![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
|
Balkonda Saksı Sebzeciliği
Balkonların masallarda önemli bir yeri vardır. Jülyet Romeo'yu balkonda bekler, Alaattin ve Jasmine uçan halıya balkondan binerler, Rapunzel saçını balkondan uzatır... Gerçek hayattaki 'masallarda' da yeni prensler, prensesler, krallar, kraliçeler balkonlardan selamlarlar halkı. Kaynak: Milliyet - 24.07.2005 Balkon derken, herkesin uygun bir balkonu veya terası olmayabilir elbette; bir pencere önü ya da hava ve ışık alan apartman kapı önüde mi yok? İş sadece yapmak istemekte. Pencere önü çiçekçiliği çok güzeldir ama bir iki tanesini de sebzeye ayırsanız daha iyi olur bence. Özellikle mutfak pencerelerinin iç ve dışları bazı sebzeler için ya da baharatlı bitkiler, hem de minicik saksılarda çok uygun olabilir. Örneğin nane, dereotu, maydanoz, kekik, tarhun, süs biberleri, kiraz domatesi, reyhan ya da fesleğen, yeşil soğan, sarmısak, şu anda bunlar geldi aklıma. Yemekte ya da salatada az miktarlarda kullanılacak bu türler rahatlıkla elinizin altında ve her dem taze olarak bulunabilir. Renkli seramik fincanlar ya da kaseler ya da ahşap, plastik kalem kutularıni bile kullanabilirsiniz. İsterseniz bunları zevkinize göre boyayabilirsiniz de. Çatlamış bir cam bardak bile, örneğin biraz fazla kaldığı için çimlenmeye başlamış, artık atayım dediğiniz bir baş soğanı yapraklandırmak için yeterli olabilir. Tabii evinizde balkon veya teras varsa işin boyutu daha da büyüyebilir, minyatür bir sebze bahçesi teşkil edebilirsiniz. Bunu yaparken, sebze saksıları veya kasalarının arasına istediğiniz yazlık çiçeklerden de dikebilir ve ortamı çok şirin bir hale getirebilirsiniz. Yazın terasınızda, akşam üstü, elinizde bir hasır sepetle, rüzgardan efil efil titreyen bir giysiyle, başınıza geniş kenarlı bir şapka takarak, 19. yüzyıl leydilerinin havasıyla sekebilirsiniz de böylece. Ya da eşinize ya da sevgilinize ya da sadece o gecelik gelmiş partnerinize bir salkım kiraz domatesi, bir gül koparabilirsiniz o akşamın romantizmine. Domatesli romantizm neden olmasın ki? Sadece isteyin. www.sebzeler.org |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
|
Enginar olabilir ama siz Ankara'da yaşıyorsunuz, eğer kışın dondan koruyabilecek ortam hazırlarsanız mümkün. Yer elması olabilir. Yine dondan koruyabilecek şekilde naylon tünel veya örtü uygulabilirseniz balkonda, marullar, tere, roka, yeşil soğan, sarmısak, pırasa, ıspanak, turplar, dereotu, maydanoz gibi sebzeleri kış boyunca muhafaza etmeniz mümkün. Tabii rüzgarı fazla almayan ve güneşlenmesi uzun olan yerde olursa bu daha iyi. Hatta beyaz lahana, çin lahanası, kırmızı lahana gibi sebzeler de olabilir. Hem belki çiçek de açarlar. En azından deneyin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
ağaç dostu
|
Alıntı:
Bunların tohumları marketlernereden bulunur? Marketlerden alınanlar çoğunlukla iyi olmuyor. Yani verimsiz oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
|
tuzu biberı olsun
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sebze yetiştirmeye meraklı ev sahipleri için çoğunlukla yer en büyük sorundur. Ev içinde doğal olarak yetiştiricilik için en ideal yer balkondur. Hele iyi ışık alıyor ve güzel yetiştiricilik kaplarına sahipseniz, iyi bir toprak karışımı ile kendi hormonsuz sebzelerinizi yetiştirmeniz olası bir durumdur. Bitki yetiştirmeyi hele hele yenebilir olanları öğrenmek mecburiyetindeyiz ve bunu hem milletimiz hem ev ekonomimiz ve hemde geleceğimiz için öğrenmek zorundayız. Bunu ister hobi olarak isterse profesyonel olarak yapın ama öğrenin. Çünki seri üretime geçilen her yetiştiricilik için amatör yetiştiricilik tarzı unutuluyor veya unuttururluyor ve hatta eskiler dediğimiz kişilere kalıyor. Balkondaki yenebilir yeşilliğin bile insana verdiği huzur tarif edilemez. Bitkiyi yetiştirirseniz güncel kalır yetiştirmezseniz bilen kişi olarak eskimiş olursunuz, kendinizi yenileyin. Birim alanda en fazla ürünün elde edildiği çağımızda balkonda da bu yetiştiriciliği en iyi şekilde ve zevkini de alarak en ekonomik şekilde yapabilmeniz için sizlere yardımcı olmaya çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
Foruma çok ayrıntılı olmamakla birlikte göz attım. Fakat çok fazla araştıramadım, küçük oğlum bana pek fırsat vermiyor. Bu yüzden sorularımı yazmaya karar verdim. Balkonda bir kaç sebze yetiştiriyorum. Domateslerimin ne kadar güneşe ihtiyacı var onu öğrenmek istiyorum. Adanada oturuyorum ve şu anda domateslerim öğlene kadar güneş alıyor. Tüm gün güneş almalımı? Son olarak ta salatalıklarım çiçek açtıktan sonra bir sürü minik hıyar oluştu, ancak bitkilerin boyları uzun gibi, yere eğiliyor. iple balkon demirlerine tuttursam doğru yapmış olur muyum? Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Mümkünse domatesleriniz tüm gün güneş almalı, yerlerini değiştirip, güney cephesine taşırsanız domatesleriniz çok memnun olacaktır ![]() Toprağa, salatalık köküne 10cm kadar uzağa bir sırık dikip,20-30cm'de bir o sırığa salatalıklarınızı bağlasanız çok iyi olur ama, ipin, meyvelerin ağırlığı ile bitki gövdesine zarar vermemesine dikkat ederek balkon demirine de bağlayabilirsiniz sanırım. Selamlar, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Sormak istediğim iki soru var. İlki: Domates fidelerimin alt küçük yaprakları sararıp döküldü. Bir kaç gün ara ile sarımsak- arap sabunu-yağ karışımı yapıp 2 kere sıkmıştım. Üst yaprakları normal gözüküyor. Dökmesi normal midir? Değilse acaba sebebi bu olabilir mi? Diğeri: Alpin çileği ve kuzu kulağı ekmiştim. Tohumdan hepsi çıktı. Şimdi de çileklerin hepsi 4 minik yapraklı bazılarında diğer yapraklar çıkmaya başlamış. Kuzu kulakları da bir kaç minik yapraklı. Ancak çok yavaş büyüyorlar. Acaba normal midir bu büyüme seyri? Her ikisini de Mayıs'ın sonuna doğru ekmiştim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Domatesler sanırım arap sabunu karışımından etkilenmişler zira aynı sorunu bana sevgili Turco da iletti. Kullandığınızda daha az konsatrasyonda solüsyon kullanın veya farklı bir karışım kullanın. Ancak eğer saksıdaki minik domateslerdense domatesleriniz, onlar biraz daha hassas olduklarından kendisi yapraklarını dökebiliyor her ihtimale karşı resim yerleştirin bir görelim. Alpin ve kuzu kulağı tanıdığım bitkiler değiller ancak resim koyarsanız ortamdan ve görünümden yola çıkarak yorum yapabiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2007
|
Teşekkürler rikeb. Zaten yaprakların büzüşmesine bakılırsa dediğiniz gibi olmak zorunda sanırım,devamlı ıslak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
Hem salatalık hem domatesle ilgili sorum var buraya yazıyım bari ![]() Domateslerim az da olsa çiçek açtı, fazla sulamamaya çalışıyordum fakat yaprakları çok çabuk büzüşüyor. Nerdeyse hergün 1 demlik kadar su koyuyorum,ertesi akşam yine büzüşmüş oluyor yaprakları. Neden bu kadar çabuk kuruyor acaba? Salatalıklarla ilgili bir rivayet duydum onu sormak istiyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
|
Domates çiçek açtığında ve meyvesi olduğunda çamur olmayacak şekilde dibi herzaman yaş olmalı. Selahattin hocam inşallah yanlış öğrenmemişimdir. İki yıldır sırık salatalık yetiştiriyorum. Sırığada bağlıyorum, çokta güzel oluyolar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklenme konusunda bazı şeyleri bitkiye bırakın. Zira siz sadece çiçekleri görürsünüz, o ise üstüne düşen vazifeyi yapar. Çiçekler konusu geniş bir konudur özel ve teknik ilgilenmedikten sonra böyle akıl karıştırabilir. Ancak piyasada satılan çoğu tohumlar partenokarpik olduğundan endişe edecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Siz sulayın gerisini bitkiye bırakın olur mu? Bu arada eğer siz suluyorsunuz btiki yapraklarını büzüyorsa daha fazla suya ihtiyacı var demektir, suyu 4/2 oranında artırın yetmezse yine artırın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
|
Teşekkür ederim Selahattin Bey, yeşile kaçmasın derken az suladım uzun zamandır sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Bu yılki kadar kafam bu sulama konusunda karışmamıştı. Ne güzel daha önce istediğim gibi suluyordum, gerçi domates alamıyordum ![]() Selahattin Bey, çıraklık başvurumu düşündünüz mü ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Agartha ben de sebze bahçeme ilk defa bu bahar kuzu kulağı tohumu atmıştım. Çok yavaş büyüdükleri doğru. Yiyeceğiniz kadarını aralardan köküyle çekip seyreltirseniz daha çabuk büyüyorlar. Tohumu çok ince olduğu için ilk atarken fazla kaçırmışım. Ama dediğim gibi seyrelttikçe daha sağlıklı ve çabuk büyüdüklerini gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
domates toprağı
Selahattin Bey, saksıdaki domateslerimin toprağı eksik biraz, üzerine ekleme yapmayı düşünüyorum. Sadece torfa dikmiştim, acaba üzerine bahçe toprağı mı eklesem? Ama ondan da bir şey bulaşacak diye korkuyorum, torfa devam mı etsem? Yine birileri ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2007
|
Merhaba
Uzun zamandır siteye girip bakamadım izinde oldugumdan dolayı..... En son salatalıklarımın büyümediğinden şikayet etmiştim.Özel ilgi ve alakayla kendilerini toparladılar ama iki tanesi öldü.Benim sorum şu;Dün bir tane salatalıgı kopardım.Yedigimizde cok acıydı.Sizce neden?Diğerleride öyle mi olacak? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Ben balkondaki domateslerimle biberlerimi torfla karışık toprak kullandım sanki fidelere hormon vermiş gibi bir haftada muhteşem bir boy verdi çiçekleri bol bir kaç fidede domateslerim çıktı bile ![]() Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
|
şu böceklerden beni kurtarın!!!
Selahatin Bey çıldırmak üzereyim! Daha önce salatalığımın altlığında olan böcekten domateslerimde de çıktı! Salatalıkta çıktığında kontrol etmiştim domateslerde yoktu, dün her bir saksının altlığından 2şer tane böcek çıktı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |