![]() |
Alıntı:
Bildiği kadarıyla sphagnum Türkiye'de yok. Özelliği aldığınızda saman gibi kuruyken ıslattığınızda yüksek oranda içine su çekiyor. Normalde bu suya ihtiyacı yok, ama içinde iyi tutabiliyor. Banyo sünger gibi diyelim. Daha sonra bu su, tekrar yavaş yavaş dışarıya veriliyor. Böylece köklenirme için gerekli nem sağlanıyor. Normal yosunlarda ise durum tam tersi. Hayatta kalabilmek için sürekli su çekmeye çalışıyor. Dışarıya nem vermek yerine köklenme için gereken nemi de kendi harcıyor.Ağaçlarını üzerindeyken dokunduğunuzda elinize nemli gelirler. Bunun nedeni nem sağlamaları değil çok fazla su içermeleridir. Eğer ağaçtan kazırsanız altından çıkan kısmın ağasın diğer yerlerinden dah kuru olduğunu farkedersiniz. Bence, böyle bir yosun kullanmaktansa torf kullanmak nem açısından çok daha avantajlı olacaktır. |
merhaba arkadaşlar sayın berduray ağacı oradan köklendirip boyunumu kısaltacaksınız..anlayamadımda ve oradan köklendirip kestiğinizde kestiğiniz yerden tekrar filizlenecekmi o? yeniyimde yanlış anlamayın merak ettiğimden soruyorum..
|
selamlar biraz saçma bi soru olacak ama bende ufak bi osmanlı şimşiri var onun alt dallarını budamayı düşünüyorum budamadan önce şöyle yapmayı düşündüm bu alt dalların kabuklarını maket bıçağı ile soysam soysam ve soyduğum yerlere kadar saksıyı toprakla doldursam köklenme işlemi olurmu diye soracaktım dallar zaten köke çok yakın ve çok ufak bi şimşir olduğu için böyle yapmayı düşündüm...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Funda Hanım, Havai köklendirme yaptığınız yerde yeterli kök gelişimi olduğunda buradan kesip ektiğinizde kesilen parça yeni bir ağaç gibi yaşamaya başlayacak. Alta kalan bölümün filizlenmesi ise biraz, ağacın türü, kalınlığı, yaşı, kesimin yapıldığı mevsime de bağlı. Çoğu zaman filizlenecektir. İleride ihtiyaç duyduğunuzda, detayları uzun uzun konuşuruz. Şimdiden kafanızı fazla karıştırmayalım. |
anladım Eaglion bey hızlı cevabınız için çok teşekkürler
|
08'e 03' tarihinde sormuşum bu yosunu kullansam mı diye?
Bir cevap alamamıştım içimden geldiği gibi yaptım. Bir hareket yok. Zaten hava da yağmur, fırtına, ben mayıs'a kadar bir gelişme beklemiyorum kauçuktan. |
Bazen kimi sorular dikkaten kaçıyor. Bazen de anlaşılamamış olabiliyor.
Yosunun ne tarafının sarıldığı çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Zaten havai köklenme için acele etmeyin. Zaman alacaktır. |
Benim emekler boşa gitti arkadaşlar, ufaklık tepede kalan beş yaprağa göz dikmiş, tabure üstünde suçüstü yakaladım.Yaprakları koparıp hamağa koymuş sallıyordu.
Yapraklara ulaşmak için dalı kendine doğru eğmeye çalışırken epey hırpalamış. Bir hafta bekledim belki toparlar diye ama buruşmaya ve çürümeye başladı.Kesmek zorunda kaldım, üzgünüm . |
Berduray, uzulmeyiniz dilerseniz daha asagilardan tekrar havai koklendirme yapabilirsiniz. Yalniz boy kisaldig icin ufaklik oraya daha kolay ulasacak. O yuzden bir care bulmalisin. Bu ufaklik buyuyunce iyi bir bonsai ustasi olacak simdiden yaprak buduyor dal egiyor :).
|
Hocam ben köklendirmeden geçtim bitkiyi kurtarmaya bakıyorum, çürüme her gün daha aşağıya iniyor, acaba hava aldığı için mi?
Üzerine mum damlatsam önleyebilirmiyim kuruyup, çürümeyi. Ufaklığa gelince çok isterim böyle bir hobisi olsun, ama ona önce ağaç, fidan sevgisi öğretmeliyim ki dallara zarar vermesin, biraz daha büyüsün de henüz 2,5 yaşında. |
Bitkinizin, curuyen yerinin altindan kesip, kesilen yere vazelin surerseniz su kaybi olmasini onler ve kesilen yeri korumus olursunuz.
Kolay gelsin. |
Hocam vazelin yok şu an elimde alternatifi ne olabilir?
Maksat hava almasını önlemekse herhangi bir krem olabilir mi? Vakit ayırıp, bilginizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum, saygılar. |
tüm bilgi veren arkadaşlara çok teşekkür ederim..
bu başlık başka türlü düşünmemi sağladı... artık köklendirme ilede bir bonzai yapmayı düşünüyorum.. |
Air layering için uygun ağaçlar ve uygun malzemeler
Air layering için uygun yosun veya muadili nereden nasıl temin edebiliriz?
|
Sayın İrememre,
Malesef kullanılan sphagnum moss Türkiye'de yok. Eğer Havai köklendirme ile ilgili yazılanlara bakarsanız arkadaşlarımızın kullandığı karışımları görebilirsiniz. Ben son zamanlarsa köklendirme için kullandığım karışıma Stocksorb jel eklemeye başladım. Sonuçlardan menunum. Kullandığım karışımın formülü: 1 bölüm torf + 2 bölüm perlit + 2 bölüm Stocksorb Jeli. |
Alıntı:
söylediğin başlığa daha önce bakmıştım. lakin diğer üyeler de ben gibi yosun muaidi şeyleri öğrenmek istediğinde, konu başlığının altında bulması iyi olur diye başlık açtım. |
İyi etmişsin.
Dilerim, Türkiye için altını doldurabileceğimiz günlerde gelir.:( |
aır layerıng
Sayın Ali.H. Ali bey aır layerıng adlı makalenizi büyük bir heyecanla okudum.Çok lezzet aldım. Aır layerıng tekniğini uygulamak istiyorum fakat hangi ağaçla başlamalıyım.Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum…. :confused:ESENLİKLER
|
Yapragini dosken agaclarda daha cabuk sonuc alirsiniz. Bir iki denemeden sonra da, koklenmesi uzun zaman alan igne yapraklilari deneyebilirsiniz.
Kolay gelsin. |
Köklendirme tozu yerine Naftalin kullanılabileceğini de okudum satırlarınızda. Bu hepimizin bildiği naftalin mi? Hani şu kışlık kazaklarımızı kaldırırken güve olmasın diye arasına serptiğimiz?
|
Havai köklendirmenin başarılı olmadığı bir durum olursa ne yapmak gerekir?
Ben yaptığım işlemin sonucunu görmek için siyah poşeti açıp bardakları çıkarmalı mıyım? http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=252 (Acer) http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=247 (Oya ağacı) Oya ağacında süre neredeyse 2 ay olacak. Şu an hepsi koyu renk poşetle kaplı. Diyelim ki köklenme olmadı, bitkinin o kısmı için ne yapılmalı? İyice merak etmeye başladım. Açıp bakayım mı? Zarar vermek istemiyorum o nedenle çekiniyorum. |
Alıntı:
Siz bu ağacın acer palmatum olduğuna emin misiniz? Benim acer palmatumumla benzerliği yok da.. *** Buarada köklendirme tozu yerine kullanabileceğimiz naftalin, bildiğimiz naftalin mi diye sorumu yinelemek istiyorum.. |
Köklendirme tozu çok kolay bulunuyor, ben olsam naftalinle uğraşmam. İkincisi, Uzman16'nın ağacı bir Acer palmatum, renkleri benzemeyebilir. Çeşitli varyeteleri var.
Uzman16, isterseniz poşeti aralayıp bir bakın, zaten köklenmişse, poşetin kenarlarına kadar ulaşmış olur. Ulaşmamışsa biraz daha beklersiniz. |
Uzman 16 Vyssera nin yazdigi gibi dikatlice poseti acip bakabilirsiniz. Sonra durumu bizlerle de paylasirsiniz.
Evace, bence de naftalin kullanmamalisiniz. Benim kullandigim bir koklendirici icerisindeki karisimda naftalin oldugu belirtiliyordu Bu karisimdaki naftalinin miktari, ne islem gordugu belirtilmiyordu naftalinin tek basina koklendirme isleminde kullanilmasinin dogru olmiyacagini dusunuyorum. |
Hem acer hem de oya ağacımda köklenme yok.:(
Topraklı bölgeye hiç dokunmadım. Dıştaki koyu renkli naylonu açtım. Plastik şeffaf bardaklardan görünen hiçbir köklenme emaresi yoktu. Koyu renk naylonları tekrar sardım, eski haline getirdim. Korktuğum başıma geliyor. Ne yapacağım şimdi? Beklemeye devam mı? Yoksa o bölgeyi iyice açıp aynı işlemi tekrar yapmalı mıyım? :confused: |
3 Eklenti(ler)
Uzman 16, bu türler üzerinde tecrübem yok ancak daha fazla zamana ihtiyaç olabilir. Köklenme beklediğin kabuk dudağında kabarmalar varsa ve rengi de koyu değil, açık ve canlı görünüyorsa kök çıkabilir, beklemekte fayda var.
İncirden Havai Köklendirme Bonsai yapmak amacı ile incirden yaptığım ilk havai köklendirmede başarılı olunca iki deneme daha yaptım. Zaman zaman üstten yaptığım konrolde henüz köklenme olmadığı kanaatine vardığımdan biraz geç kaldım. Dün bakınca alt tarafın tamamen kaynaşmış kökle dolduğunu gördüm. Diğer denemem de iyice köklenmiş olduğundan ikisini de ağaçtan kesip ayırdım ve saksıya diktim. İncirin havai köklendirmesi gerçekten çok kolaymış. Üstelik ağaçta istediğin gövde formunu yakalayacak bir dal bulmak mümkün. Konik gövde oluşturmak için ana dalın üzerindeki kabuğu soyarak ordan köklendirdim ve gördüğünüz gibi 3-5 yılda oluşturulabilecek konik gövdeyi 1,5-2ayda oluşturdum. |
Alıntı:
|
Mehmet Salih bey, Incir ve sogut en kolay ve en erken koklenen agaclar.
Dusundugun gibi, cabuk bir sekilde bonsai elde etme yontemidir havai koklendirme. Incirinizin bir tarafinda koklenme olmamis veya cok az olmus gibi. Saksiya dikerken koklenme olmamis tarafdaki govde kabuklarini asagidan yukari dogru kesip(kabuklari yariya kadar soyulmus bir muz dusunun, muzun soyulan tarafi asagiya bakacak sekilde cevrildiginde, kabuklar nasil duruyorsa incirdeki kabuklar da onun gibi olacak) kabukla govde arasina kucuk bir odun parcasi veya tas koyup kesilen kabugun tekrar govde uzerine yapismasini engellerseniz kabugun kesildigi yerlerden yeni kokler cikabilir. Kolay gelsin. |
Ali Bey, önerinizi uygulayacağım, teşekkürler.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025