agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Acemi Bahçıvan Soruları (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm)

esgül73 21-11-2013 21:24

Çok uğraşmama rağmen fotoğrafı gönderemedim.Ama yılmayıp yarın akşam bir daha deniyeceğim.Fotoğraf nasıl yükleniri defalarca okumama rağmen başaramdım.Zengarden dan aldığım mini sera ve toprak düzenleyicilerin de fotoğraflarını çekmiştim.

esgül73 25-11-2013 09:59

1 Eklenti(ler)
Domates ve biberim

esgül73 25-11-2013 10:11

En sonunda göndermeyi başardım .Yaklaşık 2 aydır tohumdan ektiğim saksı cherry ,tatlı kıl biber , 2 küçük olanlar da acı süs biberi.Kışın da domates biberden eksik kalmayayım diye diktim.Ancak tohumdan yetiştirdikten sonra 10 gün önce biraz büyük saksıya aldım. günden beri aynı boydalar.Gelişmesi durdu.

Emre İlhan 25-11-2013 10:28

Sevgili esgül73;

Şu sıralar fideleriniz köklenme aşamasında oldukları ve mevsim de kış olduğu için, durgun olmaları gayet normâl:)

Dikkat etmeniz gereken; fidelerinizi, güneş alan bir yerde ve saksı harcını, besin bakımından zengin tutmanız(gübreleme).

Zaman içerisinde(yazın ki kadar hızlı olmasa da) gelişmeye başlayacaklardır:)

Geriye kalan tek şey ise, sabır. Gelişmeleri paylaşmaya devam edin, bir problem olursa hep beraber çözmeye çalışalım.

İlgili başlıkları da ziyaret etmeyi unutmayın. Çünkü; oralarda paylaşacağınız gelişmeleri, domates ve biber ile ilgilenen arkadaşlar daha kısa sürede yanıtlayacaklardır:)

incirli 22-01-2014 09:43

arkadaşlar sonbaharda dökülen yaprakların ne gibi bi zararı var ki toplanıyor?
ayrıca toplanıp yakılmasının faydasından çok zararı olmaz mı?

selçuk yalçın 25-01-2014 11:04

Merhaba arkadaşlar bu sitede gördüğüm harika resimlerden gaza gelerek bende balkonumda saksıda sebze yetiştirmek istiyorum fakat acemi olduğum için siz tecrübeli abilerim ve arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var iki tane 80*24*22 ölçülerinde saksı aldım birde torf ve tohumlar bu saksı sebze yetiştirmek için yeterlimidir birde toprak olarak torf kullanabilirmiyim cevaplar ve yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

esterabad 02-02-2014 19:30

Saksıda hibrit sırık domatesi yetiştireceğim ama önce sorular ve tavsiyeler
 
Arkadaşlar evim bolca güneş alıyor ve balkonu da var. Geçenlerde saksıda kendiliğinden çıkan ve gün geçtikçe daha da büyüyen domates çimleri bana ilham verdi ve yazın saksıda domates yetiştirmeye karar verdim. Bunun için önce 50 adet hibrit sırık domatesi tohumu aldım Bursa Tohumculuktan.Bunlar biraz pahalıymış yedi liraya mal oldu. Ardından on altı tanesini çimlendirmek için toprağa bıraktım. Şimdi bu tohumlar çimlenince bir müddet küçük saksılarda idare edebilirim ama ilerleyen zamanlarda bu sırık domatesleri için 20 litrelik saksılar yeterli olur mu? Yoksa daha da büyük saksı mı almalıyım?

nsalman 14-02-2014 12:00

merhaba,
amatör olarak balkonda sebze yetiştirmek istiyorum. geçen sene fide alarak denemiştim ama ürün alamadım.. bu sene tohumdan dikmek istiyorum. domates ve biber tohumu aldım.. çimlendirme hakkında deneyimi olan varsa bilgi verirse sevinirim.

bahcedenn 14-02-2014 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nsalman (Mesaj 1249458)
merhaba,
amatör olarak balkonda sebze yetiştirmek istiyorum. geçen sene fide alarak denemiştim ama ürün alamadım.. bu sene tohumdan dikmek istiyorum. domates ve biber tohumu aldım.. çimlendirme hakkında deneyimi olan varsa bilgi verirse sevinirim.

Bu sayfada istediğiniz tüm bilgileri bulabilirsiniz. Şimdiden hayırlı hasatlar dilerim.

lazengineer 16-02-2014 23:46

kıvırcık
 
Ankarada bu ayda kıvırcık yetiştirmek istiyorum. Tohumum var. Çimlenmesi nasıl yapabilrim. Yardımcı olur musunuz?

nesyan 19-02-2014 13:04

Merhabalar

Siteye yeni üye oldum bi süredir beğeni ile takip ediyorum. Acemi bir bahçıvan olarak mutfak bahçeciliğine merak salmış durumdayım :rolleyes: . Güney cepheye bakan ve gün boyu güzel güneş alan bir mutfağım var. Biberiye, maydanoz, kimyon ve dereotu tohumları aldım. Bu baharat ve yeşillikler için ideal saksı ölçüleri nasıl olmalı? Mutfağın içinde dışarı çıkarmadan yetiştirmek istesem yetiştirebilir miyim acaba?

Şimdiden teşekkür ediyorum.

emrebakan 20-02-2014 07:53

Mutfak bahçeciliği
 
Merhaba,
Diğerlerini bilmiyorum ama biberiye çok arsız bir bitkidir en zor şartlarda bile büyüyüp geliştiğini gördüm. Ben çok yetiştirdim. Biberiyeyi tohumdan değil de çelik alarak yetiştirmek çok daha zahmetsiz ve hızlı oluyor. Ben şişe içinde suya koyup köklenince toprağa dikiyorum. Bir arkadaşım direkt toprağa dikmişti o da tuttu. Hem 3-4 ay kazanmış olursunuz. Çelik nereden alacağım derseniz. Etrafa dikkatlice bakınca bir sürü göreceğinizi düşünüyorum, bana öyle olmuştu :)

masal_gibi 18-03-2014 12:19

:( merhaba yeni üye oldum ilk konumu açıyorum sizlere soracagım soru şu kii hiç ummadıgımız anda site içinde ama sadece bize ait bahçeli bir ev sahibi olduk fakat benden önce burada yaşayan arkadaşların köpekleri falan varmış bırakıp giderlermiş bütün bahçeyi dışkılamışlar ve temizlememişler ve bahçeyi börtü böcek basmış :((( ben temizledim ama börtü böcekten kurtulamıyorum evimi sürekli karıncalar basıyor,kertenkeleler kırkayaklar ve yabani otlarla başım belada.. çok uzattım biliyorum ama birincisi börtü böcegi evden nasıl uzaklaştırırım ve içinden yabani ot çıkmayan çimen tohumu varmı şimdiden teşekkür ederim

otizabi 18-03-2014 14:56

merhaba Gaziantep'te yaşıyorum , bugün biraz önce üye oldum, 20 gündür balkon-teras-mutfak bahçeciliği yapıyorum, önce bir ceviz bir badem bir de zeytin ağacı dikerek başladım evimin büyükçe terasına sonra mandalina ve limon da diktim hepsi de iyi durumdalar halen, hatta badem çok yeni olmasına rağmen 20 günde ben diktikten sonra yapraklandı ve çiçeklendi 7 adet çiçeğimiz oldu ,...tabii ceviz ve bademi 1-2 yıl içinde nakil edeceğim :) sonra da hepsi tohumdan roka tere maydanoz havuç turp marul kıska soğan domates nane kekik fesleğen derken patlıcan biber ve bamya da ektim ...
önce tere ve roka çıktı ama (yanlış-sık ekim ve yanlış saksı ) dün seyreltmiş durumdayım umarım seyreltme sonrası sorunum giderilir, marul havuç turpu aynı saksıya (küvet gibi büyük bir saksı) dikmiştim üçü de çıktı büyümeleri için nasıl devam edeceğim okuyarak ve sizlerle sürekli paylaşarak bunu da çözeceğimi düşünüyorum (havuç biraz geç çıktı çünkü sıcaklık çok uygun değildi buna rağmen çimlendi , umarım büyür bundan sonra da) maydanoz da çıkmaya başladı, ama üç yapraklı yonca şeklinde bir yanlış saksı seçimim var onda da, başka bir saksıya belki geçirebilirim ,...tam bunlar gerçekleşirken bu forumda okuduğum güzel bir yazı bri çok şeyi yanlış yaptığımı farkettirdi bana ,...zaten steril toprak konusunu bir çok yerde okumuştum aslında ama şimdiye dek ekim yaptığım güzel bir bahçe toprağım ve çok güzel bir gübrem vardı ama bahçe toprağının ilerde hastalık yapacağından oldukça endişelendiğimden ve burada sanırım zeki beyden okuduğum şekilde smoothgarden adlı siteden organik toprak siparişi verdim ve bundan böyle tohum ekimlerimi bu toprağa yapmaya karar verdim , hatta aynı siteden biobizz köklendirme seti de aldım,...

zeki beyin söylediği kadarıyla tohumlar toprağa dikilmemeliymiş, hatta o torfu öneriyordu (2008'de yazılmış bir yazıydı) ama sanırım benim aldığım ürün daha da pratik bir ürün, bu ürünle ilgili deneyimlerimi olan arkadaşlar var mı organik toprak ve biobizz ve organik gübre konusunda bana deneyimlerin aktaracak varsa çok sevinirim herkese selamlar :)

nzmhkmt 20-03-2014 11:30

Merhaba arkadaşlar.Yeni yeni toprakla haşır neşir olmaya başladım.Bu süreçte sizin tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım. Aldığım tahlil sonuçları fotoğraftaki gibidir.Ph düşürmek için toz kükürt kullanmayı düşünüyorum.Organik madde için de yanmış koyun gübresi.Sizce yaklaşımım doğru mu? Siz ne önerirsiniz?

http://i.hizliresim.com/wjmWJg.jpg

masal_gibi 24-03-2014 09:56

neden kimse şu börtü böcek için bir şey söylemiyor ama yaaa :(:( bide bahçeye ne tür bir toprak atmam gerekirr berbat bir toprak atmışlar buraya ekip dikemiyorum resmen taşlar var içinde nolur bişey söyleyin :(

kapot 24-03-2014 12:38

tohum ekimi
 
domates biber gibi tohumları kasalara nasıl ekecem neler yapmam lazım gölgede mi durmalı sıcakta mı toprak sürekli nemli mi olmalı vs.

topraksiztoprak 24-03-2014 15:36

ben kendi yöntemimi yazayım, belki başka arkadaşların başka yöntemleride vardır;

küçük bir kutuya biraz toprak doldurun (dondurma kutusu vs. artık çimlendireçeğiniz bitki sayısına göre ayarlayın) . Ben genelde şu marketlerde satılan bitki topraklarında çimlendiriyorum, normal topraktada olur bence. Toprağı doldurduktan sonra çok sıkıştırmayın toprağı(hafif bastırmak yeterli olur), gevşek kalsın yani.

Tohumları bir birlerine çok yakın olmaacak şekilde toprağın üstüne dizin, ekmenize gerek yok toprağın üstüne atmanız yeterli.(domates biber vb. bitkilerin tohumları için geçerli bu).tohumlarıda yerleştirdikten sonra sulama işlemine geçebilirsiniz. sulamayı dökme şeklinde değilde fısfıs ile yapın(fısfıs yoksa bir su şişesinin kapağına delikler açarakta sulama yapabilirsiniz,ben bu şekilde yapıyorum genelde). İyice sulayın.(toprağı günde bir kontrol edin üstten kurumaya başalyınca tekrar sulayın)

Tüm bu işlemlerden sonra kutunun üstünü streç film ile kapatın.(streç yoksa bir poşet ilede öretbilirsiniz). Sterç filme biraz delik açın havalandırma için.

Ben bu şekilde yapıyorum yaklaşık 4-7 gün arasında çimlenme oluyor genelde. Çimlenme yokken güneş görmesi önemli değil , ama çimlendikten sonra güneş görsün bitkiler.

Çimlenen bitkiler biraz büyüdükten sonra kutudan söküp asıl yerlerine ekebilirsiniz. Sökerken dikkat edin kopmasın bitkiler. Bunun içinde bir kürdan vs. ile bitkinin biraz arkasına batırıp toprağı ittirerek bitkiyi çıkarabilirsiniz. (bu kısmı tam anlatamdım sanırım).

(Not: Oda sıcaklığı çimlenme için yeterli olacaktır.)

madlord 25-03-2014 11:26

sayın masal gibi öncelikle siteye hoşgeldiniz. Topragınız çok kötüyse size sebze adalarını tekniğini önerebilirim. Sitede araştırın ayrıntısıyla bulursunuz. kaliteli paket çim tohumlarında alırsanız açık satılan çim tohumlarından daha memnun kalırsınız.Yabani otlar topragın üvey evlatları değildir. Bahçeniz ne kadar büyüklükte bilmiyorum ama bir çim biçme makinesi edinerek onları düzenli biçerseniz çimden daha dayanaklı ve daha ekonomik bir yer örtüsü elde edebilirsiniz. Karıncaları evden uzak tutmak için de doğal yöntemler var kahve ve limon gibi onları deneyebilirsiniz.

kelebek çalısı 25-03-2014 11:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masal_gibi (Mesaj 1260529)
:( merhaba yeni üye oldum ilk konumu açıyorum sizlere soracagım soru şu kii hiç ummadıgımız anda site içinde ama sadece bize ait bahçeli bir ev sahibi olduk fakat benden önce burada yaşayan arkadaşların köpekleri falan varmış bırakıp giderlermiş bütün bahçeyi dışkılamışlar ve temizlememişler ve bahçeyi börtü böcek basmış :((( ben temizledim ama börtü böcekten kurtulamıyorum evimi sürekli karıncalar basıyor,kertenkeleler kırkayaklar ve yabani otlarla başım belada.. çok uzattım biliyorum ama birincisi börtü böcegi evden nasıl uzaklaştırırım ve içinden yabani ot çıkmayan çimen tohumu varmı şimdiden teşekkür ederim

Bahsettiğiniz börtü-böcekler doğada ve bizlerin de bahçesinde yaşayan canlılar. Bahçe toprağınızı belleterek havalandırmanız her durumda faydalı olur, mevsim olarak müsait bir dönem.

Çim tohumu için şunu söyleyebilirim içinden yabani ot zaten cıkmaz ama tohumlar mutlaka rüzgar ya da karınca, kuş marifeti ile bahçe toprağına mutlaka taşınarak yaşam bulur.

Bahçeli ev yaşantısında bütün bunlar normal.

Börtü-böcek ev içine giriyorsa giriş yollarını keşfetmeniz, izolasyon uygulamanızı tavsiye ederim.

DenizSönmez 27-03-2014 19:30

3 çeşit tohum , sıfır bilgi .
 
Merhaba arkadaşlar/abiler . Yaklaşık bir haftadır bilgilenmek için forumu okuyorum ve benim gibi yeni başlamak isteyenlere en çok gelen tavsiye bir an önce bir yerden başla !
Bende , öyle yaptım . Şu an elimde 3 çeşit tohum var . Teorik olarak biraz bilgilendim fakat hala kafamda bir sürü soru var . Yanıtlarsanız çok sevinirim .
Bugün Koçtaş'tan maydanoz, biber ve hıyar tohumu aldım . Hepsi paketli . Şu an resim yükleyemediğimden paketlerde yazanları sizlere aktarayım :
1 ) Biber tohumu : marka : verve , üzerince çarliston biber yazıyor ve paketin arkasında sadece garanti koşulları ile tohum standartlarına uygunluktan bahsedilmiş.
2 )Hıyat tohumu : marka :vilmorin . badem hıyar . düzgün şekilli , çekirdeksiz, melez çeşittir yazıyor .
3 ) Maydanoz tohumu :marka vilmorin . İri yapraklı , italyan , mutfak otu yazıyor.

Bunların haricinde pek bir bilgi yok . Sorularıma gelince .
1 : Maydanoz tohumunu direk ekeceğimiz yere atacağız ya bu tohumları önce ıslatmalı mıyım ? ve maydanozu ekeceğim saksının derinliği asgari ne kadar olmadır ?
2 : Biber tohumlarını 24 saat nemli tülbentte bekletmem gerektiğini okudum , doğrumu ? Eğer öyle ise 24 saat geçtikten sonra direk ekeceğim yere tohumları koyabilir miyim ? Yani , tohumu önce fide yapmak için ayrı bir yerde büyütmeden/şaşırtma yapmadan direk nihai saksıya ekebilir miyim ? Ve bir tek biber yetiştirmek için gerekli saksının ölçüleri ne kadar olmalı ?
3 : Hıyar tohumlarını da 24 saat nemli tülbentte bekletin diye okuyorum hep , eğer öyle ise 24 saat geçince bu tohumlarıda direk nihai saksıya ekebilir miyim ? Ve tek bir hıyar yetiştirmek için saksı asgari ne ölçülerde olmalı ?

Son sorum da toprak seçimi arkadaşlar . Koçtaşta satılan paketlenmiş çiçek toprağını mı kullanmalı yoksa bağdan bahçeden toprak getirip içine bir şeyler mi karıştırmalı ? Büyük ihtimal yuh artık diyeceksiziz ama bir de gübre olayı ile ilgili bir şeyler tavsiye ederseniz çok memnun olurum .
Üşenmeyip sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederim . Cevaplayan arkadaşlara ayrıca teşekkür ediyorum .

Selamlar , Deniz

Tardis 08-04-2014 14:07

Reyhan, Dereotu, Maydanoz.
 
Bunların üçünü bir başlıkta açtım çünkü üçünü de ektim saksılara ama hangisi hangisi onu unuttum:D İki aynı türden saksı çim verdi bayağı, 1,5 ay evvel falan ekmiştim. Bilgi alışverişinde bulunalım bu sebzeler için, saksıda ne yapılmalı ne yapılmamalı? Ben ektiğimden beri sadece suladım, yaklaşık 6 saksıya 3 farklı tohum ekmiştim ama aynı türden olan 2 si çıktı sadece, diğerleri yüz göstermediler bile. Topraklar bir kaç yıllık, bu sene belleyemedim de. Ne tür bir besin kullanmamı tavsiye edersiniz? Çiçekli bitkiler için besin var bende, Vilmorin'in, onu kullanmam bir sorun teşkil eder mi?

resimsel 08-04-2014 14:14

Sn. Tardis,bu bitkiler her yerde olabilir ancak üçüde geç çıkarlar özellikle maydanoz.
Toprakla yanmış keçi gübresini karıştırmanız yeterli extra bir besin istemez bence.

Tardis 08-04-2014 14:22

Teşekkür ediyorum sayın resimsel, ben de öyle düşünmüştüm, şimdilik sadece suluyorum, komşumuzun köyden getirdiği gübre var, nasıl uygulayabilirim acaba?

resimsel 08-04-2014 15:14

Aslında ekmeden toprakla karıştırsaydınız daha iyi olurdu ama artık ekmişsiniz,en iyisi birer avuç saksı üstlerine serpmeniz.

ooksijen 08-04-2014 20:28

26 martta maydanoz,tere,dere otu ve roka ektim...3 gün sonra roka ve daha sonra dere otu ve tere filizlendi.Maydanoz ise bir haftada.Şu an filizler 4 cm civarında..Sabahları 7,8 gibi su verdim ve akşamları üzerlerini örttüm...Şimdilik sağlıklılar darısı başınıza:)

Karadavut 09-04-2014 21:22

Bende çeşitli tohumlar aldım ve ilk defa ekecegim. Sizce ekdigimiz sebzelerin lezzetini nasıl artırabiliriz?

Tardis 10-04-2014 13:53

Baktım benim maydonoz da hafiften çimlenmiş, tereler çıktı baya da yani ekeli 1-1.5 ay oldu...

Emre İlhan 15-04-2014 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blackdavid (Mesaj 1268951)
Bende çeşitli tohumlar aldım ve ilk defa ekecegim. Sizce ekdigimiz sebzelerin lezzetini nasıl artırabiliriz?

Ektiğimiz ya da diktiğimiz sebzelerimizin lezzetini artırabilmek için gübreleme ve fide yetiştirme konularını iyi kavramamız gerekiyor.

Forumumuzda bu konularla ilgili bilgiler daha önce fazlasıyla konuşuldu. Arama yapar ve geçmiş mesajlara göz atarsanız, kolayca ulaşabileceğinizi düşünüyorum:)

cascarino 17-04-2014 21:16

Herkese merhaba,

Acemi bir bahçıvan olarak birkaç sorum olacak.
1-Oturduğumuz evin arka bahçesi var. Yaklaşık 20 m2 ve 4-5 m2 kadarı az güneş alıyor.Toprak sanırım çok killi ve biraz su görse balçık hale geliyor. Forumlardan araştırdğım kadarıyla birşeyler yapmaya çalıştım. Toprağı önce belledim, sonra kumla karıştırılmış ince taneli bir toprak kattım. Buna dolgu toprağı deniyormuş. Tekrar belledim ve tırmıkla karıştırdım ve düzelttim. Bir değişiklik olmadı, toprak azıcık su bile alsa balçık hale geliyor. Bu toprağı nasıl rehabilite edebilirim?

2-Gölgede yetişen bitki olarak ne önerebilirsiniz ?

Fotoğrafı eklemeye çalıştım becermişimdir inşallah.

Teşekkürler.
https://plus.google.com/photos?pid=6...48672108914194


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025