agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkon ve Bahçede Semizotu Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5728.htm)

toruga 14-05-2012 20:09

2 Eklenti(ler)
pazardan aldığım semizotlarından bir-iki kökü direkt saksıya ektim çok güneş almayan bir yerde durdu vee tuttu.

mandalinci 14-05-2012 20:36

Semizotu satın aldığınızda, onları bekletip, yıkadığınız, tohumlarının döküldüğü suyu, saksılara dökerseniz, kısa süre sonra, semizotu yiyebilirsiniz:)

sabırsız0606 15-05-2012 00:18

benim ektiğim semiz otlrından çok az bi miktarı çimlendi,şuan saksımda 4 adet büyümeye çalışan semiz otlarım var tohuma kalkacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyorm :) çimlenenlerden 5 ya da10 adeti kendiliğinden kaybolduu:( acaba kuşlarmı yedi anlamadım?

Gazi Barış 15-05-2012 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabırsız0606 (Mesaj 966313)
benim ektiğim semiz otlrından çok az bi miktarı çimlendi,şuan saksımda 4 adet büyümeye çalışan semiz otlarım var tohuma kalkacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyorm :) çimlenenlerden 5 ya da10 adeti kendiliğinden kaybolduu:( acaba kuşlarmı yedi anlamadım?

İhtimal 1: fazla suladınız çürüdü,
İhtimal 2: salyangoz yedi!

bernacyhn 15-05-2012 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabuscuk (Mesaj 827227)
Oysa tarlanın sahibi baba bir kalp hastası ve bilmiyordu ki bu ot onun için ne kadar faydalı...

Ufak yerlerde, köylerde otların daha iyi bilindiğini düşünürüz hep ama çoğunluk öyle değil maalesef. Hani belki kalp hastalığına iyi geldiğini bilmeyebilirler ama o kadar semiz otunu yolup atmak gerçekten büyük ziyan.

Pazarlarda hep görüyoruz, semizotları satılıyor. Tarlalarda çiftçilerin yolup attıklarıyla pazarlarda satılanlar arasında bir fark var mı ki?

Emre İlhan 15-05-2012 22:38

Berna'cım; biz öyle düşünüyoruz ama bahçeyle uğraşanlar için büyük sorun oluyor.

O kadar arsız ki; heryerde semiz otu bitiyor ve başedemiyorsun.

Başlı başına mücadele edilmesi gereken bir bitki haline geliyor.:)

Gazi Barış 15-05-2012 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 966865)
Berna'cım; biz öyle düşünüyoruz ama bahçeyle uğraşanlar için büyük sorun oluyor.

O kadar arsız ki; heryerde semiz otu bitiyor ve başedemiyorsun.

Başlı başına mücadele edilmesi gereken bir bitki haline geliyor.:)

Aynen katılıyorum, okadar çok tohum üretiyorlar ki yol yol başa çıkmıyor, küçükken ilaç attınız attınız yoksa bitki gelişince o da kar etmiyor; yaprakları kuruyor bir haftaya yeni sürgünler sürüyor.

bernacyhn 19-05-2012 18:27

Siz de haklısınız, pazarda satacak hale gelmesi için büyümesi gerekiyor ve semizotu büyürse asıl sebzeler gelişemez.

Ben de semizotu denemesi yaptım kendimce. Uzun çiçek saksılarına ektim tohumlarını ve çıktılar. Henüz ufacıklarken acemilikle soğukça bir suyla suladım. Neredeyse hepsi öldü aralarda bir iki tanesi kaldı. O aralarda derslerden fırsat bulup saksıyı boşaltamadım, başka bir şey de ekemedim. Sonra bir baktım eskisinden daha çok semizotu çimlenmiş. Şuanda 3-4 cm boylarındalar. Biraz cılız gibi geliyorlar babamın gözüne, bunlar burada olmaaz, diyor hep. Umarım olurlar, maruldan ümidimi kesmeye başlamışken bari semizotları sevindirse beni.

Asilem 26-05-2012 12:56

Bende pazardan aldığımız köklü semizotlarından bir saksıya ekmeyi düşünmeye başladım yazılanları okuyunca. Sevdiğim bir bitki, yetiştirmek isterim.

uugur 27-05-2012 14:41

bugün aldım pazardan köklü olarak, ben de dikeceğim toprağa. biz bunun bahçede yabani yetişenine pirpirim deriz.

Asilem 07-06-2012 14:02

Diktim ben ama büyümediler solup gittiler :(

uugur 07-06-2012 14:12

Benimkiler de 2 haftanın sonunda zayıfladılar ve solmaya başladılar gibi, olmadı bahçelerden yabani(pirpirimi) köküyle yolup dikmek olacak saksılara

bernacyhn 07-06-2012 17:27

Semizotu budadıkça maydonoz gibi büyür mü acaba? Yoksa, olanları pazarlardaki gibi köküyle mi çıkarmalı? Benimkiler oldular ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Emre İlhan 07-06-2012 17:31

Biçebilirsin(budama), alttaki sürgünler hızlıca gelişmeye başlarlar. Sen istesende kurtulamazsın semizotundan Berna:)

bernacyhn 07-06-2012 18:30

İşte bu çok güzel bir haber Emre :) Henüz sürgün yok ama biçtikten sonra olur herhalde.

Emre İlhan 07-06-2012 18:35

Üzerinde göz bırakman yeterli. Malum, o gözlerden sürgün verecek:)

bernacyhn 07-06-2012 20:01

Semizotlarını topladım. Söylediğin gibi üzerinde göz bırakarak. Henüz sürgün vermeyenleri ellemedim. Onlar da yakında palazlanırlar :)
Biraz yeşil soğan da topladım bahçeden :) (balkon!!- bir türlü balkon diyemiyorum. bahçe kelimesi yapıştı dilime) Zeytinyağlı limonlu bir salata yaptım. Az oldu ama öz oldu. Henüz tadına bakamadım, yemeği bekliyorum. O vakte kadar gözüm salata tabağında olacak :)

iyibirinsan 29-07-2012 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kemal Kabcık (Mesaj 153252)
BALKON VE BAHÇEDE SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİ BULGULARI:

Balkonumda, saksı içerisinde semizotu yetiştiriciliği üzerine araştırma yaptım. Semizotu; hasat zamanı bekleyişinde sabırsızlık sergileyenler için, bakımı ve sonuca ulaşımı kolay olan bir bitki. Semizotu; bir gecede çimleniyor ve kendi varlığını saksıda gösteriyor. Kaç gün içinde hasat edildiğini bilmiyorum. Sanırım 15-20 günlük bir bakım ile, bolca sulanan semizotları, mutfağımızda yemeği yapılacak kadar bir gelişim sergiliyor. Semizotunda hasat zamanı gelince; fazla bekletilmemeli ve semizotlarını bir an evveli hasat etmek gerekiyor; çünkü, saksıda gelişimini sürdüren semizotu, hasadının gecikmesi halinde, tohuma kaçıyor ve kısa sürede çiçekleniyor. Taze ve leziz semizotu yemek isteyen; hasat zamanı ayarında, dikkatli ve duyarlı bir semizotu yetiştiricisi olmaya özen göstermelidir!

SEMİZOTUNUN SAKSI TOPRAĞININ HAZIRLANIŞI ve ALINAN SONUÇ:

İlk denememde; saksı içerisinde, 3 litreyi geçmeyen saf torf gübresi kullandım. Ve kısa sürede semizotunun gelişimini gözlem altına aldım. Semizotu; sıcak iklimi seven bir bitki; bu sebeple, saksı olarak kullandığım 5 litrelik su kabının üzerine, su kabından kestiğim, su kabının üst kısmı da kapatma gereği duydum. Yani, semizotu, yaz iklimi şartlarında, ağustos ayının 15’inde yaşanan sıcaklığa rağmen, bir de sera sıcaklığını ilave etmek istedim ve semizotları yüksek sıcaklığa da dayanıklı bir bitki olduğunu gösterdi. Ne yapacağımı bilmediğimden, kısa bir süre sonra, yeterli sıcaklığın mevcut olduğunu düşünerek; su kabının üzerini kapatmaktan vazgeçtim. Ve semizotları; Akdeniz ikliminin normal şartlarında açık alanda balkon şartlarında yetiştirdim. Semizotu tohumunu, saksıma serpiştirirken, sofrada kullandığımız tuzluğu kullanmayı tercih etmiştim. Saksı içerisine; 5 kez tuzluğu kullanarak tohum serpiştirdim. Yani; tuzluğu 5 kez, saksı üzerinde sallamış olduğumu ifade etmeye çalışıyorum. Semizotu tohumları saksıya çok sık aralıklarla düşmesine rağmen; gelişim gösterdi ve semizotu boyu, bir karıştan fazla büyüklüğe ulaştı. Tecrübe sahibi olmadığım için; semizotlarını hasat edemedim: çünkü, biraz daha büyüsün diye beklerken, semizotları çiçek açtı ve tohumunu vermeye başladı. Şimdi; semizotları hala saksıda ve yerine yeni bir sebze dikilmek üzere beklemekte.

SEMİZOTUNUN BAHÇE TOPRAĞINDA YETİŞTİRİLMESİ ve ALINAN SONUÇ:

Bahçemizde, 1 metrekarelik bir alana; sofrada kullandığımız tuzluğun yardımıyla, saksıya eker gibi, semizotu tohumlarını serpiştirdim. Tohumların üzerine; 5 milimetrelik bir toprak serpiştirmiştim. Tohumları; tesviye edilmiş, düz bir alana ekmiş olmamdan dolayı, tüm tohumlar aynı anda çimlendi ve toprak üzerinde kendilerini gösterdi. Yani; tohum serpiştirmesinde; tesviye işlemine büyük önem veriyor ve tohum üzerine aynı ölçüde toprak yaymaya dikkat etmeye çalışıyorum. Bahçemde; semizotu yetiştiriciliğinde kullandığım toprak, çiftlik gübresi ile desteklenmişti. Ve sonuç olarak; saksıda yetiştirilen semizotundan iki kat büyüklüğe ulaştı. Yani; semizotu 2 karış boy yaptı, semizotu, zemine yapışarak, gövde kalınlığını da 2’ye katladı. Semizotu tohumları sık ekildiği için; gelişim gösteremeyen semizotları cılız kaldı. Yani; semizotu sık ekilmiş olsa dahi, aralarından bir çoğu kendini geliştirebilecek imkanı bulabiliyor. Gövdesi kalınlaşan semizotlarının sadece yapraklarını kullanarak; yoğurtlayıp yedim.

Sanırım; semizotunun kızıltoprak gıdası da almak isteyen bir yapısı var; bu sebeple, araştırmalarımı, saksı içerisi, semizotu yetiştiriciliğinde, saksıma, kızıltoprakla karıştırılmış torf gübresi kullanmayı düşünüyorum. Bu arada çiftlik gübresi de eklemeyi düşünüyorum.

Saygıdeğer arkadaşlar; araştırmalarımın sonucunu kaleme almak istedim. Türkçe’yi kullanma becerimde, bazı hatalarım olacaktır. Affınıza sığınarak; bu raporumu, karşılık beklemeksizin sizlere sunuyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir.

SEMİZOTU YETİŞTİRİCİLİĞİNDEKİ HATALARIM:

1- Tohum serpme işlemini daha bilinçli yapmalıyım!
2- Bol su vermeyi ve toprak seçimini iyi tahlil etmeliyim!
3- Hasat zamanı gelince; ivedilikle hasadı gerçeklemeliyim!
4- Hasat edilmiş semizotunu buzdolabında fazla bekletmemeliyim.
5- Semizotunun dengeli beslenme alışkanlığındaki yeri ve önemi öğrenmeliyim!

SAYGILARIMLA!..
SEVGİLERİMLE!..

Kemal KABCIK

{HATALARIMI AYDINLIĞA KAVUŞTURAN DOSTLUKLARA İHTİYAÇ DUYDUĞUMU SAYGIYLA ARZ EDERİM!}

çok teşekkür ederim değerli kardeşim bende balkonda Tıbbi yeşil nane yetiştiriyorum şimdi de şeker otu yetiştirmeye başlayacağım inşallah semiz otu dediğin gibi kırmızı toprakda antep de çok güzel yetişiyor.İçinde omega 3 vitamin olan en iyi en ucuz yiyecekdir.Sizleri semiz otu yetiştiriciliği grubumuza davet ederim.

serguzel 10-08-2012 06:10

Herkese iyi günler,şimdi benim sorum **** sorunum şu :) Paket tohum alıp tarifince ektim suladım günler sonra ümidimi kesmeden sulamaya devam etmiştimki dipdipe bir sürü çıkmışlar şok oldum :)sonra hergün dahada dipdibe çıktılar derken birşey farkettim,yapraklar ayrılırken aynı ektiğim gibi siyah tohumlar çıkıyordu ve büyük ihtimal onlar toprağa çıkıp çoğalıyordu.Ama ne olduysa yani 60tane çıkmışsa şuan yarıya indiler,diğerleri çürüyüp siyah ot olmuşlar ilginçtir..Sorum şu;benimkiler tohumamı kaçmış ?(bu arada o siyah tohumlardan 5-10 tane alıp peçeteye sarıp dolaba koydum tohum saklama usulunu bilmediğimden :D umarım sora işime yarar..) Kimi sağlıklı uzamaya başladı yani 2cm e yakın,turuncu kırmızı yeşil renklerde çok değişik bir bitki gerçekten.Sizce bir problem varmı?bunlar büyüyünce yiyebilirmiyim ?

iyibirinsan 12-08-2012 22:35

dalından da üreme yapıyor.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş (Mesaj 301116)
Limon, kısmet olursa bunları daha geniş bir alana ( bostana taşımak istiyorum ) da gitgide çoğalmasını sağlamak için nasıl toplamam gerekiyor? Makasla kökün hemen üzerinden keseyim mi ? Yoksa fazla gelişenleri elimle kırarak mı toplayayım ?
Balık kutusundan oluşan bahçemin :) hasadının sonucu da olsa olsa salata olarak çiğ yenen semizotları olur. Buna da şükür :))


Haa pardon tamam şimdi dikkat ettim. Tohumdan yayılır demek istediniz. Benim semizotlarının tohumu firmadan alınan paket tohumlardan. ( T.....s Tohumculuk ) Bakalım söyledikleri gibi üremesi engellenmiş mi yoksa tohum verecek mi?

Ben en sıcak Temmus Ağustos ayında Gaziantep de Balkonumda dalından üretim yaptım çoğaldılar.
Fakat ben şeker otu bitkisi ile ilgilenmeye çalışacağım bu konuda yazışma yapmak isteyenlerin mesajını beklerim.
Şeker hastalığına stres kabızlığa ve kilo almak istemeyenlere çok faydalı bir bitkidir.
isteyenlere fidesini havalar serinleyince göndermeye çalışabilirim.
Tohum isteyenlere her zaman gönderebilirim.

serguzel 03-09-2012 23:54

Semizotlarımı sulamamaya karar verdim suladığım an ölüyorlar,sulamayınca tekrar canlanıp çıkıyorlar çok ilginç,bir bakıyorum kaybolmuşlar görünmüyorlar bi bakıyorum varlar..Bakalım akibetleri ne olucak!Birde toplasam 10 adet anca:) kimsede olmayınca bu konuda yardımcı olucak kadere bıraktım :)

islam_joker 04-09-2012 16:44

serguzel bende iki ayrı semizotu bulunuyor ikisinide ayrı zamanlarda pazardan alınan semizotları ekilmişti,
elimde evlerde kullanılan plastik çekmecelere toprak doldurdum vede içinede pazardan alınan köklü semizotlarını koydum sonrasında bu semizotları beyaz böcekler yaptı ki bu yüzden daha onlardan hiç yenmedi,yapraklarda boyca normal ama geniş değil, incelerdi vede fazla suyu dökünce çabık ölüyorlardı
birde elimde banyoda kullanılan kovalardan bir tane vardı.Kovada çeri vardı aynı zamanda emizotlarınıda içine koymuştum vede şu an semiz otları yaşıyor çeri domates kurudu, yemeklik ise bunlardan alıyorum vede 3 4 kök var sadece vede yapraklarda pazardaki gibi büyük yapraklı
dicemm odurki sanırım biraz derin kovada deneyin fazla suyu dökseniz bile alt kısma inen su sayesinde ölmesini engellersiniz vede köklerde su istediği zaman kökler daha derine inebileceğini zannediyorum

Gazi Barış 04-09-2012 21:21

Anlaşılanın tam tersine semiz otu susuz büyüyemez, ne kadar sularsanız o kadar iyi ve çabuk büyür, çünkü bilindiği gibi bünyesinde çok su barındırır, az sularsanız yapısı açık tatlı yeşilden ziyade koyu renklere bürünür. Yalnız! islam_joker arkadaşımzın çok önemli bir tesbiti var, buna herkez kulak versin; gereğinden fazla sularsanız bünyesine fazla su alır taze ise erir, biraz kartlamış ise kök kısmından çürür gider. Bu yüzden saksı büyüklüğünü ona göre seçmeli ve kullandığımız toprağın yapısını bilip bu üzere sulama yapmalıyız.

serguzel 14-10-2012 02:49

Sorun şu ki;ben fısfısla suluyorum sadece 2 fıs sıkıyorum fazla sıkarsam boyunlarını büküyorlar komik ama koskoca saksıda sadece 1 tanesi büyüme gösterdi,diğerleri hala çıkıp çıkıp ölüyor saksınn altından su veriyorum bazen,ama genelde elimi sürmüyorumki büyüme gösteriyor suladığımda ölüyor!büyüsünde tek bir semizotu yiyim bari :D önerilerinizi bekliyorum..

alperfect 14-10-2012 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gazi Barış (Mesaj 966897)
Aynen katılıyorum, okadar çok tohum üretiyorlar ki yol yol başa çıkmıyor, küçükken ilaç attınız attınız yoksa bitki gelişince o da kar etmiyor; yaprakları kuruyor bir haftaya yeni sürgünler sürüyor.

Bizim köylerde bu yüzden tohumeken denir

islam_joker 14-10-2012 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serguzel (Mesaj 1031664)
Sorun şu ki;ben fısfısla suluyorum sadece 2 fıs sıkıyorum fazla sıkarsam boyunlarını büküyorlar komik ama koskoca saksıda sadece 1 tanesi büyüme gösterdi,diğerleri hala çıkıp çıkıp ölüyor saksınn altından su veriyorum bazen,ama genelde elimi sürmüyorumki büyüme gösteriyor suladığımda ölüyor!büyüsünde tek bir semizotu yiyim bari :D önerilerinizi bekliyorum..

bence siz ilk tohum dan ise yaprakları değil toprağın üst kısmını hafif nemli tutun sonrasında kendileri köklerini derine indirdiğinde alttan su vermek faydalı olabilir ama ilk etapta üstten vericeksiniz yoksa alttaki su tohumlara ulaşamıyor

iyibirinsan 17-10-2012 07:19

ben dalından çoğaltıyorum semiz otunu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serguzel (Mesaj 1031664)
Sorun şu ki;ben fısfısla suluyorum sadece 2 fıs sıkıyorum fazla sıkarsam boyunlarını büküyorlar komik ama koskoca saksıda sadece 1 tanesi büyüme gösterdi,diğerleri hala çıkıp çıkıp ölüyor saksınn altından su veriyorum bazen,ama genelde elimi sürmüyorumki büyüme gösteriyor suladığımda ölüyor!büyüsünde tek bir semizotu yiyim bari :D önerilerinizi bekliyorum..

Ben dalından dikip çoğaltıyorum.
Fakat güneş görmesi çok önemlidir.

angvil 07-07-2014 11:53

Arkadaşar ben ne yaptıysam tohumdan semiz otu yetiştiremedim. Tohum bir günde çimleniyor ama çıkan iki taç yapraklı dal cılız kalıp büyümüyor. Öylece kalıyor. Ne ölüyor ne büyüyor. Neden olabilir ?

uyap 07-07-2014 23:07

Sizi yanıltmak istemem bu konularda çok tecrübeli değilim ama kullandığınız toprak torf mu acaba ? Gevşek yapılı toprakta çok güzel çimlenmelerine rağmen gelişim göstermiyorlar sanki. Torfa ektiğim yeşilliklerde aynı sorunu yaşamıştım ben. Benim de saksıda semizotlarim var şu an ama toprağı bahçe toprağı gibi sıkı bir toprak koçtaştan almıştım.

xxz 24-07-2014 20:04

Bende bugün semizotu tohumu ekmiş bulunuyorum
Artık hayırlısı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025