agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Nane (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/2764.htm)

Selahattin Yılmaz 18-06-2008 13:30

bahçenizde nanenin bulunduğu alanı 50 cm dış çevresinden itibaren belleyiniz ve çıkan sürgünleri ve bitki parçalarını temizleyiniz o zaman sorununuzdan kurtulursunuz.

Radyolog 18-12-2008 23:08

Selamlar. Ben de nane ile başladım işe.
Bakalım nasıl olacak, çok heyecanlıyım.
Acaba bu konuda bize yardımcı olacak cep kitabı gibi bir tavsiyeniz olur mu?

Türkçenin kullanımınındaki duyarlılığınız için çok teşekkür ederim.

susam 07-02-2009 08:18

1 Eklenti(ler)
Bu kış başı pazardan aldığım nanelerden bir tanesini kırıp kırıp hanımelimin dibine dikmiştim. Kış boyu taze nanesiz kalmadık. Geçenlerde baktım kartlaşmaya başlamışlar, dibe yakın budadım. Şimdi yeniden tazecik yapraklarıyla mis gibi kokular yaymaya başladılar. Naneye bayılıyorum. İnsanın hem nefesini, hemde ruhunu açıyor mübarek...;)

sercinyo 03-04-2009 05:41

Geçen sene bir bahçeden çaldığım az miktarda nane tohumu vardı. Bunların bir kısmını 2 hafta evvel toprağa serpme usulü ile attım. Sanıyorum tohumlar yeşeremeden çürüdüler.
Çok az bir tohum daha kaldı. Naneyi tohumdan yetiştirmenin farklı bir yöntemimi var ? Yardımcı olursanız sevinirim.

kadiray27 07-04-2009 14:50

Öncelikle nane tohumu almak için tohumcuya uğradım abi ben satarım ama çıkmayabilir. sen iyisimi git pazardan alıp köklendir dedi.

Bende pazardan aldığım naneyi koklendirmek maksadıyla suya koydum. 1 haftada sadece birkaç tanesi 1 mm kök verdi. Bende sıcak ve güneş bir yere koyunca 2-3 gun icinde köklendi. Sonrada saksıya diktim şimdilik firesiz hepsi tuttu gibi sadece alt yaprakları soldu ama üsten yeni sürgünler vermeye başladı.

Tabi burda yazan bilgiler yardımıyla gerçekleştirdim.

Herkese teşekür ederim.

sercinyo 07-04-2009 20:27

Köklendirme ile yetişmiş nanelerimde var. Merak işte Allah tohumunuda vermiş, birde tohumdan çıkmış halini görelim dedim ;)

drneuro 09-04-2009 15:18

1 Eklenti(ler)
Kış boyunca balkonda uyuyan nanelerim artık uyandılar..

levsel 09-04-2009 15:23

Bende az önce suda köklendirdiğim nanelerimi toprakla buluşurdum.Kırıp toprağa ektiklerimin kimisi tutmamıştı...Bakalım yerlerini seveceklermi:(

drneuro 13-04-2009 15:48

sayın levsel naneleri suda bekletip köklendirirseniz daha kolay tutuyor..zaten köklenmesi için 2-3 gün yeterli oluyor..

levsel 13-04-2009 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drneuro (Mesaj 398997)
sayın levsel naneleri suda bekletip köklendirirseniz daha kolay tutuyor..zaten köklenmesi için 2-3 gün yeterli oluyor..

Sn.Drneuro

Bende o şekilde yaptım ama denemek için 3-4 tanesini direk dikiştim onlarında bazılarında kök oluşumları vardı ama suda beklemiş olanlar kadar değil.Şu an çok mutlular hepsi tuttu :p

Acarextt03 15-04-2009 16:18

1 Eklenti(ler)
Bana geçen sene yengem dalını koparıp vermişti. Ben öylesine duvar dibine dikmiştim.
Koca yaz ve kışın ardından bir ay içerisinde büyüyüp gittiler. Anlamadım.
Kontrol ettim bütün duvar dibine kök salmış. Helal olsun.

Kemal Kabcık 04-05-2009 16:16

Balkonda Nane Yetiştiriciliği

Saygıdeğer arkadaşlar; saksıda nane yetiştirebilirsem, paylaşmayı düşünüyorum!. Umarım; çalışarak elde edeceğim naneleri paylaşmamla; huzur ve umudumu daimi kılabilirim!. İnşallah; bereketin ve paylaşımın yaşandığı günler, bizlere uzak kalmaz!

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

Kemal Kabcık 06-05-2009 06:18

Paylaşıma Katılan Duyarlı Dostluklara; TEŞEKKÜRLER!. SAYGILARIMLA!.

Saygıdeğer arkadaşlar;

Nane üretimi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum!. Şimdilik; pazardan aldığım, gelişmiş ve kahverengiye dönüşmüş, nane dallarını, su kabı içerisinde, nanelerimi köklendirme çabası içersindeyim!. Bu bilgiyi ve deneyimi; patronumdan edinmiştim!. Patronum; balkonunda yetiştirdiği naneleri dibinden biçer, nane gövdesine zarar vermeden, nane yapraklarını ayıklar ve daha sonra, yapraklarından temizlenmiş nane dallarını su içerisinde bekletmeye alır!. Bu işlemi yapmaktaki amacı; nane dallarını köklendirebilmek içindir. Köklenen nane dallarını, daha sonra toprağa dikerek, yeni bir nane fidesi elde eder!.

Şu an elimde; yarım litrelik su şisesinden elde ettiğim küçük saksılarda, boyu 15 cm. olan nane fidesi olarak yetiştirmeye çabaladığım nane dallarım var!. Su şiseninin altını delmedim ve saksılara bolca su ekledim!. Bu şekil nanenin istemiş olduğu, bol sulu yetiştirme ortamını, nane fidesinin kullanımına sundum!. Yani, torflu saksı içersinde su birikimi sağlayacak biçimde, çalışma sergileyip, nanelerime yararlı olmaya çabalıyorum!. Şu an nanelerim sağlıklı bir biçimde gelişiyor; dün, su içersinde kök uçları beliren nane dallarımı saksılarına dikmiştim!. Nane dalları; su içerisinde beklerken; kök ucu gelişimi ile birlikte filiz vermeye başlamıştı!. Şu an için; su içersinde kök salan ve dalları filizlenen nane fideleri, torflu ve bol sulu saksı içersinde de, canlılığını muhafaza etmektedir!.

Nane fidesi gelişmerinden; siz değerli arkadaşlarımı: haberdar etmeye çabalayacağım!. Şu an beklemedeyim ve gelişim gösteren nane fidelerimle; paylaşım için var olduğumu asla unutmayacağım!. Umarım; nane fidesi yetiştiriciliği kolaylıkları ile: nane üretimi bolluğu ve bereketi ile, ev ekonomisine kaktıda bulunabilmeyi başarırız!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

drneuro 10-05-2009 09:20

nanelerim..

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kış boyunca balkonda duran nanelerim..Fotoğrafta en sağda yaprakları diğerlerinden farklı olan nane doğada su kenarlarında kendi yetişen nane türü..

ugurtelefon 11-05-2009 09:58

Bende dün bizim seradan nane getirdim,öyle fide olarak değil,çeşme kenarına bizim bacı biraz tohum atmışmış,almış başını yürümüş:p
Kürekle toprağıyla beraber,5-6 kök aldım.Evde eski bir leğene toprak takviye edip diktim.Artık benimde hoş kokulu nanelerim var ve çoğalmaya devam edicekler.

Gerçi bana çoğu akrabam gülüyor,Sebebi ise;
köyde 6 dönüm erik,bir o kadar şeftali,nar,portakal,cennet elması yaklaşık 20 dönüm bahçemiz var.Ortalama 20 dönüm kadarda ekilebilir,içinde dalgıç pompalı tarla var.Birde besi yaptığımız büyük baş çiftliği,yanında 5 dönüm kapalı seramız var.yani ticari ekilebilir o kadar yerden sonra evin terasında sebze fideleri görenler belkide gülmekte haklılar.;)
Ama bahsettiklerim ya kayınpederimiz,ya eniştemin **** abimin ilgilendiği yerler.Terastakiler ise sadece bana ait.Kendi çabalarımla ve emeğimle yetiştirmeye çalıştığım,tamamen doğal ve hormonsuz bir bahçe.

nazlikiz 25-05-2009 11:50

Ben naneyi fide olarak aldım 3 hafta falan oldu fidenin toprağında cillenmeler görmüştüm ama saksıya ektiğimden beri hiç çoğalmadı ne yapmam gerekiyo veya ne kadar zamanda çoğalmaya başlar

sercinyo 11-07-2009 18:28

Yine beyaz yapışkan böcekler doldu nanelerin içine :(
Bunu yoketmenin bir yolu yokmu ?

maki01 11-07-2009 18:49

Ben de pazardan aldığım naneleri suya ısladım, çürüdü ve su çok kötü kokuyordu. Tohumla uğraşmak istemiyorum. Yoruldum gerçekten. Kekikleri tohumdan ektim. Hala 1 karış boyunda ve çok cılızlar. Suda köklendirmede bir şeyleri yanlış yaptığım açık. Uyarılarınızı bekliyorum.

meh12 30-08-2009 17:48

Arkadaşlar, nane (çok) nemli toprakta daha iyi köklenir.

rrecete 07-10-2009 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 62232)
Nanenin tohumları hakkında çok fazla bir şey diyemeyeceğim ama tohumlar geç çimlenebilir bunun dışında bayat olmasından dolayı çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

Nane tetraploid bir bitkidir. Yani üç bitkinin melezlemesiyle oluşmuş bir bitkidir diye biliyorum bu nedenle nane çeliği bulmak suretiyle ekmenizi tavsiye ederim çıkan tohumlar ehil ellerde üretilmediyse tam nane elde edemeyebilirsiniz.

Evet resim geldi gördüm kudret narı ile birlikte büyümüş çok hoş bir bitki sevgili Elfogi saolsun tohumlarından 2 tane gönderecek...

Gerçektende doğru. Tohumdan çok zor oluyor. Ve tam bir nane tadı yok. Kokusu az. Sanki öncede kaynatılıp özü alınmış gibi.

olea_ 08-01-2010 16:44

tohumlardan sonuc alamadım, ben de yarın pazardan taze nane alsam acaba ocak ayında köklerinden medet ummak dogru mudur? cıksa bile iyi cıkar mı? hem acemiyim hem de fazlasıyla heyecanlı. bir yandan da ziraat bölümüne yeni başladım ama tecrübeler kitaplardan daha faydalı diye düşünüyorum. şimdiden hepinize teşekkür ederim arkadaşlar..

Selahattin Yılmaz 08-01-2010 19:46

Sevgili olea_, nane arsız bir türdür, pazardan alacağınız veya komşunuzdan temin edeceğiniz nane dallarını yapraklarından alıp yetiştieceğiniz yere dikerseniz çabucak tutacaklardır.

olea_ 08-01-2010 21:40

çok teşekkur ederim sayın Selahattin Yılmaz.

olea_ 09-01-2010 17:58

Bugün pazardan naneler aldım. bir kısmını suya koydum iyice köklesin diye. bir kısmını da belki tutar ümidiyle toprağa ektim. kökü dibine değdirmeden ektim. saksım biraz derin zaten. su an resim koyma ihtimalim yok ama en kısa sürede koyarım. toprağın çok nemli olması gerektiğini okudum. doğru mu?
bir de içeride kaloriferli evde mi olması iyi yoksa balkonda ankara soğuğunda mı? eşim dışarda olursa gün ışığı alır diyor. karar veremedim. en doğrusu nedir acaba?

Mete Sinan 29-01-2010 17:12

Merhaba. Çocukluk yıllarımda bahçemizin bir köşesinde nane vardı. İri yapraklı ve tek yaprak şeklinde çıktığını hatırlıyorum. Bu türün ismini bilen var mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

merkürvenüs 19-02-2010 17:14

Merhaba,

Dün saksıya nane ektim ama farklı bir yol izledim. Nane yapraklarını kopardım çelikleri saksıya yan koydum üzerine ince bir tabaka toprak ile örttüm. Umarım tutacaklar...(Salon sarmaşığını bu yolla üretmiştim)

Kafkas57 21-02-2010 23:49

1 Eklenti(ler)
Köpük saksımın bir köşesinde kışı geçiren nanelerimden uzun boyluları yatırarak toprakla örttüm.Tüm saksıyı nanelik yapmayı düşünüyorum.

merkürvenüs 23-02-2010 08:13

Merhaba,

Nanelerim filiz vereye başladı:)))

k_donmez 10-04-2010 18:43

Nane (Mentha L.)

1 Eklenti(ler)
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Lamiales
Familya: Lamiaceae
(Ballıbabagiller)
Cins: Mentha L.

Bildiğimiz nane işte. Bu kadar çok tükettiğimiz bir bitkiye, balkon bahçeciliği dışında rastlamayınca buraya bir başlık açmak gerektiğini düşündüm. Bahçenizde bir kaç kök naneniz varsa, artık kurtulamayacağınız bir bitkiye sahipsiniz demektir. Her yere yayılırmış. Benim de geçen sonbahardan bu yana bahçede nanelerim var. Sonbahar ve kışı çok cılız geçirdiler. Baharla birlikte onlarda uyandı.

gilan 12-04-2010 12:33

3 yıl önce 3-5 kök nane dikmiştim. Ben onlardan kurtulamamak istiyorum aslında ama yayılmamakta çok ısrarlılar. :D

Gölgede kalıyorlar sanırım o yüzden durum böyle.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025