agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bahçede ve Balkonda Altın Çilek (Yer Kirazı) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/24084.htm)

coskun8553 15-10-2012 00:23

ben geçen ay altın çileklerin meyveleri dolgun olsun diye, ürün vermeyen dalları budadım, atmaya kıyamadığım için kestiğim dalları küçük parçalar halinde boş saksılara diktim, 1 aydan fazla zaman geçti kuruma olmadı acaba bu şekilde çoğaltmak mümkün mü, köklenmişlermidir. birde tohumarı hangi ayda ekmem gerek bilgi berebilirseniz sevinirim

athena -asena 22-10-2012 10:26

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 969674)
Bu sene üçüncü senesi kurumuştur diyordum yeni sürgünleriyle süpriz yaptı.

Altın çileğin son hali.

coskun8553 23-10-2012 02:39

sorum hakkında bilgisi olan tecrübeli bir yetiştirici arkadaşımız yok mu ? :(((

Gazi Barış 23-10-2012 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskun8553 (Mesaj 1036505)
sorum hakkında bilgisi olan tecrübeli bir yetiştirici arkadaşımız yok mu ? :(((

Çelik olarak tutarmı bilemiyorum ama tohumları baharda havalar müsait olunca ekebilirsiniz (en geç nisan gibi). Ne kadar erken ekilirse o kadar iyi bol ürün alınır yoksa bitkinin tam yetiştiği meyveye durduğu zamanda kış geliveriyor.

Gazi Barış 23-10-2012 09:37

Biraz gölgede kalmış gibi! zıyıl gitmiş dallar zayıf kalmış, yoksa 3. senesi olduğundan mı böyle; o zamansa çok yıllıktansa tek yıllık olarak her yıl ekmek daha mantıklı (ürün, şekil açısından).
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 1035899)
Altın çileğin son hali.

athena -asena 23-10-2012 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gazi Barış (Mesaj 1036576)
Biraz gölgede kalmış gibi! zıyıl gitmiş dallar zayıf kalmış, yoksa 3. senesi olduğundan mı böyle; o zamansa çok yıllıktansa tek yıllık olarak her yıl ekmek daha mantıklı (ürün, şekil açısından).

Haklısınız tamamen gölgede kaldığı için .

coskun8553 09-11-2012 02:00

son olarak tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, kurutmalı mıyım, soğuk bi yerdemi bekletmeliyim **** hiçbir işlem yapmadan bir kaç meyveyi bakara kadar bekletip elde ettiğim tohumları hemen mi dikmeliyim

Dansel 09-11-2012 10:55

Terasdaki altın çileklerim en sonunda çiçeklendi ve meyveye döndü dönmesine ama İstanbulda havalar da döndü. Merak ettiğim soğuklarda meyve oluşumu devam eder mi,yoksa ölecekler mi?

limon_sever 09-11-2012 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dansel (Mesaj 1045330)
Terasdaki altın çileklerim en sonunda çiçeklendi ve meyveye döndü dönmesine ama İstanbulda havalar da döndü. Merak ettiğim soğuklarda meyve oluşumu devam eder mi,yoksa ölecekler mi?

Kapalı aydınlık bir ortama alırsanız meyveleriniz olgunlaşabilir.

coskun8553 13-11-2012 01:37

tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, bilgisi olan yok mu

Gazi Barış 13-11-2012 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskun8553 (Mesaj 1047291)
tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, bilgisi olan yok mu

Kurutulmuş tohumları herhangi bir kap içerisinde veya bir poşette saklayabilirsiniz, ben küçük bir poşette sakladım herhangi bir problem olmadı.

Gazi Barış 13-11-2012 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1045333)
Kapalı aydınlık bir ortama alırsanız meyveleriniz olgunlaşabilir.

+ bitkilerde hava şartlarını takibediyor olacaklar ki şartlara göre bitki daha çabuk tohuma dönüyor, tohumlar olması gerekenden daha çabuk olgunlaşıyor.

coskun8553 13-11-2012 14:21

çok teşekkür ederim Gazi Barış

coskun8553 21-11-2012 18:28

Benim altın çileklerim kurumaya başladılar, bakımlarını düzenli olarak yapmama karşın canlanma belirtisi yok. işin kötü yanı üzerlerinde bir sürü meyve var. Acaba nasıl kurtarabilirim. Meyvelerini tohumluk olarak saklamayı düşünüyordum. Byle giderse gövdeden yeterli besini alamadıkları için onlarda olgunlaşmadan dökülmeye başlayacaklardır. Bir önerisi olan var mı acaba :(

mavisakal 02-12-2012 19:35

Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

pria 02-01-2013 22:33

47. Ulusal Psikyatri Kongresi notlarından alınmıştır.

Altın Çilek bitkisel preparatının indüklediği manik atak olgusu

Mustafa Burak Baykaran, Yücel Yılmaz, İshak Saygılı, Ömer Yanartaş, Selma Bozkurt Zincir Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları E.A.H. Psikiyatri

Altın çilek bitkisel preparatının induklediği manik atak olgusu

Birçok ülkede bazı bitkisel preparatlar zayıflama amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda zayıflama amacıyla bitkisel altın çilek preparatı kullanan hastada ortaya çıkan psikotik özellikli manik atak olgusu sunulacaktır. Olgu 33 yaşında, bekar, ortaokul mezunu, çalışmıyor. Yaklaşık 5 yıl önce mutsuzluk, keyifsizlik yakınmaları ile psikiyatrik başvurusu olan hasta o dönemde 4 ay kadar sertralin kullanmış. Tedavi sonrasında şikayetleri tamamen kaybolan hastanın başka psikiyatrik başvurusu olmamış. Son 2 haftadır hastanın uykusuzluk, çok konuşma, bağırarak şarkı söyleme, devlet tarafından takip edildiğini söyleme şeklinde tanımlanan yakınmaları olmuş. Hastanın şikayetlerine paralel şekilde eş zamanlı olarak yaklaşık son 2 haftadır günde 7-8 adet olmak üzere altın çilek adlı yemişten zayıflamak amacıyla tükettiği öğrenildi. Hasta 14.07.2011 tarihinde acil servise mevcut yakınmaları ile başvurdu. Yapılan değerlendirmede Bipolar afektif bozukluk tanısıyla yatırıldı. Hastanın yapılan RDM'de, PMA artmış, duygudurum ve duygulanım eleve, konuşma hızı artmış, baskılı bir şekilde konuşuyor, düşünce hızı ve çağrışımlar artmış, persekütif hezeyanları var, olarak değerlendirildi.Hastanın psikotik özellikli bir manik tablo olması gözönüne alınarak tedaviye haloperidol 20mg./gün, biperiden 10 mg./gün paranteral olarak başlandı.Yatışının 15. gününde mevcut yakınmaları gerileyen hasta taburcu edildi.

Tartışma

Altın çilek dışında bir çok bitkisel preparata bağlı ortaya çıkan psikoz, depresyon, mani gibi çeşitli psikiyatrik tablolarla ilgili literatürde bol miktarda olgu bildirimine rastlanmıştır. Olgumuz zayıflamak için düzenli olarak altın çilek kullandığı iki haftanın ardından manik atak semptomlarıyla acil servise başvurmuştur. Olgumuzda mani semptomlarının yanında varsanı ve sanrı gibi psikotik özelliklerde bulunmaktadır ve bu klinik tablo ancak hospitalizasyon ve antipsikotiklerle tedavi edilebilmiştir.

http://www.psikiyatri.org.tr/uploadF...zet-Kitabi.pdf

korty 04-01-2013 18:08

çok güzel bilgiler ediniyoruz herkeze çok teşekkürler bu aralar bende taktım altın çileğe topraksız yetiştirme olayınada

bluemercan 03-03-2013 16:08

Bundan 2 yıl once Kuşadası'ndaki yazlığımızın bahçesine birsürü tohum atmıştık ve 10larca cıktı dip dibe. Öyle bir büyüdü ki altın çilek ormanı oldu resmen :) Ama o kadar sık olunca hava ve güneş almayınca meyveler cok buyuk olmadı olgunlaşması cok uzun zaman aldı. Sonra söktük hepsini. Gecen yıl da nisan gibi balkona ektim. 20 - 25 ltlik saksılarda 4 saksı altın çilek mevcut. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp yayıldı. Suyu çok seviyor vakum gibi emiyor resmen :) Kış mevsiminde bile 4 günde toprak kuruyabiliyor. Yazın zaten hergun ya da 2 günde bir mutlaka sulamak gerekiyor. Olgunlaşmaya başladığından beri aralıksız çiçek açıp meyve verdi. Üzerinde hala su anda sarı ve yeşil meyveler dolu ve hepsi de kocaman kocaman. Meyveler yazlıkta bile bu büyüklükte olmamıştı. Kışın biraz yavaşladı ilerlemesi yaklaşık 1 aydır yeni çıçek açmadı. Ama açmamasına rağmen üzerinde o kadar cok sarı ve yeşil meyve var ki bu zamana kadar yedim hep :) Şimdi yeni tomurcuklar çiçekler açmaya başladı. Nerdeyse yılın 12 ayı meyvede olan bir bitki. Bu sene de yazlığa ekeceğim. Orda da 1er mt aralıklarla ekip güneş görmesini ve hava almasını saglayacagım iri ve bol meyve için. Fideler öyle dal yapıyolar ki bayağı yayılıyolar. Bu arada aşırı azotlu gübre de çiçek dökülmesine sebep oluyormuş okuduğuma göre o yüzden aşırıdan kaçınmalı. Topragı da kurutmamalı. Aşırı su değil sık sık düzenli sulamalı.

Mustafa_cmbz 03-03-2013 19:07

bende yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu nasıl edinebilirim?

birde bunu topraksız tarıma uyarlar isek besin maddelerini nasıl ayarlayacağız?

cliepy 08-03-2013 20:50

Sn bluemercan benim de altinçilek tecrübelerim sizinkine çok benziyor :) ama ben sadece bahçede denedim o nedenle kışın meyve yiyemedik olgunlaşmamış olanları da kar yağmadan topladığımız için reçel yaptık ama hala tadına bakmış değilim.
Bu arada dün tohum satışı yapan bir sitede mor altinçilek gördüm daha lezzetli ve sulu olduğu yazıyordu az daha alacaktım son anda kendimi engelleyebildim. Önce kırmızılarını yetiştireyim de sonra denerim diye düşündüm elimde hem gecen seneden hem de önceki seneden birkaç tohum var ama herhalde eskiler tutmaz zira altinçilek tohumları 1 yıllık cimlenme ömrüne sahip.

pr_fonda 14-04-2013 00:45

Bilgi

İlk kez sitenize giriş yapıyorum.Cehaletimi maruz görün.Bir kaç sorum olacaktı Altın Çilek ile ilgili.
1-Samsun gibi bir Karadeniz şehrinde yetişir mi?Malum bir Antalya kadar güneş göremiyoruz.Bu bitki biraz güneş istiyor.
2-Tohumlarını nerede bulabilirim?

köylükadın 20-04-2013 23:10

*** cebeci sizin yer kirazları gölgede kalmış sanırım güneş alan bir yere koyarsanız gövde kalınlaşır

estena41 21-04-2013 01:55

***. Arkadaslar. Bende balkon bahceciligi isine yeni basladim. Kunkuat fidesiyle basladim. Agrida memurun. Tohum konusunda buralar cok sıkıntılı. Ancak internetten satılan kadar. Örnek site **** elindeki tohumlardan paylasmak isteyen arkadaslar dan yardim bekliyorum. Görüsmek uzere

torkulu 08-05-2013 11:54

1 Eklenti(ler)
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..

köylükadın 09-05-2013 23:12

Sayın torkulu ben iki senedir saksıda altın çilek yetiştiriyorum.İçiniz rahat olsun.gayet güzel büyüyor saksıda.Şun benimkiler çiçekte.kolay gelsin.

solucan17 10-05-2013 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1151156)
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..

sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor :)

torkulu 10-05-2013 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi solucan17 (Mesaj 1152154)
sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor :)

:)) evet nikotinli altın çilek üretmeye çalışıyorum.

böcekler sigara kokusuna gelmiyor diye okumuştum , görcez bakalım.

nariçi 21-07-2013 13:19

Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?

torkulu 24-07-2013 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 1182260)
Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?

sn nariçi ; aynı sorun bende de var. bitki 1,5m oldu ama meyva tutamıyor. neyle alakalı anlayamadım. yardımcı olabilecek arkadaşlardan öneri beklicez...

madcem 02-04-2014 21:31

Tesekkurler

mertgg27 26-05-2014 13:02

merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba

limon_sever 26-05-2014 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mertgg27 (Mesaj 1288280)
merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba

Evet. 2-3 gün kurutun, sonra ekin.

perimar 27-05-2014 09:52

Benim bahçemdede 2 kök altın çilek var. uzayıp giden ince dallarda içini dolduramıyor. Güneş olmazsa olmazı gibi. Kısa dallarda ise içinde çok iri olmasada tadımlık olarak biraz büyüyenler oluyor. Ben hiç gübre vermedim.Belki buda bir eksiklik olabilir..

Krsad 03-11-2014 14:11

? nedir durum

Emre İlhan 04-11-2014 22:44

Sn. perimar; altın çilek konusunda pek bilgi sahibi olmamakla beraber, genel bitki besleme bilgime dayanarak şöyle bir yorum yapmak istiyorum; sanki altın çilekleriniz azot bakımından zengin bir toprakta yetişiyor ya da güneş ışığını az alıyor gibiler. Her ikisi de olabilir...

Bitkinizi iyi gözlemleyin. Eğer kısa ve içerisinde biraz büyüyenler dediğiniz dallar daha fazla güneş alan dallar ise, evet genel olarak bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihitiyâcı var diyebiliriz. Ayrıca, muhakkak gerek doğal(şahsen tercihimdir) gerekse kimyasal olsun NPK oranı dengeli bir gübreyle gübreleme yapmayı ihmâl etmeyin.

efeege 13-12-2014 22:51

3 Eklenti(ler)
geçen yıl tohum etkinlikten gelen altın çileğim.
bahçemdeki hariç terasa yedek diktiğim altın çileğinin meyvesini tatmamıza az kaldı.
saksıda biraz küçük oldu boyları ama. bahçedeki daha iyi gelişti.

remus2 20-12-2014 09:39

Benim altın çileğim yaz boyunca yaklaşık 1.5mt buyudu fakat hiç çilek vermedi sonra havalar soğuyunca eylude çiçekleri açtı meyveler çıkmaya başladı kasım gibi meyveleri yeşil kabukların içinde yeşil duruyor ermedi. Bu ermeyen çileklerden tohum olur mu? Ve hala sökmedim çileklerin üzerine kar bile yagdı meyveler sağlam yapraklarıda fakat uclarındaki filizleri soğuktan öldü ama hala yaşıyor gibi yeşil 2. Sorum bunlar yazın canlanır mı tekrar? Ve benim çilekler neden geç çıktı bilen varmı? Bu sene erkenden onlem almak için şimdiden yazıyorum teşekkür ederim şimdiden cevap yazan arkadaşlara...

( çok güneş gören yerde ve toprak killi ağır kumlu değil.)

SAHIRE 08-01-2015 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tturt (Mesaj 793952)
Bu yıl yetişecek altın çileklerle birlikte 4 yıldır altın çilek (physalis) yetiştirmiş olacağım. bu süre içinde tecrübelerim oluştu..

Bir kaç fotoğraf ekliyorum bahçenizde nasıl bir yer kaplayacağı konusunda ayrıca yukarıda anlattığım hususlarda size bilgi verecektir.

Eklenti 206849

Eklenti 206850

Eklenti 206851

Eklenti 206852

Merhaba , size bir sorum olacaktı : Ben de yeni altın çilek yetiştiriyorum. Paylaştığınız son resimde olduğu gibi altın çileğin yaprakları pörsüdü sarktı - ben dondu sandım. Şimdi altın çilekler öldü mü yoksa tekrar canlanırlar mı acaba?

kenan kırca 09-01-2015 13:16

merhaba sorunuza ben cevap vermeye çalışayım, muhtemelen altın çilekler soğukta etkilenmiş tir ama önemli değil baharda köklerinden tekrar patlar saksıda veya yerde olsada köklerini sıcak tutmaya çalışın hayvan gübresi biraz talaş vb . benim kiler 3 yıldır aynı yerde
biraz kuytu bir yer olursa hiç dokunmayın kalsın benimkiler 3 yıldır aynı yerde yaşayıp duruyorlar kolaylıklar diliyorum.

SAHIRE 09-01-2015 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kenan kırca (Mesaj 1346278)
merhaba sorunuza ben cevap vermeye çalışayım, muhtemelen altın çilekler soğukta etkilenmiş tir ama önemli değil baharda köklerinden tekrar patlar saksıda veya yerde olsada köklerini sıcak tutmaya çalışın hayvan gübresi biraz talaş vb . benim kiler 3 yıldır aynı yerde
biraz kuytu bir yer olursa hiç dokunmayın kalsın benimkiler 3 yıldır aynı yerde yaşayıp duruyorlar kolaylıklar diliyorum.

Cevabınıza çok teşekkürler. Bir küçük sorum daha olacaktı: Donan üst kısmı keseyim mi, öyle kalsın mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025