agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Yer açelyası, Ankara Çiçeği (Godetia) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/7723.htm)

Kiraz 16-04-2010 13:49

İzmir'de çiçek süresinin uzunluğuna şaşırdım, geçen sene bahçede çok sağlıklı büyüdükleri halde çiçekler üç hafta kaldı. Acaba zamana yayarak parti parti mi diktiler?

Fatoş 16-04-2010 14:01

Sevgili Kiraz, hepsini bir ara da diktiler,geçen sene Güzelbahçe'ye evim taşımamıştım ,Bornava'dan Güzelbahçe deki işyerime gelirken sabah erkenden suluyorlardı, güneş henüz çıkıyordu, acaba diyorum, sulamamı püf noktası.

Hhatice 16-04-2010 14:19

Selis'cim çok güzel açmışlar ,tohumlarını toplayın arkadaşlar çoğaltalım .

Didem 16-04-2010 14:27

Takip eder misiniz, parklara dikilen bitkiler tüm yaz sağlıklı kalabilecekler mi?
[/QUOTE]

Sevgili Kiraz, sanırım Şubat gibi ektiler Küçükyalı tarafındakileri, ufaktılar o zaman. Giderek büyük birer çiçek çalısına dönüştüler ve evet birkaç fire dışında yüzlercesi aynen sağlıklı ve çiçekli olarak duruyor hala. Benim bahçeye diktiğimse en fazla 1 ay kalabildi.

Kiraz 16-04-2010 15:11

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=308
Çok açmasının tek nedeninin sağlıklı olmasını sanmıyorum. Geçen sene benimkiler yerini sevdiler ama tam gün değil, yarım günden fazla güneş alıyorlardı, sulamayı sabah erkenden yapıyordum. Çiçeklerinin tamamı açınca üç hafta sonra soldular, solarken de hastalıklı değillerdi.

İzmir'in avantajı belki de baharın erken başlaması, bu sene hangi aya kadar açtıklarını gözlemleyebilir misiniz? Ben bu çiçeği çok sevdim ama keşke ömrü daha çok olsa diye düşünüyorum, belki vardır bir yolu. Kıştan kalanı, yeni ektiklerimi tekrar gözlemleyeceğim.

Sökerken ya da tohumdan yetiştirirken dikkat edelim, şaşırtılmayı sevmiyor, kökleri hassas. İyice kuruyan çiçeklerin bir kısmını toprağa serperseniz seneye durumuna bakalım. Benimki sanırım olduğu gibi kapsülü ile düştü ve çimlendi çünkü hepsi bir noktada.

acemifüsun 16-04-2010 19:25

İzmir bu kış sonu ve bahar yeraçelyalarıyla adeta bezendi, tüm caddelerde yeraçelyaları öbek öbek çoşmuş durumda, caddelerde giderken bu şölenden gözünüzü ayıramıyorsunuz:)
Karşıyaka tarafındakileri Kasımda diktiler, çok küçük fideciklerdi, hatta uzaktan aslanağzına benzettim ilk zamanlar. Kış sonu açmaya başladılar ve çok hızlı geliştiler, ben de dikkatle ne kadar çiçekli kalacaklarını izliyorum.

günebakan 16-04-2010 23:00

Evet bende cadde deki yer açelyalarının tohumlarının peşindeyim. Bakalım toplaya bilcekmiyim.Bütün sokaklar yer açelyası dolu:)

S Güngör 17-04-2010 00:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 618228)
Keşke mevsimlik fidesini satsalar da tohumuyla uğraşmasak.

Ben eminönünden 3 gün önce aldım bu çiçekten. Saksılı şekilde tomurcuklu ama açmamıştı.

selis 17-04-2010 11:29

Sevgili Limon, çiçeklerin dikilmiş olduğunu Mart'ın ortalarında fark ettim.. Nisan başında da kökleyip saksıya diktim.. Köklerinin narin olduğundan bahsedilmiş ama ben diker dikmez tuttular ve hala tomurcukları var, açıyor.. 3 hafta çok az geldi bana, Mayısın ortalarını ya da sonunu görürler sanırım...

Fotoğraflamak isterdim tüm Bornova yolları rengarenk..

limon 17-04-2010 11:52

Sn. S Güngör, tek tük mü vardı, ellerinde çok sayıda var mıydı? Kaça aldınız acaba?

Sevgiki Kiraz, o zaman biz gölgeye veya yarı gölgeye dikerek hata mı yaptık acaba? İzmir'de parklarda bahçelerde güneşin altında yetiştiklerine göre, hata bizde sanıyorum.

Sevgili Selis, imkan bulursanız fotoğraflarsanız çok sevinirim. Veya İzmir'li arkadaşlardan fotoğraf rica edelim. Nasıl ama çiçek renkleri, hepsi birbirinden güzel değil mi? Bir saksıya karışık dikmiştim, her sabah yeni renkler açarak sürpriz yapıyordu. Geçen yıl ve bu yıl, bu çiçeğin ömrünü kısa bulduğum için yerini çiçekleri en az onun kadar güzel ve çok uzun ömürlü Lisianthus'a ayırıyorum. Ama hazır yetişmiş fide bulursam bir kaç saksı alırım.

Kiraz 19-04-2010 11:07

Sevgili Limon, gölge- yarı gölge konusunda aynı senin gibi hata mı ettim diye düşündüm ben de. Gölgeye ektiklerim daha geç açmışlardı ama bozulmaları da daha geç olmuştu. Bir de İzmir'de şimdi güneşli yerdeler ama daha yaza da girmedik. Ben yine de İzmir'de çiçek ömürlerini merak ediyorum, çiçek ömürleri üç haftaysa hatalı değiliz, uzunsa kafam iyice karışacak.

S Güngör 19-04-2010 21:52

Tanesini 7.5 ya da 5 liraya almış olmalıyım. En az 20 saksı vardı ben aldığımda. Şimdi durum nedir bilemem. Mısır çarşısının duvarlarına bakan taraftaydı yer açelyası satılan yer.

kar-topu 27-04-2010 17:52

Bu bu çiçekten ektim sitede görüp beğenmiştim acaba ekim için geç mi kaldım?

Kiraz 28-04-2010 09:03

Geç kalmadınız, kısa zamanda çimleniyorlar.

kırlangıç48 28-04-2010 10:20

Sn. Godetyaseverler;
İlk sayfada 19 nolu mesajda Sn.Fatma Dündar'ın eklediği linki bir daha hatırlatmak isterim, sanırım gözden kaçırmış olanlarımız var. Balçova Termal Otel Yolu'nda çekilmiş fotoğrafları görecek ve inanamayacaksınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...745#post233745

Kiraz 28-04-2010 10:32

Çok güzeller gerçekten. Ama bu mevsimde açmış olmaları için erkenden kapalı ortamda çimlendirilmesi gerekir herhalde, en azından İstanbul için böyle. Geçen kıştan bahçede çimlenenler ve kışı geçirenler bile henüz çiçek hazırlığında değiller.

Erken çiçeklenmede, çiçeklenme zamanında havalar sıcak olmadığı için, çiçek ömürleri açısından bir avantaj olabilir.

Adalet Yağcı 28-04-2010 11:15

Sevgili Kiraz, çimlendirdiğim godetyaları şaşırttığım saksısının toprağı ile birlikte bahçeme böyle dikmiştim.
Onları tek tek ayıracak zamanım olmamıştı.

Böyle kalsa çok sık mı olur yoksa ayırayım mı sizce.
Yaklaşık yirmi gün önce diktim.

Kiraz 28-04-2010 12:25

Ayırdıklarınızı tekrar dikerseniz çok zayıf gelişecekler. Sadece çok zayıf olanları çıkarın isterseniz. Geçen sene aynı şey benim de başıma geldi çünkü çimlenme oranları çok fazla. Çoğuna kıyamayıp seyreltmemiştim ama güzel açtılar.

Adalet Yağcı 28-04-2010 13:35

O zaman bırakayım dağınık kalsın :)

Teşekkürler sevgili Kiraz.

Didem 29-04-2010 08:19

Arkadaşlar, İzmir'deki açelyalar yavaş yavaş geçmeye başladı. Aralardaki ölmüş olanları toplayıp başka şeyler ekiyorlar. Aynı sıklıkta olmamalarına rağmen dekoratiflikleri hala devam ediyor yalnız.

limon 01-05-2010 17:34

Demek ömrü kısaymış. Hata bizde değilmiş. :)

Benol Hazaroğlu 02-05-2010 16:51

sevgili limon şu yer açelyası tohumunu nerden almıştınız

limon 04-05-2010 19:42

Benol Hanım, Sanırım Bauhaus dan almıştım. Ama 2 yıldır yetiştirmedim.

S Güngör 04-05-2010 22:23

Dün Eminönün'e gittiğimde hala bol bol yer açelyası satıldığını gördüm. Bilgilerinize...

Benol Hazaroğlu 04-05-2010 22:29

maalesef istanbuldan yeni döndüm bir dahaki sefere kaldı

k_donmez 08-05-2010 21:21

2 Eklenti(ler)
Oldukça geliştiler. Siteden öğrendiklerimi uygulayarak birkaç tanesinin uçlarını koparttım. Çimlenmesi ve gelişimi çabuk oluyor. Çiçeklenme süresinin kısa olduğunu öğrenmek moralimi bozdu. Bahçemde bir çok yere ektim. Bunlar örnekler ve en çok gelişenler.

limon 09-05-2010 12:09

Çok keyifli görünüyorlar, çiçeklerini çok beğeneceğinizden eminim.

k_donmez 21-05-2010 20:00

2 Eklenti(ler)
Artık tomurcuktalar. Uçları koparılanların boy gelişimi duruyor ancak yanlardan daha bol ve iri sürgünler geliyor.

Sevgi Durul 23-05-2010 23:37

2 Eklenti(ler)
Cumartesi günü sevgili ozbey'in bahçesindeki gece mumlarına benzeterek aldım. Çiçekçi yer açelyası demişti. Arama yapınca burayı buldum. Sadece çiçekçide son kalan bir fideyi aldım. İnşallah tohum oluşur.
Eklenti 146549
Eklenti 146554

selis 24-05-2010 14:55

Benimkiler çiçeklenmeyi min. indirdi... Tohumları alıp kökledim.. Sanırım İzmir sokaklarında da ömrünü yitirmeye başladı.. Yavaş yavaş onları söküp başka bitkiler dikmeye başlamışlar..

fmerry 24-05-2010 16:32

bunlardan bende ektim inanılmaz hızla büyüdü hiçdurmadan açıyorlar çokta arsızlar birtanesinin dalı kırıldı rüzgarda kopmadı buna rağmen halen açıyor :)

k_donmez 10-06-2010 11:45

1 Eklenti(ler)
Tohumdan bahçeye ektiğim godetialar geliştiler ve şimdi çiçekleri açıyor. Küçükken uç kısmı koparılanlar daha güzel yayılıp dallanıyor. Çiçekleri de çok güzel.

k_donmez 14-06-2010 18:49

4 Eklenti(ler)
Godetia çiçekleri. Ankara Çiçeği. Ankara'da güzel açıyor. Yayılması ve bol çiçeklenmesi için küçükken uçlarının koparılması şart. Ve muhakkak yere ekilmeli. Saksılardan çok daha güzel gelişiyorlar.

limon 28-06-2010 15:51

Çok güzeller, ne kadar da bol çiçeklenmişler.

k_donmez 28-06-2010 16:03

1 Eklenti(ler)
Yere ekilen dört kökün dün itibariyle görüntüsü. Her çiçeğin dip kısmında bir kapsül oluşuyor. İçi tohum dolu.

Kiraz 28-06-2010 17:12

Sn. K_Dönmez, çok güzeller. Ben bu sene hayal kırıklığı yaşadım. Geçen sene tümü çimlenip hızla gelişirken, bu sene iki kere ektim ve çimlenenlerin çoğu öldü, kalanlar da sağlıksız. Belki de aynı yere ekmemeliydim.

aygün 29-10-2010 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 664929)
Yere ekilen dört kökün dün itibariyle görüntüsü. Her çiçeğin dip kısmında bir kapsül oluşuyor. İçi tohum dolu.

Sayın k dönmez, yer açelyanız inanılmaz güzellikte ve çok hoş görünüyor.

Saksıda da yetiştirmek mümkün mü acaba?

limon 30-10-2010 12:35

2 yıl önce saksıda yetiştirmiştim, çok ta güzel olmuşlardı. Unutmazsam bu sene tohumdan yetiştirmek istediğim bitkilerin başında geliyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...2&postcount=69

k_donmez 31-10-2010 11:57

Sayın Aygün,
Çok kolay çimlenip gelişen bir bitki. Saksıda da yetişir. Ankara'da Temmuz sonu itibariyle çiçekleri tamamen bitiyor ve kuruyor. Bol su istiyor. Fideler bir karış kadar olduğunda uçlarının koparılıp dallanma sağlanırsa biraz daha geç olmakla birlikte daha bol çiçek alınıyor.

selis 10-11-2010 12:28

2 Eklenti(ler)
Şokkk şok şok.. :p
Kasım ayındayız.. Yol kenarlarına dikmişler.. Başka bir bitki olabilir mi diye inceledim ama.. Açmasını bekleyemedim..Başkasının da yorumu gerekli..:eek: .. Umarım yanılmışımdır..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025