agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Patlıcan Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/16309.htm)

aysunhacer 07-06-2012 18:06

merhaba arkadaşlar benim de saksıda patlıcanlarım var ama saksılarım biraz küçük ben de 10lt.lik su şişelerinden saksılar yaptım patlıcanlarımı aktaracağım fakat bir saksıda iki tane patlıcanım var birbirine çok yakınlar onları birbirinden ayırsam zarar görürler mi ?

Riqardo_81 01-03-2013 22:28

1 Eklenti(ler)
Patlıcan da gayet bol sebze verdi fakat biraz acı oldu. Pek ilgilenemedim işlerim dolayısıyla, belki de ondandır(sulama açısından).

Çöp kovası yeterli oluyor...

Eklenti 374194

Riqardo_81 02-03-2013 11:02

10 litrelik çöp kovasında Black Beauty cinsi topan patlıcan..

01.07.2012
http://i.imgur.com/Zzzx6j9l.jpg

18.07.2012
http://i.imgur.com/qFa05lkl.jpg

13.08.2012
http://i.imgur.com/NpRX4c1l.jpg

Revnak 22-03-2013 00:15

Patlıcanlarımı ektim iş beklemeye kaldı ;)

ramada 08-05-2013 12:15

Merhaba

Aşağıda ki linkte belirttiğim saksı sorum için cevap verebilirmisiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/10683-3.htm

banusemiha 19-05-2013 23:00

Bence bu saksıda 4 değil de 2 fide yetiştirseniz daha başarılı olursunuz..Ben de saksıda patlıcan yetiştiriyorum..Fakat arada minik kürekle saksıdaki toprağın bir taraftaki kısmını alıp yeni toprak ve gübre ilave ediyorum

yarın resimlerini de paylaşırım.. inşallah..

besimaz 07-06-2013 00:36

bende bu sene balkonumda 2 fide patlıcan yetiştiriyorum.nelere dikkat etmem konusunda fikir yazarsanız sevinirim saksı seçimi toprak seçimi sulama ve güneş açısından bilgi verirseniz sevinirim

besimaz 07-06-2013 00:38

banu semiha sizden ricam patlıcanlarınızın resimlerini koyarsanız ve ne zaman ektiginiz hakkında tarih yazarsanız .bende fikir sahibi olurum şimdiden sagolun.

banusemiha 13-06-2013 22:54

Selam besimaz..Nesajınızı şimdi gördüm..Ben de bugün onlarla uğraştım..Küçük dikdörtgen saksılara birer fide şeklinde ektim..Fakat birer dev haline geldiler...Alt yapraklarını koparıp temizledim..Çünkü çiçeklerini döküyorlardı..Kuvvetini meyvelerine versin diye alt yapraklarını koparttım.. Büyük 20 lt.lik saksılara ektim..Şimdi bekleyip sonucu göreceğiz..Sık sık tavuk gübresi şerbetiyle takviye yapıyorum..İnşallah yarın resimlerini de paylaşırım..

idris şenol 16-06-2013 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi banusemiha (Mesaj 1169503)
Selam besimaz..Nesajınızı şimdi gördüm..Ben de bugün onlarla uğraştım..Küçük dikdörtgen saksılara birer fide şeklinde ektim..Fakat birer dev haline geldiler...Alt yapraklarını koparıp temizledim..Çünkü çiçeklerini döküyorlardı..Kuvvetini meyvelerine versin diye alt yapraklarını koparttım.. Büyük 20 lt.lik saksılara ektim..Şimdi bekleyip sonucu göreceğiz..Sık sık tavuk gübresi şerbetiyle takviye yapıyorum..İnşallah yarın resimlerini de paylaşırım..

alt yapraklarını koparmak doğru deyil nekadar yaprak olursa
fotosentez okadar iyi olur
saksıda iki üç adt patlıcan yetiştirseniz çok iyi

besimaz 19-06-2013 00:53

banusemiha tavuk gübresi şerbetiyle takviye ne demek nasıl yapacagım.birde benim patlıcanımın biri böceklenmiş bütün yapraklarını kopardım komple kökündenmi söksemki digerlerine böcek geçmesin diye.teşekkürler.resim koyarsanız karşılaştırma yapacagım benim patlıcanlarla teşekkürler

Safranlı 19-06-2013 10:59

Tavuk gübresi şerbetiyle
küçük saksılarda dahi çok verim alamk mümkün oluyor

efor 20-06-2013 07:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi besimaz (Mesaj 1171487)
banusemiha tavuk gübresi şerbetiyle takviye ne demek nasıl yapacagım.birde benim patlıcanımın biri böceklenmiş bütün yapraklarını kopardım komple kökündenmi söksemki digerlerine böcek geçmesin diye.teşekkürler.resim koyarsanız karşılaştırma yapacagım benim patlıcanlarla teşekkürler

Soru banusemiha hanım a sorulmuş ama cevabını ben vereyim isterseniz. Tavuk gübresi şerbetinin hazırlanışı forumda http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/8047.htm yer almakta. değişik uygulamalar olduğu gibi, oran genelde 1/10 olarak uygulanır. bir birim tavuk gübresi 10 birim suyla karıştırılıp beklenerek gübredeki maddelerin suya geçmesi sağlanır. gübre tazeyse bitkiyi yakmaması bakımından çıkan şerbeti tekrar 1/10 ölçüsünce sulandırarak bitkiye verebilirsiniz. Böcek konusuna gelince yaprakları koparmadan ya da bitkiyi sökmeden önce böcek çeşidini bilmek gerekli. uygulaması çok kolay reçetelerle bitkiye zarar vermeden böceklerden kurtulunabilir. örneğin arap sabunu,sarımsak,sıvıyağ ve su ile hazırlanan ev ilacı yapraklara saran birçok böceğe etkili.Kükürt te aynı şekilde zararlıları uzaklaştırır. Uygulamada dikkat edilecek şey yaprak altlarınında muhakkak ilaçlanması. ev yapımı ilaçları da forumda bulabilirsiniz.

besimaz 20-06-2013 21:40

efor çok teşekkür ederim aynen dediklerinizi yapacagım.

besimaz 24-06-2013 00:25

patlıcanlarım çiçek döküyorr

gölgeADAM 28-06-2014 01:04

Çok güzel bir yazı ve anlamlı, çünkü yıllardır bıktım herşeyi ABD ye mal eden bilim adamlarından yok efendim fasulye ABD kıtasından gelmiş o şurdan öteki burdan sanki Anadoluda birşey yetişmiyormuşta herşey bu topraklara dışardan gelmiş. :) Ben buyazıyı beğendim.

vuslat40 15-05-2016 13:37

Iyi gunler 1 dal patlıcan icin 6lt saksı yeterli olurmu cevabınızı bekliyorum

cockpit 15-05-2016 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vuslat40 (Mesaj 1461843)
Iyi gunler 1 dal patlıcan icin 6lt saksı yeterli olurmu cevabınızı bekliyorum

Sayın vuslat; konu başlığını başından itibaren okuduğunuzu düşünüyorum.

6 lt çok küçük bir boy. Patlıcanın ortalama 40 cm. kılcal kök derinliği istediğini varsayarsak; bir üyemizin de mesajında belirttiği boyuttaki çöp kovalarından küçük olması (dip kısmına drenaj delikleri açmak şart tabii) beslenme, toprak ihtiyacı, köklenme vs. yönlerinden sıkıntı yaratır.

Açıkçası eşimle; 6 litrelik saksıları sardunya, begonya için kullanıyoruz.

Saygılar

vuslat40 15-05-2016 17:22

[QUOTE=cockpit;1461867]Sayın vuslat; konu başlığını başından itibaren okuduğunuzu düşünüyorum.

6 lt çok küçük bir boy. Patlıcanın ortalama 40 cm. kılcal kök derinliği istediğini varsayarsak; bir üyemizin de mesajında belirttiği boyuttaki çöp kovalarından küçük olması (dip kısmına drenaj delikleri açmak şart tabii) beslenme, toprak ihtiyacı, köklenme vs. yönlerinden sıkıntı yaratır. *** ederim bilgilendirdiniz icin. Balkonumuz kücük oldugundan dolayı. Fala buyuk saksılarla balkonu daraltmak istememiştım ben 6lt saksıyı domates icin kullanayım bari

vuslat40 15-05-2016 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umutyolcusu (Mesaj 670791)
Yanında fesleğen ekili olan bu patlıcanım güzelbüyüdü ama satın aldığım kalım tuz gibi bir gübre de kullandım.Sanırım sadec fesleğenin marifeti değil.Çünkü yanında fesleğen olan bir patlıcanım ilk meyvesini kopardım ama cansız ve küçük kaldı.Bence bitki gelişmeden tomurcuk açarsa kopartılmalıkiönce kendi kuvvetlensin.İlk heyecanla koparmadığıma pişman oldum.

***. Kullandıgınız yogurt kutusu 5lt mi

vuslat40 16-05-2016 12:40

*** fotograf yüklemek icin resmin boyutunu mu kücültcez

cockpit 16-05-2016 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vuslat40 (Mesaj 1462110)
*** fotograf yüklemek icin resmin boyutunu mu kücültcez

Benim fotolarımdan yaklaşık 2 mb olanları , kendiliğinden küçülterek eklemişti. Çok yüksek çözünürlük ve boyutta değillerse küçültmeden eklemeyi deneyin lütfen.

Ayrıca bu tür sorularınızı ilgili başlıklarda paylaşmaya çalışınız.

Foruma fotoğraf ekleme başlığı gibi

vuslat40 19-05-2016 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cockpit (Mesaj 1462121)
Benim fotolarımdan yaklaşık 2 mb olanları , kendiliğinden küçülterek eklemişti. Çok yüksek çözünürlük ve boyutta değillerse küçültmeden eklemeyi deneyin lütfen.

Ayrıca bu tür sorularınızı ilgili başlıklarda paylaşmaya çalışınız.

Foruma fotoğraf ekleme başlığı gibi

Denedim olmadı uygulama ile fotografların boyutunu kücülteyim

vuslat40 19-05-2016 12:22

Iyi forumlar patlıcanmı daha büyük saksı ister yoksa salatalıkmı

nazann 14-06-2016 16:36

Merhaba
Benim patlıcan yetiştiriciliği ile ilgili birkaç sorum olacak. Bahçemde yaklaşık 10 kök, 18 lt lik saksılarda da 4-5 kök patlıcanım var. Kendi çapımda kardeş bitkiler yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Bahçedekileri çarli biberlerle karşık ektim, saksıdakileri de domatesle... Kenarlara da fesleğen ve kadike çiçekleri diktim. Hepsinin yaprakları iri ve sağlıklı görünüyor. Toprağa değen ve sararan yapraklarını kopardım. Domates yapraklarından yaptığım ilaçla ilaçladım. Bu arada bahçemde domates, acı biber, kırmızı kapya biber, çarli biber, salatalık ve soğan da var. İlkbaharda bahçeye koyun gübresi ve orman toprağı döktürmüştüm. Diğer sebzelerde sorunum yok, patlıcan, salatalık ve acı biber dışında hepsi meyve vermeye başladı. Salatalıklar henüz yeni ekildiği için sorun etmiyorum. Ama acı biber ve patlıcanlarım çok güzel çiçek açıp sonra da çiçeklerini döküyorlar. İzmir'de sıcaklar bastırdığından bu yana haftada iki kez suluyorum. Kimyasal kullanmak istemiyorum. Buna rağmen patlıcanlarıma yapraktan sıvı bitki besini dahi verdim. Ama halen aynı sorunu yaşıyorum. Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim: Bu patlıcanlar neden çiçek döküyor olabilir? Haftada iki kez sulama çok mu az mı? (Konuyla ilgili neredeyse bütün forumları okudum ama kimisinde hergün sulayın diyor kimisinde haftada bir diyor)
Not: Tüm bitkilerimi tohumdan kendim yetiştirip, bahçeye şaşırttım.
Şimdiden teşekkür ederim...

dongyul 14-06-2016 19:26

Patlıcan çok nazlıdır kırmızı örümceğe karşı çok fazla duyarlı her zaman kontrol altında tutulmalı, patlıcanın çiçek dökümü yapmasının nedeni çiçek tripsi yani trips nedeniyle çiçek tutumu olmuyor ve dökülüyor bununla mücadele bitkisel bir ilacı var mı bilemiyorum ama kimyasal ilaçları kullanırsanız çiçek tutumu yapmaya başlayacaktır. Hekvidor adlı ilacı kullanmıştım yararını gördüm düşük dozda kullanabilirsiniz ^^

nazann 15-06-2016 11:01

Teşekkür ederim. Peki haftada iki kez sulama konusunda ne düşünüyorsunuz? Çok mu az mı?

Kerem Örenç 12-09-2018 17:28

Alıntıdır

1 Eklenti(ler)
Eklenti 680657

Kerem Örenç 12-09-2018 17:29

Alıntıdır

1 Eklenti(ler)
Eklenti 680658

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025