agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Saksı Sebzeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1779.htm)

Aeonium 28-09-2015 12:15

Ben de hep yabancı sitelerde görüyordum bizde de tohumu olduğunu bilmiyordum. Nereden aldınız acaba

Aeonium 28-09-2015 12:20

Düz koyuyorum yan çıkıyor ben de anlamadım

Aeonium 28-09-2015 12:24

Fransız sarmaşık tohumu ve köy domatesi. geçen sene komşumun domates çekirdeklerini kurutup onlardan ürettim. Toprak torla karışık organik toprak. Bir de doğal gübre kullandım. Gerçekten de saksı da olmasına rağmen çok iyi mahsul veriyor. Tabii bahçede ekileler bunun 3-4 katı daha uzuyor.

sinbas 28-09-2015 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aeonium (Mesaj 1412090)
Ben de hep yabancı sitelerde görüyordum bizde de tohumu olduğunu bilmiyordum. Nereden aldınız acaba

Sayın @Aeonium;
Neyden, ne tohumundan söz ettiğiniz anlaşılmıyor.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aeonium (Mesaj 1412092)
Düz koyuyorum yan çıkıyor ben de anlamadım

...???..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aeonium (Mesaj 1412093)
Fransız sarmaşık tohumu ve köy domatesi. geçen sene komşumun domates çekirdeklerini kurutup onlardan ürettim. Toprak torla karışık organik toprak. Bir de doğal gübre kullandım. Gerçekten de saksı da olmasına rağmen çok iyi mahsul veriyor. Tabii bahçede ekileler bunun 3-4 katı daha uzuyor.

"Fransız sarmaşık tohumu" derken sarmaşık çiçeğinden mi söz ediyorsunuz yoksa bir sebzenin sarmaşık türümü?

Yazdıklarınızı net ve fotoğraflarla desteklerseniz daha anlaşılır olacaktır.

Saygılarımla.

Aeonium 05-10-2015 14:51

1 Eklenti(ler)
Fransız sarmaşık tipi domates. Bir soruya yanıt olarak yazdığım için anlaşılacağını düşünmüştüm. Kusura bakmayın.

yasamburada 26-10-2015 15:52

Saksıda ve Balkonda Yetiştirebileceğiniz Yeşillikler ve Sebzeler

Domates, Tatlı, Acı Biber, Patlıcan, Taze Fasulye, Barbunya, Bakla, Börülce, Bezelye, Semizotu, Maydanoz, Fındık Turp, Geniş Yapraklı Roka.

Kaynak: Yiyeceklerin Direnişi

Lonicera 07-11-2015 13:48

1 Eklenti(ler)
Geniş bir saksıya şu son yıllarda çok meşhur olan salata karışımlarından uzakdoğu baharlı salata karışımı tohumlarını ektim. Toplamda 7 çeşit hazır gelen tohumlara ben de roka ve kıvırcık tere tohumlarını ekledim. Fazla büyütmeden karışık hasat edeceğiz. Zaten bu kadar sık ekilen tohumlardan çıkan bitki ne kadar gelişebilir ki...

Lonicera 17-11-2015 14:26

1 Eklenti(ler)
Tek kök yetiştirdiğim kereviz. Üst kısmından epey yaprak aldık, turşunun üstünü kapamak için. Yakın zamanda kökleyip neticeyi hep beraber göreceğiz artık.

pakiz 19-12-2015 21:16

Balkonda Marul, Maydanoz, Tere, Roka
 
Herkese Merhaba,

Bahar döneminde balkonda nane, fesleğen, reyhan yetiştiriyorum. Şimdi kışın balkonda sebze yetiştirme hevesindeyim. Forumda bu kısımda yazılanları okudum. Fakat yine sorularım var. Birisi bunları okuyup da yardımcı olursa çok sevinirim. Bu akşamdan tohumları ılık suya koydum. Sizden gelecek cevaplara göre de ekmek istiyorum.

1. Şu an İstanbul'da soğuklar başladı. Marul, tere, roka, maydanoz balkonda olur mu? Geceleri soğuk kötü mü etkiler? Balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.
2. Tohumları ilk önce evin içinde küçük kaplara ekiyim mi? Filizlenince de balkondaki saksılara şaşırtma yaparak eksem olur mu?
3. Bu soğukta balkonda bu sebzeler olmaz derseniz evimizin 15 derece civarında olan odasına mı koymalıyım? Bu oda aydınlık ama sadece güneş batarken yarım saat kadar güneş görüyor. Bu kadar yeterli olur mu?
4. Uzun saksılarım var, Toprak, torf ve bulursam zeolit ile karıştıracağım. Saksılarım 25 cm derinliğinde. Toprağa başka bir şey karıştırmam gerekir mi? Saksıların derinliği yeter mi, daha derin saksı bulmam gerekir mi?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.


yasminq1 21-12-2015 02:48

Merhaba Sayın Pakiz, sorunumuz aynı. İnşallah kısa zamanda cevaplar gelir.
Kendim mutfak balkonumda yeşil soğan ve sarımsak kış mevsiminde yetiştirebiliyorum. Soğuktan etkilenmiyorlar. Mart ayına kadar gayet güzel salatalarda kullanıyorum, ama sonra nedense cılızlaşıp solgun bir görünüm alıyorlar? Hele yazın hiç yetiştiremiyorum. Yeşil soğanların rengi soluk soluk oluyor.

Lonicera 21-12-2015 14:48

Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olup cılız fideleriniz olur. Bunlar da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.

Lonicera 21-12-2015 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pakiz (Mesaj 1427467)
Herkese Merhaba,

Bahar döneminde balkonda nane, fesleğen, reyhan yetiştiriyorum. Şimdi kışın balkonda sebze yetiştirme hevesindeyim. Forumda bu kısımda yazılanları okudum. Fakat yine sorularım var. Birisi bunları okuyup da yardımcı olursa çok sevinirim. Bu akşamdan tohumları ılık suya koydum. Sizden gelecek cevaplara göre de ekmek istiyorum.

1. Şu an İstanbul'da soğuklar başladı. Marul, tere, roka, maydanoz balkonda olur mu? Geceleri soğuk kötü mü etkiler? Balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.
2. Tohumları ilk önce evin içinde küçük kaplara ekiyim mi? Filizlenince de balkondaki saksılara şaşırtma yaparak eksem olur mu?
3. Bu soğukta balkonda bu sebzeler olmaz derseniz evimizin 15 derece civarında olan odasına mı koymalıyım? Bu oda aydınlık ama sadece güneş batarken yarım saat kadar güneş görüyor. Bu kadar yeterli olur mu?
4. Uzun saksılarım var, Toprak, torf ve bulursam zeolit ile karıştıracağım. Saksılarım 25 cm derinliğinde. Toprağa başka bir şey karıştırmam gerekir mi? Saksıların derinliği yeter mi, daha derin saksı bulmam gerekir mi?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.


Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olacak, bunun sonucu da uzun boylu ama çok cılız fideleriniz olur.

Ayrıca iç mekanda da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara da her zaman açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.

pakiz 22-12-2015 08:24

Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım :)

Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bol yeşil günler diliyorum :)

yasminq1 23-12-2015 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pakiz (Mesaj 1428075)
Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım :)

Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bol yeşil günler diliyorum :)

Sevgili Pakiz, İyi akşamlar, ben hani yemeklik soğanlarımız sap kısımlarından yeşerir, küçük boyları baktım yeşermişse, etraflarında bir iki santim aralık kalıcak şekilde büyükçe bir saksıya yerleştirip üzerlerini toprakla örtüyorum. Çok derin olmasın. Tıpkı lale soğanı diker gibi. Ama yeşermiş soğan yoksa evde, küçük filelerde satılan arpacık soğanlar, hani "yahnilere tüm bir şekilde bırakılan" onlardan da çok güzel oluyor. Sarımsaklar da yine aynı, sık sık toprağa dikin ve sulayın. Işık alan aydınlık bir yerde bir haftaya kalmaz uç vermeye başlar. Ben kışın salataya, kısıra, mercimek köftesine kullanırım harika bir duygu. Siz de hemen ekin. Tertemiz, ekonomik ve sağlıklı çıtır çıtır soğan, sarımsak yetiştirirsiniz ve afiyetle yersiniz inşaAllah! :) Düzenli bir şekilde sulamaya gayret edin. Ne çok ne de az sulayın başaracağınıza inanıyorum.
Bol yeşil, sağlıklı günler hepimizin olsun inşallah :)

Sevgili Pakiz, bir kuru soğandan bir dal yeşil soğan oluyor, sarımsaktan da bir dal sarımsak onun için sık sık dikin. Bir de diyelim üç saksı dikilecek ben birer hafta aralıklı dikiyorum değilse hepsi bir anda oluyor. Hergün de kullanılmaz belki o yüzden aklıma gelmişken belirtim dedim. Hadi kolay gelsin...

pakiz 27-12-2015 19:39

Merhaba,
Sarımsak ve arpacık soğanları ektim balkona.
Sulamaya devam :)

mazda_ozan 15-01-2016 10:28

Geçtiğimiz yaz ekmiş olduğum nane, maydonoz, domates, salatalık ve biber tecrübesinden sonra, geçen pazar, sarımsak, dereotu, arapsaçı marul , küçük top turp ve taze soğan ektim. Bakalım kış tecrübesi nasıl olacak :)

sırça 27-01-2016 18:29

Sevgili katılımcılar,
Burası belki yeri değil ama,kışlık mercimek konusunda bilgi almak istiyorum.Şu an itibarıyla ekebilir miyim.
Sevgi ile,

Lonicera 23-02-2016 12:41

1 Eklenti(ler)
Saksıdaki brokoli yumruk büyüklüğünde baş yapmıştı. Kesip salata yaptık, bir süre sonra yan dallardan yeni filizler oluştu.

Lonicera 23-02-2016 12:44

1 Eklenti(ler)
Yukarıda 1568 no'lu mesajda yer alan kerevizin bugünkü hali. Bu da tohum için bekletilecek. Şaka maka iyi yumru yapmış değil mi:)

Lonicera 23-02-2016 12:57

1 Eklenti(ler)
Yine büyükçe saksı içerisine geçen yıl sonlarına doğru tohumdan ekilen uzun fransız kahvaltılık turp:)

Lonicera 23-02-2016 13:45

1 Eklenti(ler)
Bu da yine büyük saksıda tohumdan havuç. Bakalım methedildiği kadar lezzetli olacak mı?(chantenay havuç)

Lonicera 23-02-2016 14:11

1 Eklenti(ler)
Saksıda 3.yılını dolduran sarımsak otları sıkıntısız büyümeye devam ediyorlar. Küçük saksısısından çıkarıp büyüğe aktardım. Bu sarımsağın dişleri bildiğimiz sarımsaktan çok daha sert ve küçük. Normal sarımsaktan daha az kokuya sahip olan bu tür salatalara çok lezzet katıyor.

Lonicera 03-04-2016 19:13

1 Eklenti(ler)
Sebze kasası içerisinde yine uzak doğu yeşilliği mix olarak (7 farklı yeşillik) Bir hafta sonra hasat edilip yeniden tohum ekilecek.

artayf 12-04-2016 13:04

Herkese Selamlar
bende bu güzel ve değerli sitede balkonumdaki aktivitelerden kesitler paylaşmak istiyorum,şuan çok sayıda küçük sivri biber tohumundan fideler elde etmeye çalışıyorum.Bir taraftanda ceviz tohumundan fidan elde etmeye çalışıyorum.
herkese sevgiler..[IMG]E:\inovasyon\Tarım ve Hayvancılık\balkon\ceviz_tohum_takip_01042016.jpg[/IMG]

artayf 12-04-2016 13:04

http://E:\inovasyon\Tarım ve Hayvanc...p_01042016.jpg

artayf 12-04-2016 13:07

4 Eklenti(ler)
fotograf yuklemede acemelik oldu biraz :)

artayf 12-04-2016 13:14

2 Eklenti(ler)
bunlarda biberlerden görüntü

MRTAYGEN 17-04-2016 19:56

Selahattin Bey merhaba,

Saksıya ektiğim salatalıklar çimlendi ve 10 gün sonra çok sık diktiğim için seyreltip başka bir saksıya aktarım yaptım. Ancak aktardığım salatalıklar boynunu büktü ve sulamama rağmen 3-4 gün oldu düzelmedi. Sizce ne yapmalıyım ?

MRTAYGEN 17-04-2016 20:01

Selahattin Bey merhaba,

Saksıya ektiğim salatalıklar çimlendi ve 10 gün sonra çok sık diktiğim için seyreltip başka bir saksıya aktarım yaptım. Ancak aktardığım salatalıklar boynunu büktü ve sulamama rağmen 3-4 gün oldu düzelmedi. Sizce ne yapmalıyım ?

Lonicera 23-04-2016 14:12

1 Eklenti(ler)
Bu da yeni çiçeğe geçen japonların meşhur yeşilliği mibuna. Mizuna' dan sonra Mibuna:)) Bu da oldukça lezzetli. Salatalara yeşil hardalgillerden ekleyip tüketenler için biçilmiş kaftan. Kendine has lezzeti ile Mizuna' dan geri kalmaz. Nasipse bu yıl bunun da tohumunu toplayıp paylaşıma ekleyeceğim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025