agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Saksı Sebzeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1779.htm)

Oğuzhan 07-06-2007 20:08

Aynen Limon sana katılıyorum.Bir yanlışlık var galiba...

Penelophe 07-06-2007 21:23

Ares;
Biberiye bir baharat türü bildiğim kadarıyla fakat bazı yörelerde süs biberine de biberiye denildiğini duymuştum. Siz hangisindne bahsediyorsunuz acaba?

(Selahattin Beyden öğrendiğim kadarıyla süs bitkisi ve baharat türü;))

Selahattin Yılmaz 07-06-2007 22:33

Biberiye süs bitkisi ve baharat türü...

kürşad 08-06-2007 07:24

Biberiye Rosmarinus officinalis
http://www.lattaplantation.org/image...n/rosemary.jpg
Biberiye çok aromatik bir bitkidir. Latince ismine bakılırsa Adaçayı Salvia officinalis ile aynı familyadan görünüyor.
Adaçayı (Moşaflık) gibi yarı odunsu gövde ve üstte her yıl yeni yeşil sürgünler veren bir bitki. Mor mor çiçekleri bu aralar açması lazım.
Biberiyeyi kurutup çay olarak da tüketebilirsiniz.
Tazesini de yine çay olarak tüketebilirsiniz aynı zamanda 3-5 yaprağını ağzınızda çiğnediğinizde hoş bir aroma bırakacaktır.
Genelde pahalı et yemeklerinin yanında 8-10 cm uzunluğunda bir dalı süsleme amaçlı kullanıyorlar.
İtalyan restorantında çalışırken fritözde 1 dal biberiyenin az bekletildiğini ve daha sonda et yemeğinin yanında süsleme amaçlı kullanıldığını görmüştüm.
Adaçayı gibi idrar söktürücü özelliği de olması lazım.

marbling 08-06-2007 11:20

Merhaba

Eşimle yeni tasındıgımızın evin güzel güneş görmesi,3 güzel balkonu olması bizde toprak sevgisini canlandırdı.İlk domates fidesiyle baslayalım dedik.İlk başlarda çok fire verdik buda bizi çok üzdü sonuçta acemiydik.Araştırma yaparken bilgisayarda bu güzel sitenizi keşfettim.Yazılan bilgileri paylaşılan konuları.sorunları ,verilen yanıtları heyecanla okuyup uyguladık eşimle.
Şimdi balkonumuzda domateslerimiz,salatalıklarımız, biberlerimiz var.Hepsi çiçeklerini açtılar.Hatta biraz abarttık patlıcan,fındık turp,dereotu,ıspanak,sogan,sarımsak,maydonoz ektik.Hepside yavaş yavaş büyüyor.Maydonozlarımız hala çimlenmedi ama sabırla bekliyoruz.
Sebzelerimizi büyütürken bizi en çok üzen biberlerimize dadanan yaprak bitleri oldu.3 kere ılaçlamamıza ragmen sanki tekrar olacak gibi.Bu hafta arap sabunuyla olan ilaçlama yöntemini deneyeceğiz.Allah'tan diger sebzelerimize geçmediler.
En yakın zamanda sizlere balkonumuzun resmini paylaşacağız.
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Teşekkürler Selahattin Bey....

ARES 08-06-2007 12:28

Ha evet ya süs biberi olacak. Ben yanlış hatırladım ve biberiye yi de uydurdum sanırım. Üst komşum vermişti onları saksıya ektim. Ekmek mi dikmek mi:)) doğru acaba. Yanlış yazmak istemem. 10 cm boyuna ulaştılar nasıl bir gelişme izleyeceklerini de merak ediyorum.

Fotolarını atmak isterim ama nasıl atacam onu hiç bilmiyorum işte.

Sevgiyle kalın.

Penelophe 08-06-2007 12:57

Selamlar Ares;
Tahmin etmiştim biber olduklarını.
Tohumsa ekilir, fideyse dikilir :)
Gelişmiş mesaj göndere yıladığınızda fotoğraf ekle butonundan ekleyebilirsiniz:)

kürşad 08-06-2007 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi marbling (Mesaj 115084)
Eşimle yeni tasındıgımızın evin güzel güneş görmesi,3 güzel balkonu olması bizde toprak sevgisini canlandırdı.İlk domates fidesiyle baslayalım dedik.İlk başlarda çok fire verdik buda bizi çok üzdü sonuçta acemiydik.Araştırma yaparken bilgisayarda bu güzel sitenizi keşfettim.Yazılan bilgileri paylaşılan konuları.sorunları ,verilen yanıtları heyecanla okuyup uyguladık eşimle.
Şimdi balkonumuzda domateslerimiz,salatalıklarımız, biberlerimiz var.Hepsi çiçeklerini açtılar.Hatta biraz abarttık patlıcan,fındık turp,dereotu,ıspanak,sogan,sarımsak,maydonoz ektik.Hepside yavaş yavaş büyüyor.Maydonozlarımız hala çimlenmedi ama sabırla bekliyoruz.
Sebzelerimizi büyütürken bizi en çok üzen biberlerimize dadanan yaprak bitleri oldu.3 kere ılaçlamamıza ragmen sanki tekrar olacak gibi.Bu hafta arap sabunuyla olan ilaçlama yöntemini deneyeceğiz.Allah'tan diger sebzelerimize geçmediler.
En yakın zamanda sizlere balkonumuzun resmini paylaşacağız.
Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyoruz.Teşekkürler Selahattin Bey....

Yaprak bitlerini ben de 2 kere temizledim ilaçla ancak yumurta bırakıp öldükleri için 2 hafta içinde yenileri çıkıyordu. Yaprak bitleri ilk çıktıklarında ilaçlama yapılırsa belki yumurta bırakması engellenebilir ve kökü kazınmış olur. Meyve bahçelerinde de özellikle böceklerin belli bir evresinde ilaçlama yapılır ki arkadan yeni bir nesil gelmesin.

AtakanKaraman 09-06-2007 08:47

2 Eklenti(ler)
Bende bu sabah biberlere baktığım zaman yapraklarında birşeyler gördüm, zaten önceden yaprakları hafif buruşuk gibi duruyordu, o nedenle hemen onları biraz uzağa ayırmıştım, şimdide üzerlerinde ufak böcekler var. Bi tanesini ezince çıt diye ses çıktı. Aşağıdaki resimdekiler için ne yapmam lazım, diğer resimdede yapraklar çok büzüşük oldu, bunun sebebi nedir, Böyle olmasına rağmen çiçek veriyorlar.

Saygılarımla
Atakan

caploonba 09-06-2007 09:35

Forumda bitki zararlıları için ev yapımı zirai ilaçlar bölümü var bakarsanız çaresi vardır orada.

nevsune 09-06-2007 16:22

2 Eklenti(ler)
Selahattin Bey
Bu yıl tohum çimlendirmekte biraz geciktim. Gerçi domates, biber vs. sebzelerimde geç de olsa şimdilik bir sorun yok. Yalnız kekikte nerede yanlış yapıyorum da bunlar böyle gelişme özürlü oldular anlayamadım. İlk denememde kurudular. Bu ikinci ekişim ama böyle kıl gibiler.
Tohumlarım bu cins. Acaba başka bir cins mi alsam, ne dersiniz?

Selahattin Yılmaz 09-06-2007 18:33

Tohumlarınız resme göre ışığı sağ taraftan almış yani fazla karanlıkta ve aşırı suda kalmışlar ve boyları uzamış. Toprağa ektikten sonra çimlenene kadar bolca sulayın fakat toprak yüzüne çıkıştan sonra suyu kesin sadece toprak yüzü kurudukça hafif hafşif sulayın aşırı su olmasın.

Bekir S. 10-06-2007 09:34

3 Eklenti(ler)
Bahçede ama çuvalda öyle ise balkonda sebze yetiştirmeye giriyor diye konuyu buraya açtım:rolleyes:

Selahattin bey bu sırık kiraz domatesi eve salona alsam camdan iyi güneş görüyor büyümesini engeller mi? Saksıyı yeni aldım 39cm çapı 31cm boyu 23lt yazıyor.

Birde salatamdaki bu sarılıklar hastalık heralde yoldum hepsini kel kaldı ama tekrarlarsa ilaç kullanacağım heralde.

İyi günler.

Penelophe 10-06-2007 11:05

:eek: :eek: :eek:
Maşallah kocaman olmuşlar.

caploonba 10-06-2007 11:09

Seneye bende denicem çuval. Çok iyi fikir bence. Ama annem ne der bilmiyorum.:D

Selahattin Yılmaz 10-06-2007 11:45

Saksınız yeterli bitkinizi bahsettiğiniz yere alabilirsiniz.

Bu arada salatalıklarınız güzel olmuş fakat yalancı mildiyo hastalığına yakalanmışlar yaprakların üstünü ve altını ilaç bayinizden alacağınız bakırlı ilaçlarla iyice koruyucu olarak ilaçlayınız...

Bekir S. 10-06-2007 11:46

Caploonba kardeşime

Afferin oğlum iyi fikir nasıl düşünmüşün bravo der heralde.:D :p :o

Bekir S. 10-06-2007 11:58

Penelophe teşekkür ederim.;) Bugün kahvaltıda güzelce yedik hem taze, hem çıtır ve tamamen organik.Geçen senenin tohumundan kendi mahsülüm.
Selahattin bey teşekkür ederim.Bu gün hemen saksıya ve salaona alıyorum.
Billur hanım salata ve domateslerde hazır.:rolleyes:

caploonba 10-06-2007 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rikeb (Mesaj 115949)
Caploonba kardeşime

Afferin oğlum iyi fikir nasıl düşünmüşün bravo der heralde.:D :p :o

Bence balkonu sen temizlersin der:D

Bekir S. 10-06-2007 12:17

Şişt çaktırma eşimde aynısını diyo:D kandırıp balkona alamadım.:p Saksı al sonra balkona alırsın diyor :( ama ben şuaralar pintilik ediyorum kısa bir süre için malidurum sıkıntıda.

tweetysth 10-06-2007 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 114690)
Ben ilk defa sizden öğrendim bu yöntemi. Deneyin bence deneyimlerinizi de bizimle paylaşın. Ama hangi sebze tohumunu ekeceğiniz de önemli. Domates, biber için geç kalındığını düşünüyorum ben.

Bebek havuç, bebek turp ve kıvırcık tohumları karışık olarak paketlenmiş. Beyaz salatalık birde altın ampul domates tohumları var. Ben karışık olanı denemeyi düşünüyorum.

tweetysth 10-06-2007 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 114703)
Sevgili tweetysth gayet güzel bir yöntem. Ben bu yöntemin çiçekler için olanını biliyorum. Gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz...

Teşekkür ederim Selahattin Bey. Bebek havuç, bebek turp ve kıvırcık tohumlarını denemeyi düşünüyorum. Zaman uygun mudur sizce? Birde nasıl toprak önerirsiniz?
Bu arada krizantem, yüksük otu ve alisyum tohumları aldım. Havalar şimdilik serin gidiyor ama acaba bunları ekmek için geçmi kaldım, ne dersiniz?

Selahattin Yılmaz 10-06-2007 21:49

Çiçekler konusunda bir şey diyemeyeceğim ama havuç ve turp tohumları için ağustos sonu eylül başını ve eylül ayından sonrasını tercih etmenizi öneririm. Zira o sebzeler serin iklim sebzeleridir. Şimdi yapsanız bile tohum bağlama ihtimali var...

Bekir S. 11-06-2007 07:50

1 Eklenti(ler)
Bahçedeki çuvaldan salondaki saksıya geçiş tamamlandı.Üzerinde domates ve çiçekler var. Salkım olunca inşallah görüntüleyip size aktarıcam.

Selahattin Yılmaz 11-06-2007 08:09

Eğer bu bir sırık domates ise acilen koltuk budamasına ihtiyacı var ve biraz daha pencereye yaklaşmaya...

Bekir S. 11-06-2007 08:16

Evet sizden aldığım sırık çeri domates pencereye yaklaştırması kolayda koltuk budaması nasıl kıyıcam bakalım. ****** mantıklı olan tavsiyeniz ve yapıcaz artık :(

Bekir S. 11-06-2007 08:59

2 Eklenti(ler)
Selahattin bey koltuk alma işini başara bilmiş miyim? Buradan aldığım koltuklardan ikisini torf olmadığı için topraksız yıllanmış keçi gübresinin içine diktim.Diğer ikisinide toprak ve keçi gübresi karışımına diktim.Malesef ikisindede çiçek var :(

Selahattin Yılmaz 11-06-2007 15:06

Resme göre sağ tarafta kalan sürgünü ilk salkımın üzerinden budayın. Yani salkım veya çiçekleri kalsın gerisini budayın gitsin. Diğer ana gövdeyi de lider gövdeye doğru geliştirin ve artyık koltuklara müsade etmeyin. Bitkiniz sağlıklı görünüyor bu da toprak ortamının sağlıklı ve iyi olduğunun gösytergesi ancak seneye aynı toprağı yine hazırlarsınız bu sene kullandığınız bu ortamı kullanmayın.

caploonba 11-06-2007 15:20

2 Eklenti(ler)
Domatesim sağlıklı mı sizce?
İlk fotoğrafta alt yaprakları kuruyor kesmelimiyim acaba?

marbling 13-06-2007 13:15

İşte balkonum

3 Eklenti(ler)
Sizlerle balkonumuzu paylamak isiyoruz.Sizlere de fikir verecektir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025