agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Acemi Bahçıvan Soruları (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm)

young_gardener 11-12-2009 23:00

Yardıma ihtiyacım var
 
Merhaba.Öncelikle kendimi tanıtayım.

Ben Gökhan.19 yaşındayım.Bursa'da yaşıyorum.Balkonum Bursa ne kadar güneşliyse güneş alıyor.Şuan Bursa'da sıcaklık gündüz 8-12 derece civarı.Balkonum dışarıdan 3 derece kadar sıcak oluyor.

Saksıda meyve-sebze ekmek istiyorum tohumdan.İnternet üzerinden satın almış olduğum fransız salatası karışımını ektim çok güzel filizlendi büyümeye başladı.Bu çok hoşuma gitti şimdi de sub-arctic cinsi soğuğa dayanıklı domatesten ekmek istiyorum.

Bursa şartlarına uygun,çimlendirmek için 25 derece sıcaklık gerekmeyen,bu mevsimde ekilen tohum önerilerinize ihtiyacım var.Sizce ne ekmeliyim ve cinsi ne olmalı?


Cevaplarsanız cok memnun olurum lütfen biri nasılsa cevaplar demeyin mümkün oldugunca yardımcı olmaya calısın.

salihsns 18-01-2010 20:43

merhaba,
bende evimde domates tohumlarından ektim yaklaşık 2 hafta oldu,
yeşillendirdiler ama şimdi boyunlarını bükmeye başladılar,
acaba çok sık oldukları içinmi cansızlaşmaya başladılar,
yani yeni yerlerine almalımıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

hafize öztan 19-01-2010 01:30

Değerli ArkadaşlarBursa dan yazıyorum. Bu yaz bahçeme dikmek için sırık taze fasulye tohumuna ihtiyacım var. Bu tohumu bana gönderebilecek biri varsa adresimi de verebilirim. Maddi karşılığını da öderim. Veya kalite tohum bulmam için yardımlarınızı bekliyorum.

kumyaka2010 19-01-2010 09:50

Bursada nerede oturuyorsunuz .Ben size amerikadan aldıgım fasulye tohumu verebilirim Selamlar .

bivefa 21-01-2010 12:18

Yardımlarınız ve değerli bilgileriniz için teşekkürler.

ayazkentli 21-01-2010 13:12

Sn. Young Gardener,

Anladığım kadarı ile balkonunuz kapalı (dışarıdan 3 derece daha sıcak oluyor dediğinize göre, öyle olmalı). Güneş'te gördüğüne göre, sizin balkonu minik bir sera gibi düşünebiliriz.

Fazla sıcaklık hatta fazla ışık istemeden, oda içerisinde kış'ın rahatlıkla yetişebilen, red robin cinsi domates ekebilirsiniz. Marul, taze soğan, maydonoz, roka tohumu ekebilirsiniz (gerçi bu türler yaz-kış, her mevsimde yetiştirilebiliyor).

Ayrıca eğer yaz ayları için sebze yetiştirmeyi düşünürseniz, şubat 15-20 gibi biber, patlıcan, domates tohumlarını çimlendirip, nisan ayına kadar balkonunuz'da, yetişkin birer fidan halıne getirebilirsiniz.

zeynep25 29-01-2010 15:20

Arkadaşlar Merhaba,
Yeni üye oldum. Yeni taşındığım eve sardunya konusunda destek almak için başladım ama, görünce dayanamıyor insan zaten ilgisi varsa.. Şartlarım çok kısıtlı, küçük 1 mutfak balkonum var..13. kat ve kuzey cephesi.. Eskiden bir komşumun hediyesi olan domatesi 1 mevsim saksıda yapmıştım..Minik 1 saksı, yaz boyu toplam 10 domates olmuştur..Ama renkleri, kokuları yeter..
Acaba maydanoz, nane, dereotu gibi her dem taze bulundurmak zor olan şeyleri başarabilir miyim kutu saksıda? Bir de hep aklıma takılan bu durumda aynı az miktardaki toprak, yetişen sebzeler tat-vitamin açısından nasıl olur? Gerçi aldıklarımızın ne olduğu bile belli değil...
Tohumlarını alıp başlayayım mı? Toprak için tavsiyeniz olur mu? Bir de pembe domates meraklıları vardı, o da çok özel, ama abartmaya korkuyorum çünkü yer yok..
Herkese sevgiler,

olea_ 21-02-2010 16:31

Merhaba, bu sorunumu dereotu bölümüne yazmıştım ama sanırım sorun sadece dereotumda değil neredeyse tüm saksılarımda yaşamaya başlıyorum. Dereotu, maydonoz,roka ve nane tohumlarının bulunduğu saksılarımı içeriye alıp, kalorifer yakınına koyunca dereotlarım iki haftada 5 cmden fazla uzadılar. Şu an ortalama 12 cmler.
Daha odunsulaşmadı gövdeleri ve tohumların sadece bir bölümü sonuç verdi. Buna rağmen mutluyum ama bir sorunum var şimdi de. Toprak üzerinde pamuğa benzer beyaz beyaz tüyler oluştu. Her yerde değil fakat bölge bölge vardı. Kitaplarımdan cevap bulamayınca elimle toplayıp temizledim. fakat aklımda soru işareti kaldı. onlar ne olabilir? zararlı mı ve neden çıkarlar? Zararlılarsa, tekrar çıkmasınlar diye ne yapmak gerekir? Bu arada başka aynı yerde duran saksılarımda da az miktarda aynı beyaz pamukçuk görünümünden mevcut. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

siniroluyorum 21-02-2010 17:03

Çok fazla nemden olabilir.Kalorifer yakınına koyup çok su verdiyseniz olabiliyor.Benim begonyamın dibinde olmuştu sonra geçti.

olea_ 21-02-2010 17:12

su oranını azaltmalıyım öyleyse ama bu sefer de az gelirse diye endişelerim var. şaşırdım iyice ne yapazagımı. teşekkür ederim sayın siniroluyorum.

Blues88 21-02-2010 21:14

f1 Hıyar tohumlarımı torf'a 2cm derinliğinde yerleştirdim, toprağın sadece nemli kalmasına özen gösteriyorum, 2sorum olacak;
1-) Fide kendini gösterene kadar saksı karanlıkta mı kalmalı?
2-) Saksımın üzeri hava almayacak şekilde kapatılmalı mı?

malbman 21-02-2010 21:28

Sayın Blues88, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ancak, bildiğim kadarıyla sebze tohumları en fazla kendi boyları kadar derinliğe gömülmeli.

1) Yine bildiğim kadarıyla fide çimleninceye kadar karanlık ya da aydınlık olması çok önemli değil. Önemli olan ortam, yani yetiştirme ortamının sıcaklığı.
')Saksının üstünü hava almayacak şekilde değil de, yetiştirme ortamının nemini yitirmeyeceği şekilde streç film ile kapatmalısınız. Tabii bu durumda her gün en az bir saat üstünü açıp havalandırmanız gerekir ki rutubetten tohumlar küflenmesin.

Blues88 21-02-2010 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 583169)
Sayın Blues88, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ancak, bildiğim kadarıyla sebze tohumları en fazla kendi boyları kadar derinliğe gömülmeli.

1) Yine bildiğim kadarıyla fide çimleninceye kadar karanlık ya da aydınlık olması çok önemli değil. Önemli olan ortam, yani yetiştirme ortamının sıcaklığı.
')Saksının üstünü hava almayacak şekilde değil de, yetiştirme ortamının nemini yitirmeyeceği şekilde streç film ile kapatmalısınız. Tabii bu durumda her gün en az bir saat üstünü açıp havalandırmanız gerekir ki rutubetten tohumlar küflenmesin.

Öncelikle teşekkür ediyorum sayın malbman cevabınız için.

Tohum paketinin üzerinde 2cm ibaresi bulunduğu için 2cm'ye gömdüm. Nem konusunda biraz şanssızım aslında, kaloriferli bir evde bulunduğum için sürekli nem kontrolü yapmam gerekiyor. Streç film yerine saksımı cam kavanoz'a koyup kapağını kapattım mesajınızdan sonra.

Tekrar teşekkür ediyorum.

senemr 03-03-2010 14:05

merhaba arkadaşlar bende yeni katıldım aranıza. Yaklaşık 10 gün önce biber tohumları ektim toprağın yüzeyinde baş göstermeye başladılar ama bir sorunum var ki evim sadece sabah güneşi alıyor size sorum acaba bu şekilde de sebze yetiştirebilirmiyim? yoksa hiç uğraşmıyayım mı?

Ahmet1111 04-03-2010 12:23

Bende yeni başlıcam hayırlısıyla güzel bir iş çıkarır sizinlede paylaşırım inşallah.

Nergis 14-03-2010 00:53

merhaba
bende domates ve biber salatalık tohumlarımı ektim.Daha hiç hareket yok,sabırsızlıkla bekliyorum.Üzerlerini streçfolyo ile kapatmadım.öğleden sonra güneş alan balkonumdalar.Hava oldukça ılık, yine de örtmelimiyim acaba?

çilekçi_eren 13-04-2010 19:49

bahçemle ilgili sorunum yardım!!
 
merhaba arkadaşlar daha burada çok yeniyim ve bana yardımcı olursanız sevinirim ben cumartesi günü bi hevesle dükyanımızın arkasındaki bahçeye çilek _biber_ domates _salata fidanı ve maydonoz tohumu ektim ama sonradan bir sorunum aklıma geldi burası günde sadece yarım saat direkt güneş ışığı alıyor diyer zamanlarda aydınlık ama güneşsiz burada bu bitkileri üretebilecekmiyim yoksa hepsi ölecekmi :(

k_donmez 14-04-2010 20:22

Sayın Çilekçi_eren
Bitkilerinizin ve olursa meyvelerinizin gelişimi daha yavaş olacaktır. Toprak ısısı yeterli seviyeye ulaşmazsa gelişmeleri tamamen durabilir de.

Hhatice 14-04-2010 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozger (Mesaj 589358)
merhaba arkadaşlar bende yeni katıldım aranıza. Yaklaşık 10 gün önce biber tohumları ektim toprağın yüzeyinde baş göstermeye başladılar ama bir sorunum var ki evim sadece sabah güneşi alıyor size sorum acaba bu şekilde de sebze yetiştirebilirmiyim? yoksa hiç uğraşmıyayım mı?

Sorun olmaz ,Hiç güneş almasaydı olurdu ama sabah alması yeterli ,Benim balkonumda sadece saat13:00 kadar güneş görüyor ama çok güzel biber, domates yetişiyor.

çilekçi_eren 16-04-2010 11:15

sayın k donmez
peki nasıl sıcak tutabilirim ve sulamayı nasıl yapmam lazım ayrıca ektiklerimden maydonoz tohumu çıktı çilek çiçek veriyor domates çiçek ucu verdi buna nedersiniz sizce yalancı çiçekmi ?

_Sümbül_ 24-04-2010 17:12

sümbülüm geçen yıl çiçek açmıştı soğanlarını sakladım bu yıl yaprakları çok güzel büyüdü fakat çiçek açmıyor tomurcuk da vermedi nedenini çok merak ediyorum, çok üzgünüm lütfen bilgisi olan varsa beni aydınlatsın .
Teşekkürler...
:(

ca_fer 27-04-2010 23:15

Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.

salimeroğlu 04-05-2010 20:30

Merhaba ben yeni üyeyim. Van'da yaşıyorum. Hatta İran sınırına uzaklığı 8 km olan bi köyde yaşıyorum. Soğuk bir memleket olduğu için sadece yazın serayı kullanıyoruz. Bizimde bir seramız var,dikim işini daha çok babaannem yapıyor. Tohumları ilçeden bi şekilde buluyor(ne kadar güvenilir bilmiyorum). Soruma geleyim babaannemm sürekli seraya sulamaya gönderdiği için bende hortumu delip belli bir yüksekliğe çıkardım ve bi ucuna tıpa koyup yağmurlamaya benzer bir sistem oluşturdum.(bu arada üşenmememin sebebi sıkıldığımdan falan değil kesinlikle köyde yaşadığım için tarla işimiz de çok oluyor ve o vakitte ole bir emir gelince bazen üşeniyor insan). Bu sistemi yapmam babaannemin de hoşuna gitti ama bende bitkiye zarar verme korkusu oluştu. Çünkü biiraz tazikli gibi,fakat gözlemlediğim kadarıyla gelişimi çok etkilemedi. Sulamayı delik hortumla yerden yapsam su direk olarak toğrağa değse daha mı sağlıklı olur,bitkilere etkisi nasıl olur. **** nasıl bi sulama yöntemi denemeliyim bitkiye zarar vermeden onlar mutlu ben mutlu bu iş nasıl olur. Cevaplar için şimdiden sağolun. Yeni bulduğum ve çok hoşuma giden bu site ye ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.

SALİM EROĞLU
VAN/ÖAZLP/DÖNERDERE KÖYÜ
RAKIM:1700

salimeroğlu 13-05-2010 14:13

cevap verecek yok galiba :D

senemr 21-05-2010 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 617458)
Sorun olmaz ,Hiç güneş almasaydı olurdu ama sabah alması yeterli ,Benim balkonumda sadece saat13:00 kadar güneş görüyor ama çok güzel biber, domates yetişiyor.

cevabın için teşekkür ederim hatice.

maikedi 30-05-2010 10:28

Merhaba.Ben Banu.İzmir karşıyakada eviin 5-6 m2 küçük bir bahçesi var.Toprak alan 2 m2 civarında olduğyu için aynı zamanda saksılar da da çiçek ve bitki yetiştiriyorum.Benim sorunum bahçedeki tüm bitkilerin çok zor çiçek açması.Bahçede genel olarak güller,sardunyalar,begonvil ,yasemin vd var.Bahçey,i genelde günde bir kere ama bir saate yakın suluyorum.Onun büyük bir kısmı sarmaşık gülü asma ve yaseminin dibinde hafif akan su ile köke sulama şeklinde.acaba fazla suladığım içinmi sorun yaşıyorum.Bahçeye her yıl orman müdürlüğünden alıp toprak ilave ediyorum o toprak gübreli olduğundan ayrı bir gübre uygulaması yapmıyorum.Bahçe 10 -14 arası güneş alıyor...bahçem çok güzel ve yemyeşil ama ben çiçeklerde istiyorum.

hbayraktar 15-06-2010 02:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salimeroğlu (Mesaj 631700)
Sulamayı delik hortumla yerden yapsam su direk olarak toğrağa değse daha mı sağlıklı olur,bitkilere etkisi nasıl olur.

Forum içerisinde damla sulama olarak ararsanız daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

hbayraktar 15-06-2010 02:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maikedi (Mesaj 648788)
Bahçey,i genelde günde bir kere ama bir saate yakın suluyorum.Onun büyük bir kısmı sarmaşık gülü asma ve yaseminin dibinde hafif akan su ile köke sulama şeklinde.acaba fazla suladığım içinmi sorun yaşıyorum.

Sulamayı azaltın, bitkilerinizin su isteklerini öğrenmeye çalışın. Güneş-toprak ve bitkinin yaşı önemli faktörler fakat temmuz bile gelmeden hergün sulama biraz fazla, sizden +3-5 C deyim fakat bahçe bitkilerinin bazıları haftada 1, bazıları azar azar 2 kere sulanıyor, begonvil nerdeyse hiç sulanmıyor, sulanan begonvil yaprak yapar, sulanmayan çiçek.

nocdesign 21-06-2010 21:10

merhabalar evimin bahçesindeki ortanca lara tavsiye üzerine şeker gübresi attık 1 gün sonra yapraklar soldu i tavsiyeniz warsa yardımcı olursanız sevinirim

alibumin 21-07-2010 10:40

Merhabalar,

24 metre derinlikte ,15 metresi su ile dolu , 1m çapındaki bir kuyudan bahçe sulaması yapmak istiyorum.Suyun gideceği en uzak mesafe kuyudan 30 metre uzaklıkta...Bu kuyu suyu ile hem 200 metre karelik çim alanımı 3 fıskiye ile sulamak,hem de çiçek ve sebzelerimi sulamak istiyorum.Hangi tip ve özellikte pompa kullanmamı önerirsiniz.Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Saygı ve Sevgilerimle.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025