![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
örnek Düzenek
Merhaba arkadaşlar, Bilgisayar sorunumu henüz çözemedim. Yarın da 15 günlüğüne iş seyahatine çıkacağım için bugün biraz apar topar sizler için birkaç fotoğraf çektim.Bu nedenle sorularınız olursa da biraz gecikmeli yanıtlayabileceğim. İlk defa resim ekleyeceğim için çözünürlüğü oldukça düşürdüm. Umarım sorun yoktur. Şimdi başlayalım. Giriş Bu forumlarda ve bir çok kitapta söylendiği gibi, otomatik sulama sistemleri bonsai için çok önerilen bir şey değil. Ancak benim gibi sürekli olarak seyahte giden biri için en güvenilir yöntem yine de bu sanırım. Resimlerde de göreceğiniz gibi sulama sistemi her zaman aktif değil. Sadece ev de olmadığım zamanlarda devreye sokuyorum. Bonsailerim balkonda ve içerde olmak üzere iki mekandalar. balkonda olanlarda kış süresince otomatik sulama çalıştırmıyorum. Bu nedenle size sadece içerideki ufak düzeneği gösterebileceğim. Düzeneği çalıştırıken dikkat etmeniz gerekenleri en sonda yazacağım. Brinci bölümün sonu Taylan |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 1-önce Parçalari Tanitayim
Bunlar benim kullanmış olduğum parçalar 1. Adaptör ve basınç düzenleyici. İli tipi var. 1bar ve 2 bar basıç kontrolü sağlayan. Bu 1 barlık olan. 2. Adaptöre takılan küçük hortum uyarlayıcı. 3. Adaptöre takılan büyük hortum uyarlayıcı. 4. Hortum sabitleme kazığı 5. Minik hortumdan bir bölüm. Hortumla esnek ancak çok keskin dönüşlerde kırılıyor. Bu nedenle, bölücü / yönlendirici kullanmak gerekiyor (6,7). 6. Minik hortumlara takılan seri musluk. Turuncu başlık 2lt/s. Gri başlıklı 4lt/s olanlarda var. Benim için fazla. 7. "T" Bölücü / yönlendirici 8. "L" Bölücü / yönlendirici 9. Başlık adaptörü. Sadece başlık olarak satılan parçaları (13,14,15, ve 17) mini hortumlara 6 numara gibi takmak için kullanılıyor. 10. Musluk sonu tıpası. 11. Hortum sonu tıpası. 12. Açma kapama vanası. Bu benzer bir de debi ayarlayıcı var. Ama bu da aynı işi görüyor. Bundan sonraki başlıklar büyük boy hortum saplanarak ya da 9 numaralı adaptör ile küçük hortumlara monte edilerek kullanılıyor. Dileseniz, küçük boru hortumun çapı ile aynı olduğu için direk hortumn sonuna da takılabiliyor. 13.Büyük hortum saplanarak takılan 4lt/s başlık. 14. 360 derece sulama spreyi. 27 metre atabiliyor! 15. 90 derece sulama spreyi. 5 metre atabiliyor! 16. başlık temizleme aracı 17. Micro mist (sisleme başlığı). Ben bunları yurt dışından almıştım. Henüz Türkiye'de yok. Gardena yetkilileri ile görüştüm. Getirteceklerine söz verdiler. parçalar böyle. 2. bölümün sonu Taylan 1.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:48 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 2-örnek Montaj
Burada size basitçe nasıl monte edilebileceğini göstermek için ufak bir sistem kurdum. Altlarında da monte edilmemiş halleri görülüyor. 1. Pompadan gelen suyu ayarlamak için adaptör takılıyor. 2. Vana sistemde ihtiyaç duyduğunuz her hangibir yerde olabilir. 3. Normal damlatma musluğu. 4. Bu noktadan sonra iki hat isteniyorsa "T" Bölücü / yönlendirici. Yukarıya doğru da bir sistem kurulduğunu düşünün. 5. Keskin dönüşler için "L" 6a. Direk adaptöre takılmış sprey / sisleme/ damlatma başlıkları. 6b. Başlıklar, şekildeki gibi direk adaptöre vidalandığı gibi dilerseniz araya kısa bir hortum da koyabilirsiniz. BEKTAŞ BEY; Sizde bu şekilde sistemin geri kalan kısmını toprağa gömüp bu noktalarda yüzeye çıkarmak için kullanabilirsiniz. 7. Sistemin verimli çalışması için hortumları içerisinde 1-2 bar su basıncı gerekiyor. eğer sistemin sonunu kapatmazsanız bu mümkün değil. Bu nedenle tıpa ile kapatmanız gerekiyor. (NOT: geçem yaz basıncı biraz düşürmek için tıpa yerine 4lt/s başlığı takmıştım. işe yarıyor) 8. Sistemin en sonu bir muslukla bitiyorsa ya da bir sebepten bu musluğun devamında hattı iptal edecekseniz bu tıpa kullanılıyor. üçüncü bölümün sonu 2.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:49 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 3-diğer Malzemeler
1.Mini boru. 15 cm, 25 m ve 50 m Lik versiyonları var. 2. Elektrik zmanlayıcı anahtar. Bendeki model en kısa 1 dk olmak üzere istediğiniz gibi ayarlanabilen 8 program sağlıyor. Bunları yapay ışığı otomatik açma kapama ve pompaları bağlayarak sulama için kullanıyorum. 3.Süs havuzu fıskıye pompası. Resimdeki 1000Lt/s. bende bir de 600lt/s olanı var. Az sayıda muslukla beraber azar azar damlatma için uygunlar ancak özellikle spreyleme için sistemden heçen su hacmi değil basıncı önemli. Bu pompalar yeterli basınç sağlayamıyorlar. fiyatları da yaptıkları iş için pahalı. En basiti 50ytl en phalısı 700ytl. Ben dalgıç pompası kullanmaya başladım. 1,5 bar basınç sağlıyor ve sadece 45ytl. Daha önceki mesajımda da belirtmiştim. Eğer sulama yapacağınız yerde bir musluk varsa, Bu iş için özel sulama zamanlayıcı saatler var. En idail bunlar. Elektrik kesintisi de risk oluşturmuyor. Fiyatları 150-250 ytl gibiydi. Dördüncü bölümün sonu. 3.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:49 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 4-ev Içi Düzenek
Burası bizim evin başka hiçbir işe yaratamadığımız cumba benzeri bölümü. Neden sera yaptığımı şimdi sormayın. Uzun hikaye. 1. Işık ve Pompları Zaman saatlerine takılıyor. 2. Dalgıç pompası bir su tankına daldırılıyor. Bu tank 35 lt. 3. uzatma bölümünün ucunda bir basınç ayarlama vanası var (detaylı resim ileride). 4. İlk musluk dışarıdaki ağaçta. Bunun spreylenmesi gerekmiyordu. Şişlerin arkasında ise T yönlendirici ve vana var.(detaylı resim ileride). 5. Her nekadar sağlı solu güneş ışı versem de, ilave büyüme ışığı gerekiyor. 2x20 W floresanlar günde 14 saat. 6. Spreyler giden hat. 7. Arada saksı bitkileri de günlük tadımlık sularunı alıyor. Beşinci bölümü sonu 4.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:49 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 5 Ve 6
RESİM5 Pompa daha yakından RESİM 6 1. Pompanın basınç ayrlama vanası. Hem daha sonra gelen sistemin adaptörünün zorlanması engelliyor hem de ince ayar sağlıyor Altıncı bölümün sonu 5.jpg 6.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:50 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Resim 7
1. İlk musluk. 2. Sabitleme kazığı 3. Musluğun ucuna taktığım ara hortum. Gerekli değil. Mekanik ve tasarımsal sebeplerle orada. 4. "T" yönlendirici. Yukarıya giden hat önce spreylere sonra da saksı çiçeklerine gidiyor. Yüksek basıncı korumak için vana öncesinde. 5. Açma kapama vanası. Genelde ya kapalı ya da yarı açık. Günde 3 defa sisleme yapıyorum. Aynı sıklıkta sulama fazla. Yedinci bölümün sonu 7.jpg Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:50 Neden: Resim düzeltildi |
|
|
|
![]() |
|
|