![]() |
Sayın Bonsaisever.
Bana biraz tiyo verir misiniz cizimler ile belki. Suanki benim agactan hangi stili dogru gidebilirim. Sanki kurumus 2 dalı kullanıp azap keçmiş bir agac goruntusu verebilirim. **** kokleri tas uzerine mi cikarsak..Cok mu urkutucu olur dersiniz. Biraz fikir verir misiniz haraket alanımız kısıtlı gibi bu agacta. Saygılarımla |
1 Eklenti(ler)
Serissalar süpürge tarzları için ideal.
İkiz gövdeli bir tarz oluşturabilirsiniz. Kökleri kaya üzerine alabileceğiniz gibi budama da yapabilirsiniz. Bunlar sizin beğeninize kalmış... Eklenti 92085 |
Ficus ginsengim yaprak döküyor.yardım:(
Merhaba arkadaşlar
Bir arkadaşıma bonzai almıştım.Önce kendim iki hafta yetiştirdim.Türü ficus ginseng olan bonzaim mersin ortamında gayet iyi yetişiyordu.Sonra Gaziantep'te yaşayan arkadaşıma bonzaiyi hediye ettim.Başlarda 2-3 günde en fazla 1-2 yaprak döken bonzai G.antep'te günde 2-3 yaprak dökmeye başlamış.Yeri değiştirilirken bile yaprak döküyomuş.Bir ara resimlerini koyacam.Bu arada 3-4 yaprakta kahverengi küçük noktalar oluşmuş.Gübreden diye tahmin ediyorum.Arkadaşım sıvı gübrenin ambalajında yazana göre 1lt suya 1kapak döküp su tahliye deliğinden sıvı akana kadar dökmüş.Bilgisiziz ve yardıma ihtiyacımız var.Bonzainin bu denli yaprak dökmesinin muhtemel sebepleri nelerdir acaba?Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler...(resimleri 1-2 güne koyarım) |
Bu başlıkta sorununuzu farkedip arkadaşlarca cevap almanız biraz zor olur ama, zaten sebeplere siz de değinmişsiniz, yer değiştirme. Bitki değişikliğe alışamadan hemen gübreleme.Yapraklarına oluşan sorun da etkili.
Büyük olasılıkla acemilikle sulamada da hatalar yapmış olmalı. Forumdaki sulama ile ilgili bilgileri gözden geçirmesini önerin. |
Normalde bu başlığa yazmamıştım.Taşınmış herhalde.Zaten resimleri alırsam bugün koyacam.Sanırım daha iyi olur öyle.
|
Aşırı yaprak dökülmesi ...
Arkadaşlar bende forumunuza yeni üyeyim. 2 Hafta evvel koçtaştan aldım bonsailerimi ve genel bilgiler için takip etmiştim. 2 bonsaim var. Buradaki yazılardan anladığım kadarıyla birisi Fukien tea diğeri ise Çin Karaağacı.
Sorunuma gelince iki bonsaimi aynı mekanda tutmama, aynı aralıklarla sulamama karşın Fukien tea cinsi ağacım 1 hafta önce aşırı bir yaprak dökülmesine başladı. Tekrar forumdan araştırdım ve tahminime göre aşırı susuzluktan olabileceğini düşündüm. 2 kez su dolu bir kovanın içerisine koydum ve toprak suyu tamamen emene kadar beklettim. Fakat sorun hala devam ediyor. Hatta öyleki saksıyı ufakça sarsmamda bile yapraklar kökünden çok rahat bi şekilde ve çok sayıda dökülüyor. 1 haftada yapraklar yarı yarıya azaldı. Umarım ağacımı kaybetmem :( Yardımcı olabilrseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler |
Agaciniz uzun bir sure susuz kalmis ve siz ona neden sonra su vermisseniz yine de susuzlugun verdigi etki ile yapraklarini dokmiye devam edebilir.
Agacinizi surekli gozleyip, sulama istedigi surece sularsaniz size yeni cikan yapraklarla tekrar gulumseycektir. Bonsai dunyasina hos geldiniz kolay gelsin. |
bonzaileri sulama aralığını kestiremedim sanırım. 3 günde 1 veriyordum. ama bu ara fazla olmuş galiba. şimdilerde yeni tomurcuklar var. Kurutlcak gibi :)
|
Bonsailerinize periyodik sulama çok uygun değil. özellikle bu sıcak günlerde üç gün çok uzun süre. Toprak ihtiyaç duydukça ihtiyacı kadar sulama daha uygun.
|
Acil yardım (Ficus ginseng)
Herkese Merhabalar,
Ben de Ağustos ayında 70cm boyunda Ficus ginseng aldım ve balkonumda direk güneş ışığı almayan bir yere koydum. Fakat havalar soğumaya başladığında içeriye aldım (Ekim). İçeriğe almadan önce bir yaprak bile dökülmemişti ama şimdi yaprak dökülmesini durduramıyorum. Hergün nerdeyse 5-10 (hatta bazen biraz daha fazla) yaprak arasında bir dökülme var. Yer değişikliğinde kaynaklandığını tahmin ediyorum. Ama bu hızla yaprak dökmeye devam ederse yapraksız kalmasından korkmaya başladım. Sizce ne yapmam gerek?.. |
Bu başlıktaki konulara bir göz atın.
|
merhaba
yaklaşık ikibuçuk yıldır baktığım bonsaim bir ay önce yapraklarını döktü. yazın 20 25 gün evin içerisinde havasız ve susuz kaldı. bu sırada yaprakları sararıp dökülmeye başlamıştı. güneşlendirip sulayınca tekrar yeni yaprakları çıktı toparlandı. bir ay önce tekrar yaprakları sararmaya başladı. o sıralar meşgul olduğum için ilgilenemedim. şimdi üzerine hiç yaprak kalmadı ve dallarıda kurumuş. ama gövdesi hala canlı durumda. kabuğununun altı hala yeşil. ağacımı bu durumdan sonra kurtarabilirmiyim? tavsiyeleriniz nelerdir? teşekkürler. bu sayfada fotoğraflarını görebilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18790 |
ilk aldığımda çektiğim fotoğraflardı bunlar. şimdi yaprakları yok
|
Merhaba arkadaşlar, ben yeni bir bonzai bakıcısıyım.
Toprakta küflenme, yaprakların sararması hatta yanması gibi problemler yaşıyorum. İyice canlılığını yitirmeye başlayan bir bonzaim var, 1 hafta kadar evvel elime geçti. Haftada bir sulamamı ve 2 günde bir fısfıs yardımıyla gövdesi ve yapraklarını ıslatmamı söylediler. Yapıyorum ama gitgide kötüleşiyor. Kaloriferli bir odada ve güneş almıyor. Akşamları sarı ışık altında 4-5 saat bekletiyorum. Türünü de bilmiyorum. Kaloriferin üzerine su koydum odamın nemli kalması için. Yeni suladım, küften arındırdım ancak son görüntüsü hiç iç açıcı değil, sürekli yaprak döküyor. Toprağında ufak tefek taşlar var, kökleri dışarda biraz. Martta saksısını değiştirebileceğimi söylediler. Saksısının altında delik yok, seramik saksı, altına o nedenle tabak falan koymadım. Ölmesinden korkuyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. http://img42.imageshack.us/img42/6425/57403588.jpg http://img23.imageshack.us/img23/3642/47827833.jpg |
Alıntı:
Agaciniz uzerinde baharda yeni surgunler gordugunuz zaman ona cok az gubre vermiye baslarsiniz bir yil agacinizin kendini toparlamasini bekleyip bu arada onun icin altinda delikleri olan bir BONSAi saksisi bakarsin. Kolay gelsin. |
Cinsi carmona ve durumu pekde iyi değil.
Carmona orantılı sulamayı çok sever. Köklerde büüyk bir sorun var demektir. Özellikle sakının altında delik yok ise. Ali hocam gerekeni söylemiş. Saygılar. |
Çok teşekkür ederim yalnız buralarda bonsai bakan 1 tek kişi bile görmedim. Peki ben bu delikli saksının altına koyduğum tabak içinde sürekli su mu bırakmalıyım? Bugün durumu daha da kötü. Saksı değişimini kendim yapabilir miyim bilmiyorum, buralarda uygun saksı bulabileceğimden de şüpheliyim açıkçası. Eğer ki bulamazsam ne yapmamı tavsiye edersiniz? Ne tür toprak koymalıyım?
|
Biraz evvel saksımı inceledim, seramik içi sırlı saksının içine altında delikleri olan, köpük-plastik arası bir iç saksı daha koymuşlar. onunla saksı arasında yaklaşık yarım santim boşluk var. Nasıl bir saksı olduğunu ve ne yapmaya çalıştıklarını anlamadım. Anlayan elbet vardır ben bi sorayım dedim. Böyle bir saksıyla hayatını idame ettirebilir mi? Yapraklar iyice kahverengiye döndü. bu saksı fena değil en azından bir süre problemin saksıyla alakalı değil diyorsanız nasıl sulayayım?
|
Forumda epey bonsaisi olan arkadaşımız var nasıl göremediniz onları. Saksı değiştirme sulama konusunda bolca bilgiye ulaşabilirsiniz. Deliksiz saksıdan alın ağacınızı, hangi malzemeden olduğu önemli olmadan delikli bir kaba aktarın. Büyük olasılıkla yeterince ıslak olacak toprağı, kurmaya başlayana kadar sulamayın. içsaksı dediğiniz malzemede delik varsa, sadece seramik kaptan çıkarmanız da yetebilir. Altındaki kapta kesinlikle su olmamalı.
Bir litre ılık suya bir çorba kaşığı oksijenli su katın, bunu bir bardak hesabı olarak toprak biraz nemini çekince bitkinize kullanın. Faydası olmasını umalım. |
teşekkür ederim, 1 litreden yalnız 1 bardak mı kullanacağım bunu?
|
Bu orandır. Bir bardak hazırlamak için bir litre hazırlamanız gerekli değil.
|
Yani 1 bardak mı dökeceğim bunu soruyorum memet bey. :)
|
Bardağı toprak oranızı bilmediği için söylemiştir.
Toprağınızın emeceği kadarını kullanın. |
Merhaba,
Yeni üyeyim. Aralık ayında Ficus Ginseng Bonsai hediye edildi. (Nereden alındığını bilmiyorum) Çok sevindim ve hemen ilgilenmeye, pencere önüne ama doğrudan ışık almayan bir yere koydum. Deli gibi yaprağı vardı, gelir gelmez yapraklarını dökmeye başladı. Daha sonra yerine alışınca yerine yeşillerini çıkardı. Bir tarafının sağlam olmadığını farkettim, elimle yoklayınca altında yarası olduğunu keşfettim. Internet'te okuduğum yorumlara istinaden gevşek, çürük kısmı temizleyerek yarayı açtım. Yara macunu olmadığı için o şekilde açık bıraktım. O arada yarayı iyice kazıyarak içinde herhangi bir zararlı canlı yer alıp almadığına baktım, herhangi bir canlı izi yoktu ama yara çok büyük (1 TL'dan biraz daha büyük). Bu yarayı nasıl kapatabilirim? http://img28.imageshack.us/img28/7217/dsc00057oh.jpg http://img215.imageshack.us/img215/5870/dsc00049rs.jpg http://img52.imageshack.us/img52/6281/dsc00046z.jpg Bu aralar yapraklarını tekrar dökmeye başladı. Aynı zamanda bir tane dalın ucunda pamuğumsu bir oluşum olduğunu farkettim. Fazla sulamadan olabilir mi? Termostatlı odada duruyor ve termostat en az 21 dereceye ayarlı. Aynı zamanda pencereye 3 metre uzaklıkta duruyor. Yalnız okuduklarım kadarıyla biraz fazla sulamışım ve çokça eleştirildiği gibi hep spreylemişim. Bu huyumdan vazgeçeceğim. Yanıtlarınız için çok teşekkürler. |
burda bircok bonsai severin ana sorunu yapraklarının dökülmesi ve olmesi bitkinin aldığınız bitkilerin %100 u hazırmerket bonsaisi. orda satılırken sağlıklı görülüyorlar eve gelip belirli bir süreden sonra sararıp yaprak dökülmesi başlıyor. bunlar özellikle fukien tea ve ficus özellikle gingseng türlerinde. bunların temel nedeni ise sulamadır sulamayı ayarlayamıyoruz. özellikle aldığımız yerdekilerin bonsai bilgisizliğiyle bize toprağı nemli olsun kurumasına izin vermeyin sulayın demesi bitkinin elimizde olmesine sebep oluyor.
hani bonsailer için okuduğumuz bir sürü yazı var 2günde bir sulayın daldırıp sulayınnemli tutun.işte onlar hazır bonsailer için gecerli değil.hazır bonsainizin toprağı tamamen susuzluğa dayanıklı yapıda yapılmıstır yapı marketlerden bahsediyorum susuzluga dayınıklı toprağı biz evde hobi gibi sulamaya başlayınca bonsai gidiyor cok suya değil az suya ihtiyacları var hazır bonsailerin. ğer siz kendiniz toprağını kapını değiştirip bonsai sanatına uygun yapmadıysanız. bonsai toprağı en basit 3 te 1 cakıl 3 te bir volkanik kaya 3 te1 de bize torf deselerde torf değil ağaç kabuğu türü hava alabilen yapıda olan toprak yahut hiç torf kullanmayıp bulabilrseniz akadama kullanın. gercek bonsai toprağı boncuk boncuk yapıdadır ve işte o topraklar daldırma 2 gunde bir sulamayada fazla sulamada bitki olumu sorunu yasamaz. gecen gunyapı markete gittim orda nasıl dayanıyorlar diye özellikle ginseng türü nun toprağı tamamen agaç kabuğu ve kup kuruydu.bitki sorunsuzdu ordaki adamlarda bakmıyor bile belki 2 haftada1 aklına gelirse suluyorlar cokta guzel duruyorlar alıcı bekliyorlar. bu bonsailer suya değil neme ihtiyacı olan toprağı var. az su gerekli hazır bonsailere. yaprak sararması üzerinde kararma siyah noktalar tamamen fazla sulamayla ilgilidir. eyrıyeten salon içi bakıımda etkilidir zelkova hariç fukien tea **** ginseng kaloriferli salon için de zor dayanan türlerdir. ahazır bonsai alıcaklar zelkova türü alın hazırmarketlerden diğerleri dayanmıyor. hazır bonsainizin toprağını ve saksısını değiştircekseniz toprağınız en az %40 uygunu %50 dircakıl olsun akvaryum kumu %25 vermikült(iyi elenmiş iri taneli kedi kumu carli de olur) %25 torf olsun.hacimsel olarak .iste bu bonsai toprağına en uygun dur.saksınız ne olursa olsun ister bonsai saksısı ister plastik çiçek saksısı altını 1.5 -2 cm cakıl ile doldurun.bunda sulama sorunu olmaz az cok hergun 3 günde bir sıkıntı yasamazsınız. hazır bonsaiyi saksıdan cıkarırkende köklere min zarar vermeye calışın kök actırma işinide zarar vermeden hafif kus yuvasınddan actırmya calışın.elle bile hafif actırılabiliyor.uclar yeni saksınızda uzucak kadar. bende bonsai severim ve bircok hazır bonsaim var toprak değiştirdim kap değiştirdim kendi tecrübelerini paylaşmak istedim.hazır bonsailer güzeller ama uzun süre susuzluğa dayanıklı turden toprakları var ve biz onları alıp evde düzenli desekte kendimizce fazla sulayarak yavasyavas olduruyoruz. mavi saksılı bonsaileri 2/3 ince belli cay bardağı kadar su ile 4 gunde bir sulamak gerekli.alttaki delikten taşana kadar değil. gene en guzel kişi kendisi ayarlar gözlemleriyle sulamayı. bonsailerinizde bol sanslar. |
CEm83 bazı kavramlar birbirine karıştırılıyor. bilmeyenler için bu yanlış anlamaya çok uygun bir durum oluyor.
Volkanik kaya, yeterince açılayıcı bir tanım değil. Kaya değil, çakıl olmalı. her volkanik çakıl ise bonsaide kullanmaya uygun değildir. Bu bakımdan bunu ponza olarak söylemek en uygunu. Akadama Torf değildir, o da volkanik bir yapaılaanmadır, tüf ,yani ponza benzeri bir volkanik ürün. Yani volkanik çakıldır o da. Torf, en çok komposta benzer diyebiliriz. Organik üründür volkanik bir ürün değildir. Elinizdeki toprağın yapısı her ne olursa olsun ortam ne kadar sürede bir sulamanız gerektiği üzerindeki en önemli faktördür. Bir günde iki sulama yapmanız da gerekebilir. karışımınız her ne olursa olsun. Marketlerde gördüğünüz bitkinin kupkuru olması bunun uygun bir durum olduğu anlamına gelmez. Görevlilerin tembel olduğu anlamına gelir. Bir kaç gün sonra, bir hafta sonra bir daha gidin. Bir de bu marketlerin çöplerini attıkları yerlere bakın. Ölen bonsaileri görün. Nasılsa geri almak garantili olduğu için, sulama gereği duymuyorlar. Ya da baştan savma yapıyorlar. EBlere çeşme suyu vermeyin diye uyardığım bir yerde, ne farkkeder ölse de geri alacaklar, demişlerdi. sağlıklı gibi görünmesi kupkuru olmasının uygun bir durum olduğu anlamına gelmez. Ağaç kabuğu dediğiniz torf ya da komposttur büyük olasılıkla. Yapraktaki kararmalar ve benekler mantara da işaret edebilir. Sulamayla ilgisi ise çok azdır. Toprak karışımında %50 çakıl oldukça büyük sorun yaşamanıza neden olur. Burada çakıl derken ponzayı mı dere çakılını mı kastettiğinizi netleştirmeniz iyi olur, aslında da, her ikisinde de %50 oranında hatalıdır. Bonsainiz bir kedi olmadığı için, kedi kumu, markası da farketmeyecek biçimde çarli kedi kumu kullanmanın alnlamı yoktur,zaten ucuzu her yerde olan bir malzemeye gereği olmadığı halade fazla para ödemiş olursunuz. Nem tutması için ponza yeterlidir, kedi kumuna gerek yoktur. Vermakulit buldum kullandım derseniz, o da iş görür. Şart da değildir. Torf bonsainize verdiğiniz gübreyi tutacak madde olarak( köklerde orada tutunacak) %25 yeterli olmayacaktır. Toprağın altına koyacağınız malzemeyi çakıl olarak değil ponza olarak kullanın. Çakıl deyince granit ya da mermer çakılı da akla gelir ki bu uygun olmaz. Yaz sıcaklarında üç günde bir sulama yapmayı düşünürseniz üçüncü gün ölü bonsainizi suluyor olabilirsiniz. Üç günde bir çay bardağını üçte ikisi kadar sulama, yazın idam fermanı olur. Her bitki, her saksı ihtiyacı kadar gerektiği sıklıkta sulanmalıdır. Benim ficus benjamine yazın günde iki kere, iki su bardağı su vermem gereken zamanlar oluyor. |
Açıklama için teşekkürler. Yalnız üstadım izninizle bir iki noktada da ben bir kaç düzeltme yapayım.
Alıntı:
Akadama, volkanik kil tanecikleridir. Pomza satılmadan önce yalnızca yıkanır. Akadama ise fırınlanır (perlit veya fırınlanmış killer gibi genleştirilmiş değldir) ve sterildir. Ayrıca toprak ile katyon değişimi yapabilen bir malzeme. Kedi kumunun kullanımı yerine kum, torf ve toprak kullanılmasını öneriyorum. Ama eğer kedi kumu kullanılacaksa, bence markası düşündüğünüzün aksine kedide kullanmadığımız için önemlidir. Çarli marka kedi kumu kokusuz, çamurlaşmayan, topaklaşmayan, doğal bir malzeme olan diyatomitten oluşuyor (yıkanmadan kullanılırsa saksı dibinde taşlaşan tortular bıraktığını gördüm). Diğer marklarda bitkilerde kullanılabilmesi için gereken bu özellikler olmadığı için bu markadan bahsediliyor. Saygılarımla |
Jemeo, malzemeleri böyle tamda ne anlama geldiği bilinmeyecek biçimde genel kavramlarla kullanmak bilenler için normal kabul ediliebilir. Bonsaiyi yeni öğrenenler için bu bütünüyle kafa karşıtırıcı anlamından çok bunlarda neyin nesi, ne yapacağım ben şimdi, hangisini kullanıyım diyecekleri bir durumdur. Kimse bir yere gidip akadama var mı diyemez. Dese de bulamaz. Bunu bir kenara bıkaralım. Gidip Japonya'dan Akadama getirtse bunun fiatı, faydasına ne kadar oranlı olur?
Kimsenin niyeti kullandığı kavramı tam olarak açıklamadan belli olmaz. Bilmeyen niyetini değil dediği kadarını anlar. Volkanik kaya dediğinizde, ben işimde kullandığım volkanik kayayı anlarım, o da andesitdir. Bu da bonsaide kullanılmaz. Üstelik volkaniktir, kayadır. Tam olarak tanımlanmalıdır kavram. Bilmeyenler böylece en uygun olanı anlar. Kedi kumu kedi malzemesidir. Bonsai malzemesi değildir. Zaten yeterince kolay bulunabilecek malzemeler seralarda tepeler biçiminde yığılıyken akvaryumlardan kedi dükkanlarından fazla para verip malzeme almanın anlamı da yoktur, yararı da yoktur gerekli de değildir. Markanın da anlamı yoktur. Yeni başlayanları balık dükanlarına yollamın gereği de yoktur. Bonsai ne balık, ne kedidir. Malzeme alınacak yerler başka yerlerdir. Çarli ve markası bonsai malzemesi değildir, kedi malzemesidir. Eğer saksıda kedi beslenmeyecekse, bonsai için daha uygun ve ucuz olan malzemeler kullanılmalıdır. Ben malzeme konusunda buna dikkat çektikçe, markalardan ve kedilerden, akvaryumlardan ve zaten seralarda kolayca bulunan ponzaları, akvaryumlarda var diye önermelerden bir anlam çıkarmaya çalışıyorum çıkaramıyorum. Mazleme poznadır, kumdur, torftur. Bonsai saksısına konmayacak olan fidanlar için torf yerine bahçe toprağıdır. Bunun dışında malzemeler gereksiz derece para ödenecek malzmelerdir. Biri derse var param harcarım, harcasın. Ama bunları bonsai malzmesi olarak önermeyin. Zaten uygun malzeme kolayca bulunurken, kediler için üretilmiş malzeme üstünde bu kadar durmanın çok anlamı yok. Herhangi bir serada çuval dolusunu bir iki liraya alacağınız ponza için akvaryumlarda var demenin anlamı yok. Lütfen dediğimi dikkate alın. |
Memet Bey,
Size katılıyorum. Onlarca malzeme saymanın kafa karıştırıcı olduğunun ben de farkındayım. Hem bu yüzden hem de fiyat,verim ve gereklilik kıyaslamalarından dolayı ilgili başlıklarda hep kum, çakıl (dere çakılı, herhangi bir özelliği olmayan herhangi bir çakıl) , torf ve toprağı önermişimdir . Ayrıca, bu kafa karışıklığını düzeltmek gerek bu ortamda, gerek toplantılarda, gerekse yabancı dillerdeki kaynaklardan duyulan bazı malzemeleri tanımak adına isimlerini ve özelliklerini yazıyorum. |
Mehmet benim dediğim oldukça anlaşılıyor %40 su geçiren çakıl akvaryumcudan bulunabilcek..
%25-30 vermikult ponza akadama yahut çarli kedi kumu(20 tl lik hazır bonsai alan fidancı fidancı vermikult ponza aramaz cuval cuval almaz pratik Çözüm lazım) %25-30 torf(eminim torfu daha fazla kullanılmamalı, ev içinde bakıyorsan ki hazır bonsaiciler ev içi bakıyor, bu torfla 3 gunde 1 sulasa 1 cay bardağı yazın dahi birşey olmaz saksı uygunsa, heralde 20 tl lik celikten uretme bonsaiyi 5-10 lt lik saksıya almazlarsa) olur. Ağaç kabuğu olur, killi toprak olur . Volkanik kayadan kastım, vermikult ponza perlit vs. volkanik tuf yani. Ayrıyeten, burada bilgi almak isteyen diğer konularda yazan toprak malzeme türleri vs okuyacaktır, okumustur da. Bonsai alıp sadece 1 iletiyi okuyup (oyle 20 tl lik bile olsa bonsai bakılmayacağını bakarsa, öleceğini bilir, bilmiyorsa da ilk bonsaisinde oğrenir. 2. 20 tl likte birçok konuyu okuyup derin bilgiler edinir. Çünk burda insanlar sayfalarca yazarken 1 iletiyle olmaz bu. Daha fazla benim aÇıklamama gerek,yok araştırmalı resimli saksı değiştirme klavuzu var, toprak tÜrleri alternaitfleri var, ev içi malzeme ile plastik kapla bile saksı yapabilir.. Ama andezit koyarsa da kendi bilceği.) bonsai sanatını 1 iletiyle Öğrenilmediğini yetiştirilmediğini farkeder. Ben fikir edincekleri kadar aÇıkladım Ondan öte biz market bonsaisini konusŞyoruz konumu okuyan anlar, benjamin değil. fıcus ginseng, ligistrum fukien, tea zelkova bu Dördü başka market bonsai türü nadir Türkiye'de benim dediğim toprak sulama 20 tl lik boyuttaki, bunlara uygundur. Ayrıyeten benim dediğim sulamada bonsaisini marketten aldığı gibi o mavi bonsai saksısında yaşatmaya çalışanlar için geçerlidir. 2/3 cay bardağı sulama durumu ÇunkÜ kökler o kadar fazla kus yuvası gibi ki 1 damlası bosa gitmiyor bitki hemen de alıyor suyu, hemen alınca da fazla geliyor çürüme başlıyor, az az koyacaksıan suyu, 3 günde 1 alttan taşacak kadar çok değil.. Alttan taşarcasına suladın mı hepsini alıyor, sonra da sararma siyah nokta kararma dökülme oluyor. Dediğin mantar olayları ise, dediğim gibi ben hazır bonsai konuşuyom net bir şekilde de belli orda. %90 sulama sebebiyle bu durumlar oluyor, mantardan değil o bonsailerde. Ben bonsai inceliklerini anlatmadım orada. Hazır bonsai bakanlara yardım ettim. Hazır bonsai ile gerçek bonsai arasında fark var. hHazır marketlerden alanlar bonsailerini susuzluktan değil, aşırı sulamaktan öldürüyorlar. Dediğim gibi onların toprakları susuzluğa oldukça dayanıklı yapıdadır. O klasik bonsai sulama rehberlerinde yazılı olanlar sökmez. Ondan ziyade hazır market bonsaisi alıp aynı saksısında 3-4 aydan fazla yaşatmak zordur. Genellikle aldığımız bonsailerin sonu o seçerken yanlarında solmuş diye beğenmediklerimizle aynı olcaktır, evde bir süre sonra o mavi saksıda Bunlar Üzerine anlatalım konusalım. Bonsai sanatı anlatmak değil olay. Hazır bonsai bakanlara faydalı olmak amacım. Yoksa bonsaiciliği iyi biliyorum. Bonsai derin konu kişiden kişiye değişir herkes farklı yazar, bu yazışma uzarda uzar, devam edeceksek yazıları tartışmaya. Genel bonsaiye değil, 20-30 tl lik 4 türden olusan hazır bonsai ile ilgili yazacağınız, onlara göre vereceğiniz bir bilgi varsa verin. Çünkü da soranların resim ekleyenlerin %95 i hazır market bonsaisi ekliyor ve onla sorun yasıyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025