agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

Ahmetbey07 04-06-2009 22:10

plumera yetiştirmek.

merhaba arkadaşlar plumera (amerikan fulu)cimlendircegim acaba toprağı nasıl olmalı.?

Harç hazırlanırken icine ne katılmalı.?

İlkin 05-06-2009 10:05

Kurtulacağına eminim. ;) Ama kullanırken dozu çok kaçırmamaya bak sonra bitkini kurutabilirsin. Ben devamlı kullanıyorum çok da memnunum... Bir de bu ilaç zehirli haberin olsun. Kolay gelsin. :)

mcbush 07-06-2009 20:42

Arkadaşlar Plumera Anneannemin döneminden biliyorum ama benim bildiğim adı FİTNE.Muhteşem kokar.Tropikal iklimde yaşıyor ancak Kıbrıs da tüm bahçeli evlerde var.Benim orda okuduğum dönemde istediğimde vermediler sağolsunlar.Zaten Pasaportdada sorun oluyor diye bende almadım çiçekçilerden..Mersin subtropical olduğu için kıyı kesimde yetişiyor ama rakım yükseldikçe gene riskli ben 3 kz denedim olmadı.4. denememide yapacağım eylülde çelik zamanıymış,arkadaşımdan yetiştirmiş vericek bana :)Kuzenimde Gelin olduğunda saçlarını Plumera ile toplatmıştı çok yakıştı.Gelin olucaklar deneyebilir:)

rrumeysaa 16-06-2009 17:36

Sizler resimleri ekleyin buraya, bizler de imrenip duralım arkadaşlar.
Hiç görmediğim bir çok bitki görüyorum sayenizde ve böylece bitki merakı beni sardıkça sarıyor:)
Güle güle biyütün plumeria'larınızı...

cozder 17-06-2009 17:08

Plumeria

1 Eklenti(ler)
Tropiklerde çok yaygın olan süs bitkisi!Tahiti'li,Hawai'li kızların ipe dizip başlık yaptıkları işte bu çiçekler.Ben yıllardan beri yetiştiriyorum.Zor bir ağaçtır.Kıbrıs'tan getirmiştim.Çelikleme yolu ile üretiliyor ama çiçek açabilmesi için en az 4-5 yıl bodur bir ağaç oluncaya kadar beklenmesi gerekiyor.Kokusu enfes ama gece odaya alınıp teneffüs edilirse zehirler,baş ağrısı yapar.Kışın camekanda kışlatılır.
Antalya'da bir dostuma hediye ettiğim fidan ne yazık ki açıkta bahçe ortamında kışı geçiremedi!
Ağaç şu mevsimde balkonumda çiçekler içinde.Rüzgarın veya serçelerin kopardıklarını ziyan etmiyor,suya koyup yüzdürüyoruz,3-5 gün de orada gidiyor!

Adalet Yağcı 17-06-2009 19:19

Aman Tanrım!!!
Nihayet...Gözlerimiz gerçek bir pulmeria gördü, çok teşekkürler sayın Cozder, bu arada siteye hoş geldiniz.
Benim pulmerialarımın açması için 4-5 yıl beklemek zorunda kalacak olmam ne acı değil mi?
Tohumdan yetiştirmek çok keyifli idi ama beklemek çok zor.
Bitkinizi güle güle büyütün.

İlkin 18-06-2009 10:02

Muhteşem... Paylaştığınız için teşekkürler ve bize de sabır dolu beklemeler... ;)

lerdemir 18-06-2009 11:20

Tohumdan yetiştirilmemiş; kalınlaşmış dallardan çelikleme yöntemi ile çoğaltılmış plumerialar daha ilk yıllarında çiçekleniyor.

Ama ben de, tohumundan yetiştirip, tüm safhalarını görerek büyüttüğüm bir plumerianın ilk çiçek açışını beklemeyi tercih edenlerdenim.

Hem ben 2.yaşında plumeriamın çiçekleneceğini düşünüyorum. Gözbebeğim gibi bakıyorum onlara. Bu yıl tohumdan sonra ilk yaşlarını doldurdular. 2. yaşlarında açacaklardır mutlaka; evet evet, açacaklardır... :)

Karım bile diyor ki, "açarlar tabi, bu kadar bakıma ben bile çiçek açarım!" :)

Sn.cozder,

Hangi semtte oturuyorsunuz? İnsan, şu pulumeryanın çiçeğinin kokusunu tanımak mümkün olabilir miydi ki acaba diye içinden geçirmeden edemiyor :(

cozder 18-06-2009 12:34

Plumeria meraklılarına ek not: Saksıyı büyütmekte cimri olmayın,sonuçta o bir ağaç!
Bu iklimlerin ağacı olmadığı için mite böceklerine karşı dirençsiz.Ben yapraklarını sık sık su spreyi ile yıkayarak mücadele ediyorum.(İstanbul,Üsküdar)

Koyu yeşil 19-06-2009 08:57

Sayın Cozder, bu güzel ağaççığın resmini bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Benim de plumeriam, 2 yaşına yaklaşıyor. Bahçedeki saksınında bol güneş alıyor. Kışın camekanlı ve güneşli bir odada geçiriyor. Saksı büyütme konusundaki önerinize teşekkürler. Bu sonbahar daha geniş bir saksıya alma zamanı geldi.

Sebahattin Sargın 13-07-2009 18:47

1 Eklenti(ler)
Kırmızı örümcek yapraklarını iyice sarınca bende hastalıklı yaprakları koparıp iyice ilaçladım. Strese girmesinler diye bol bol sulayıp gölgeye almıştım, hızlı bir şekilde yaprak vermeye başladılar. En büyükleri 37 cm civarlarında, inşallah en kısa zamanda çiçeklerini görürüz...
Eklenti 92539

Sevgiler ;)

İlkin 14-07-2009 09:57

Sabahattin sen plumerilarına evin için de mi bakıyorsun? Dışarıda balkonda bol güneş ve bol hava olan biryerde bakarsan bence gelişimleri çok daha sağlıklı olur. Bu arada heran bir böcek dadanabilir ve yayılabilir diye ara ara da ilaçlama yapmakta fayda var.

Sebahattin Sargın 14-07-2009 20:42

Camın önüne aldım Sevgili İlkin, aldıktan sonra yeni çıkan yapraklar sağlıklı gözüküyor şimdilik. Umarım bu şekilde devam eder gelişmeleri...

almira 14-07-2009 22:02

Sitenin bahçesinde plumeria gördüm. Acil çelik alma bilgilerine ihtiyacım var. Çelikleri hangi ayda almam gerekiyor. Zamanını kaçırmak istemiyorum. Yardım edermisiniz?

almira 15-07-2009 01:45

Teşekkür ederim Sebahattin. Elbette resimlerim. Sitemizdeki Plumeria'yı görünce nasıl heyecanlandım bilemezsin. Biran önce çelik almak istedim. Sanırım bahara kadar sabretmek zorundayım.

Adalet Yağcı 15-07-2009 07:44

Sevgili Almira, biz tohumdan yetiştirelim diye uğraşırken, siz hazıra konuyorsunuz haksızlık buuu :)
Üstelik çiçeklerini görebilmek için yıllarca beklememiz gerekecek.
Şaka bir yana, gerçekten çok sevindim, demek Mersin Pulmeria için uygun.
Köklendirme hormonunuz yoksa size verebilirim(IBA)şimdi erken ne olsa, yayla dönüşü bir buluşma ayarlarız.

almira 15-07-2009 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 461935)
Sevgili Almira, biz tohumdan yetiştirelim diye uğraşırken, siz hazıra konuyorsunuz haksızlık buuu :)
Üstelik çiçeklerini görebilmek için yıllarca beklememiz gerekecek.
Şaka bir yana, gerçekten çok sevindim, demek Mersin Pulmeria için uygun.
Köklendirme hormonunuz yoksa size verebilirim(IBA)şimdi erken ne olsa, yayla dönüşü bir buluşma ayarlarız.

Çok teşekkür ederim Adalet Hanım. Sitemizde bulunan bir komşumunmuş. Önce evde saksıda yetiştiriyormuş. Sitenin bahçesine yeni indirmiş. Tabi benim gözlerim kimin balkonunda,bahçesinde,sitesinde hangi çiçekler var diye araştırmaktan başka birşey görmüyor. Birkaç gün önce bahçedeki plumeriayı görünce gözlerime inanamadım. Şimdilik üzerinde 2-3 dal var. Baharda ilk işim birini aşırmak olacak. Aynı yerde aşıracaklarım arasında sarı japon gülü ve sarı melek borazanı da var. (şaka şaka istersem kırmazlar herhalde vermezlerse o zaman bakarız) Hormon konusunda da sevgili Selahattin Bey'den aldığım (IBA-NAD) içerikli odunsu çelikler için kullanılan hormon var. Sizdekinin içeriği farklı ise elbette isterim. Yaz sonu görüşmek üzere.

Adalet Yağcı 15-07-2009 10:34

Ben de Selahattin bey den almıştım, aynı hormon.
Kolay gelsin.

küçük çiçekçi 15-07-2009 21:39

arkadaşlar bu bitkiyi ben yetiştiriyorum.dona dayanıksız kışın yapraklarını dökmesini istemiyosanız içeri alın .şu an bendeki 1 metre ve gerçektende (bana göre)dünyanın en iyi kokusu zaten parfüm yapımında kullanılıyormuş

Volare 16-07-2009 21:09

2 Eklenti(ler)
Sevgili küçük çiçekçi ,resimlerini de yüklersen bu güzeliği bizimle paylaşmış olursun;)
Ben daha yeni keşfettim .
Tohumdan ve 1 yaşında olarak aldıklarım ...

Mutlu Kutlu 16-07-2009 22:37

Bu plumeria da tropiksera'dan.

1 Eklenti(ler)
3 yıl önce 15 cm lik bir çelikten bugünkü 120 cm boya ulaşmış hali.

küçük çiçekçi 16-07-2009 22:47

bodrumda benim gördüğüm plumerialardan benimkinden sonra en büyüğü 2-2.50 metre ve üstü çiçek çakılı yanından geçerken başka bir dünyaya dalıyorsun:)

Mutlu Kutlu 16-07-2009 23:00

Aşağıdaki linkteki resimler 7 yıl önce çektiğim resimler. Her yıl çoğalttığımdan, resimde görülenler sattığım kişilerin bahçelerini süslüyor. Sanırım şimdilerde 3-4 metreye ulaşmışlardır.

http://site.mynet.com/egzotikvetropi...pino/index.htm

Mutlu Kutlu 16-07-2009 23:09

Pembe plumeria

1 Eklenti(ler)
Bu plumeriada boyuna posuna bakmadan daha 30 cm boyda açtı.

Sebahattin Sargın 16-07-2009 23:21

Mutlu Bey bu 30 cm. boyunda olan plumerianız da çelikten yetişti değil mi?

küçük çiçekçi 16-07-2009 23:23

Mutlu bey çok güzel çiçekleri.Bendeki beyaz açan.

Mutlu Kutlu 17-07-2009 09:57

Teşekkür derim sn. küçük çiçekçi,

Evet sn. Sabahattin Sargın, plumeriaları çelikten çoğaltıyoruz. Uç sürgünlerden alınan çelikler aynı yıl açabiliyorlar.

Tohumdan büyütmek aşırı zahmetli ve stresli. Tohumdan veya çelikten üretsekte, elde edeceğimiz tomurcuklar ve koku aynı.

Tohumdan üretmek için, enteresan bir tür veya kimsede olmayan bir cins olmalı ki, verilen zahmete değsin. Galiba çok ticari bir kafayla düşünüyorum.
Tohumdan büyütmek için emek ve çaba sarfeden arkadaşlarıda kutluyorum,

Adalet Yağcı 17-07-2009 10:57

1 Eklenti(ler)
Mutlu bey bunlar da benim Pulmerialarım, çiçeklerini görmek için daha iki sene bekleyecekmiyim?
Henüz yedi aylıklar, yaprak renklerinden değişik renklerde açmasını umuyorum.
Eklenti 93326

Mutlu Kutlu 17-07-2009 11:06

Maaşallah Adalet hanım,

7 aylık tohumdan bu hale geleceğini tahmin edemezdim, çok iyi bakmışsınız.

Saksılarını 20 litrelik saksılarla değiştirme zamanı gelmiş. Aynı şimdi baktığınız gibi, bol güneş gören bir yerde beslemeye devam ederseniz önümüzdeki yaz çiçeklerini görme ihtimaliniz çok yüksek.

Yaprak ve gövdeleri açık renk olanlar, açık renk çiçek açacaklar. Koyu renk olanlarda pembe - kırmızı açacaklar muhtemelen.

Saygılar.

Adalet Yağcı 17-07-2009 11:12

Alıntı:

Yaprak ve gövdeleri açık renk olanlar, açık renk çiçek açacaklar. Koyu renk olanlarda pembe - kırmızı açacaklar muhtemelen.
Bu müjde günün en güzel haberi oldu sayın Mutlu Kutlu, saksıları Sonbaharda değiştirmeyi düşünüyordum, çok büyük değil, belki bir-iki boy büyük ama daha derin, uygun olur mu sizce ?

Volare 17-07-2009 11:14

Plumeria pudica (Bridal bouquet)

Sn.Mutlu bey , yaprak dökmeyen bir Plumeria cinsi var -Plumeria pudica .
Onu üretmeyi düşünürmüsünüz acaba ?

küçük çiçekçi 17-07-2009 11:17

Birde sarı,kırmızı açan var karışık renkli,ondanda üretebilirsiniz:)

Mutlu Kutlu 17-07-2009 11:19

Kökler şimdiki saksıyı sarmışsa hemen 20 litreliklerle değiştirin Adalet hanım,

Yeni saksılara dikerken sakın derin dikmeyin, saksı altını torfla doldurup şimdiki toprak/ gövde seviyesini koruyun.

Yanlara yatan plumerialarıda daha gençken kazıklar vasıtasıyla dik hale getirin, ileride dahada yanlara yatar ve sizi zor durumda bırakır. Tüm güzelliği kaybolur yan yatık bir plumeriada.

Sn. volare,

Yaprak dökmeyen plumeriayıda bulursan üretebiliriz, sürekli gözümüz çevrede, yeni bir tür bulsakta üretsek diye.

Saygılar.

Adalet Yağcı 17-07-2009 11:21

Tamam Mutlu bey, elimde pirinç kabuğu da var, toprak harcını onunla hazırlamıştım.

Volare 17-07-2009 11:38

1 Eklenti(ler)
Plumeria pudica (Bridal bouquet) bulmuştum 100 köklü çelik 230 dolar,
ancak 100 kişi isteyen bulamam diye vazgeçtim , kişi başı 3 dolara gelirdi ki çok uygun bence .Ama bence ...

Mutlu Kutlu 17-07-2009 12:08

Yurt dışından canlı bitki getirtebilmek epeyce zor ve çileli bir durum.
Ben ticaretini yapmama rağmen 100 adet bitkiye girmezdim. tamamı canlı olsa bile onları bakmak beslemek, zaman ayırmak problem.

Volare 17-07-2009 13:33

Mutlu bey , cesaret edemedim zaten .
Şimdi Rusyada var ,önkayıt oldum da ruble / dolar paritesine bakıyorum.
Rusya görece daha yakın ...

rukiyepinar 18-07-2009 16:48

Biri bana yardım ederse çok sevinirim. Uzun zaman bu siteyi takip ediyorum, ama ilk defa yazıyorum. Ben iki yıl önce Tayland'tan orange-kehribar renkli bir plumeria dalı getirmiştim. Ektim, tuttu. Bu yıl iki dalında çiçekleri açmak üzereydi. Apartmanın bahçesinde, merdiven girişinde duruyordu. Daha önce ev tadilatı, badana vb nedenlerle bahçeye çıkardığım bir gardenyam, begonvilim ve 25 senelik kaktüsüm çalındı. Plumeria'yı içeri alayım, çalarlar, ancak tomurcuklardan en az bir-ikisi açsın, öyle alayım diyordum ki evvelki gece o da gitti. Apartman kamerası çalanı kayıt etmiş, ama kim olduğunu bilmiyoruz; yalnız çiçek mi çalıyor onu da bilmiyoruz. Çalan kişi göztepe istasyon caddesi civarında oturan ve muhtemelende hergün evin önünden geçen biri, yoksa usta olmayan biri çiçeği tanıyamaz. Görüntüleri polise teslim ettik. Sonuç olarak, o kadar üzüldüm ki çiçeğimin gittiğine, üzüntüden iki gündür hasta gibiyim. İki yıldır emek emek baktım, daha çiçeklerini tam açmadan çalındı gitti. Dal koparsa gene bir nebze, ama temelli götürmesini aklım almıyor.
Özetle kendimi iyi hissetmek için kısa sürede yeni bir plumeria edinmenin yollarını arıyorum. Yurtdışından getirtmeyi düşünürken, burada da yetiştiğini öğrendim. Nereden ve nasıl edinebileceğim konusunda yardım edebilirseniz sevinirim. Saygı ve sevgilerimle

Mutlu Kutlu 18-07-2009 17:36

Sn. rukiyepınar,

Çiçek çalanlar çiçeğin değerine bakmazlar, çiçeğin duruşuna ve güzelliğine bakarlar. Plumerianızın çalınmasına gerçekten üzüldüm, çalan kişi belki sizin kadar iyi bakamayacak muhtemelen.

Biz plumeria üretip satıyoruz, ilgilenirseniz aşağıdaki linkten bilgi edinebilirsiniz. Saygılar.

http://site.mynet.com/egzotikvetropi...pino/index.htm

Hatice Tarhan 18-07-2009 18:39

3 Eklenti(ler)
resimleri gönderebildiysem bunlar da benim plumeralarım

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025