Yanlız ilk yorumunuza katılamayacağımı söylemek isterim. Bambu EKİN derim bence. Her konuda önce düşünmeli tabii.

Ama "yanlış muallim + yanlış bilgi + yanlış uygulama felakettir" çıkarımınızda hemfikiriz. Bu sıkça rastladiğımız bir olgudur. Tabii buna bir de felaketlerin en büyüğünü eklemek lazım. Yanliş anlaşılma, veya yanlış anlama.

Tabii yönetirken de zarar vermemek gerekiyor. Bir mesajım da bu.

logic 02-10-2007 20:40

Hakan bey in gönderdiği ilk Arundo Donax resimleri,

Bu resimler bence tipik bir Arundo Donax (giant red) tarlasına ait.
Bunlar aynı şekilde İzmir de Kuş Cenneti'nde de mevcut. Burada da bodurlar.
Adı üstünde, "Giant Red", aşırı tuzlu ortamda sarı ila kırmızıya kaçan renkler hakim oluyor bitkiye. Hele bir de yaz sonu ise.. Tuzdan kurtuldukça renkler sarı yeşile kaçar ve boyları da artar.

Bunlar tatlı su kenarlarında yemyeşildirler, su alabilme derecesi ve toprak kalitesine göre boyludurlar. Aynen sayın "besenkar"ın sorduğu resimdeki gibi.

logic 02-10-2007 20:47

Biraz Da şaka

Aman hakan bey,

O son resimler ne öyle ?
Sakın onları çope bile rasgele atmayın.
Çoplüğü Arundo Donax lar sarar sonra.

Yoksa birisinin bahçesinemi atacaksınız?

noreks 02-10-2007 20:51

Sayın Logic,

Eklediğim şu eski dekorasyon malzemesi sosisler hakkında bilginiz var mı acaba ?
Evde uzun süre bekler ondan sonra umulmadık zamanda patlar her tarafı pamuk içinde bırakırdı.
Saygılar

noreks 02-10-2007 21:05

Arundoların yayılıcı olduğunu sıkça yazıyorlar ama benim köylüm, benim ziraatçim onları pirinç tarlasında bordür olarak kullanıyor.

İnanılması güçtü ama tarlalar arasında sınır çizgisi olarak arundolar vardı. Zaten kolayını bulmuşlar derin sürme ile kökleri kopardıkları anda arundodan eser kalmıyor. Dahası da var topladıklarının çoğuda hayvan yemine ve toprak gübreleme için parçalanmaya gidiyor. Bir yerde, oranın köylüsü kendi faydası için o kadar güzel kullanıyor ki bizim burada tartışmalarımızı duysa neresiyle güler bilemiyorum.

Herşeyin bir "ama"sı vardır malum. Büyükevren sahil şeridinde sulak alanda serbest bırakılan ikinci tür inanılmaz bir şekilde yayılmış. Örnek almadığıma yanıyorum fakat cidden bataklık alandı ve girmek tehlikeli olacaktı.

Alan gözlemi ise; arundo kökleri ve sürgünleri çok yüzeysel yayılıyor 10 - 15 cm içinde hemen köke ulaşılabiliyor. Epey yeri eşelediğimi tahmin edersiniz. Derin sürme veya CAT yardımı ile Arundo nun istila ettiği bir yeri temizlemek çok kolay. Bir diğer konu ise sulak alandan uzaklaşıldığı zaman yayılma hızı , büyüme yavaşlıyor ve neredeyse sıfıra iniyor. Ama dediğim gibi bu Enez bölgesinde yapılmış bir amatör gözlem. Gece şartlarında havadaki nem yüzdesi kayda değer miktarda yükselmesine hatta devamlı çiğ düşmesine rağmen kara şeridindeki arundoların gelişmesinin sınırlı kalması da ayrı bir inceleme konusu olabilir.

Evdeki Arundoları etrafa zarar verip işgal etmemeleri için enterne edip saksıya alacağım. Umarım yaşatabilirim.

noreks 02-10-2007 21:11

Bir de dikkatimi çeken konu açtığım bir çok yerde yeni filizlerin bulb yapmadan gövdenin devamıymış gibi çıkmalarıydı. Sanki kök yerden yürüyor ve uygun gördüğü yerde toprağın üzerine çıkıyor gibiydi. Epey eşindikten sonra bulb yapmış gibi görünen filizleri çıkardım.

Bulblardan birden fazla gövde çıkması da ayrı konu. Dikkat edilirse toprak üstü gövde oluşumları her kök için birden fazla..

praecox 02-10-2007 22:18

Typha domingensis olabilir mi?

logic 02-10-2007 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi noreks (Mesaj 158516)
Sayın Logic,

Eklediğim şu eski dekorasyon malzemesi sosisler hakkında bilginiz var mı acaba ?
Evde uzun süre bekler ondan sonra umulmadık zamanda patlar her tarafı pamuk içinde bırakırdı.
Saygılar

sayin Hakan bey,
Inanın hiç bir bilgim yok.

noreks 02-10-2007 22:30

1 Eklenti(ler)
Sayın Praecox,

Sizi bu başlıkta görmekten mutluluk duydum. Ne de olsa gerçekten araştırma yapan ve havaya mektup yazmayan biri olarak.( Bir kaç iletiniz dışında , havaya yazıldı anlamında değil katılımcı olarak )

İnternet'ten arayınca alttaki resimleri buldum;
Gariptir İnternet'ten bulunmuş resimleri site kabul etmedi. Ama kabul edilen tek resim aşağıda

noreks 02-10-2007 22:45

Sayın Logic,

Teşekkür ederim , zaman zaman bilmediğimi söylerken fazla mı bönlük yapıyorum diye düşünürüm. Nedeni de bilmediğini söyleyenleri pek fazla sevmezler. Bilseniz de bilmeseniz de bir konu hakkında konuşmaya başladığınızda herkes allame-i cihan olmanızı ister.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların sayısı ne yazık ki bilgi sahibi olanlardan fazla olduğu için hep bastırılıyoruz. Sonuç olarak rabbena hep bana anlayışı veya burada hep gördüğüm armut piş anlayışı genel anlayış.

Keşke gerçek pratisyen ( deneyerek ve uygulayarak anlamında ) Sayın Praecox ve teorisyen Sayın Faruk Bey bir araya gelebilseydi. Ortaya neler çıkacağını kimse tahmin edemezdi.

Buna ek olarak benim bunaklığım....

Saygılar ve Sevgiler

noreks 02-10-2007 22:59

Bu arada Sn. praecox'un hafızasına da hayranım hele benim gibi bir balık hafızasına sahip olanlar için imrenilecek bir hafıza.
Ben yazdığı ismi aramak için yeni bir pencere açarken ismi unuttum. Bill Gates sağolsun kopyala ve yapıştır seçeneği sunmuş. Bunu yazarken bile - neydi onun adı durumundayım.

logic 03-10-2007 12:14

Sayın Hakan bey,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi noreks (Mesaj 158543)
Sayın Logic,

Teşekkür ederim , zaman zaman bilmediğimi söylerken fazla mı bönlük yapıyorum diye düşünürüm. Nedeni de bilmediğini söyleyenleri pek fazla sevmezler. Bilseniz de bilmeseniz de bir konu hakkında konuşmaya başladığınızda herkes allame-i cihan olmanızı ister.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların sayısı ne yazık ki bilgi sahibi olanlardan fazla olduğu için hep bastırılıyoruz. Sonuç olarak rabbena hep bana anlayışı veya burada hep gördüğüm armut piş anlayışı genel anlayış.

Keşke gerçek pratisyen ( deneyerek ve uygulayarak anlamında ) Sayın Praecox ve teorisyen Sayın Faruk Bey bir araya gelebilseydi. Ortaya neler çıkacağını kimse tahmin edemezdi.

Buna ek olarak benim bunaklığım....

Saygılar ve Sevgiler

Sayın Hakan bey,

Bildiğinizden emin olmadığınız bir konu varsa "bilmiyorum" demek ve konu hakkında uyduruk görüş bildirmemek etiktir. Hepimizin bir mesleği, bir uzmanlık dalı var zaten. Bilmemek ayıp değil. Uydurup, bukadar kişiyi yaniltmak daha ayıp olurdu.

Bence kendinize haksızlık ediyorsunuz. Sizinle, cm2 de 7000kg basınç ve 500C ısı şartlarında "6063 alaşım Alüminyumun Visko elastik davranışı" konusunda sohbet etmeyi çok isterim. Eminimki ozaman kelimeler ağızınızdan kendiliğinden dökülecek. Deyimleri hatırlamaya hiç ihtiyaç duymayacaksınız.

Sayın Preacox, sanırım mesleği, bize bir çırpıda yol gösteriverdi, sağolsunlar.
Gerisi internette bol miktarda var. Daha da ciddi iseniz, biraz para harcayarak makaleler ve kitaplar sizin oluyor.

Sayın Preacox u tanımıyorum ama Faruk Tuzcuoğlu arkadaşım.
Onun teorisyen olduğu konusundaki görüşlerinize katılamıyorum.
Kendisi de kabul etmez zaten. Ama ekmeğini birkaç daldaki AR-GE lerden kazandığını biliyorum. Bilgi yönetimi konusunda iyi oldugunu söyliyebiliriz.

Eh, bambu konusundaki projelerini de teker teker başarı ile gerçekleştiriyor.
Dendrocalamus Strictuslari hızla büyüyor. Bir tanesi de yeraltından 6 cm çapında filiz verdi. Ayrıca hiç bir projede kimseyi yarı yolda brakmadı. Proje arkadaşları onunla beraberler yine.

Saygılarımla,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025