![]() |
Cüce değiller bunu yazabilirm.
Oldukça yüksekler..Ölçmedim fakat ölçtüğümde tekrar yazarım.. Alıntı:
|
Sayın TCM biraz önce ölçtüm
65-75 cm kadar yüksekliği... |
bende acı bakla tohumu istiyorum da bana yardımcı olabilirmisiniz :)
|
2 Eklenti(ler)
bir hafta öncesi izmir koçtaştan aldığım lupin tohumlarının bir haftalık durumu.
salı günü ılık suda 24 saat bekletip çarşamba günü ektim. pilastik kapta sera usulu uygulayıp oturma odasında beklettim. üçgünde çimlendiler. şu anki bir hafta bile olmayan durumları. yaza çiçeklerini görebilmek için uğraşım. inşallah yaza kadar sağlıklı büyütüp çiçeklerini görebilirim.. |
X. ULUSAL EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ 04-07 EKİM 2011, Çanakkale
KONYA’DA(TÜRKİYE) GIDA OLARAK KULLANILAN ZEHİRLİ BİR BAKLAGİL OLAN TERMİYE’NİN [Lupinus albus L.subsp.albus(FABACEAE)] GELENEKSEL METOTLARLA ZEHİRİNDEN ARINDIRILMASI Osman TUGAY , Füsun ERTUĞ, Deniz ULUKUŞ ve Betül UYAR Selçuk Üniversitesi, Fen Fakütesi, Biyoloji Bölümü, Selçuklu /Konya Konya’nın Doğanhisar, Ilgın, Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri çevresinde tarımı yapılan zehirli bir bitki olarak Termiye “Lupinus albus L. subsp.albus” tohumu özellikle kış ve bahar aylarında gıda olarak tüketilmektedir. Yapısında bulunan bazı alkoloidleri sebebiyle zehirli olan bu bitkinin tohumları bazı işlemlerden geçirildikten sonra zehirinden arındırılmaktadır. Bu işlemler için Konya merkezde daha yeni metotlar kullanılırken, Doğanhisar Deştiğin’de geleneksel metotlar kullanılarak önce belli bir süre su içerisinde bekletilen tohumlar kazanlar içerisinde kaynatılır ve çuvallar içerisine alınarak birkaç gün derede bekletildikten sonra tüketime hazır hale getirilmektedir. Önceleri daha çok kaynatılan tohumlar değirmen de öğütülerek hayvan yemine karıştırılmak için yetiştirilen bu bitki son yıllarda gıda olarak tüketilmekte olup ekonomik bir değere sahip olmuştur. Gıda olarak tüketiminin yanı sıra verilen bilgilere göre Konya bölgesinde tıbbi olarak şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca termiyenin kaynatıldıktan sonraki acı suyu bazı deri hastalıkları üzerine sürülerek kullanılmaktadır. Bu araştırmada bitkinin yetiştirilmesi ve hasatından sonra tohumların gıda olarak tüketilinceye kadar olan süreci kaynak kişilere dayanılarak ortaya çıkarılmıştır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yarım kilo kadar aldığım termiye yukarıda anlatıldığı gibi işlemden geçmiş sanırım. Hiç acısı bulunmamakta. Kabuğunu çıkarıp kolay bir şekilde yenebiliyor. İlk defa tükettiğimiz halde beğendik. |
merhaba yeni aldigim minik fidelerimi buyukce saksilara diktim.ancak birazcik buyudukten sonra yapraklarin rengi acilmaya, bazilarinda ise yapraklar buzusmeye basladi..nedeni ne olabilir acaba..bu arada saksilar bahcede, baya buyukler.ve oglen gunesini cok az aliyorlar..
|
3 Eklenti(ler)
Tohum ve hazır fide tecrübelerimde başarılı olamayınca hazine bulmuş gibi oldum dün serada bu yetişkin lupinleri gördüğümde.
Hangisinden iyi sonuç alacağıma emin olamadığım için birini bahçeye diğerini saksıya diktim. |
1 Eklenti(ler)
Köklerinde bir sürü yavru var, çiçeklenme bittikten sonra ayırmayı düşünüyorum. Bahçeye diktiğimin köküne çam talaşı koydum salyangoz önlemi olarak.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025