agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Minyatür Güller (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1654.htm)

rainforest 26-04-2011 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pimpirim (Mesaj 266348)
Selam,
Bu konuya uzun süredir kimse yazmıyor herhalde ama bildiğim bir şeyi paylaşmak istedim. Benim bahçemdeki güller her zaman bitlenirdi, ilaç sıktığım zaman bir süre etkili oluyordu ama sonra yine aynı görüntü yaşanıyordu. Organik tarımla ilgilenen bir arkadaşım bana bir kavonoz suya 4-5 adet sigara izmariti atıp kapağını kapatmamı ve böylece iki üç gün bekletmemi söyledi. Daha sonra püskürtme yapılacak herhangi bir kabın içine koyulup dallara sıkıyorsunuz. (Ben boş cam-sil şişelerini kullanıyorum) Bitlerden uzunca bir süre kurtulunmuş oluyor. Belki sitede başka yerde yer alıyordur bu bilgi ama ben denk gelmediğim için paylaşmak istedim.

Size katılıyorum.Bu bilgiyi arkadaşımdan öğrenip denedim.Zıplayan beyaz toprak bitlerinden eser kalmadı.Ama ben 1 adet sigarayı parçalayıp 1 bardak suda beklettim .Yarım saat sonra suyu sapsarı yaptı .O suyu bitli toprağa döktüm.Bitler saniyede öldüler :))

izgi 26-04-2011 21:50

Güllerin yapraklarının soğuktan kızardığını bimiyordum şaşırdım. Annemin balkonunda geçen yazdan kalma minyatür gül vardı yapraklarının bir kısmı kızarmış dallarının bazıları da kurumuştu, kuru dallar ile kırmızı yaprakları budadım. Saksısının yenileyip toprağını da tazeledim. Budama için uygun mevsim olmadığının farkındayım ama umarım sürgün verir.

rainforest 26-04-2011 22:58

Geçen Migrostan aldım minyatür gülleri.Eve geldim 1 gün sonra yapraklara dokununca pıtır pıtır dökülüyor.Sarı lekeli yapraklar tabi.Yeşillerde de olmaz umarım.Doğal hayvan gübresi-toprak-torf karışımı koyup yeni saksısına yerleştirdim.Balkonum ışık ve güneş alıyor .Balkon taşına koydum.Karalekeden kurtulacak mı dersiniz güllerim?

lale607 27-04-2011 14:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rainforest* (Mesaj 792893)
Geçen Migrostan aldım minyatür gülleri.Eve geldim 1 gün sonra yapraklara dokununca pıtır pıtır dökülüyor.Sarı lekeli yapraklar tabi.Yeşillerde de olmaz umarım.Doğal hayvan gübresi-toprak-torf karışımı koyup yeni saksısına yerleştirdim.Balkonum ışık ve güneş alıyor .Balkon taşına koydum.Karalekeden kurtulacak mı dersiniz güllerim?

migros gibi büyük marketlerde satılan çiçeklerin çoğunluğu eve gelince cansızlaşıyor ve sonrada ölüyor. benim migros tan farklı zamanlarda aldığım 4 minyatür gülün başınada aynısı geldi. çiçeklere hormon türü birşeyler veriyorlar galiba. seradan aldığım minyatür güllerimde böyle sorunlar olmadı.

selis 27-04-2011 15:52

1 Eklenti(ler)
Balkonum küçük olduğu için güllere hiç bulaşmıyordum ama, buna bayıldım.. Çok sayıda tomurcuğu var.. Aldığım ilk gül.. (2 tl.)

lale607 28-04-2011 10:35

sn selis, gülünüz çok güzel görünüyor. hayırlı olsun.

Jezebel 28-04-2011 11:01

Sevgili selis,
gülünün rengi bir harika. Güle güle büyüt.
Yaprak bitlerine dikkat;)

lale607 28-04-2011 14:21

kimyasal ilaçlar kullanmadan yaprak bitlerinden kurtuldum. hergün klorlu musluk suyu püskürterek yaprak bitlerinden kurtulmak mümkün.

gülü7 29-04-2011 01:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 793262)
Balkonum küçük olduğu için güllere hiç bulaşmıyordum ama, buna bayıldım.. Çok sayıda tomurcuğu var.. Aldığım ilk gül.. (2 tl.)

sevgili selis merhaba ; öncelikle gülünüz gerçekten harikaymış çok beğendim :eek:umarım bol çiçek alırsın. sormak istediğim gülün canlılığı ve güzelliği itibari ile fiyatının da gayet uygun olması, nereden aldınız ?

alperfect 30-04-2011 22:30

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta Ankaradan aldığım minyatür gül dört ayrı gül var gibi görünüyor her birinin üstünde tomurcuk var alırken iyi durumda görünüyordu ama toprağının üstü hafif yosunlu gibi saksısını değiştirsem uygun olur mu

Jezebel 01-05-2011 06:32

Sn alperfect,
çiçeklenme döneminde bunu yapmasanız daha iyi olur.
Kış ayları daha uygun.
Topragın üstünü1-2 cm derinlikte alın ve yeni toprak takviyesi yapın.
Kolay gelsin.

alperfect 01-05-2011 17:53

Teşekkür ederim Sn Jezabel bugün de birkaç yaprakta beyaz pudra şekeri serpilmiş gibi bir görüntü tespit ettim panikledim hemen (ama diğer bitkilerim açısından sıkıntı yok gül dışardan geldiği için salonda karantinadaydı) biraz araştırınca sanki külleme hastalığı mı diye düşündüm ama emin olamadım fotoğrafı net çıkmıyor o yüzden fotoğraf koyamadım

serkan_istanbul 01-05-2011 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alperfect (Mesaj 795283)
Geçen hafta Ankaradan aldığım minyatür gül dört ayrı gül var gibi görünüyor her birinin üstünde tomurcuk var alırken iyi durumda görünüyordu ama toprağının üstü hafif yosunlu gibi saksısını değiştirsem uygun olur mu

bauhaustan bende aldım 4 ayrı saksıya diktim. gayet sağlıklılar. köklerini zedelemeden ayırdım. topraklı olarak 4 saksı gülüm oldu.

selis 02-05-2011 19:17

alperfect toprağın üzerindeki lekeler küf gibi sanki.. Sulamayla ilgili olduğunu düşündürdü bana. Bitki gayet sağlıklı çok fazla önemsemeyin..

Dört kök ağzımı sulandırdı doğrusu :p Sağlıkla büyütün ;)

nurguldk 03-05-2011 16:30

Forumu okudum da ben yanlış mı yaptım anlayamadım :(
8 tane minyatür gülü bahçeye ektim. Diğer güller gibi soğuğa dayanıklı diil mi bu minik. Satıcı dayanıklı olduğunu söylemişti.

Bir de sanırım küçüklüğüne aldanıp biraz sık dikmişim. Dikim aralığı ne kadar olmalı?

lale607 03-05-2011 17:23

sn nurguldk, minyatür güller diğer güller gibi soğuğa dayanıklı değildirler. Ankara da kışın bayağı soğuyor. benim bir ithal birde gypsy minyatür gülüm var. kışın içeriye alıyorum hemen hemen bütün yıl açıyorlar.

nurguldk 04-05-2011 15:22

Eyvah !! Desenize hepsi sökülüp tekrar saksıya dikilecek. Çok üzüldüm, çünkü taşlardan ada yapmıştım onlara özel :(

Jezebel 04-05-2011 17:53

Sevgili nuguldk,
panik yapmanıza gerek yok. Miniature roses growing olarak yaptığım Google taramasında şu metine rastladım:
You can grow miniature roses in many parts of the country, growing year-round, unprotected, from USDA hardiness zones 7 through 11. If you protect them in the wintertime, they can even grow in climates as cold as USDA Hardiness Zone 4.

Bu da 7-11 USDA sınırlarında kusursuzca yetiştiği anlamına geliyor.
Kökünü güzelce malçla kaplar, korumaya alırsan 4 USDA' da da dışmekanda kalır demek oluyor. Gül bir salon bitkisi değildir, lütfen kaloriferli ortamda yetişmesi için onu zorlamayalım.
Her halükarda ekime kadar yerinde kalsın bence.
Sevgiler.

nurguldk 05-05-2011 09:13

Teşekkürler Jezebel,
Bence de denemekte fayda var. Bahçede bırakıyorum öyleyse, kışın da budayıp malçlama yaparım. Peki bahçede kökten itibaren sıklığı ne kadar olmalı ? Ben küçüklüğüne aldanıp epey sık dikmişim çünkü.

ayazkentli 05-05-2011 12:50

1 Eklenti(ler)
Bu minyatür gülü geçen yıl hazır almıştım. Bütün sezon pek gelişmeden öylece durdu.

Bu sezon için, geçen ay eski toprağını boşalttım ve yaptığım zengin karışımlı-takviyeli toprağı saksıya doldurup, kök budaması yapıp diktim.

Daha şimdiden geçen yıla göre, çok güzel bir gelişme gösterdi. Birer birer goncalar açmaya başladı. Geçen yıl tüm sezon, topu topu 3 gonca açmıştı. Şu anda 6 goncası var.

izgi 05-05-2011 13:41

Arkadaşlar bugün hıdırellez, gece güllerinizin altına dileklerinizi yazıp koyun, dileklerinizin hepsi kabul olsun. Ama sabah dileklerinizi toplayıp cüzdanıza koymayı unutmayın. dilekler gerçekleşene kadar da saklayın. Ben geçen sene yapmıştım hepsi kabul oldu :) Çok şükür.

Benim minyatür gülüm yoktu geçen sene bahçedeki gülün altında dilek tutmuştum. Bu sene sırf balkonda dilek tutmak için biraz da bahane ile gidip hemen gül aldım. Ama pek iyi durumda değil sadece bir tane tomurcuğu var, yaprakları da cansız hem de 8 tl verdim.

Sevgili selis 2 tl ye aldığın yavruağzı güle bayıldım, kesinlikle çok güzel! Bu gülün hatrına ilk önce senin dileklerin kabul olsun ama beni de unutma :) Balkonumun bol bol çiçeklenmesini, gülümün de bir sürü açmasını dile :)

alperfect 06-05-2011 12:25

Minyatür gülüm için ziraat mühendisinden aldığım (ketakonazol benzeri bir ilaç ) ilacı uyguladım iyice yapraklarını spreylemeye çalışırken yaprakların kolaylıkla döküldüğünü farkettim. Hemen saksıdan çıkarttım dört bitkinin kökleri iyice birbirine dolaşmış vaziyette ve tam saksıyı doldurmuştu dördünü de ayrı saksıya diktim bahçeden getirtiğim (kırmızı) toprakla torfu karıştırıp hazırladım toprağını umarım ki toparlarlar, güllerler ilgilenirken köklendirdiğim bir cam güzelini ve tohumdan yetiştirdiğim bir kudret narını da saksıya aldım inşallah hepsi tutar

Jezebel 08-05-2011 22:37

3 Eklenti(ler)
Miniatürüm evinde açmaya karar verdi,
bir yandan bitlerle, bir yandan da yapraklarda beyaz lekeler bırakan bir hastalıkla (Sphaerotheca pannosa var. rosae) mücadele içinde...

Eklenti 210206

,

Eklenti 210207

,

Eklenti 210208

.

alperfect 20-05-2011 23:00

Minyatür güllerim 4 çubuk olarak kaldı sanırım onu kaybettim aynı gün diktiğim cam güzelini de şimdilik kudret narı duruyor.
Güller için çok üzüldüm ama olmadı

sahin1412 02-06-2011 20:10

merhaba;
Benim bahçeye diktiğim güllerimin çiçekleri kahvverengine yakın bir renge dönüp kuruyup dökülüyor. Bazılarına tomurcuktan ciçege dönüşürken aynı şey oluyor ve çürüyor. Bahçedeki 3 tane gülde bu olurken diğerleri normal çiçek açıyor. sebebini ne olabilir ne yapmam lazım.

çetin. 11-06-2011 18:37

Merhaba benim minyatür gülüm vardı küçük saksıda idi.bunu saksıdan bahçeye aldım bahçede yine aynı şekilde fakat o kadar güzel dallanıp büyüdü ki saksıdaki halinde daha güzel oldu.ayrıca bunu çoğaltıp bahçenin farklı yerlerine ektim.çoğu komşularımın ve gelen misafirlerin çok hoşuna gidiyor.soğuk ve sıcaktan etkilenmiyor.

http://img834.imageshack.us/img834/414/140920091574.jpg

bmfidan 19-06-2011 09:52

Bu minyatür gülleri tohumdan mı yetiştiriyorsunuz, yoksa çelikle mi? Elinizde tohum varsa alabilirmiyim?

lale607 19-06-2011 13:55

sn bmfidan, minyatür gülleri çelikle yetiştirmek daha kolay bir yoldur.

bmfidan 19-06-2011 14:14

Elinde minyatür gül çeliği olan varsa gönderebilir mi?

OİR1938 23-10-2011 11:28

Bir minyatür gül'de benden.

1 Eklenti(ler)
Eklenti 252283

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025