![]() |
Umarım ilgilenen olur. Fesleğeni yemek üzere keserken nane gibi mi biçeceğiz, yoksa tek tek yapraklarını mı toplayacağız? Senelerdir fesleğenim var ama kıyıp da doya doya kullanmak mümkün olmadı. Bir kaç yaprak koparıp, baharatçıdan aldığım kurutulmuş fesleğenle lezzeti tamamlamaya çalışıyorum.
|
Nane gibi budayabilirsiniz.
Biraz fazla ekip, kendi kurutulmuş fesleğeninizi neden yapmıyorsunuz? :) |
Çok teşekkür ediyorum yanıt için. 4 tür fesleğen fidem, bir de türünü bilmediğim ama senelerdir tohumundan yeniden ürettiğim fesleğenim var. O yine büyük bir saksıyı doldurdu. Ölür diye korkudan dokunamıyordum ki :)
|
Sonbahara kadar, 3 kez budama yapabilirsiniz. Tekrar büyürler yani :)
|
Teşekkürler sevgili Malina, bu sene kendi kuruttuğum fesleğenlerimle çok sevdiğim sosları yapabileceğim demek ki...
|
fesleğen tohumlanıyor
1 Eklenti(ler)
Fesleğenim boyuna bakmadan çiçeklendi:p
|
Bende var olan da küçük yapraklı fesleğen. Acaba onlar yenilebilir mi?
|
Resimde gordüğümüz saksıdaki fesleğenler galiba yabani fesleğen. Tatları bence normalden daha güzel.
|
fesleğenin su ihtiyacı nedir?? ve güneş ihtiyacı??
|
1 Eklenti(ler)
Günaydın, sabah sabah fesleğenim üzerinde daha doğrusu alt dallarda birşey farkettim ancak böcek mi (bit) değil mi emin olamadım. Yapraklarının üstünde ve altında ise herhangi birşey görünmüyor. Ne olduğunu anlamak için çıplak gözle, büyüteçle ve daha net olması için fotoğraflayıp büyüterek baktımsa da bitkinin kendisinde oluşan birşey mi yoksa yumurta mı anlamadım. Tırnağımla almaya çalıştığımda da öyle hemen düşüp gelen birşey değil bu arada. Ne olduğunu bilmediğim içinde cevap gelene kadar üzerinde yara olmaması için deymek istemedim.
|
Sanki kök girişimi:confused:;)
|
Geçen hafta bazı bitkilerde yaprak bitlenmesini görmüş ve tamamını arap sabunu ile ilaçlayıp daha sonra onları ayırmıştım aslında ama bu da diğer bitkilerle yakın durduğu için acaba yumurta mı kaldı diye düşünmeden edemedim. Büyük olanlar sanki bitkinin dalına kenetlenmiş ve oradan besleniyor gibi duruyor. Küçük olanlar ise dalın kendine ait bir görüntüsü gibi duruyor.
Köklenme, dallanma / yan sürgün mü acaba diye düşünüp şimdi aynı boylarda ve aynı türde olan.. hatta hâlâ bitlenmiş biberin yanında duran diğer fesleğenime bakıp geldim şimdi ama onda böyle birşey görünmüyor. Sözde bitli biberinde yanında duruyor oysa.. Birşey değil.. bunları inceledikce ben huylanıp kaşınmaya başlıyorum ;) Huylandım işte yine :p En güzeli bunuda ayırdığım diğer bitkilerin yanına transfer etmek olacak galiba. |
büyük yapraklı fesleğenim çiçek açtıktan sonra tüm yapraklarını dökmeye başladı, acaba seneye tekrar yeşerir mi?
|
Sayın ozger,
Fesleğen cinslerinin çoğu tek yıllıktır. Sizinki de büyük bir olasılıkla tek yıllıktır. Çiçekleri döküldükten sonra tohum yapması lazım. O tohumları toplayıp seneye erken baharda ekerseniz yine fesleğeniniz olur. |
buralarda insan boyuna ulaşan ağaçlaşmış fesleğenler var arkadaşlar
|
merhaba,
ben bu balkon bahçeciliği işine yeni merak saldım ve ağaçlarnet' e de bu merakım üzre yeni üye oldum. Büyük yapraklı fesleğen ile işe başladım. tohumları yumurta kaplarına ektim ve dün filizlendiklerini gördüm. bu aşamadan sonra ne yapmak gerekir? filizler hangi aşamaya gelince oları küçük kaplarından alıp saksılara dikmeliyim? şimdiden teşekkürler... |
harika yanii..
|
Fesleğeninizin ortasından taze dallardan birini koparıp direk toprağa dikin, her gün sulayın; tuttuğunu göreceksiniz. Evet doğru okudunuz; çelikten çoğalıyor, iki kere denedim, ikisi de tuttu :)))
|
4 Eklenti(ler)
Bu başlığı görünce bende bahçemizdeki fesleğenleri paylaşmak istedim.
İri yapraklı fesleğen, tarçın kokulu fesleğen, limon kokulu fesleğen fesleğen çeşitlerimiz. Verimide bol hem taze hem kurutulmulmuş olarak tüketiyoruz. Uçlardan kesim yaptıkça tekrar veriyor. Bulundukları yer hem sabahtan öğlene kadar hemde saat 15'ten sonra güneş alıyor. Bu şekilde bahardan sonbahara kadar devamlı fesleğen oluyor. Eklenti 314050 Eklenti 314051 Eklenti 314052 Eklenti 314053 |
fesleğen
2 Eklenti(ler)
merhabalar,benim fesleğenlerim de bu şekilde;iri yapraklı ve ince yapraklı. Ben bunları aynı zamanda diktim fakat şöyle bir şey fark ettim,ince yapraklı olan fesleğenim daha çabuk çiçeklenmeğe başladı. Aklıma şöyle bir soru geliyor acaba iri yapraklı fesleğen ince yapraklıya göre daha mı dayanıklı?
Eklenti 315066 Eklenti 315067 |
Top fesleğen yeniyor mu arkadaşlar?
8-10 kök var yeniyorsa kurutayım çiçeklenmeden. |
3 Eklenti(ler)
Fesleğenlerim...Pizza ve makarnalar artık daha lezzetli.
|
Alıntı:
|
En sevdiğim türü iri yapraklı Ceneviz fesleğeni. Çok kolay çimlenip boy atıyor. Çiçekleri de muazzam güzel kokuyor. Ancak yapraklarını kurutup saklamak isityorsanız çiçek tomurcukları çıkmadan toplamak lazım, sonra yapraklar küçülüp tatları bozuluyor.
|
Bu gün elimde az miktarda bulunan(10 tane kadar) fesleğen tohumlarını ektim, umarım en kısa zamanda filizlenirler. Bu arada doğru mevsim olmadığı kesin ama belki iç mekanda yaşatabilirim dedim, maksat yemeklere aroma katmak...
|
http://i45.tinypic.com/2i9377b.jpg
Tohumdan çimlendirip yetiştirdiğim fesleğenlerim çiçek açtı. Görüntüsü ve kokusu çok hoşuma gidiyor :o |
"fesleğen ektim gül bitti,
dalında bülbül öttü ... 70 küsür cinsi varmış.... Güzel bir bitki , her türlü yetişiyor , yeterki ilgili olun .. kökten ayırarak , tohumla , budama saplarını dikerek , çataldan ayırarak ... gelip geçtiğiniz bir yere koyun geçerken dokunun , selam verin , her defasında gülümseyip teşekkür edecektir :)) her türlü tüketilebilir , özellikle dolma sarmalarda, salatalarda ve söğüş olarak ... mutlu bahçeler bağlarınız olsun :)) |
Top fesleğen yetiştirmenizi tavsiye ederim. Kokusu da diğer türlere göre daha keskindir.
|
doğal ceneviz fesleğeni tohumu arıyorum.
|
Aramıza hoşgeldiniz:)
Bu sorunuz için, forumumuzun uygun bölümünü kullanmalısınız. Böylelikle, daha çabuk yanıt alabilirsiniz:) Arıyorum - agaclar.net |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025