![]() |
Benimkilerde aynı durumda o resimdekinin dışındakilerde bir hareket yok napacaz?
|
Plumeria çimlendiren arkadaşlar
Sevgili Hoyadağın siparişinden alıp . Plumeriayı çimlendirebilen varmı acaba ?
varsa , arasında Plumeria Rubra Moragne cinsi varmı? Benim 16 adet tohumumda çimlenmedi ve çürüdü ! sonuçta bu seneki Plumeria maceram hüsranla bitti ..:(:( |
Sevgili Oyaman,Sempe'nin önerilerinden sonra ben kalorifer üstünde tuttum.Kalorifer üzerinde tutmadıklarım çimlenmedi.Onun için toprak içi sıcaklığı artıracak çareler aramaya başladım.Bir çok bitki çimlenmesinde ev ortamından daha yüksek sıcaklık istiyor.Birde kışın tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için(http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=3512&page=14) mesaj 416 da buna çare olabilecek bir alet gördüm ama henüz araştırma sonucum olumsuz.Sevgili noreks'e ulaşma imkanımda olmadı.
|
Çimlenip ilk gerçek yapraklarını çıkardıktan sonraki gelişimi çok yavaş oluyor. Sanırım bu normal bir durum.
|
Sevgili Abk , daha evvel bununla ilgili bir mesaj yazmıştım . Plumeria çimlenmeden sonra 8 aylık bir bekleme devresi geçiriyormuş .Bu süre içinde fazla bir gelişme göstermiyormuş .
|
23 subatta 3 tohum ekmistim ucu de cimledi.Biri inanilmaz hizli gelisiyor 4 yaprak acti.Biri hala 2 de, digeride cimlenmis ama hala yapraklari ozgur degil.Pencere onu tum ogleden sonra gunes aliyor, onunde de kalorifer var.Isiyi ve isigi cok seviyorlar anladigim kadariyla.
Gerci nazar degdirecegim bu gidisle:) |
Sıcaklık genelde 30 derecede seyrediyor bir zararı olmaz inşallah.
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili iklimsizin gönderdiği plumerialarEklenti 33262
|
1 Eklenti(ler)
|
Sevgili günsu, ıslatalı ne kadar oldu? Eğer bir haftadan fazla olduysa tohumları iki parmağını arasında hafifçe sıkıştırıp kontrol edebilirsin.Sert ve beyaz ise hayat var demektir. kabuğun hafif açılmasında bir sakınca yok. Benimkilerin bazıları sıkınca siyah bir şekilde çürümüşlerdi. Sıkınca soyulan canlı olanları öylece gömdüm filizlendi.
Bazıları büyürken bazıları da çıkmaya çalışıyor:p |
Beş gün oluyor, şimdi eksemmi acaba, sizinkiler nekadar güzel olmuş:eek:inşallah çiçeklerinide görürsünüz:)
|
Arkadaşlar plumeria ile ilgili yazılarınızı takip ediyorum.Bu kadar güzel bir çiçeğin buralarda(KKTC)yetişmesine rağmen farkına varmamış olmama şaşırdım.Çiçekciden, saksıda kırmızı ve beyaz çiçek açanından aldım.Sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum.2-3 metrelik ağaç şeklinde olanlarını bazı evlerin bahçesinde de gördüm.Buralarda "fitne"diye biliniyor.Selamlar.
|
plumeria
Arkadaşlar plumeria ile ilgili yazılarınızı takip ediyorum.Bu kadar güzel bir çiçeğin buralarda(KKTC)yetişmesine rağmen farkına varmamış olmama şaşırdım.Çiçekciden, saksıda kırmızı ve beyaz çiçek açanından aldım.Sabırsızlıkla çiçek açacağı günü bekliyorum.2-3 metrelik ağaç şeklinde olanlarını bazı evlerin bahçesinde de gördüm.Buralarda "fitne"diye biliniyor.Selamlar.
|
Minimum 6-8 yaprak yaptı benim plumeria ordum. Gövde çapı ise kurşun kalemden az hallice kıvama geldi. Hepsi bir boy büyük saksılara geçti ve torf - çiçek toprağı karışımına alındı. Şu an herşey yolunda. Bu arada 2 adet mum çeliğide tam köklenmelerini yaptılar..
|
Bende neler yaptığımı anlatayım, sonra yanlış anlayacak tohumları aldı çekildi diye ;) Sevgili İklimsizden aldğım 2 tohumdan biri çimlendi ıslak pamukta ve onu toprağa ektim. Uzun bir süre olmasına rağmen hareketlilik yok. Emre Beyden aldıklarımı da ıslak pamuğa koydum 5/6 gümde ilk kökler gözüktü. Onlarıda bugün toprak ile buluşturdum, soba yanan bir odada bekliyorlar. Bende durumlar böyle yani arkadaşlar...
|
1 Eklenti(ler)
|
Sanıyorum plumerianız kağıt saksıda. Bence o haliyle kalsın. Ne zaman kökler altından çıkarsa daha büyük saksıya alabilirsiniz.
|
Teşekkürler Güler Hanım. :)
|
Bu saksıların en fonksiyonel tarafı bu;)
|
Öncelikle şunu söylemeliyim büyük saksıya aldığınız an arkadaş büyümeyi kesiyor.. Yani kök yapmaya yükleniyor. Boyu 15-20 santime gelene kadar plumeria için 6-8 santim çaplı çok da derin olmayan saksılar yeterli. Bırakın biraz zoru görsün bitkiniz. Çok nazlı büyütürseniz zaten istediğiniz verimi alamazsınız.
|
Emre,
Ben hala senin verdiğin plumeriayı senin getirdiğin şeffaf plastik bardaktan çıkartmadım. Henüz kökleri en diplere de gelmiş görünmüyor, bardağı da sarmadı. Ama toprağın üstünde kalan kısımda gelişme memnuniyet verici. Sempe'nin ki de aynı şekilde siyah viyolünde duruyor. Enfes gelişmekte... Toprak üstü gelişimi için toprak altındaki hacmin "yeter"den fazla olmaması gerektiği kanısındayım ben. Dolayısı ile, halen geniş saksıya almıyorum plumerialarımı... |
Ama dikkat et bir yerden sonra o plastik kaplar kök çürümesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Bir de onlar köklendirme toprağı olduğundan içindeki kum miktarı çok fazla.. Yinde de sen gelişime göre birşeyler yaparsın biliyorum. Plumerialar bir kere çimenditen sonra çok dayanıklı bitkiler..
|
Alıntı:
|
merhaba arkadaşlar,
plumeria yı iki ay kadar önce bu forumda keşfettim. Bu nedenle buraya bilgileri ile katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim. Çiçeği (bitkiyi demek daha doğru sanırım) tanıyanların yazdıkları beni de heyecanlandırdı. Hemen tohum siparişi verip denemeye karar verdim. Bu hikayeyi de tüm plumeria sevenlerle paylaşmak istedim. Sizlerin yorumları ve -yanlış yaptığım şeyler varsa- uyarıları beni gerçekten memnun eder. http://plumerialarim.blogspot.com |
1 Eklenti(ler)
Bendeki plumerialar yaklaşık onbeş günde çimlendi. Fakat çok yavaş büyüyorlar. Bu yavaş ve cılız büyümenin nedeni evimizin şu an güneş almamasındandır diye düşünüyorum.
|
Büyümenin yetersizliğinin sebebi büyük oranda topraktır.. Ancak ısı ve su yetersizliği de etkili olabilir.. Bence toprağınızı değiştirin veya gübre takviyesinde bulunun.. Azot büyüme için en etkilisi oluyor.. Azotlu bir gübreden azıcık katınız derim ben..
|
Teşekkür ederim Emre, geçen hafta sıvı gübre vermiştim, birde toprağını değişeyim bakalım ne olacak.
|
Toprağınız aşırı kumlu mu?
|
Değil, bildiğimiz bahçe toprağı.
Yarın çiçekçiden toprak alıp ona dikeceğim. |
Tamamdır.. Gün aşırı sulayın.. Güneşini de ihmal etmeyi.. Bazı türler geç büyüybiliyor.. Gövde kalınlaştırıyorlar ilk önce..
|
Teşekkürler sevgili Emre, toprak ve su kolayda evimizin güneş alamama problemi var.
Gerçi bu sorunu bütün çiçeklerim yaşıyor. Bir hafta sonra gelişmeleri yazarım. Tekrar çok teşekkür ederim. |
Mor ışık sanırım işinizi şimdilik görür.. Ama Plumeria büyüdükçe sorununuz da büyüyecek.. Güneş seven bir Havai bitkisi nihayetinde kendisi..
|
1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim Emre Beyden aldığım plumerialarım. Uzun süre bekledikten sonra hızlı gelişme gösterdiler....
Eklenti 35429 |
1 Eklenti(ler)
Plumerialarım orta hızla büyümeye devam ediyorlar...
Eklenti 38556 Plumeriaları direkt güneş ışığı alan yere koyduğumda büyüme durdu ve alt yapraklarda sararmalar meydana geldi. Gölgelik bir yere koyduğumda ise parlak yeni yapraklar çıkmaya başladı. İnşallah hayırlısı ile çiçeklerinide görürüz hepimiz. Sevgiler ;) |
Evet sanırım fazla güneşten hoşlanmıyor.
|
Benim tek plumeriam 3-4 saat sabah güneşi alan bir yerde, hava da gayet sıcak. Suyunu eksik etmedikten sonra sararma olmuyor, benimki yapraklarını büyütmeye ve yeni yaprak vermeye başladı.
|
amerikadan 25 tohum getirttim ancak 4 ü çıktı
4 ayda 6-7 cm ye ulaştı selamlar |
1 Eklenti(ler)
Benimkiler mini seranın içinde duruyorlar ama seranın kapakları açık, sadece polikarbon bir koruması var gibi oluyor şu an.
Asıl saksılarına almadım, daha kökleri tam doldurmadı viyolleri.Saksıya alırken bol miktarda hayvan gübresi kullanmak gerektiğini okudum, seviyorlarmış. Eklenti 39434 |
Plumeria
Plumeria:
Anavatanı hawai'dir. Bahçe ortamında bitki yaprakları 30 cm genişliğe, gövde yükseklik 6 metreye, gövde genişlik 4 metreye ulaşabilir. bitki kış uykusundan uyandığında her uç dal 2 veya 3 çatal dala bölünürken tam oralarından çiçek dalı belirir, mayıs ayında beliren bu dal soğukların başlamasına kadar dal uçlarından sürekli tomurcuk üretir ve parfümlü çiçekler açar. -4 derecenin altına düşmeyen ılıman kış aylarına sahip yörelerde bahçede 6 metrelik ağaç haline getirmek mümkündür. soğuk kış geçen yerlerde en az 20 litrelik saksılarda bol güneş gören pencere önlerinde veya balkonda yetiştirilebilir, saksı büyüklüğü ve gördüğü güneş bitkinin daha fazla büyük ve daha çok çiçek açmasına etkendir. |
Merhabalar,
Haziran ayında 4 tane (karışık)plumeria tohumundan 3 tanesini pamukta çimlendirip toprağa ekmiştim. Bu üç fideden 1 tanesi canavar çıktı yaprak üstüne yaprak çıkarıyor, 8 yaprağı var şu anda. Diğer ikisinden biri zayıf büyüyordu, çıkardığı yapraklar sarı çıkıyor. Sağlıklı görünüyor, yavaş büyüyor ama yaprakları hep sarı çıkıyor. Cinsinden olabilir diye düşündüm. Üçüncüsü ise baştan iyi gidiyordu, 4. yapraktan sonra büyümesi durdu hiç bir gelişme yok. Ne soluyor ne büyüyor. Asıl sorunum ise iyi büyüyen fide ile ilgili. Sağlıklı bir gelişimi var ama şehir dışına çıktığımda arkadaşıma emanet ettiğim bu fidenin yaprakları üzerinde beyaz benekler oluştu. Önceden spreyle yapraklarına ve toprağına pürkürtme ile sulama yapıyordum. Benekler oluştuğundan beri sadece toprağa püskürtme yapıyorum. Yeni çıkan yaprakta da aynı durum söz konusu. Hastalık mı kaptı acaba? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025