agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Acemi Bahçıvan Soruları (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm)

kksalbuurak 21-05-2012 09:46

biber ve reyhan

dün biber ve reyhan aldım genelde bahcede yetıstırıyordum bu defa saksıda yetıstırmeye kara verdım ama tmm olrak nasıl beslıcegımı bılmıyom :)

islam_joker 27-05-2012 20:57

merhabalar bende yeniyim ama epey yorumlar okudum burada benım niyetim kendi binamızda birşeyler yapmak yan 5 katlı bina var balkon niteliğinde yerimiz yok fakat oturdugumuz daire harıç diğer daireler içi yapık olmadıgından birşeyler yapmak istiyorum yani pencere kenarlarında vede şimdiden çok az birşeyler denedm domates biber ve feslihen bunlar fide birde yeni togum olarak aldıgım maydonoz ekicem ben şimdilik verdiğim suyu vitamin kullanmadığım içimn alimizde yaklaşık 7 8 litreye tekabül edecek gübreyi sulandırdım vede bu sudan fideleri sulama işlemi yaptım bunun sakıncası olurmu birde acaba günde bir mi suluyalım yoksa bu sitede serumlarla yapılmış damlama usulü bir sistem mi kurayım nedersiniz birde bilgisi olan varmı bilmiyorum acaba gene bu üst katlarda 25kadar bıldırcın besleyebilirmiyim acaba size göre koku sıcaklık hastalık ve ilgi olarak ne dersiniz ben ist oturan ve üniv okuyan bunuda biraz sitres dağıtmak için yapmaya başlıyan biriyim

Emre İlhan 30-05-2012 21:32

Sevgili islam_joker;

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmayı ve Forum Kurallarını okumayı ihmâl etmeyin.

Unutmayın, soracağınız soruları toplu halde bir yerde sormak yerine, ilgili başlıklar altında tek tek sorarsanız, daha çabuk yanıt alır ve konu dışına çıkmamış olursunuz:)

furkan can 01-06-2012 20:51

Ekim zamanı geçti mi?

Herkese selamlar...
İzmir' de oturuyorum ve elime yeni geçen biber tohumları var.
bu tohumları ekmek için geç mi kaldım? İzmir' de oturan veya İzmir' in iklimini bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

Net D. 04-06-2012 23:08

Merhabalar Sayın Furkancan

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi furkancan (Mesaj 977558)
Herkese selamlar...
İzmir' de oturuyorum ve elime yeni geçen biber tohumları var.
bu tohumları ekmek için geç mi kaldım? İzmir' de oturan veya İzmir' in iklimini bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

Ben İzmirde oturuyorum. Sıcaklar henüz başladı. Ektiklerini direkt güneş gören yerde tutmazsan İnşallah olurlar. En azından denemekte fayda var. Kolay gelsin.

serhattt 07-06-2012 15:42

acemi balkon saksıcısı yardım bekliyor

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
sayın üyeler ben acemi bir yetiştirici olarak balkonumdaki sebzeleriminyetişmesi sırasında fotograflarla sizlerden yardım isteyecegim.sizlerinde yardımıyla daha önce hiç bilgim olmayan bir konuyu ögrenmek istiyorum.

memet 07-06-2012 15:58

Besin sorunlarınız olduğunu düşünüyorum. 24 haziranda bir sohbet buluşmamız olacak ayrıntılar e posta olarak da gelir. Oraya katılırsanız arkadaşlarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

serhattt 07-06-2012 16:00

5 Eklenti(ler)
ÜSTTEKİ;
ilk 3 resimde bamya ve salatalık ektigim kaplar gözüküyor.beyaz leke olan bamya diye hatırlıyorum. yapraklar neden böyle oldu yardımlarınızı bekliyorum. ayrıca ilk 3 resimde gözüne carpan bir sorun varmı acaba??

son 2 resimde 10 lt lik şişelere 3 er adet ektigim fasulyeler mevcut.çiçek açmaya başladılar ancak bugun 3 adet yapragın yarısı kurumuş oldugu için kopardım. en altta kalan yapraklardı bunlar.en son halleri resimde oldugu gibi.bazı yapraklarda beyazlıklar var bunun nedeni nedir???

aşagıdada diger saksılarım mevcut;

serhattt 07-06-2012 16:06

Üstteki resimlerde domateslerim bilmeyerek aldıgım f1 hibrik sırık domatesler,10 ltlik şişelerde 1 er adet ektim.şu ara boy atmaları durdu bekliyorum.

büyük saksıdadaki son 3 fotogradakiler bamya ve salatalık ancak hangisi hangisiydi unuttum:( diger kaptaki gibi degil bunların durumu , son bir sorum olacak , sondaki tek olanı salatalık olarak hatırlıyorum ,yaklasık 1 haftada bu boya tohumdan gelen fide neden 2 haftadır bir ilerleme kaydetmez???

serhattt 07-06-2012 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 981051)
Besin sorunlarınız olduğunu düşünüyorum. 24 haziranda bir sohbet buluşmamız olacak ayrıntılar e posta olarak da gelir. Oraya katılırsanız arkadaşlarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

sayın memet toplantılara katılmak tabi isterim ancak evliyim ve her an her istedigimi yapamıyorum ne yazıki :)

besin sorunu demişsiniz , topragımı cok karıısık toparladım ne yazıkki ,önce torf aldım sonrasıda koyun gübreli toprak geldi(3/1 gübre 3/2 tpraktı yaklasık olarak,gübre yarıya yakında olabilir) torf ve bu topragı karıstırıp ekim yaptım sonrasında tanıdıgın tarlasından toprak getirdim ,domatları bu toprakla gübre karısımıyla bogazladım, birazda tabi hepsine perlit kattım :)

besin dediginiz bu duruma göre besn, fazlamı gelmiş az mı??

Güzin Çakar 08-06-2012 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serhattt (Mesaj 981063)
sayın memet toplantılara katılmak tabi isterim ancak evliyim ve her an her istedigimi yapamıyorum ne yazıki :)

Çoğumuz evliyiz. Eşinize de bitki yetiştirme sevdasını bulaştırdığınızda sorun kalmaz.
Hiç sebze yetiştirmedim. İlgim süs bitkilerine. Yine de bitkilerinizin besini, benim düşünceme göre az. Senelerdir, yeni saksı harcı hazırladığımda 1/3-1/4 gibi yanmış koyun gübresi kullanıyorum.

elsequito 19-06-2012 21:52

biraz abartılı bir şekilde balkonumda bitki yetiştirmeye merak saldım. balkonum geniş ama sadece akşam güneşi görüyor. limon ağacım domates salatalık biber ve altın çileğim var esas sorum şu ben ekstrem şekilde yetiştiricilik yapmak istiyorum bitki besini veya herhangi bir hormon kullanabilirim önerebileceğiniz döküman var mı nereden başlamalıyım ?

Emre İlhan 20-06-2012 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gçakar (Mesaj 981774)
Çoğumuz evliyiz. Eşinize de bitki yetiştirme sevdasını .

Pekii, ya evde saksıdan adım atacak yer kalmazsa o zaman ne olacak?:D

Genel olarak konuşuyorum:)

Güzin Çakar 20-06-2012 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 987478)
Pekii, ya evde saksıdan adım atacak yer kalmazsa o zaman ne olacak?

Ah, ah...Keşke bu soruyu yanıtlayabilseydik...

gülenmelek 23-06-2012 14:25

1 Eklenti(ler)
5 litrelik su bidonunda 1 tane yıldız kabağım var. Yapraklar bana göre küçük ama fazla sayıda çiçek tomurcuğu var. Sormak istediğim, kabaklar açan her çiçekten sonra sebze oluşturur mu veya sebze oluşumu ne şekilde olur ?

Emre İlhan 23-06-2012 17:24

Hayır, erkek çiçekler sadece tozlaşma amacıyla vardır.

Dişi çiçekler ise; hemen arkasında minik bir kabakla, size selam verirler:)

Bitkinizin gübrelemesine özen gösterin. Eğer dişi çiçekleri görmek istiyorsanız; beslemeyi iyi tâkip etmelisiniz:)

Yapı marketlerde satılan, çiçek açan bitkiler için ya da sebzeler için olan gübrelerden kullanabilirsiniz. Veya organik gübreleme de yapabilirsiniz...

gülenmelek 23-06-2012 23:29

Teşekkür ederim Sayın Emre İlhan ;)
Bu görünen 3 çiçekte sebze başlangıcı yok, erkek çiçek bunlar demek ki :(
Evde hayvan gübrem var, yarın az miktar toprak ile karıştırıp hemen takviye yapayım.
5 litrelik su bidonundan pek verim beklemesem de 1-2 adetcik kabak görsem mutlu olacağım.
1'inin tohumları, Tohum Takas Etkinliğine, diğeri de tadımlık olsa yeter ;)

aysunhacer 24-06-2012 11:04

Sayın gülenmelek
Ben sebze yetiştirmeye bu sene başladım ve aynı kabaktan ben de ektim, hem de çok daha küçük bir saksıya. Üzerinde 6 tane kabak var, kocaman oldular. Koparmaya kıyamıyorum :) Günde 2 defa bol su veriyorum. Umarım siz de bol ürün alırsınız :)

aysunhacer 26-06-2012 12:19

Birkaç gün önce günde iki defa bol su veriyorum yazmışım ama dün görüştüğüm bir ziraatçi abim bunlara fazla su vermişsin dedi. Sanırım artık daha az sulayacağım ama daha az sulayınca da hemen yaprakları eğilip aşağı sarkıyor :( Daha çok sulayınca da bol bol çiçek açıp çiçeklerinin çoğunu döküyor çok az meyve veriyor ne yapsam şaşırdım. :(

gülenmelek 26-06-2012 12:24

Sayın aysunhacer, benim gözlemim; sıcaktan da yaprakları solar gibi oluyor ama güneş gidince canlanıyor yapraklar. Yani akşamdan akşama gözlem yapıyorum, eğer akşama doğru yapraklar düzelmediyse su veriyorum. Bu arada minik bir kabağım var galiba, görünce çok mutlu oldum ;)

aysunhacer 26-06-2012 14:24

Çok sıkıntıdayım :(
İki gündr sürekli okuyorum forumda okumadığım yer kalmadı ama iyice kafam karıştı.
Üç gün öncesine kadar bitkilerim hemen hemen tamamen sağlıklıydı, sadece acurlarımın ve biberlerimden birinin yapraklarında kıvrılmalar vardı. Yapraklar yapışkan bir hal almıştı. Ben de forumdan öğrendiğim arapsabunu ve acı biberli karışımları yaptım hastalıklı olan 3 bitkiye uyguladım kıvrılmalar yapışıklıklar biraz düzeldi. Düzenli olarak haftada 2 kere uyguladım ama dün nöbetten geldiğimde sadece 2 günde diğer bitkilerime de sıçradığını ve ilk hastalanan bitkilerimin çok kötü durumda olduğunu gördüm. Balkonumu tamamen karıncalar kaplamıştı. Hemen bitkilerin böcekli yapraklarından koparıp tarım ürünleri satan bi dükkana gittim. Orda benimle ilgilenen bey bana çok güven verdi bitkilerimdeki hastalıkları bana anlattı beni bilgilendirdi ama sonra da bana kükürt ve ddvp verdi. Ben de bilgisine güvenerek dün gece bitkilerimi ddvp ile ilaçladım bugün forumdan okuduğum kadarıyla ddvpyi kimse önermiyor :( ben de yanlış mı yaptım acaba diye çok endişelendim bitkilerim çok güzeller ölmelerini istemiyorum zararlı bir ilaç da kullanmak istemiyorum biri bana yardımcı olabilir mi lütfen ?

aysunhacer 26-06-2012 14:37

Sayın Gülenmelek
Bitki sevgisi de çocuk sevgisi gibi birşeymiş bitkilerim büyüyüp meyve verdikçe ben mutlu oluyorum hastalanınca da üzülüyorum. Kabağınızın meyve vermesine çok sevindim. Sağlıkla büyütmeniz dileğiyle :)

tutankamon 28-06-2012 15:49

biberlerime yaprak biti dadandı. onlara ev yapımı ilaçlardan öğrendiğim arap sabunlu tarifi denedim.kontrol edip arada tekrar uyguluyorum.

ama resmen dallar yapraklar çicekler yıkandı zararı olur mu?

wisdom 29-06-2012 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tutankamon (Mesaj 991175)
biberlerime yaprak biti dadandı. onlara ev yapımı ilaçlardan öğrendiğim arap sabunlu tarifi denedim.kontrol edip arada tekrar uyguluyorum.

Sayın tutankamon,

arap sabununu bolca daha önce gül ve sebzelerde denemiştim. ancak bol kullanma sanki yapraklarda küflenme ve hastalık yapıyor gibi geldi bana. onun yerine tütün denedim. daha başarılı oldu gibi geldi. bir miktar tütünü örneğin yarım avuç kadar yarım litre suda bir iki gün beklettim. sonra iki litrelik su ile bir bardak kadar karıştırdım. bitleri uzaklaştırmada etkili oldu.

bir yerlerden okuduğum kadarı ile arap sabunu bazı bakterilerin gelişmesine zemin hazırlıyormuş. bu nedenle arap sabunu uygulamasını ben bıraktım.

keyfibahcem 04-07-2012 11:51

merhaba adım mehmet aranıza yeni katıldım.Dün Katmerli ipek çiçeği tohumu aldım.Diktim paketin arkasına baktım.Tohum ekimi nisan ve mayıs olarak gösteriyor ben bugün(4 temmuz) ektim acaba bişe olur mu?

kallium 04-07-2012 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keyfibahcem (Mesaj 993935)
merhaba adım mehmet aranıza yeni katıldım.Dün Katmerli ipek çiçeği tohumu aldım.Diktim paketin arkasına baktım.Tohum ekimi nisan ve mayıs olarak gösteriyor ben bugün(4 temmuz) ektim acaba bişe olur mu?

Keşke tohum değil de hazır mevsimlik fidelerden alıp dikeydiniz. Ama yine de iyi bakarsanız çimlenecek ve ilk soğuklara kadar gelişmelerini sürdüreceklerdir.

kallium 04-07-2012 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tutankamon (Mesaj 991175)

Fazla abartmadan kullanın sabunlu karışımı. Özellikle bitlerin yoğun olduğu genç sürgünlerin üstünde yoğunlaşın. Sürgüne bitler üşüşmeden karışımı uygularsanız göreceksiniz bitler o sürgünden uzak duracaklardır. Bir diğer yöntem ise uygulamayı yaparken diğer elinize bir kağıt peçete alıp sabunlu karışımla alınması kolaylaşan bitleri toplamaktır. Arasıra peçeteyi yenileyin ve kullandıklarınızı bir poşette toplayıp ortamdan uzaklaştırın.

kallium 08-07-2012 00:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysunhacer (Mesaj 990042)
Çok sıkıntıdayım :(
İki gündr sürekli okuyorum forumda okumadığım yer kalmadı ama iyice kafam karıştı.
Üç gün öncesine kadar bitkilerim hemen hemen tamamen sağlıklıydı...... Balkonumu tamamen karıncalar kaplamıştı. .....tarım ürünleri satan bi dükkana gittim......bana kükürt ve ddvp verdi......zararlı bir ilaç da kullanmak istemiyorum biri bana yardımcı olabilir mi lütfen ?

Anlaşılan o ki süs bitkisi değil, sebze yetiştiriyorsunuz; yani yetiştirdiklerinizi yiyeceksiniz. Yiyeceğiniz acurlara ve biberlere hiç çekinmeden tarım ilacı uyguluyorsunuz. Allah akıl fikir versin!

Karıncaların olduğu yerde hastalık olur. Karıncalar bitlerin yumurtalarını alıp bitkilerin en sağlıklı taze sürgünlerine taşırlar ve oralara yerleştirirler. Böylece yumurtadan çıkan bitler bitkinin en körpe yerlerinden özsuyunu emerek yetişkin hale gelir ve ürerler. Karıncalar da bu üreyen bitlerin yapışkan ve tatlımsı dışkılarını yiyerek beslenirler. Bitler mutlu, karıncalar mutlu ama siz mutsuzsunuz...

Tarım ilacı satan yerdeki o size çok güven veren bey bunları anlatmadı değil mi? Karınca için ilaç verdi mi? Derhal karıncalardan kurtulun. Böcek ilacı, karınca ilacı, elinize ne geçerse kullanarak karıncaları öldürün.

Kalan bitlerden kurtulmak için sadece arap sabunlu su bile yeterli olur. Boşalan camsil fısfısının içine su doldurup 2 fındık kadar arap sabunu ekleyip eritin ve uygulayın. Ben bunu kullanıyorum. Bitlerle baş etmeme yetiyor.

Emre İlhan 08-07-2012 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kallium (Mesaj 995554)
Anlaşılan o ki süs bitkisi değil, sebze yetiştiriyorsunuz; yani yetiştirdiklerinizi yiyeceksiniz. Yiyeceğiniz acurlara ve biberlere hiç çekinmeden tarım ilacı uyguluyorsunuz. Allah akıl fikir versin!

"Allah akıl fikir versin!"

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu mesajı yazmak gereğini özellikle bu tavrınızdan dolayı hissettim. Ne yani; balkonunda sebze yetiştirip, kimyasal mücadele yöntemini tercih eden insanlar akılsız mı? Lütfen toplulukta olduğunuzu ve burada yapılan bir göndermenin, birden çok şahısa gidebileceğini unutmayınız !

Alıntı:

Karıncaların olduğu yerde hastalık olur. Karıncalar bitlerin yumurtalarını alıp bitkilerin en sağlıklı taze sürgünlerine taşırlar ve oralara yerleştirirler. Böylece yumurtadan çıkan bitler bitkinin en körpe yerlerinden özsuyunu emerek yetişkin hale gelir ve ürerler. Karıncalar da bu üreyen bitlerin yapışkan ve tatlımsı dışkılarını yiyerek beslenirler. Bitler mutlu, karıncalar mutlu ama siz mutsuzsunuz...

Emek verdiğiniz bir şeyin, başka bir etmen tarfından bertaraf edildiğini görmeniz, sizi ne derece mutlu edebilir ki?

Alıntı:

Tarım ilacı satan yerdeki o size çok güven veren bey bunları anlatmadı değil mi? Karınca için ilaç verdi mi? derhal karıncalardan kurtulun. Böcek ilacı, karınca ilacı, elinize ne geçerse kullanarak karıncaları öldürün.

Öncelikle şunu söylemeliyim, bu cümlem zirai ilaç satan yeri kayırma niteliğinde değildir...

Ne kadar karınca varsa öldürün demişsiniz. İsterseniz etrafta ne kadar fare varsa bulup öldürelim. Fareyle beslenmek zorunda kalan yılanlar da açlıktan ölsünler...

Ya da şöyle yapabiliriz; denize girerken küçük balıklar bizi rahatsız ediyorlar, bazılarımız korkuyor. Bunun için denize bir zehir atalım, küçük çapta ki balıkları hedef alan. Böylelikle küçük balıklar ölür, biz ise rahat ederiz. Büyük balıklarda açlıktan birbirlerine saldırsınlar...

Alıntı:

Kalan bitlerden kurtulmak için sadece arap sabunlu su bile yeterli olur. Boşalan camsil fısfısının içine su doldurup 2 fındık kadar arap sabunu ekleyip eritin ve uygulayın. Ben bunu kullanıyorum. Bitlerle baş etmeme yetiyor.

Pekii, ya yetmiyorsa. O zaman nasıl bir yöntem önereceksiniz bizlere çok merak ettim?

Benim balkondaki bitlere arap sabunu yetmiyor malesef. Keşke yetse de doğal yöntemleri kullansam.

Ben arap sabunuyla mücadele ettikçe, bahçelerde ilaçlama yapıyorlar ve, hoop; ne kadar bit varsa biberlere, domateslere vs... üşüşüyor hemen...

Not: Burada hep beraber bitkilerimiz hakkında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Birbirimizin hatalarını düzeltip, yol katediyoruz. Bu tavrınıza anlam vermek çok zor doğrusu...

kallium 08-07-2012 13:29

Sayın Emre İlhan:

Sayın aysunhacer'in yakınan mesajına verdiğiniz yanıt içimi cız ettirdi ve konu hakkında bilgisi olmayan ve yardım rica eden birini doğru bilgilendirmek adına kendine yanıt vermeyi bir borç bildim. Siz mesajınızda yasaklanmış olduğunu bildiğiniz ilaçları kullandığınızı belirtiyor ve sanki "ben kullanıyorum hiç bir şey olmuyor" havasında bu ilaçları öneriyorsunuz da. Bunun savunulacak tarafı var mı? Yanlış yanlıştır.

Ben mesajımda bitlerin yaşam döngüsü içerisinde karıncanın önemli rolünü kısaca anlatmıştım. Bu yazdıklarım forumda kelimesi kelimesine Sayın Mine Pakkaner'in bir mesajında mevcuttur. Dikkat ederseniz Sayın aysunhacer "balkonumun heryerini karıncalar kaplamıştı" diye şikayet ediyordu. Balkon karıncalardan bertaraf edilirse arapsabunu uygulamasıyla sorunun çözümlenmesi mümkün olabilecekti. Karıncaları kontrol altında tutunca bitlerle mücadelede arapsubunu uygulamasının yeterli olduğunu görüyorum kendi bitkilerimde. Herbisit, pestisit, vs. kullanmıyorum, doğal ilaçlar bana yetiyor. Karıncalarla mücadelede de insektisit dışında seçenekler vardır.

Bu foruma herkes akıl ve fikir almak için uğruyor. Karşıt görüşler de sık sık ortaya çıkıyor. Sizi destekleyenler de olabilir beni de. İlacı kullanacaksınız, zararlı olduğunu öğreneceksiniz ve sonra "yanlış mı yaptım" diye soracaksınız...Ortaya bir ikilem çıkmıştı. Bunu vurgulamak üzere, "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" veya "aklınızı ekmek peynirle mi yediniz?" veya "dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı" veya "Allah akıl fikir versin!" deyim ve deyişlerini kullanabilirdim, birini seçerek kullandım. Bunların kullandığınızda karşınızdakine aptal, akılsız veya noksan akıllı demiş olmazsınız.

Allah herkese akıl ve fikir versin!

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025