![]() |
Alıntı:
Bu konuyu birinci sayfasından itibaren okuyacak olursanız, temel bilgilerin güzel bir anlatımla başlığın ilk sayfalarında verildiğini göreceksiniz: http://www.agaclar.net/forum/bakim-v...viler/1429.htm |
1 Eklenti(ler)
Güzel yapmış arkadaşlar, yapanı tebrik ediyorum...
|
Satış sitelerinde köklendirici hormonlar satılıyor ancak henüz tecrübem olmadan sadece deneme amaçlı 35-50 TL vermek istemiyorum. Bir de daha uygun fiyata 50gr köklendirici hormon - Agrosil adında bir malzeme pazarlanıyor, bu da işe yarar mı acaba, kullanan var mı (bunu sormadan önce forumda arama yaptım ancak air layering konusu altında bılamadım). Açıklama kısmında çelik için demiş ama belki hava köklendirmesi için de kullanılabilir, ne dersiniz?
|
Sayın Emresan,
Köklendirme hormonu şart değil. Ben havai köklendirmelerde şimdiye kadar hiç hormon kullanmadım. Hormonsuz deneyin. Biraz da tecrübe ile daha iyi köklendirmeler yapılabiliyor. Biraz da şans işi. Bazen çok özenirsiniz tutmaz, üstünkörü yaparsınız tutar. İyi çalışmalar dilerim... Alıntı:
|
Teşekkürler Sagol, ben mesajınız gelmeden önce maalesef internetten siparişi vermiştim ama neyse ki, dediğim gibi çok uygun fiyata geldi. İlk air layering denememi bir fidancıdan aldığım süs elması üzerinde yaptım dün, yakında denememin fotoğraflarını burada eklerim. Bu arada, açelya ve güzel bir bodur bahardalı (Japonicus) fidanı da buldum, onları da daha sonra "Üyelerin bonsai çalışmaları" nda paylaşıp gösteririm.
|
Havai köklendirme için bulunmaz hint kumaşı sphagnum yosunu şart mı? torf ya da cocopeat de iş görür mü?
|
Turnike yöntemiyle havai köklendirme hakkında bilgisi ya da deneyimi olan var mı?
İbrelilerde tercih edilen bir yöntemmiş. http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm |
Turnike Metodu ile Havai köklendirme
5 Eklenti(ler)
Özellikle ibrelilerde kabuğun halka şeklinde sıyrılması iyi sonuç vermeyebiliyor.
Geçen yıl karaağaçda deneyip olumlu sonuç aldığım turnike metodunu bu sene Mavi sedirde denemeye karar verdim. Aşağıda adım adım anlatmaya çalışacağım. Havai köklendirme yapılacak yerdeki dalları budayıp yer açıyorum sonra 2-3-4 mm lik bir bakır teli genellikle çift kat olmak üzere şekildeki gibi köklenmenin başlamasını istediğim kısma sarıyorum(bazı ağaçlarda özellikle prunus çeşitlerinde bakır yerine alüminyum tel kullanılması tavsiye ediliyor). Eklenti 399464 Eklenti 399465 Telleri bükerek ağacın kabuğunu ısırmasını sağlıyorum(sabrınız çok ve aceleniz de yoksa daha da gevşek olabilir, ağaç kalınlaştıkça sıkışacaktır). Spagnum yosununu teli ortalayacak şekilde sarıp çok ince bir bakır telle etrafını sarıp yosunun düşmeden durmasını sağlıyorum. Yosununuz yoksa bu bölümü atlayıp devam edebilirsiniz(yosunsuzda olumlu sonuçlar alıyorum). Eklenti 399466 Genellikle eski bir çarşaf parçasının iki ucunu ince telle orta kısım bol olacak şekilde bağlıyorum(burada dal yatay olduğundan iki ucu bağladım, düşey bir dal olsaydı başlangıçta sadece alt ucu bağlıyorum) Eklenti 399467 Bir tarafta toprak karışımını hazırlıyorum(ağacın cinsine göre farklı bir karışım hazırlıyorum, karaağaç için sırf torf olabilir ama iğneliler için sırf torf fazla rutubet sağlayıp çürüme yapabilir o nedenle ponza taşı, dere kumu, ibrelilerde ağacın kendi toprağından biraz, ağaç kömürü parçacıkları, torf, varsa vermiculit, yanardağ curufu ile hazırladığım bir karışım). Karışım için olmazsa olmaz diye bir madde yok, ben o an elimde olanlarla hazırlıyorum bazen eksik bazen fazla oluyor sizde kendinize göre bir karışım yapabilirsiniz. Eklenti 399468 5 den fazla fotoğraf ilave edemediğimden bir sonraki mesajda devam edeceğim..... |
Turnike Metodu ile Havai köklendirme (devam)
5 Eklenti(ler)
Hazırladığım toprak karışımını bir önceki adımda hazırladığım torbaya dolduruyorum.
Eklenti 399480 Bezi kendi etrafında dolaştırıp çok ince bir bakır telle etrafını sarıyorum. Eklenti 399481 Bezin etrafını mutfak folyosu ile sarıyorum(naylon poşet kullandığım da oluyor. İki ucunu tekrar bir tel veya iple sıkıca bağlıyorum. Burada amacımız buharlaşmayı en aza indirmek. Eklenti 399482 Eklenti 399483 En dışa ise varsa yeşil yoksa siyah bir çöp poşetinden kestiğim naylonu sarıyorum. Burada amacımız hem köklendirmeyi başlatmak hem de kökleri güneşten korumak. Bu sefer evde yeşil kalmadığından siyah kullandım ama varsa yeşil kullanıyorum, kargalara daha az hedef oluyor. Tam hedef olsun isterseniz kırmızı kullanıp durumu görebilirsiniz. Eklenti 399484 İbreli ise 1 yıl dokunmuyorum, yapraklı ise dal kalınlığına göre 1 aydan itibaren kontrol ediyorum. İyi çalışmalar dilerim... |
Sağol Sagol :) Çok güzel bir anlatım olmuş gerçekten. Tam da uygulamayı düşündüğüm sedir cinsinden bir örneği açıklamanız beni ayrıca sevindirdi. Sadece iki sorum var. Birincisi poşetteki nem miktarı kendi kendisini 1 yıl boyunca idare ediyor mu yoksa arada şırınga ile su vermek gerekiyor mu? 2. ise İbreliler ve özellikle sedir için işleme başlamak için en uygun zaman nedir?
Teşekkürler, selamlar... |
Sayın Deliveli ilk havai köklendirme denemenizse yaprak döken bir ağaçda denemenizi tavsiye ederim. İbrelilerde dal kalınlığına göre 2-3 yıl göze almanız gerekebilir. Sedirlerde folyoyu birkaç kat sarıp uçlarını sıkıca bağlayınca 1 yıl sonra kuruma olmadı ama emin olmak için arada sarsmadan kontrol edebilirsiniz.
Kullandığım yosunlar taze olduğundan kendi doğal nemi var, diğer karışıma su ilave etmiyorum ağaç kendi suyundan veriyor. Sırf torf kullanırsanız biraz ıslatmak daha iyi olabilir(ibrelilerde çok az). Kontrolde su azalması görürseniz biraz su takviyesi iyi olur. İstanbul için şimdi tam zamanı ama yinede ibre uçlarına bakın yeni büyüme belirtisini görmeden başlatmayın. Başarılı köklendirmeler dilerim.... Alıntı:
|
Sphagnum yosunu bulana kadar ibrelilere ilişmeyeceğim. bu sene sonbaharda sedirde havai köklendirme yapacağım alanı budar açarım, artık kısmetse seneye başlarız. İlk etapta,Acer, nar ve zeytinde torf ve cocopeat'la deneme yapmayı düşünüyorum. Siz yosunları kendiniz mi yetiştiriyorsunuz? Baya araştırdım ben, bir tek etobur bitkilerle ilgilenen arkadaşlarda bu yosuna rast geldim, orada da bilgi var satışı yok.
|
Yosun bulamadığım zaman yumuşak bir torf kullanarak da havai köklendirme yapıyorum. O durumda da sonuçlar fena değil.
Yosunu büyük ağaçların kuzeye bakan gövdelerinden veya ormandan topluyorum. Bir dönem praktiker satıyordu ama artık yok, mağazaları kapatıyorlar. iyi çalışmalar dilerim... Alıntı:
|
Havai
Fırça çalısında bu aralar havai köklendirme düşünüyorum acaba doğru olurmu?
|
Alıntı:
|
teşekkürler
|
Mutlu Son
4 Eklenti(ler)
Bugün Havi köklendirmeyi açtım ve çok güzel bir manzarayla karşılaştım. Ağacı ayırdım ve alttaki kesi yerini aşı macunuyla kapattım. Yeni ağacımın bulunduğu saksıya bir kazık soktum ve ağacımı bu kazığa sallanmaması için bağladım.
http://www.agaclar.net/forum/1111930-post324.htm |
Sayın Badrobot,
İlginç bir durum oluşmuş, yarayı iyileştirip tamir etmek üzereymiş gibi görüyorum. Köklenme ağacın alt kısmında oluşmuş gibi görünüyor yoksa fotoğraf mı yanıltıyor. İyi çalışmalar dilerim.... Alıntı:
|
Havai koklendırme pis koku
Merhaba arkadaslar elma agacına havai koklendırme ıle bonsai yapmayı dusunuyorum yaklasık 1 ay oldu bugun bakmaya gıttıgımde naylonun altından bir iki delik actım su aksın düye fakat kotu bi koku gelmeye basladı sanki fazla su bozuulmus gıbıydı su aksın dıye delıkler actım bunu zararı olurmu sızce
kullandıgım malzeme torf---perlit---siteden almıs oldugun sıvı 4000 lik IBA Yardımcı olursanız sevınırım |
Alıntı:
Aramıza hoş geldiniz öncelikle. Fazla sudan dolayı çürüme/küflenme olmuş olabilir, bir fotoğraf olsaydı daha iyi anlayabilirdik. Delik açmış olmanız çok büyük sorun değil, yeterki malzemenin nemli kalmasına dikkat etmeye devam edin. Bu arada, bundan sonraki mesajlarınızda Türkçemizin doğru kullanımına biraz daha dikkat ederseniz çok mutlu oluruz. :) http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm Kolay gelsin & başarılar... |
Merhabalar,
Bunu kiraz ağacına da uygulayabilir miyiz? Bahçemizde çok güzel ve meyveleri oldukça iri bir kiraz var, kirazın çelikten üretimi zormuş diye okudum, bu yöntemi kullansam başarabilir miyim? Ayrıca dalın kalınlığı en fazla ne kadar olmalı? Bu mevsim uygun mu ? Teşekkürler... Bir de yosunlardan elimde kurumuş olarak var, bunları ıslatıp mı kullanıyoruz? |
Sn.sagol.
Yara iyileşmedi. kabuğu soyduğum bölgeyi kestim. Buradaki hatam yaranın biraz üzerindeki bir noktadan telle boğmuştum. Telle boğduğum yer kabarıklık yapmış. Bir daha ki sefere telle boğma işlemini kabuk soyduğum yerin tam bitim noktasından yapacağım. Her iki ağacında sağlık durumları gayet iyi. Yeni sürgünler verdiler. İyi çalışmalar. |
Alıntı:
Elbette bu yöntemi kiraz ağacında da uygulayabilirsiniz. Alıntı:
Alıntı:
Kolay gelsin. |
saygın bey,zannedersem,kabuğu alınan yerdeki canlı doku sert kısma kadar kazınmalıydı.odunsu kısım ortaya çıkmalıydı.
|
Benim gibi acemiler için havai köklendirme ve biçimlendirme denemeleri için kavak ağacı olarak bilinen selvi kavak kullanılabilir mi, deneyen var mı acaba:confused:
|
Alıntı:
|
merhaba.20 gün önce armut ağacına havai köklendirme yaptım 8000ppm köklendirme hormonu ile.bugün aralayıp baktıgımda beyaz bir şekilde şiştiğini gördüm hormon sürdüğüm yerin.sizce köklenmeye başlamışmıdır.teşekkürler iyi günler(badrobotun 1 numaralı resmin üst tarafı gibi olmuş ama altta kılcal kökler çıkmamış)
|
Merhabalar ben de inciri bu şeklde köklendırdım kokler epey uzadı ve kahverengıye donmeye basladılar fotografını koydugumda bı fıkırveır mısısız acaba ne yapabılırm bu ıcıre oncesınde baska yere nakıl amacındaydm ama bonzaısını de usundm bı an
|
Sn.fidanmeraklısı.
Ayrıntılı güzel fotoğraflar çekerseniz,tüm üyeler ne olduğunu daha net anlayıp yardımcı olmaya çalışır. |
5 Eklenti(ler)
Bu yıl yaptığım Havai Köklendirme (Air Layering) çalışmalarımdan biri...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025