agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)

Beğeni Düzeni210Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-09-2013, 19:56   #1
/

Giriş Tarihi: 21-04-2013
Mevsim gereği benim fesleğenlerde çiçeklenip sarardı bende tavuklarıma verdim sıfır yaprak kaldı sonra tekrar patladılar

Emre İlhan beğendi.
solucan17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 21:01   #2
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Azot ağırlıklı gübre verin ve havalar serinleyince içeri alın, kışın da dayanabiliyor çoğu

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 11:56   #3
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2012
Zaten tohumlanma asamalarını belirgin sekilde farkediyorsunuz

ilk once ciceklenme oluyor
daha sonra kahve rengi kurumus sekilde minik istiridye kabugu seklinde oluyor. ve artık tohumlar bizi toplayın diyorlar.

Bu hafta (27.09.2013) tohumları bir parti topladım. ama koruyucu kapaklarından ayıramadım. tohumları kurumus yapraklardan(koruyucuları) ayırmanın kolay yolu var mıdır, rüzgar verip mi ayrıstırmalı ??

YeniBON ve incirli beğendi.
Cemil B. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2013, 21:18   #4
Ağaç Dostu

meh12's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Galeri: 9
güzel kurudular mı elinizle güzelce ezeleyin .Ağzınızla çok hafif rüzgar yaparak üfleyin kabuklar çok hafif olduğu için uçup gideceklerdir.Dikkat edin hızlı üfleyip tohumları uçurmayın

Cemil B. ve incirli beğendi.
meh12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 14:39   #5
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

şimdilik iyice ezdigim kabuklarla birlikte süpriz yumurta içindeki sarı kapaklı kucuk kaba doldurdum.
bir sure sonra tekrar üfleme olayını deniyecegim.
Tesekkurler .

Eski 02-11-2013, 15:01   #6
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Çok yıllık fesleğenlerim;

Bugün ikisini de büyük saksıya aldım. Bakalım sonbahar ve kış demeden gelişmeye devam edebilecekler mi?

Daha önce ki(anaç olan) fesleğenimi kaybettim. Hızla yapraklarını dökmeye başladı ve kurudu. Su kesti desem, aniden sulama da yapmadım. Sebebini bulamadım.

Bu tarz bir durumla karşılaşanınız var mı arkadaşlar?

efeege beğendi.
Eski 07-02-2014, 10:35   #7
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
sorular sorular :)

Merhaba,
Bu yılbaşında TNT harika bir yılbaşı hediyesi yapmış. Tamamı ile doğal, gövdesi geri dönüşüp topraga gübre olacak bir kalem. Kalemin basma yerinin üzerinde de feslegen tohumu.. Şimdiye dek hiç tohumdan yetiştirmedim, bu ilk denemem olacak. Sorularım ;

-- Benim geçen yılki minik yapraklı feslegenimden aldıgım tohumlarımın şekli de buna benziyor ama, aynı tür mü bilemedim ?? Bu tohumların açıklamasına bakarak geniş yapraklı tür oldugunu düşünebilir miyiz??
-- Bugünlerde tohum ekimi düşünüyorum, İstanbul için uygun mudur, ne dersiniz?? Çimlenme süresini içeride mi dışarıda mı geçirmeliyim??
-- Minik kaplar yerine direkt saksıya ekim düşünüyorum. Şaşırtmayı da yine aynı saksıda (yeniden ekerek) iken yapmak sakınca dogurur mu??
-- Cocopeat ve bahçe topragı karışımım var. Gübre bulmam pek mümkün değil sadece keçi gübresi elde etme imkanım var. Topraga karıştırsam, tohumların çimlenme aşamasında yanmasına sebep olur mu?? Yoksa şaşırtmadan sonra mı eklemeli gübreyi??
-- Bir de tohumdan ekimin zor oldugunu söyleyenler olmuş burada, geçen yıl topladıgım tohumlar bayagı bir fazla, acaba riski azaltmak için hepsini ekmek mi gerekir, ne dersiniz??

Biraz fazlaca oldu sorularım ama, cevapları için şimdiden teşekkürler

Eklenen Resimler

yağmur ve Kayahann beğendi.
Seabert74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2014, 16:41   #8
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Şimdiden fideleriniz hayırlı olsun Yetiştimesi çok zor olmayan bir bitki türü, çok zorlanmazsınız.

Ceneviz fesleğeini ve mor reyhan gibi bitkilerin tohumu daha parlak ve biraz daha iri oluyor.

Eğer tohum aydınlık ve oda sıcaklığında ekilecek ise içerde ekim yapılabilir. Dışarda ekim için şuan çok erken.

Şaşırtmayı küçük saksıdan başlayıp ayarsanız kök gelişimi daha iyi olacaktır. Hemde büyüdükçe saksı değiminde torfu yenilersiniz.

Eğer gübreniz yanmış gübre ise 1/1 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz, keçi gübresi diğer gübrelere göre daha çok ısı yayar fazla kullanmayın.

Bölüm bölüm ekerseniz toplayıp kurutmasıda kolay olur. Fidenin yanlara dallanması için 20-30 cm olduğu zaman uç kısmını kopartırsanız büyük bir fesleğen elde edebilirsiniz..

Seabert74 ve anemon2000 beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2014, 17:42   #9
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Teşekkürler İsmail bey,
Şimdiye dek hazır hediye gelenlere baktım, çok nazlanmamışlardı.
Şimdiden içeride çimlendirme denemelerine başlayayaım o zaman..
Keçi gübresi kısmını tam anlayamadım. 1/1 derken gübre/su oranını mı belirttiniz??
Yanmış gübre demek kuru gübre anlamına geliyor ise, benim gübreler sanırım taze olacak. Şirketin arka bahçesinde keçilerimiz var, oradan almayı planlamıştım. Uygun olur mu bilemedim ???

Eski 07-02-2014, 18:17   #10
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Değer torf ve gübre karışımı için Gübrenin yanması için en az 1 sene açık bir alanda bekletilmesi gerekli. Eğer gübre bekletilmez ise ekilen tohumları ve yanlarındaki bitkileri kurutabilir.

Eğer tam emin değilseniz kullanmayın derim risk almaya gerek yok. Gübreyi belli bir alanda toplayıp üstünü plastik bir örtü ile örtüp bekletin. Fideleriniz büyüdüğü zaman rahat bir şekilde kullanırsınız.

Eski 10-02-2014, 08:55   #11
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Anlaşıldı, tamam
Gübre olayında vazgeçtim (şimdilik). Feslegen tohumlarımı da dün itibarı ile ektim hayırlısıyla.. Umarım büyümelerini birlikte izleriz, teşekkürler

Eski 15-03-2014, 16:01   #12
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Fesleğen gerçekten yemeklere ve salataya lezzet katan bir bitki, yetiştirmesinde de çok bir zorluk yok,

hatta ben gecen sezon cok sıkısıklar diye başka biir yere şaşırttım , orda daha da serpidi büyüdüler...

Eski 15-03-2014, 17:09   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-01-2014
Bende geniş yapraklı fesleğen tohumları aldım. Merak ettiğim (küçük saksıya ekeceğim önce) kaç tane tohum koymalı? En az **** en çok miktar diye birşey var mı bu konuda?

laylay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 18:12   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2014
@laylay, saksınız ne kadar küçük bilmiyorum ama yaklaşık 10 cmlik ise 5-10 taneden fazla atmayın, şaşırtması zor olur. Tabi tohumlarınızın iyi olduğunu varsayıyorum.

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2014, 17:02   #15
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
@laylay, saksınız ne kadar küçük bilmiyorum ama yaklaşık 10 cmlik ise 5-10 taneden fazla atmayın, şaşırtması zor olur. Tabi tohumlarınızın iyi olduğunu varsayıyorum.
Teşekkür ederim bu bilgiyi çok aramıştım sitede. Zengarden'dan almıştım tohumları. Fesleğenleri viyole mi ekmeli önce yoksa direkt temelli büyüyeceği saksıya mı?

-Esin- beğendi.
Eski 17-03-2014, 17:17   #16
Ağaç Dostu

Seabert74's Avatar

Ben direkt kendi saksılarına ektim tohumları (yerim olmadıgından dolayı) .. Çok büyüdükleri söylenemez.. Gerekirse şaşırtmayı da aynı saksıya yaparım diye düşündüm

resimsel, laylay ve -Esin- beğendi.
Eski 17-03-2014, 19:14   #17
Ağaç Dostu

Ben 5-6 yapraklı olunca şaşırtma yapıyorum, daha iyi büyüyorlar. Tabi yer sıkıntısı varsa Seabert74'ün dediği gibi de yapılabilir

resimsel ve laylay beğendi.
Eski 21-03-2014, 15:20   #18
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

geçen dönem üzerlerinden toplamış oldugum fesleğen tohumlarını ; 19,03,2014 itibariyle balkondaki toprakla buluşturmuş bulunuyorum.

attar ve Seabert74 beğendi.
Eski 25-03-2014, 21:24   #19
Ağaç Dostu

heva's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2008
ben de geniş yapraklı feslegenlerımden bırcok tohum toplamıstım ve bu ay bası dıkımını yapp camın onune koymustum ama esım sagolsun saksıyı devırmış topragı da dokulmus.saksıya topragı toplamış ama tohumlar cıkar mı cıkmaz mı bılmıyorum

resimsel beğendi.
heva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 22:56   #20
Ağaç Dostu

Cemil B.'s Avatar

Herseyde bir hayir vardır.
Vakit kaybetmeden yenilerini dikin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heva Mesajı Göster
ben de geniş yapraklı feslegenlerımden bırcok tohum toplamıstım ve bu ay bası dıkımını yapp camın onune koymustum ama esım sagolsun saksıyı devırmış topragı da dokulmus.saksıya topragı toplamış ama tohumlar cıkar mı cıkmaz mı bılmıyorum

Eski 29-03-2014, 22:31   #21
Ağaç Dostu

heva's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. Mesajı Göster
Herseyde bir hayir vardır.
Vakit kaybetmeden yenilerini dikin.
üç çesit diktim tohum ***. cıkar

heva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2014, 00:59   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-03-2014
Bunlar da benim ilk fesleğen denemelerim. Yurtdışından aldığım bir tohumdu. Geniş yapraklı fesleğen olarak gösterilmiş. Tohumlanmadan bu yana 15 gün geçti. Bu haldeler.
Değerli fikirleriniz benim için önemlidir...
Yorumlarınızı bekliyorum...

arıkuşu, efeege ve Murat78 beğendi.
Lavanta_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2014, 22:55   #23
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lavanta_ Mesajı Göster
Bunlar da benim ilk fesleğen denemelerim. Yurtdışından aldığım bir tohumdu. Geniş yapraklı fesleğen olarak gösterilmiş. Tohumlanmadan bu yana 15 gün geçti. Bu haldeler.
Değerli fikirleriniz benim için önemlidir...
Yorumlarınızı bekliyorum...
Merhaba Lavanta,

Tohumlarınız güzel çimlenmişler fakat tohumları saksıya dağıtmamışsınız, hepsini bir noktaya ekmişsiniz. Şimdi ya erken şaşırtma yapmak durumundasınız ya da fidelerin büyümesini bekleyip arada yaşanacak fide kayıplarını göze almak durumundasınız.

Lavanta_ beğendi.
Eski 03-04-2014, 01:14   #24
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
Merhaba Lavanta,

Tohumlarınız güzel çimlenmişler fakat tohumları saksıya dağıtmamışsınız, hepsini bir noktaya ekmişsiniz. Şimdi ya erken şaşırtma yapmak durumundasınız ya da fidelerin büyümesini bekleyip arada yaşanacak fide kayıplarını göze almak durumundasınız.
Şaşırtma zaten filizler eğer birbirine yaşam şansı vermiyorsa yapılan şey değil midir? Mesela geniş bir saksıya aralıklı ektiğim tohumları şaşırtmaya gerek kalmadan büyütemez miyim?

Eski 03-04-2014, 01:29   #25
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laylay Mesajı Göster
Şaşırtma zaten filizler eğer birbirine yaşam şansı vermiyorsa yapılan şey değil midir? Mesela geniş bir saksıya aralıklı ektiğim tohumları şaşırtmaya gerek kalmadan büyütemez miyim?
Tohumlar ilk önce küçük saksılara ekilerek yapılırsa, kök gelişimleri daha hızlı oluyor. Gelişen fideyi şaşırttığınız anda da hemen gövdesi gelişmeye başlar.

Geniş saksıya şaşırtma olmadan ekim yapılırsa, fide saksının sonuna kadar kök gelişimini yapmaya çalışacaktır. Bu da fidenizin geç gelişmesine sebep olacaktır.

laylay, -Esin- ve anemon2000 beğendi.
Eski 03-04-2014, 16:42   #26
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Tohumlar ilk önce küçük saksılara ekilerek yapılırsa, kök gelişimleri daha hızlı oluyor. Gelişen fideyi şaşırttığınız anda da hemen gövdesi gelişmeye başlar.

Geniş saksıya şaşırtma olmadan ekim yapılırsa, fide saksının sonuna kadar kök gelişimini yapmaya çalışacaktır. Bu da fidenizin geç gelişmesine sebep olacaktır.
Bilgi için çok teşekkürler

Eski 08-04-2014, 15:12   #27
Yeni Üye

Tardis's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2012
Ben de tek bir saksıya bir sürü tohum diktim çokça filiz çıktı... Çok fazla fesleğen istemiyorum ne yapmalıyım? Öyle dursunlar mı yoksa tek bir tanesi hariç diğerlerini söksem mi?

Tardis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2014, 21:26   #28
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Fesleğenlerinizin şaşırtılabilecek fide erişkinliğine ulaşmalarını beklemelisiniz. Şaşırtma boyutuna eriştikten sonra, biri hariç diğer fesleğen fidelerinizi başka saksılara diker ya da eşe dosta dağıtırsınız. Böylelikle, fideleri gereksiz yere heba etmemiş olursunuz

Eski 16-05-2014, 14:28   #29
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
tohumları alacağım bu kez kararlıyım

Eklenen Resimler

Milla beğendi.
hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 07:51   #30
Ağaçsever

uugur's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2011
Bunlar da benim tohumdan yetiştirdiğim fesleğenlerim. Günün büyük kısmını güneş alarak geçiriyorlar.

Eklenen Resimler

Muda, Milla ve bin453 beğendi.
uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025