agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bakım ve tedaviler (https://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/)
-   -   bonsaide yaprak dökülme sorunları (https://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/806.htm)

fireball2433 25-12-2007 20:50

Selamlar;

2 adet Yatsı ardıç ağacım var. Balkonda tutuyorum. Fakat 1 aydır yapraklarına kuruma var. Yapraklarının uç kısımları kuruyor. Yeni filizlerde yok. Bir hafta kadar balkonda pencereleri açık bırakıp güneş almasını ve yağmur suyuyla yıkanması istedim.

Dalların dip kısımlarında yapraklar koyu renk almış durumdalar ve uçlarındaki filizler kurumuş.

Fikriniz nedir?

bonsaisan 25-12-2007 21:38

Sayın senedesmus

Ağaçınızın cinsi konusnda 2 secenek var çünkü fotğraflar tam net değil.
Birinci seçenek bu bir şimşir.
İkinci secenek ise Carmona.
Yanılmamım sebbei ise fotğraflar.
Carmonada yaprak çokım noktalarıda bir top yüksekselti olur.Ve yaprağı etlidir.
Gövdesi açık renkli ve pürüzlü olur.
Şİmşide ise gövde açık renkli yapraklar etlidir.Ama yaprak çıkış noktalarında bir yükselti olmaz.
Ağaçınız eğer şimşir ise ve yaprakları koyu kahve rengi tonda sanki içlerinde su çekilmiş ve kru ies ve bu koruluk gövdede aynı ise 2 olasılık var birncisi sık sulam ve aşır nem ve ev içi bakımdan kaynaklı kök çürümesi.

Diğer olasılık şimşire özgü olan bir tür mantar hastalağı ki bu köklerde bulunur.Erken teşhisde tedavisi mümkün ama geç kalınmış ise her 2 hastalığında kurtuluşu yoktur.
Her iki hastalıkda mantarların sebeb olduğu bir sonuçdur.
Ağaçınız bu halde ölü gibi durmakda.
Yapaçağınız tek şet gövdenin en alt kısmında ufak bir kesik açıp o bölgenin yeşil ve sağlık bir görünümü varmı bakın yoksa yapılaçak pek bir şey yok.

Bir diğer en önemli kural bu tüm bitkiler ve özeliklede bonsaide çok önemlidir.

Hangi firma olursa olsun demir eksikliği yapraklarda sararma dışında ki bu konudan emin olmak gerekir.Hasta olan bitkiye besin gübre verilmez.
Bitkinin hastalığı acil olarak teşhis edilip ilaçlama yöntem ile müdehale edilir.

Saygılar.

bonsaisan 25-12-2007 21:46

Sayın fireball2433

Ağaçınız sanırm daha önce içeride duruyordu ve sizde ağaçı yağmura ve güneş alması için balkona koydunuz yazınızdan anladığım bu.
Eğer ağaçınız içeride duruyor ise yazıdan çıkardığımız sonuça göre tabi.
Ardıçlar iç mekanda olmaz.
İç mekanda rahatsızlanan ağaç dışmekanda yağmur suyu ve güneşlede zor toplanaçakdır.
Ağaçınız evin içinde ise ve sizde onu sıksık sulama ile topraını nemli bıraktıysanız.Ağaçın köklerinde bir sorun oluşmuş ve uç sürügnler kahve rengine dönmüşdür.
Ağaçlar hızlı tepki veriler.
Ağaçınızı dışarıda tutun bırakın toprağı biraz kurusun yağmur suyu dahi deymesin toprak kuru kalsın içinde bulunduğu saksı hafiflesin daha sonra sulayın ağaçın köklerinin biraz hava ihtiyaçı var.Bir diğer sorunda aldığınız bu ardıçlar ne kadar süredir saksıda saksıda 3 ila5 yılın geçirmiş fidanlarda kökler saksının en dip kısmında bir kuş yuvası oluşturur.Ve kökler hem hava hem besin hemde aşırı sıkışıklıkdan rahatsızlık duymaya başlarlar ve bu takım tepkiler verirler.
Umarım bir nemze yardumcı olabilmişimdir.
Saygılar.

fireball2433 26-12-2007 11:48

Bonsaisan önerilerin için teşekkürler.

Bir nebzede olsa detaylardan bahsetmek istiyorum.

Ağaçlarım aldığım zaman saksıları plastik ve oldukça büyüktü. Dal budaması yapınca aynı zamanda kök budaması yapıp toprak saksılara aldım. Yeni saksılarda 1 yılını daha doldurmadılar.

İğne yaprak uçları kurumaya başladı ev aynı zamanda bu olaydan 1 ay önce gövde de büzüşmelerin olduğunu fak ettim.

Yapraklar zamanla matlaşmaya başladı. Açık hava olayından öncede dikensi uçlar kuruyordu. Şimdi ise küçük dallar kurumaya başladı.

Ağacın dalları, dikensi yaprakları mat cansız bir görününtüye sahip.

Bu ağaçlarda donma gibi bir sorun olabiliyor mu? Sanki dalların dipleri morarmış gibi duruyor.

Tekrar teşekkürler.

senedesmus 26-12-2007 19:05

Sayın Bonsaisan

Göstermis oldugunuz ilgiye tesekkur ederim.Benim bonsaim galiba kurudu ama benim ıcın burada onemli olan tecrube...Ayrıca topragın belirli bir yerinde agactan bagımsız olarak buyuyen,uzayan (su an 4 yapragı oldu ) yapı umut kaynagım ..Topragın baska bir yerinden de boyle yapraklar cıkıyor.Acaba agac fotosontezi bu yapraklarla yapıp gelisme gosterebilir mi?Ya da bu yapraklar ne ?(resimlerde alttan 2. resimde bu yapraklar gozukuyo.)

Carmonada yaprak çokım noktalarıda bir top yüksekselti olur.Ve yaprağı etlidir.Burdaki çokim derken neyi kasdediyorsunuz.?

Tesekkurler

vyssera 01-01-2008 18:35

Selamlar, düztaşa dikili sarıçamım yaklaşık 1-1,5 aydan beri derece derece yaprak sarartmaya ve dökmeye başladı. Kış olduğu için normal karşıladım ama küçük zayıf birkaç dalın kuruması ve sararmanın sadece 2-3 yıllık iğnelerde değil, bazı yerlerde yeni iğnelerde de olması beni endişelendirdi. Şu anda iğneler ağaca sıkı tutunmuş, ağaç dirençli görünüyor. Önlem olarak ağacı balkonun köşesinden, rüzgar almayacak şekilde balkon zeminine taşıdım. Fotoğraf makinamı bir arkadaşa ödünç verdiğim için şu an fotoğraf çekemiyorum. Bu tür durumlarda yapılması gerekenler nelerdir? Teşekkür ederim.

bonsaisan 01-01-2008 19:06

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1194626306

Sanırm söylediğiniz şu 23 ila 25 yılık kaya üstünde gelişmiş ama daha sonradan sizn kaya üstüne aldığınız sarıçamdan bahsediyor isek önce sarı çamı nezaman söktüğünüzü sorsam ve söküm zamanı sökümdan sonra tekrar dii zamanı ve diğer bilgiyi veri iseniz yardımcı olmaya çalışşayım.

vyssera 01-01-2008 19:25

Sarıçamı geçen ilkbaharda yaklaşık 6 ay önce sökmüştüm. Sökerken ve dikerken köklerine neredeyse hiç zarar vermeden sökme imkanım olmuştu. Yeni iğneleri olgunlaştıktan sonra söktüm galiba, yeni yerine hemen o akşam dikip ertafına toprak ilavesi ile yerleştirdim. Yerine diktikten sonra ağaç bir miktar daha gelişmeye devam etti, yeni iğneleri eski iğnelere yakın bir forma ve renge kavuştu. Yazı geçirdi, yaz ve sonbaharda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Sonbahara resimde görüldüğü yerine yerleştirdim. Soğuklar başladıktan sonra sorun ortaya çıktı.

Harun Parlak 01-01-2008 19:34

Sayın vyssera doğadan ağaç söküp dikerken kesinlikle uyku döneminde sökmelisin **** söktüğün fidan söküldüğünü anlamamsı için geniş açıp toprağı ile beraber sökmelisin hele hele
iğne yapraklılarda bu dahada önem taşıyor.
Sizin çamınız toparlamış olduğu güçle burayakadar gelmiş umarım tekrar yaprak açar eski yapraklarına var olan gücü yetmemiş.
İnşallah barahara yeni bir güçle yeni yapraklar açmaya geçer.
Bu gibi durumlarda ağaçları söküp diktiğimizde yapraklı dalları budayıp budanan yerleri kapatıp fazla olan yapraklara fazla enerji gitmesini engelleyip kendini toparlamaya bırakılmalı.
Dikkat eerseniz fidancılar sökülmüş fidanların fazla dallarını budarlar.

vyssera 01-01-2008 19:46

Evet artık sadece uyku döneminde ağaç söküyorum. Bonsai dışında bahçeme ağaç dikerken, aktif büyüme dönemi dışında söküldüğü sürece herhangi bir sorunla karşılaşmadım, ama risk taşıyor tabi. Bir de sarıçamın tüm iğnelerini dökse bile seneye açtığına da birçok kez şahit oldum. Bu ağacı sökerken oturmuş olduğu kayanın üstünden tüm kök ve toprağıyla beraber almıştım. önerileriniz için teşekkürler, bakalım Bonsaisan ne söylecek.

vyssera 01-01-2008 19:47

Bahara çıkabilmesi için kayasıyla ya da kayasından ayrı bir şekilde işlenmiş bahçe toprağına dikmek uygun olur mu acaba? Ya da bir yararı olur mu?

Harun Parlak 01-01-2008 19:51

Bence artık yerinden oynatmayın başka bir yere geçince tekrar uyumsuzluk yaşayacak bazı insanlargibi insanlar bile değişik bir yatağa yatınca uyku uyuyamazmış kendi yatağını ararmış
Bitki de tam oraya alışmakta iken değiştirirsen tekrar sitrese girebilir.

vyssera 01-01-2008 19:56

Balkonumun zemininde bulunan aynı tür fidanlar, balkon korkuluğuna asılmış saksılarda duran fidanlardan yaklaşık 1 ay sonra yaprak döktüler. Hatta balkon duvarlarını siper almış bir yaban elması fidanım hala yeşil. Bundan hareketle sarıçamı da balkon zeminine aldım.

vyssera 01-01-2008 20:05

Bu arada, o zaman bonsai konusunda, çok daha cahildim, şu anda olsa çok farklı hareket ederdim. Bir de bu ağaçlara karşılık, o bölgedeki ağaçsızlaşmış alanlara 20 tane sarıçam fidanı dikeceğim.

Harun Parlak 01-01-2008 20:09

Sarı çam Deniz ikliminden kaçar su gereksinimi çok azdır Soğuk iklim şartlarına ve kuraklığa dayanıklıdır. -37 derece sıcaklığa kadar dayanır. Işık ağcıdır iyi yetişme muhitlerinde az miktarda sipere dayanır. Gevşek serin derin humuslu toprakları sever. Toprağın mutedil derecede rutubetli olması gelişimini olumlu etkiler. kuru kumlu ve çakıllı topraklarda yavaş gelişir.
Ağır balçıklı topraklarda diğer türlerin altında kalır.

vyssera 01-01-2008 21:37

Aşağı yukarı 1 bucuk saattir, bir balkona çıkıp ağaca bakıyorum, bir gelip foruma bakıyorum, Ağaç panik yapacak kadar kötü değil ama bilemiyorum. Dayan sarıçam bahara az kaldı :rolleyes: İlginize teşekkürler.

bonsaisan 01-01-2008 21:52

Sayın vryssera

Sarıçam çamı yanlış zamnda sökmüş ve dikiminide yasnlış yapmışsınız.

Çamlar çok hilebaz bitkilerdirç
Sebebine gelince çamlarda güçlü bir enerji vardır.Çam ağaçını söktükden sonra özelikle yanlış sökümde çam yeni mumları verir sürügnleri canlıdır ve güzeldir aslında o o andaki nerjisini kullanmaya başlar.Ve sonbahrda yaza yazın sonunda enerji tükenir ve çam ansızlaşmaya güçsüzleşyeme başlar.
Çünkü söküm sırasında mikro kökler öldüğü için birde kökler hazasr gördüğü için ayrıcada yeni ektiğiniz toprakda çam için gerkli organizmalar olmadığında kendini toplayamaz.
Çam ağaçları için köklerin kendi cevresinde oluştturduğu mikroorganizmalar onun hayatda ki devamlılığını sağlar bu yüzden özelikle kökleri ilk sökümde ve dikimde budamak iyi değildir.Çamlarda eğer yerinden sökülüp saksıya dikm yapılaçak ise kışın mart başı en uyugn zmandır o yıl ağaç mum vermeye bilir ama güçlü bir kök sitemi ve kendi yaşamı için uygun mikro organizmaları oluşumnu sağlar.Ama saksıdan saısaya yani bonsai aksısndan bonsai saksısına geçişde eylül ortası veya mart başında çok mimnimerirk bir kök kesimi ile yani bir boy büyük saksıya aktarılır.
Sizn hayanız yanlış zamanda yapılan söküm olmuş.

Sayın tekinin sarı çam için yazdıkları normal aşrtlada yetişeçek bir sarı çamın gelişim istek ve özeliklridir.
Bonsaide bilindik ağaç yetişrirlme yönteminin dışına çıkılır.BU yüzden toprak karışıı olabildiğince drenaj özelikli ve su tutma yapısı az olan en iyi bilidik toprak akadama ve kiryu kullnılır.
Şu anda yapabileçeğiniz ise ağaçın kök sistemini teşvik etmek
köklenmeyi sağlamak aşağıda bir sorun var ki yukarıdaki sürügnlerde sarma var.
Bu konu hakında tavsiym ağaçı yarı gölyege alın ani rüzgar değişken bir hava yerine stabil olan bir yer olsun.Sulama konusnda dikattli olun nedir bu dikali oluncak şey çünkü herkez bunu yazıyor.Açıklayım yeni çıkan kökler fazla su istemez.Gelişim döneminde olmadığı için ağaç fazla su tüketmez.Toprak yüzayi kru olabilir ama içi nemlidir.
Dikim yapmış olduğunuz kaya yeterli drenaja delikleirne sahipmi.
Ağaçın üst kısmnda toprak örtüsü olrak kulandığınız yosun ve diğer bitkileri yeşil tutçam idya ağaçı suluyor iseniz çama zararı çokdan vermiş olmaya başlamışsınızdır.
Özelike yaz ayında toprak üstü bitkileri kurmaması işin bonsai dostları bolça sularlar sonra tprak üstü bitkileri yaşar ama bonsai yaşamaz
Çok dikkatli bakın geelde çamlarda çamın bulunduğu saksıda ysu dışında pek bir şey yoktur.Sadece sergi e yrışma amaçlı görselerde gçiçi olrak ağaçın bulunduğu sasıya bu görseler eklenir onun dışında ağaç sade br şekilde durur.
Saygılar.

vyssera 01-01-2008 22:12

Sayın Bonsaisan, geniş ve açıklayıcı bir şekilde konuya açıklık getireceğinizi bildiğim için sizin yazınızı sabırla bekledim. Çok teşekkür ederim.
Ağacın 1 ay öncesine kadar toprak örtüsü yoktu. o resimde olduğu gibi, sonra yaklaşık 1 cm uzunluğunda daha kurak yerlerde de yetişebilen bir yosun türü ile toprağı kapladım. Yosunları sağlıklı tutma amacı ile değilse de, ağacı canlı tutma amacı ile bir süre daha sık suladığımı söylemeliyim. Şu sıra sulamanın da fazlasının zararlı olacağını düşünüp azaltmıştım. Bugün baktım yosunların altındaki toprak nemliceydi.

Ağacı hava akımlarından korunacak bir yere aldım. Suyu daha az vereceğim. Köklenmeyi teşvik edici ilave herhangi birşey yapmam gerekiyor mu?

Drenaj delikleri büyük olasılıkla yetersiz. Ağacı suladığımda toprakta sızan su yine taşın kenarlarından akıyor.

Eğer yararlı olacaksa ağacı çok geniş bir kaba alıp köklerin daha rahat etmesini sağlayabilirim. kendi toprağı bir bütün halinde olduğu için ağaç farketmeden bunu yapmak mümkün.

Henüz çok acemiyken zamansız söktüğüm bu ağaç inşallah kurumaz, en sevdiğim ağacım o.

İlginize teşekkür ederim. Saygılar.

vyssera 01-01-2008 22:24

1 Eklenti(ler)
Bu arada bir hafta önce çekilmiş bir resmini buldum.

bonsaisan 01-01-2008 23:29

Footğrafı görümem daha iyi oldu.
Şİmdi yanlış bir şey yapmayalım neden derseniz.
Çalarda özelikle bu zamnlarda alt kısımda bazı iğnler bazen de üst kısam mum kısmına yakın iğneler kruyarak dökülür bu çamın kendine özgü bir zamanlaması.
Şu anda bahçemizde bulunana ve boları 5 metreyi bulan karaçamlar da bu tip olay her sene oluyor.
Benim fıstık çamında da şu anda buna benzer bir dökülüm var.
Ama fidan olan karaçamlarımda bu yok.
Daha önceden de yazdığım gibi bonsaide işlemler biraz farklı.Çamda ekim ayı eylül ortasında 1 yılık iğneler bir çımbız ile temizlenri burada ki amaç ağaçın daları arasında ki hava boşluğunu artırmak ve ağacın iç ksımlarında hava akımını artırmak için yapılır bu yapılma ise kuryan iğneler hava akımını keserler anı zmanda bu iğeleri alırken ya kılıf üstündne **** kopmle eylül ortası ekim başı bu iğneler temizlenir ve sadece 6 adet iğne kılıfı bırakılır.Bırakılan bu iğnelerrin altında yaz ayında oluşaçak mumların çimdikleme işleminin ardında daha geri ksımda mumların oluşşaçağı noktalardır.

Bonsai çam çalışmalarında iğne temizliği ucm alımı ve geri budama yöntemi ile çam daları üzeirnde bir çok mum çıkarılmaya teşvik edilir.
Eğe bu işlemler sırası ile yapılmaz ve yanlış zamanında yapılırsa çam boy olak uzaken geride bir daha sürügn çıkarmak için bir alternatif oluşmaz.

Bir diğer kural çam yapılaçak bonsailerde geç fidanalrda 3 daha yaşlı ağaçlarda 5 yılda bir saksı değişimi uygulanır çamlar kökleri ile pek oynanmasını istemzler zaten güçlü gelişen bir kök sistemleri yoktur.Klay klay saksıyı kaplamazlar.
Çamların kökleri, ile haşır neşir oluren çıplak el ile temas etmemek gerekir.
Genelde ahşap tahda bir çubuk kulanamak şarttır.
Ve kökeler ani rüzgarın olmasığı stabil bir ortamda açılıp saksılamöa işlemi 10 dak kısa süre içerimde gerçekleşmelidir.
BU sıra çamın yapısnda bununan ve kök çevreisndeki mikroorganizmalara doknmamak gerekir.

Şua dna ağaçınızı toprağında her ne şekilde olsun çıakrmayın.
ağaçı sıksık yer değiştirmeyin.
Aşrı yağmur alan bir yerde ise üzerinde dikli bulunduğu kayayı bir tarafdan kaldırarak eyim sağlayın.Genelde yanlış bilinen bir olayı söyleyeyim yağmur yağduğında yağmur bir anda köklere klay kolay nufus etmez.Ama olası bir aşırı sulamayı önlemek için genlde saksı bir tarfa eğimli yatırılarak aşırı suyun akması sağlanır.

Kökkısmına yardımcı olaçak tekşey mikordiza ama şu anda onun serpmeniz için ağaçı yerind eoynatmanız gerekiro bu gibi bir riske girmeyin.
Ağacı stabil bir ortamda tutun ve uç sürgünleri gözlemleyin.
O bölgede kruma yoksa sadece aralarda ve geri ksımalrda kahve rengiye dönen bir kaç iğne var ise sporun yoktur.Sadece mevsimsel bir hareketdir.
Bekleyelim ve gözlemliyelim siz ağaçınızız bizden çoık daha iyi tanıyorsuuzdur.
BU bonsaide çok öenmlidir.Ağaçlar sizn onları tanıdığınız oradan gelişirler.

vyssera 02-01-2008 11:56

Sayın Bonsaisan, bu yıl ağaca herhangi bir işlem yapmayıp, budama ve şekillendirme işlemini saksıda gelişim gösterdiği ilk yıldan sonra yapmayı düşünüyorudum. Şu sıralar da çamlarda budama teknikleri ile ilgili bir çeviri yapmaya çalışıyorum. İlerde verdiğinizi bilgiler ve edineceğim bilgiler dahilinde ağaç üzerinde işlem yapacağım. Mumlarda genel bir sorun yok. Sadece 2 küçük ve zayıf dal mumları ve yapraklarıyla beraber kurudu. Bu sabah ağacı balkonun köşesinde güzel bir yere yerleştirdim artık uzun bir süre orda kalacak. İyice iyileşince artık uygun bir yer hazırlamak gerekecek. Kış güneşinden zarar görür mü bilmiyorum ama önerileriniz doğrultusunda yarı gölge ortam hazırlamak için, önüne mandalina fidanımı koydum. Işığını çok kesmediği gibi, güzel de gölge yaptı. Bundan sonra gözlemlemeye devam edeceğiz artık.

2 adet sarıçamım daha var, onların sağlığı mükemmel. Onları da tartışma imkanı buluruz umarım. Çok teşekkür ederim. Saygılar.

Ali H. ALI 02-01-2008 13:11

Vyssera merheba sari camina uzuldum. Umarim yasamini surdurur.

Yamadori bonsaide cekici bir yontem olarak gorunsede agaci oldurme riski yuksek olan bir yontemdir ozellikle de camlarda. Asagida sali toplantilarinin birinde yazilmis bir alinti var. Ozel alanlardan izin alinip fidan sokecek olanlara yarari olur diye ekliyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 36199)

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.

vyssera 02-01-2008 16:06

Sağolun hocam, baharda güzel haberler vermeyi umuyorum. Mikoriza konusunu okumuştum. Daha önce bilimsel bir dergide ( bilim ve teknik olabilir ) mikoriza ile ilgili bir yazı da okumuştum. Ağacın kendi toprağı ile alınması önemli. Ben kendi toprağı ile almıştım ama zamansız olması sorun oldu. Saygılar.

togay 10-08-2008 14:39

merhaba..
birkaç ay önce aldığım ardıç türü bonsaimde ağaç bitleri mevcuttu bir süre onlarla uğraştıktan sonra temizlendiler fakat şimdi de yapraklarının büyük kısmı kurudu ve dokunduğum anda dükülüyorlar..
bu durumdayken kurumayı gidermenin yolu varmıdır? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..

Eaglion 11-08-2008 15:37

Sayın Togay,

Sulamayla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorum. Olasılıkla da fazla sulama. Ardıçlar susuzluğa dayanabilen türler. Çok sıçak havalarda dahi yeterli kökü olan sağlıklı bir ardıç bonsaisi bir kaç gün susuz dayanabilir. Ancak fazla sulama yaptığınızda kökleri çok çobuk çürüyüp dediğiniz süratte yaprakları kuruyabilir.

Kurumuş yaprakların tamamını hafif fiskelerle dökmeye çalışın. Zorlamayın. Böylece ağaç bu yaprakları kurtarmak için değerli suyunu boşa harcamamış olacak. Daha sonra gölge ve rüzgarsız bir yere alın. Saksının tamaen kuruduğundan emin olana kadar sulama yapmayın. Bu dönemde yaprakları sık sık spreyleyin. Toprak tamamen kuruduktan sonra da; sadece saksıyı nemlemdirmeye yetecek kadar sulama yapın.

Eğer kurumaya devam ediyorsa kök çürümesi devam ediyor demetir. Bu durumda saskıyı değiştirmek ve çürümüş kök ve toprağı uzklaştırmak gerekli. Ancak, mevsim nedeniyle, bu girişim de oldukça riskli. Çok hızlı ve sadece zarar görmüş olan kökleri uzaklaştırıp hemen saksıya (temiz toprak dolu) geri yerleştirmek lazım.

bonsaisan 12-08-2008 11:08

Sayın togay

Bonsailerde yaprakların gelişmesen dökülmesi **** mevcud yaprakların uçlardan başlayarak kurumaları kök çürümesinin başladığı ve köklerde sorun olduğunun bir göstergesidir.

Genelde bu gibi sorunlarda özelikle fidanlıklardan alınan fidanlarda bu sıkça raslanır.

Burada ki iki öenmli sebeb şudur.

Birncisi alınan fidaın alındığı yedeki geirmiş olduğu zaman bağlı sula şekli ve bu fidanın içinde bulunduğu saksıda ki geçirdiği süreç.

Eğer bu fidan haddinden fazla bir şekilde saksıda uzuzn yılar geçirmiş ise kuş yuvası eadı verilen bir oluşum yani köklerrin artık iç içi geçmesinde dolayı yeterli besini almamasına bağlı sorunlar ile üreticici saksı değişi sırasında köklere hiç dokunmadan yeni toprak dolu bir daha büyük bir saksıya fidanı dikmesinde kaynaklanır.

Sonuç itibari ile aldığını fidan eve geldiğinde sizn sulamanız sonuçunda kökler nemli kalır ve çürüme başlar.
Cünkü fidanlıklarda suala periyodik yapıldığı gibi gelişi güzel sulama olur.

Diğer ikinci sebeb ise bonsai aday fidanların mümkünse kasım aylarında alınmasıdır bu sayede köklere müdehale etmeniz gerekn zaman şubat aylarına denk geleçeği için bu sorunu bonsai dostu uygun biçimde yapaçağı budama ile önlemiş olur.

Bonsai klasik anlamda toprak kullanılmaz mümkünse serin tipde bir karışım kulanılır.
Buda iritaneleri olan havayı ve oksijeni bol yere düzeyde su tutan bir toprak karışımıdır .

Bo karışımda gerekli su toprakda kalırken gereksiz su direk olarak drenaj deliklerin atılır.

Bu toprak karışımı oksijeni tutması hava sürkülesyano açısında kökler için elverişli ve gelişme bakımın hızlıdır.

Lakin bu toprak karışımında zor olan sulamanın düzenli olması besin konusnda ağaç sürekli desteklenmesi gerekir.
Bu yüksek drenajlı toprak karışmı sığ ve az toprak içinde gelişme eğilimi gösteren kökler için idealdir.
Kök çürme problemi olamz bol ve iri tanelicikli dere kumunun fazla olduğu bu karışım kök sorunlarını ortadan kaldıraçakdır.

Şu anda ağaçınızı kurtarmanın yolu eve köklerin teizlenmesi ve yeni toprak karışımı ile düzenlenmesidir.

Lakin içinde bulunduğumuz mevsim bu işlem için uygun değil ve ayrıca ağaçın ölümü ile sonuçlanaçak bir işlemdir.

Bu yüzden yapamanız gerek ilk iş ağaçın toprağının kurmasını beklemek **** bir zirai ilaç satan bir yerden kök mantarlarına karşı geliştirilmiş bir ilaç almanız ve ağaçınızı ilaçlamanız gerekir.

Bu ilaçlar köklerde bulunan ve mantar hastalığını gidereçdir.

Ülkemizde 2 tip mantar ilaçı bulunur kontak etkili ve sistematik.
KOntak etki anında etki eden ama moruma olasılı olmayan bir ilaç iken sistemetaik ilaçlar bitki bünyesinde dolaşan ve koruyan ve ilaçın türne göre ağaçın öz suyunda 14 ila 21 kalan ilaçlardır.

İlşaçlama akşam saatelerinde yahut güneş doğmaya yakınken yapılır ve ilaç tüm kök sistemini etkilemesi için uygun doz ve oranda kulanılır.

İalçlamadan sonra ağaç güneş ışınlarından korunmalıdır en az 5 saate kadar.

Bu uygulamdan sonra ağaç iyi gözlenmelidir.

İlaçın etkisi ilaçın markası ve hastalığın durmuna göre kendini gösterir.Eğer ağaçda topralanma var ise ağaç tepki vermiş ve durmu iyi gidecekdir.
Bri düzelme olmaz ise ilaçın üzerinde yazan bilgiye göre bir hafda ile 15 gün sonra terkrar ilaç uygulanır.

Saygılar.

togay 15-08-2008 21:01

sn. Eaglion ve Bonsaisan..

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Aslında ben bonsaimin kurumasının aşırı sulamadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Aynı yerden iki ardıç almıştım. şu anda kurumakta olan bonsaimin toprağı diğerinden hep daha önce kuruyordu..
İlk başlarda aynı yerde durmalarına rağmen.(bit olduğunu farkettiğimde değiştirmiştim yerini)

Yani açıkçası eğer köklerde aşırı sulamadan kaynaklanan bir sorun yoksa bununla ilgili bir müdahalede bulunmak istemiyorum.Takdir edersiniz ki zaten yorgun ve bitkin durumda bonsaim.
İlaçlama yapmadan veya saksıyı değiştirmeden köklerdeki sorunu anlamamın bir yolu yokmudur? Biraz aşırıya mı kaçtı isteklerim bilmiyorum :)

Ayrıca ben sizin cevabınızı beklemeden forumdan doğru veya yanlış okuduklarım doğrultusunda bir uygulamada bulundum. Şu saksıyı su dolu kaba oturtup kabarcıkların giderilmesi uygulaması..
Sanırım 4. gündü bugün ve baktığımda toprağın 1cm. altına kadar kupkuru olduğunu gördüm ve tekrar sulama ihtiyacı hissettim. Belki bu bilgi de bonsaimin durumu konusunda size bilgi verir.
Teşekkür ederim tekrar.. Saygılar..

bonsaisan 18-08-2008 11:38

Sayın togay ağaçınız bir fotğrafını eklersenzi daha iyi bir bakış acısı elde ederek olayı daha iyi anlamayacalışaçağız saygılar.

ahmeter 18-08-2008 12:10

begonvil

Sayın Bonsaisan begonvilden bonsai yapılabilir mi lütfen söyler misiniz iyi günler

bonsaisan 18-08-2008 12:23

Sayın Ahmeter
aşağıda ki link de benim çalışma yapmakda olduğum ve hala daha gelişme süreçinde olan çalışmaya başlama zamanı olarak 2007 tarihli iki adet bonsai begonvil çalışmasu göreçeksiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9651

bir_bonsai_sahibi 21-09-2008 13:28

merhaba
2007 haziran ayında bir süper marketten ''ficus microcarpa'' türünde bir bonsai aldım. türünü fotoğraflarını siteye yokduğumda öğrendim. fotoğraflarını görmek isterseniz ''Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler '' bölümünde görebilirsiniz.
bu aralar yapraklarının sararması ve dökülmesi sorunuyla karşı karşıyayım. aslında bir sorunu mu **** gerekli mi olduğunu bilmiyorum. nisan ayı gibi bonsai nin saksısını ve toprağını değiştirdim. süper marketten aldığım hazır bonsai toprağını kullandım. değiştirdikten sonra ağustos ayına kadar çok canlıydı sürekli yeni yapraklar açıyordu ama ağustostan beri durdu. şimdi ise yavaş yavaş uzun süredir üzerinde bulunan yaprakları sararmaya başladı. bunun sebebi ne olabilir? sitede bazı türlerin kışın soğuk istediklerini okudum. acaba benim ağacımda bu türlerden mi?
yaprak dökülmesi konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler

Ali H. ALI 21-09-2008 15:23

Bir bonsai sahibi iyi gunler.
Sozunu ettiginiz incir (Ficus microcarpa) bir tropik bitki oldugundan yapragini dokmez. Sizin inciriniz yapragini sarartip dokuyorsa sorun var demektir.

Yapraklarin alt taraflarina bakiniz kirmizi orumcek veya baska kucuk orumcekler olabilir.

Incirler sulama konusunda cok duyarlidirlar cok sulama gibi az sulama da yapraklarin sararip dokulmesine neden olabilir.

Ani hava, iklim degisiklikleri de incirleri olumsuz etkileyip yapraklarinin dokulmesine neden olabilir.

Incirinizin yerini degismisseniz(oda icerisindeki) olimsuz etkilenebilir.

Agacinizin topragini degistirdiginizi belirtiyorsunuz, umarim en az 4 hafta ona gubre ve ya besin vermemisinizdir.

Incirinize acil sifalar diliyorum.

bir_bonsai_sahibi 22-09-2008 11:17

Ali H. ALI cevabınız için teşekkür ederim.
toprağını değiştirdikten sonra dediğiniz gibi besin ve gübre vermedim. sulama konusunda da bir düzende devam ediyorum. ancak son aylarda 2-3 defa yer değişikliği oldu ve mevsim değişikliği nedeniyle hava biraz soğudu. dediklerinize göre sebebi bu olabilir. bu konu da ne yapabilirim. şimdi sabit bir yerde, yerine alışınca kendini toparlar mı? yoksa müdahale etmelimiyim. tekrar teşekküler...

Ali H. ALI 22-09-2008 13:14

Inciriniz uzerindeki saramis yapraklari budayip agac uzerinden alabilirsiniz.
Agacinizi koydugunuz yer isik alan bir yer, soba veya kaloriferin yakinlarinda da olmamasina dikkat ediniz.

gozubuyukoglu 09-02-2009 10:13

Yaprak Dökülme/kuruma Problemi

3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor ve durumu kötüleşiyor.cinsini bilmiyorum dolayısı ile ne yapabileceğimi araştırmak da kolay olmuyor.Türlere göre oldukça farklı tedaviler var.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler,
Arda

baharca 05-06-2009 21:31

bonsaide yaprak dökülme sorunları

1 Eklenti(ler)
Öncelikle yesil seven herkese merhaba diyorum..Ciçekleri çok seviyorum fakat sanirim onlar beni pek sevmiyor aldigim bütün çiçekler ya yapraklarini döküyor ya da kuruyup gidiyor..Bundan 3 hafta önce bir bonsai aldim ve ona birsey olmasindan çok korkuyorum. Birkaç gündür günde 8-9 yapragi dökülüyor. Bonsai yetistiren ve bu konuda bilgisi olan bütün arkadaslardan yardim istiyorum. Bu durum normal mi, yoksa digerleri gibi bu agacim da kuruyup gidecek mi? :( Lütfen bu konuda bana yardim edin, ne yapmam gerektigini hiç bilmiyorum..Simdiden herkese sonsuz tesekkürler

voodoobaron 03-07-2009 00:31

Lutfen Yarım

Selam,

Siteye yeni uye oldum 3 gun once Ikea'dan bonsai aldık.(bunu bir bitki turu saniyordum isteyi okumadan once)

Benim agacin yaprakları olmeye basladi.
Isık alan bir odada ama sanırım daha cama yakın bir yere komam gerekiyor.
Sulamada biraz geciktik bugun oneriler dogrultusunda yaptık.

Saksı biraz ufak mı sizce.
Birde turunu belirleyebilirsek uygun toprak karısımı vs bilgilerini bulabilirim sanırım.

Saksıyı degistirmelimiyim.
Birde bu agac suanki durumu itibariyle hangi sitile daha uygundur?
Budama yapmam lazım mı? Resim uzerinden bilgi verir misiniz.

Bende kesin hobi olarak yapacagım bu isi cok heyecanlıyım :)

Fotograsın yanına sekerlik koydumki boyunu net gorun diye.
Sitedeki tum makaleleri okudum.

Ölü dal efekti cok hosuma gitti benim agaca uygulanabilir mi sizce?
Birde tel ile sarmak dallara yön vermek icinmi?
Fotoğraflar

http://img269.imageshack.us/i/img00016200907030000.jpg/
http://img14.imageshack.us/i/img00017200907030001.jpg/
http://img199.imageshack.us/i/img00018200907030001.jpg/
http://img194.imageshack.us/i/img00020200907030002.jpg/
http://img36.imageshack.us/i/img00021200907030002.jpg/
Lutfen Yardım!!

Saygılar

bonsaisan 03-07-2009 00:55

ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.

Yani çok kötü.

Saygılar.

voodoobaron 03-07-2009 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan (Mesaj 455837)
ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.

Yani çok kötü.

Saygılar.

Yanıt için tesekkurler.
Durumun kötü oldugunu bariz ortada zaten.
Tedavi için önderiniz var mı?
Şimdi guneş alan bir yere koydum ve yeterli suluyorum.
3 gunde bu hale gelmesi cok uzucu..

Baska tavsiyeleriniz var mı?
Kökü falan nasıl, budama yapayım mı? Yaprakları cok mu?

msgurkan 03-07-2009 13:01

Voodoobaron, ağacınız çok ciddi bir sorun yaşıyor. Benim anladığım kadarıyla susuz kalmadan kaynaklanıyor. Şu anda ağaç üzerinde herhangi bir bonsai uygulaması yapmak uygun değildir.

Onu rüzgar ve direk güneş görmeyen gölge bir yere alınız. Üzerindeki kuru veya kurumak üzere olan yaprakları alın. Varsa kuruyan dalcılları budayıp yaralara macun sürün.

Bir defaya mahsus saksıyı su dolu bir kaba batırıp 5 dakika sonra çıkarın ki toprak tam olarak sulanmış olsun. Daha sonra toprak yüzeyi hafif kurumaya başlayınca normal sulama yaparsınız. Nemlendirme yaparak tekrar hayata döndürmeye çalışınız. Eğer kurtulursa birkaç ay sonra tekrar değerlendirme yaparız.

Size ve ağacınıza iyi şanslar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025