agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Saksı Sebzeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1779.htm)

akoman 17-07-2007 19:04

1 Eklenti(ler)
Merhabalar Selahattin Bey balkonda sebze yetistiriciliginde gosteridigniz yoldan direk yurudum ve sabirla bekledim ama cikan sonuc sizinde soylediginiz gibi ("eger kotu bir sonuc alirsak tecrube olucaktir") tecrube oldu sanirim cunku diktigim domateslerin uzerindeki bocekleri hatta bir iki kok fideyi iki ziraai ilac satan dukkana giderek caresini aradim. daha once boceklerin isimleirni bilmedigim icin internetden bilgi alamiyordum ancak canak kaledeki domates yetirstiricileri ile ayni sorunu yasadigimi gorunce ( domateslerin en altinda lekelenme oldu ) hemen yapilan arastirmalari inceledim ve resimlerde ekledigim bocekleri yani benim fidelerimede zamaninda musallat olan boceklerin resimlerine ulastim.

su anda bu boceklerden bitkilerin uzerinde yok anc ak bunlarin biraktigi virusten kurtulmanin bir yolu varmi bu virusu daha fazla etkin olmadan nasil domatesleri kurtara bilirim yoksa bu da bizim icin bir tecrube olarakmi kalicak...

Saygilar...

nevsune 17-07-2007 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 131780)
Bence en tepeden 10 cm kadar kırın yeterli, geriden çıkan sürgünleri de iyice uzayınca 3/2 kısımdan budayın biraz taç yapsın.

Teşekkür ederim. Hemen şimdi kırıyorum.

Selahattin Yılmaz 17-07-2007 20:42

Sevgili alico, eğer söz konusu olan şey bir virüsise yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok maalesef.

Tüysüz Kartal 18-07-2007 12:37

iki demet misket domates fidesi almıştım bahçeye dikmek üzere. 1 fidesini de terasa diktim. Toprağından mıdır, güneşini mi sevdi nedir bu benim tek fide domates şu an 1.5 metre ve hala büyüyor. Daha ne kadar büyüyecek merak ediyorum.

Eski buzdolabını yan yatırıp içini söküp toprak doldurmuştum terasta. Bu buzdolabı saksının yarısını tek fide domates kaplıyor. 1 kilo kadar da topladım. hala çiçek açıyor. Bahçeye diktiklerimden daha tık yok.

nevsune 19-07-2007 16:12

Sonreis66

Brokolilerin üzerine bu sefer de oturmuşlar. Balkondan kovalıyorum diye intikam peşindeler. Bugün yeniden ektim. Biraz daha bekleyeceksiniz.

Keyahnu 20-07-2007 13:15

Ev İçinde Fesleğen
 
Değerli Grup Üyeleri,

Yeni yeni evimde saksılarda bitkiler yetiştirmeye başladım. Acemiyim yani. Bu nedenle sizlere birseyler danışmak isterim.

Evimde iri yapraklı fesleğen yetiştirmeye çalışıyorum. Forumdan da okuduğum kadarıyla fesleğenler gölge de kalmalı ve bol su verilmelidir denilmekte. Fesleğenleri kendi saksısında çimlendirdim. Evin içinde gölgede duruyor. Ancak çimlenme çok hızlı olmasına rağmen belli bir aşamöadan sonra yapraklarda hiçbir gelişme olmamakta. Ayrıca ufak olan yapraklarda sanki sararmaya başladı. Gölgede durması gerektiği için odanın içinde tutuyorum. Doğru dürüst Güneş almıyor, neden bu olabilir mi?

Sevgiler,

Süha Şendoğan 20-07-2007 13:30

Merhaba
Bende sizin gibi fesleğen konusunda uzman değilim ama forumdan okuduğum kadarı ile pazardan aldığım 2 kök (iri ve ufak yapraklı) balkonda güneş aldığından sarardı çürümeğe yüz tuttu bu arada forumdan aldığım fikirle iki köküde saksıdan çıkarıp suya koydum bir müddet sonra suyun içinde tekrar canlanmağa başladılar (10 gün zarfında) şu anda tekrar saksıya aldım ve gayet sağlıklılar.Tavsiye olarak da şunu ekleyeyim güneş istemiyor ve suyunu hergün veriyorum illaki hergün okşayıp kokusunu yaymasını sağlıyorum bu belki ona yeniden hayat verdi.Evin içinde tutmak bence çözüm değil.

agartha 20-07-2007 13:59

Bende de iri yapraklı fesleğenlerden var. Tohumdan yetiştirdim. Aynı tohumdan teyzeme de verdim. Onunkiler terasında, saatlerce güneşte duruyorlar ve benimkilerden 2 hafta sonra ekmesine rağmen gövdesi parmak kalınlığına gelmiş; yaprakları neredeyse elim kadar ve boyu benimkilerin 3 katı. Benim deneyimlerime göre, direkt yakıcı güneşi çok görmüyorsa pek sorun çıkmıyor hatta gün ışığında daha güzel gelişiyor. Bol suyu seviyor.

Sevim 25-07-2007 03:27

Merhabalar,bende balkonumda maydanoz, nane, domates, vb. yetistirmeyi dusunuyorum. Acaba cok mu gec kaldim? Gecen haftalarda ekmis oldugum siskalardan 2cm uzunlukta taze soganlarim var su anda. Onlari gordukce daha da birseyler ekesim geliyor. Lutfen gec kalmadigimi soyleyin nolur. Adana'da bu mevsimde ne yetisir ki? Cevaplarinizi bekliyorum. Simdiden tesekkur ederim.

Selahattin Yılmaz 25-07-2007 11:30

Maydanoz ve nane için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak domates için geç kaldınız. Nane çeliği bulup onlar nemli ve gölge bir yerde dikeceğiniz ortamda köklendirin, maydanozu da biran önce ekin ki kış gelmeden bir kaç kez biçebilesiniz ve kışa güçlü bitki olarak girebilsinler.

Keyahnu 25-07-2007 12:00

Bir Hata Var!
 
Selamlar,
Daha önce fesleğenlerimle ilgili bir yazı yazmıştım. Şimdi bu konuya bir kez daha değinmek istiyorum. Yaklaşık 2 ay önce ayni zamanlarda fesleğen, roka ve kış kekeği ektim. Hepsini rüzgardan etkilenmemeleri için ve iyi çimlenmeleri için odamda gölgede tuttum. Çimlenmeleri gerçekten çok çabuk oldu. Üç otta birbirine çok benzeyen yapraklar açtılar. Ancak sapları yaklaşık 5 cm kadar olmasına rağmen yaprakları büyümedi. Ve kısa bir zaman sonrada saplar eğilmeye başladı. Sabah akşam az suluyorum ve yetersiz geldiğini zannetmiyorum. Rokalarımı bu şekilde kaybettim, kekiklerim hiç büyümedi. Fesleğenlerimide kaybetmek istemiyorum. Ama hiç büyümüyorlar. Şimdi Güneş görmeleri için balkona çıkardım ama bir farklılık yok.

Yardımcı olursanız, çok severim nerde hata yapıyorum acaba? Dikim zamanı mı, dikim yeri mi,..? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Selahattin Yılmaz 25-07-2007 13:40

Sizin sorununuz tohum çimlendikten sonra aşırı sulamanız. Aşırı sulama nedeniyle kotiledeonlar falza uzamış ve bu uzayan kısımlar sıcaktan veya mantardan dolayı etkilenmişler. Tohum çimlendikten sonra aşırı sulamaktan kaçının.

Manolya Çiçeği 25-07-2007 16:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 134429)
Maydanoz ve nane için geç kalmış sayılmazsınız. Ancak domates için geç kaldınız. Nane çeliği bulup onlar nemli ve gölge bir yerde dikeceğiniz ortamda köklendirin, maydanozu da biran önce ekin ki kış gelmeden bir kaç kez biçebilesiniz ve kışa güçlü bitki olarak girebilsinler.

Sn.Selahattin hoca
Yazılarınızı zevkle okuyoruz ve bilgileniyoruz.
Seneye bende balkonda sebze yetiştirmeğe niyetliyim.
Tavsiyeleriniz neler olur (pratik olarak kolay yetişen)
Teşekkürler.

nevsune 25-07-2007 17:03

Selahattin Bey
bu kekiklerin beni yorduğu kadar hiç bir şey yormadı. Bu yıl en büyük başarısızlığım kekik oldu. İlkbahardan bu yana kaçıncı ekişim. Tohumlar zar zor çimleniyor, cılız cılız çıkıyorlar. Sulamazsam kuruyorlar, sularsam çürüyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım. Resmen iddialaşmaya başladık tohumlarla. Acaba tohumlarda mı bir şey var? (hani ben bu kadar beceriksiz olamam artık:mad:)

limon 25-07-2007 21:52

Nevsune Hanım ben tohumdan kekik yetiştiremedim. Siz cılız da olsun çimlendirebilmişsiniz :) Bir ay kadar önce köy pazarında köküyle bir demet kekik alıp dikmiştim. Onların da bir kökü tuttu ancak. Bizim Ege taraflarında Limon Kekiği varmış. Aroması limonu andırıyormuş. Haftaya Çanakkale'ye gidince ufak bir araştırma yapıcam :)

Sevim 26-07-2007 07:41

Acikcasi dun cevaplari bekleyemeden disari ciktim ve maydanoz,roka tohumlarimi aldim. Biraz da fasulye aldim, deneyecegim artik. Nane icin soylediginiz gibi celik buldum. Bir kokten cikan nanelerin yapraklarinin hepsini ayikladim once, yalniz yandaki kucuk kucuk olanlari ayiklamadim. Bunlarin hepsini dun aksam isladim. Bu gun aksam mi, yoksa yarin mi ekleliyim?

Paketteki tohumlarimin hepsini kullanmadim, hemen kapattim. Acaba onumuzdeki sezon devamini kullanabilir miyim?

Buldugum naneler biraz ciliz yaprakli idi. Ama gozlemlerime dayanarak soyleyeyim pek bakimsiz bir yerdeydiler. Ben iyi bakarsam acaba yapraklarinin daha buyuk cikma olasiligi nedir?

Simdiden cok tesekkur ederim. Vakit ayirip cevapladiginiz icin ayrica saolun. Saygilar.

kürşad 26-07-2007 07:55

Nanenin de birkaç çeşidi var.
Yaprakları küçük olan deli nane denilen, akıllı nane denilen yaprakları biraz daha büyükçe ve parlak açık yeşil, bir de alman nanesi denilen böğürtlen yaprağı gibi büyük parlak açık yeşil renkte, belki sizdeki çeşit olarak da küçük yapraklı bir nanedir.

Keyahnu 26-07-2007 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 134482)
Sizin sorununuz tohum çimlendikten sonra aşırı sulamanız. Aşırı sulama nedeniyle kotiledeonlar falza uzamış ve bu uzayan kısımlar sıcaktan veya mantardan dolayı etkilenmişler. Tohum çimlendikten sonra aşırı sulamaktan kaçının.

Sayın Selahattin Bey,

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ancak şunu sormak istiyorum, ne kadar sulamam gerektiğine nasıl karar vereceğim. Bu işlerle daha yeni uğraşıyorum o nedenle hiç bir ön sezim yok bu konuda.

Bir konu daha var. Cherry domateslerim... Geçen ay boyunca domateslerim çok büyümesede ceviz kadar oldular ve afiyetle yedim...Dometesler bittikten sonra yapraklar iyice sarardı ve çiçek açmıyor. Seneye kadar bir daha domates çıkmaz mı acaba?

Yardımcı olursanız sevinirim

Sevim 26-07-2007 09:10

Tesekkur ederim Kursad Bey, umarim en kisa zamanda size bir resmini gonderebilirim.

nevsune 26-07-2007 11:45

Sevgili Limon
Çimlendirsem ne olacak, bir süre sonra ya kuruyor, ya çürüyorlar. Sarıkoz şenliğine gittiğimizde Derya bana bir kaç kök çıkardı. Tam bir ikisi tuttu derken onlar da ölüverdiler.
Peki benim anlamadığım, biz birkaç tanesinin gözünün içlerine baktığımız halde yetiştirmeyi beceremiyorsak, tarlada nasıl yetiştiriyorlar. Tek tek oynayacak halleri yok. Bu işin mutlaka bir püf noktası vardır da, bir öğrensek.

Sevim 26-07-2007 15:44

Roka tohumlarim bulunduklari yeri cok sevmis olsa gerek, hemen uc vermislerdi bile. Nasil heyecanlandim anlatamam. Hemen topraklari ve kaplari hazirladim. Yalniz istedigim gibi aralikli ekemedim cunku cok narin gornunuyorlardi. Bende daha sonra ayirmak uzere ekim islemine devam ettim. Son durum: 16.35 itibari ile toprak altindalar ve cansularini da aldilar.:)
Bu arada bugun 4 tane kucuk su sisesini kestim. Her birine bir tane siska ektim. Hizimi alamiyorum.:)
Maydanoz tohumlarimda henuz bir kipirdama soz konusu degil. Fasulyelerime cok az su verdim. Nanelerde de bir sey yok. Yeni gelismelerle donecegim.
to be continued... :)

Selahattin Yılmaz 26-07-2007 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Keyahnu (Mesaj 134692)
...Ancak şunu sormak istiyorum, ne kadar sulamam gerektiğine nasıl karar vereceğim. Bu işlerle daha yeni uğraşıyorum o nedenle hiç bir ön sezim yok bu konuda.

Bir konu daha var. Cherry domateslerim... Geçen ay boyunca domateslerim çok büyümesede ceviz kadar oldular ve afiyetle yedim...Dometesler bittikten sonra yapraklar iyice sarardı ve çiçek açmıyor. Seneye kadar bir daha domates çıkmaz mı acaba?...

Suyu bitki ölmeyecek derecede vereceksiniz devamlı kontrol edip toprakları kurusa bile yaprakları boynunu bükünce hafifce verin. En iyisi her gün su vermek ama az az vermektir.

Domatesleriniz eğer minik saksı çeri domatesi ise artık meyve alacağınızı sanmam, ama tohum aldıysanız o çerilerden fide elde edip yeniden meyve almanız mümkün. Ancak sırık çeri ise meyve alabilmeniz lazım bir fotoğraf koyarsanız daha iyi yorum yapabilirim.

Oğuzhan 27-07-2007 17:54

Yok ben artık pes ediyorum.Bahçe olmayınca sebze yetiştirmek zor.Biber diktim olmadı.Domates diktim olmadı.Yarım metre çiçek açıyor ama meyve yok.Salatalık diktim oda neyseki bir tane tadına baktım.Küçükken hasat ettim.
Güneş ve sıcaktan saksıda zor.

nevsune 27-07-2007 19:10

Neden pes ettiniz? Her gün onlara bakıp, yeni bir şeyler keşfetmek az şey mi? Biliyor musunuz, bu bitkiler insana sabırlı olmayı öğretiyor sanki.

Ben bu gün patatesli ekmek yaparken baktım ikisinin de minnacık filizleri var, hemen biraz kesip, (hem de artık ne saksı, ne yer kalmadığından) leğenin içine büyük poşet koyup ekiverdim. Patates oluşmasa bile, filizlendiğini görmek bile yeter. E olursa da bir güzellik daha yaşayıp, sabrımın karşılığını almış olacağım.:D

nevsune 28-07-2007 11:32

Selahattin Bey

Şu başımın belası kekiklerim çimlendikten bir kaç gün sonra yine (az sulayınca) kurudular. Ben bu işi saplantı haline getirdim:o. Yine ekeceğim de acaba zamanı mı değil, yoksa tohum mu arızalı!!

Hani boşa uğraşıyorsam bileyim de kahretmeyeyim :(

Selahattin Yılmaz 28-07-2007 11:38

Tohumları biraz daha derine ekmeyi deneyin, serin bir yerde bulundurun çimlenme gerçekleştikten sonra sulamayın ama günde bir kaç defa toprak yüzeyini fısfısla nemlendirerek yetiştirmeyi deneyin. Sonuçtan bizide haberdar edin ;p

nevsune 28-07-2007 17:19

Teşekkür ediyorum.
Son bir deneme daha yapacağım.

limon 28-07-2007 20:11

Ben de havuç için bir daha asla ekmiycem demiştim Nevsune Hanım :) Ama yine Ağustos gelse de atsam tohumları diye bekliyorum. 2 senedir doğru dürüst büyütemedim ama yine bir umut var içimde. ;)

nevsune 29-07-2007 09:15

Doğrusunuz, bu iş hastalıkmış meğer. Siz bakmayın son dediğime. İnat ettim gerekirse yeni tohum alacağım ve yetiştireceğim:o .

Hani siz Çanakkale'ye gidiyordunuz da, oradan limon kokulu kekik bakacaktınız, ne oldu? Eğer gitmediyseniz ve tohum bulabilirseniz, bana da bir kaç tane ayırabilir misiniz?

Kudret Tezel 29-07-2007 15:50

Terasımda topraksız tarımla uğraşıyorum. Bukonuda oldukça biryol kaydettiğime inanıyorum.ilgili arkadaşlarla görüşmek ve bilgilerimi paylaşmak isterim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025