![]() |
orta büyüklükte bi balkonum var. direk güneş almıyor ama her daim aydınlık. eskişehirde oturuyorum. iklimi tahmin edersiniz heralde.
sorularım ise şöyle: -hangi sebzelerden ekersem kış gelene kadar ürün alabilirim? -kışın herhangi bi sebzeden(ev içinde yetiştirmek şartıyla[zaten eskişehirde dışarda donar hemen]) verim alabilir miyim? -normalde verim almak istediğim meyve ve sebzeler şunlar: *çilek *yeşil soğan *maydanoz *cherry domates *biber(en acısından ve acısız olanından[acemi olduğum çok belli dimi:)]) *kekik bu bitkilerden seneye verim alabilmek için ne zamanlar ekmeli ya da dikmeliyim? tohum ya da fidelerini nereden bulabilirim? ***aslında bu soruları teker teker bu bitkilerin başlıklarının altına yazabilirdim ama fazla yer kaplamak istemedim. zaten yazılmışlardır diye arasam da ekim/dikim, yetiştirme şartları yetiştirilecek bitkiye uygun iklimde ikamet ediliyormuş gibi düşünülerek yazılmış. dolayısıyla yine her başlığa teker teker yazıp sormak zorunda kalacaktım. şididen teşekkürler, saygılar... |
herkese merhaba
ben de aranıza yeni katıldım balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum ama hiç deneyimim yok en doğal fide **** tohumu nerden bulabilirim yardımcı olur musunuz? |
Merhaba ,
Bana şu mevsimde balkonda yetiştirebileceğim sebzeleri söyleyebilirmisiz.Teşekkürler |
Merhaba,sitenin yeni üyesi olarak bu ilk mesajım,hem bunun için hem de yetiştirmeyi düşündüğüm güzelim yeşiller için çok heyecanlıyım,umarım sorularım çok saçma gelmez size.
Birisi kuzeye bakan,sabah bir-iki saat güneş alan ve kışın çok esintili olan; diğeri de doğuya bakan,sabah-ögleden sonra arası güneş alan 2 balkonumda sebze-meyve yetiştirmek istiyorum.İlk sorum bu balkonlarda sebze-meyve yetiştirebilir miyim? İkinci sorum ise en çok minik domates (sarı ve kırmızı),kekik,çilek ve bodur nar ve bodur ceviz istiyorum,Adana ve balkonlarımın havasında bunlar yetişir mi,önerileriniz neler olabilir? Şimdiden çok teşekkürler... |
Sayın ebrub, hoşgeldiniz. Kuzeye bakan balkonunuzda neler yetişebileceği hakkında fikrim yok, rüzgar almasaydı belki birşeyler yetişebilirdi. Ama rüzgar sebze ve meyveleri çok hırpalar. Belki kekik, lavanta gibi baharat yetiştirebilirsiniz.
Doğuya bakan balkonunuzda ise pekçok şey yetiştirebilirsiniz. Adana'nın iklimi de pekçok sebze meyve için elverişli olduğundan sorun yaşamazsınız. Çilek için sanırım şu zamanlarda fide dikimi yapılabiliyor, baharda ürün alınıyor. Domatesi bu mevsimde denemeyin, soğuklar geliyor, verimli olmaz. Meyve fidanlarını ise poşete dikilmiş olarak bir fidancıdan alıp toprağını dağıtmadan saksıya dikebilirsiniz bu mevsimde de. Rüzgardan korumak için balkonunuza örtü gerebilirsiniz. Forumu gezerseniz birçok kaliteli bilgiye ulaşacaksınız. |
Sn Nariel ilginize çok teşekkür ederim...
|
1 Eklenti(ler)
Yardımcı olurmusunuz lütfen;
30 ekimde ektiğim marul (yedikule) ve kıvırcık marul (novita) tohumları çimlendi. Ancak gövdeleri çok cılız, sağa sola yatıyor. Bazılarında cılızda olsa 3.yaprak çıkmaya başlamış durumda. Çimlendikten sonra balkona güneş alabilecekleri yere koydum. Geceleri aşırı soğuk olmuyor diye içeri almıyorum. Balkon pimapenli ama bir camı devamlı açık bırakıyorum. Torfa ektim. Parmağımla nemi kontrol ediyorum ve en sık 2 günde bir damlatarak suluyorum. Sizce cılız olmalarının nedeni nedir acaba? Teşekkür ederim. |
Sayın kahyanur fideleriniz yeterli ışık almıyor sanırım. Bildiğim kadarıyla böyle durumlarda ışığı bulabilmek için boylarını uzatıyorlar ve gövdeleri cılız kalıyor.
|
Sayın malbman cevabınız için teşekkür ederim. İlk kez tohum ektiğim için bu konuda ne kadar bilgisiz olduğumu farkediyorum. Bir sorum daha olacak izninizle. Torf fide şaşırtılma aşamasına gelinceye kadar besin açısından yeterlimidir ? Tarım tedarik'den aldığım genel kullanım amaçlı "torf"u kullanıyorum. Daha doğrusu şöyle sorayım. Torf bitkisel gübre olarak kabul edilebilir mi? Yoksa sadece sağlıklı bir yetiştirme ortamı mıdır?
Saygılarımla. |
Sayın kahyanur, bildiğim kadarıyla torfun fazla bir besleyiciliği yok. Zaten (yine forumdan öğrendiğim kadarıyla) bitki gerçek yapraklarını çıkarıncaya kadar yetiştirme ortamındaki besine ihtiyacı yok. Çünkü o döneme kadar kendi kendini besleyecek sistem kendi içinde mevcut. Ama konunun uzmanı arkadaşlar daha geniş bilgi verebilirler sanırım.
|
Fideleriniz bir miktar aşırı sulama ve bir miktar da ışıksızlığın etkisinde kalmışlar. Daha az su (sadece nemli kalsa yeterli) ve daha bol ve tepeden ışık alan bir ortama koyarsanız fidelereiniz kendilerine geleceklerdir.
|
Teşekkürler. Fidelerimi daha fazla ışıklandırmam ve beslemem gerekiyor. Torf benim zannettiğim gibi besleyici bir ortam değilmiş. Sığır gübresi şerbeti yaptım. Azar, azar sulayacağım. Aslında en sağlıklısı EC si kontrollü bir şerbet kullanmak. Ama maalesef EC-metrem yok. Bir ohm-metre alıp iki ucunu 1cm aralık bırakacak şekilde sabitleyip tartes'den alacağım EC standart çözeltisi ile kalibre etmeyi ve EC metre olarak kullanabilmeyi umuyorum. Topraksız tarıma büyük ilgi duymuş olmama rağmen ve bu konuda epey araştırma yaptıktan sonra toprakta sebze yetiştiriciliği ile topraksız tarım metodunu ortada bir yerde birleştirmeyi ve torf ortamında organik gübre kullanarak sebze yetiştirmeyi denemek istiyorum. Bu konuda bir başlık açılsa ne iyi olurdu.
|
Neden kendin bir başlık açmıyorsun kahyanur kardeşim?
|
Kahyanur Hanım araştırmalarım sırasında kimyasal kullanmadan yapılan topraksız tarım çalışmalarına rastlamıştım yabancı sitelerde. Bu sistemlerde kimyasal gübreler yerine vermikompost veya balık kullanılmıştı.
Balıklı sistemlerin adı ''aquaponic'', bu şekilde arama yaptırırsanız ilginç sonuçlara ulaşırsınız. Balıklar yemleniyor, balıkların atıklarının olduğu su bitkilere gönderiliyor, bitkilerden alınan tahliye tekrar akvaryuma dönüyor vs.. Böylece bir ekosistem oluşturulmuş. Hatta greenpeace' in balık çiftliklerinde oluşan kirli suların arıtılma ve işlevsel hale getirilmesi konusunda böyle bir önerisi var. Vermi kompost ise organik atıkların gübre haline getirilmesi kısaca. Ama bununla ilgili topraksız tarım uygulamasına bir yerde rastlamıştım. Çok net bilgi bulamamıştım. Balıklarla olanı denemeyi çok istemiştim ama daha önceki başarısız akvaryum denemelerimden korktuğum için cesaret edememiştim. Bence siz kimya bilginiz ve araştırmacı yönünüzle düşündüğünüz şeyleri başarabilirsiniz. Yeni bir başlık açın ve çalışmalarınızı takip fırsatı sağlayın bizlere. Topraksız tarımla ilgileniyorum ama organik topraksız tarım çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.. |
Vermicomposte solucan gübresi demek. Bu başlıklar ilginizi çekebilir.
Topraksız tarımda organik gübre Toprak solucanları Organik Bahçecilik Organik Tarım Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklarla kendi gübreni yap) Marul Üretimi Ayrıca e-dergimizde de fide ve sebze yetiştiriciliği ile ilgili bir çok bilgi mevcut. Okumanızı tavsiye ederim. |
Sn. Todor;
bu başlıkların hepsini biliyorum hatta evsel organik atıklardan solucansız compost gübre üretmeye çalışıyorum. Fikir sahibi olmadığım konu vermicompostun topraksız tarımdaki kullanım şekli. Şerbet mi elde ediliyor? Direkt suya mı karıştırılıyor? gibi. Topraksız tarımda organik gübre başlığında ise uygulama yapan olmamış sadece kısa bilgi geçilmiş. Bu bilgileri ( **** farklı bir yöntemi) uygulamaya döküp sonuçlarını paylaşacak arkadaşlar olabilir belki. Yeni başlık açmadan topraksız tarımda organik gübre başlığından devam edilebilir. Kahyanur hanımın çalışmalarını merakla bekliyorum. |
Aquaponic sistemde, uygun Ec değerlerinde, istediğiniz bir hayvan gübresini besin kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Fakat hydroponic sistemdeki gibi bir verim beklemeyin. Çünkü hayvan gübresinin içeriği bitkinin tüm ihtiyaçlarını bire bir karşılamaz.
|
Alıntı:
Aquaponic sistem gerçekten harika olurdu. Ne yazık ki akvaryumum yok. Öte yandan topraksız tarım başlangıçta bana çok cazip gelmesine rağmen birden "asetik asit" aklıma geldi. Asetik asit bildiğimiz sirke asiti. Üzüm **** bazı meyva sularının fermantasyonundan elde edildiği gibi kimyasal reaksiyonlarla da elde edilebiliyor. Her iki yöntemle elde edilen asetik asit formülü aynı. Yanlız bir önemli fark var. O da kimyasal olarak elde edilen asetik asitin kanserojen olduğu. Çocukluğumda yaz tatillerinde teyzemlere giderdik. Teyzem o zamanlar evinin arkasındaki küçük bahçesinde sebze yetiştirirdi. O bahçeden kopardığı biberlerle yaptığı zeytinyağlı dolmanın tadını hiç bir zaman bulamadım. Biber formülsel yapısı ile aynı biber ki gelişimini tamamlamış ve biber olmuş. Ama tad neden farklı? Özetle söylemek istediğim topraksız tarım hepimizin ezberlediği sebeplerden ötürü avantajlı gibi görünüyor olabilir. Ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü sonuçta sayılı miktarda ve kimyasal katıyoruz. Peki nerede enzimler? nerede asitler? nerede solucanlar? Acaba analiz edilerek tespit edildiği söylenen macro ve micro elementler sadece o kadar mı? Atlanmış bir şeyler yok mu? Ispanakta yapılan demir analizinde yapılan bir virgül hatasından dolayı neredeyse 100 yıl ıspanaktaki demir 10 kat fazla bilinmiş ve temel reisler türemişti.:p Özetle elimde bol miktarda yanmış sığır gübresi var. Eksikliği olabilir tabii ki. Ama torf,perlit, sterilize edilmiş toprak, cocopeat karışımına gübre ve eser miktarda iz element katmanın bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Keşke birazda solucanım olsaydı. Saygılarımla. |
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi SBAKKAL Merhaba, ben yeni üye oldum ve genele nasıl mail atacağımı bilemediğimden sorumu size sormak istedim.:( Umarım yardımcı olabilirsiniz Ben 2 hafta kadar önce uzun bir saksıya, yarısına kadar maydonoz ve yarısına kadarda dereotu ektim. Dereotu tarafında beyaz pamuksu şeyler oluşunca sitenizden yararlandım ve bir süre su vermedim. Biraz azalır gibi oldu ama dün eve gittiğimde yine fazlalaşmıştı. Maynoz kısmında uzun uzun tohumlar patlamış, dereotu tarafında pamuksu şeyler olmasına karşın daha fazla tohum patlamış. Ben saksımı sürekli ev içinde cam önünde bulunduruyorum .Acaba saksıyı açık balkonum var oraya mı çıkarıp bakmalıyım yoksa içeride camın önünde bulunması yeterli midir? Ayrıca özellikle maydonoz tarafındaki toprak yarılmış şekilde. Bu durumda, hem dereotu hem maydonoz tohumlarım için sulamayı ne şekilde yapmalıyım.Teşekkür ederim :p |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
maydonoz ve dereotu
Alıntı:
Açıkçası,maydonoz ve dereotlarımı ne kadar süre içinde ve miktar olarak ne kadar sulamam gerektiği konusunda benim biraz kafam karştı,:confused: önce hergün suluyordum şimdi 2 günde bir suluyorum ama bu seferde toprak yarıldı.:( Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler :rolleyes: |
Sn.SBAKKAL, maydonoz, tere, roka, dereotu tohumlarını toprakla buluşturduktan sonra, tohumlar çıkana kadar toprak sürekli nemli tutulmalı(Gerekirse her gün sulanmalı). Tohumlar çıktıktan sonra toprak yapısına göre ne kadar sulanması gerektiğine karar verilmeli. Toprak çatlamışsa eğer, dediğim gibi, kepir bir yapısı vardır. Az, ama sık sularsan, hep bitkiler iyi sulanmış olur, hem toprak çatlamaz.
|
Alıntı:
Ben de sizin gibi doğal ürünlerin daha sağlıklı olduğuna inandığım için, yine sizin yaptığınız gibi kendi domatesimi kendim üretmekle işe başlayacağım. Acaba saksıya diktiğiniz ve kara toprak diye belirttiğiniz toprağın cinsi nedir ve siz ne önerirsiniz? |
Sn.Ormancık,
Hepimizin yaptığı gibi amatörce işe başlamanı tavsiye ederim.Formdaki konuları dikkatlice okursan nasıl toprak, ne miktar gübre kullanman hakkında çok detaylı bilgiler var. Bulabildiğin büyük boya kutuları ilersi için işine yarayabilir.Yeni başlıyacaksan yanmış gübre dedikleri çiftlik gübresini dere kumu ve bahçe toprağı karışımıyla birlikte karıştırıp ufak kaplarda çimlendirdiğin fideleri daha geniş saksı veya boya kutularına aktarıp işe başlayabilirsin, daha sonra gerisi kendiliğinden gelecektir. İyi mahsüller. |
Alıntı:
Sn. turco, Başlangıç için verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Ancak yazınızda belirttiğiniz şekildeki toprağı yaşadığım bina yığınları arasında bulmam mümkün değil.:(Bunun için çok üzgünüm.Ama büyük marketlerde, bu bahsettiğiniz topraklara eşdeğer toprak cinsi varsa onu alabilirim. |
Ya bu toprak konusu benim de canımı sıkmaya başladı :) Benim evimin bahçesi var toprağı var ama saksı için oradan toprak almaya çekiniyorum, 2 sene önce oraya diktiğimiz domatesler virüsten yanmıştı, doğal olsun istedik diye ilaç da atmamıştık...
Sn. ormancık, marketlerde satılan torflu toprak kalitesizdir, mutlaka içine kaliteli toprak ve gübre koymalısınız... Etrafınızda park bahçe yok mu, tenha bir vakitte alın elinize küçük bir çuval, doldurun beğendiğiniz yerinden... Ben bu sene saksı karışımlarımı şu şekilde hazırlamayı düşünüyorum; 2/4 [bahçe toprağı + torf] karışımı 1/4 perlit 1/4 [biofarm organik gübre + yarasa gübresi] karışımı sulama suyuna sıvı hümik asit veya leonardit(hümik asit + fülvik asit'ten oluşan suda çözünür bir madde) veya sebze coşturan(piyasada satılan bir tür hümik asit + fülvik asit + deniz yosunu + ıvır zıvır'dan oluşan bir sıvı) uygulamayı düşünüyorum... Burada önemli olan gelişme çağındaki bitkinin (saksıya aldıktan sonra) fosfor ve/veya potasyum ağırlıklı gübrelerden oluşan rahat bir toprak (bahçe toprağı + perlit) içerisinde durmasıdır ve toprak içindeki o besinleri almasını kolaylaştırmaktır. Hümik asit ise bu besin alımı işini kolaylaştırır, artırır... Tüm bunları deneyerek, hissederek, yaşayarak göreceksiniz... Bitki size söyler zaten ne istediğini ;) |
Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İnanılmaz şekilde kendime güvenim geldi.:p Beni bu şekilde cesaretlendiren siz üstadlara ağaçlar.net aracılığı ile binlerce kez teşekkür ederim. En kısa zamanda dediğiniz gibi küçük bir çuval toprak bulup hemen işe koyulacağım.;) |
Estağfurullah, üstad falan değil, kendi çapımda yeşilseverim sadece :)
|
bende yumurta kolilerinde başlayanlardanım bu işe...
biraz önce evimin balkonunda ilk yetiştiricilik deneyimimi tamamladım.pembe yumurta kolilerinden bir sera kurdum kendime.aslında ilgilenmek istediğim asıl konu topraksız tarımda sebze yetiştiriciliğiydi ama şimdilik bahçe toprağıyla başladım işe.kolilerimde dereotu ve roka tohumlarım var.derotunun yetiştiricilik açısından çok fazla toprak seçmediğini öğrendim ve bu konuda terddütlerim olmadı.dereotunun 7-21 ve rokanında 3-8 gün içerisinde çimleneceğini öğrendim. kolilere biraz fazla tohum atmış olabilirim.çıkışlar olduğunda seyreltmeyi düşünüyorum.asıl ekimi tavalara yapmak gerektiğini biliyorum ama fidelerim oluştuğunda şaşırtmayı düşünüyorum.yanlızca tek bir sorunum var amatör olarak hazırladığım bu mini serada nekadar zaman içersinde sulama yapmam gerektiğini bilmiyorum .bana yardımcı olursanız sevinirim.
|
Toprak kurudukça.
|
Tohumlarınız çimleninceye kadar toprağın sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Ama nemli tutacağım diye bataklığa çevirip:p tohumları da çürütmeyin. Her sabah ya da akşam fısfısla ıslatıp üzerlerini de streç film ile örtün. Ertesi günkü sulama işleminden önce bir kaç saatliğine üzerlerini açıp havalandırın. Böylece küflenme olmaz.
|
saksı sorunum var yardımcı olabilirmisiniz
Arkadaşlar, balkonda domates yetiştirmek istiyorum.Elimde yatay 25-30 cm civarında derinliği olan saksılar var kullanabilirmiyim?
|
Domates için 25-30cm lik saksılar yeterli olmayacaktır. Evet bitki büyür domateste alırsınız ama sayı olarak az ve küçük olurlar. Size bir tavsiye: büyük boy çöp bidonları hem ihtiyacınızı karşılar hem de saksılara göre daha ucuz maliyetlidirler. Uğraştığınıza da değecek ürün alırsınız.
|
Topraksız tarım uygulamasını evde küçük bir uygulamasını yaparak öğrenmek istiyorum .
Domates için besin kit i nereden alabilirim . Hazır ,az miktarda perlit nereden alabilirim.Ve fideyi nereden alabilirim hepsini aynı yerden temin mümkünmü? Bu siteye yeni girdim . Ve topraksız bitki yetiştirme konusu çok ilgimi çekti . Amatörce evde yapmayı deneyeceğim .selamlar. |
Sayın huyhuyhuy,
Domates için besin kitini Istanbul' lu olduğunuz için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023 buradan, Perliti http://www.genper.com.tr/index.php?o...ntact&Itemid=3 veya http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=54 buradan alabilirsiniz. Domates fidesine gelince yapacağınız çalışmaya bağlı olarak araştırma yapacaksınız. Belkide tohumdan fide yapmak istersiniz, o zaman Bauhaus, Koçtaş gibi marketlerden çeri veya sofralık domates tohumu alıp çimlendirebilirsiniz. Istanbul' da hangi semtesiniz. Alçı ile uğraşınız ilgimi çekti. Deneyimlerinizden faydalanmak hoşuma giderdi. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim.
Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan 2 soru var. 1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor? 2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum. Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim? 3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler. |
Cevap verecek kimse yok galiba???
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025