agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lisianthus (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm)

Kiraz 20-05-2010 18:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 637954)
Acele dikim ve acele okumadan dolayı yanlış anlayıp, ekeceğim gün tepe budamalarını yapmıştım. Üç kere de toprağını çok seven kediler tarafından etrafa saçıldıklarını görüp yeniden diktim. Az da olsa salyangozlar saldırmış. Her şeye rağmen eski yaprakların arasından yeni yapraklar çıkmaya başladı ve durumları iyi.

Benim acemiliğime ve kedilere rağmen her biri en azından üç-dört yeni sürgün verdi.
Eklenti 145622

kgursan 20-05-2010 19:25

Güzel,güzel. Gördüğünüz gibi çok da narin/nazik değil, kalender bir bitki. Kolay gelsin

fooflower 26-05-2010 17:29

lisianthus

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
Eklenti 147265

kgursan 28-05-2010 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fooflower (Mesaj 646823)
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
Eklenti 147265

Benimkilerden daha sağlıklı görünüyorlar. Ben mecburiyetten geçen yıl diktiğim yere tekrar diktim ama olmuyor, gelişemediler. Aynı yere tekrar tekrar dikmeyin.

Lilium 29-05-2010 00:44

Benimkiler daha kendilerine gelemediler, ama gelecekler kafa kaldırmaya başladılar, kolay değil bir hafta kargoda kaldılar.
Daha çabuk toparlasınlar diye ben ekerken tepelerini kestim.

MİRBE 29-05-2010 20:39

Benimkilerden de 3 tanesini güvercinler tırtıklamışlar ne türse bilmiyorum artık tırtıklamış diğer 3 tanesini kedi pinçiklemiş kalan 4 taneden umutluyum inşallah:(

merakli 02-06-2010 11:24

Sayın kgursan'dan aldığım 20 fidemin 3 tanesini sanırım mantari bir rahatsızlık geçirdiler, kaybettim. Yaprakları lekelenerek sararıp kurumuşlardı.

Kalanların bir kısmının tepesini almıştım. Bu sabah kontrol ederken tepesini almadığım bir tanesi bir karış boyuna bakmadan tomurcuk vermiş, yaprağının arasına saklamış.

Bakalım ne renk açacak?

Hhatice 04-06-2010 18:47

Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

gülsümkaya 04-06-2010 19:17

benimkinler ne ölürüm ne kalırım diyor.şimdi saksıdalar pek memnun değiller hallerinden.köye götürüp bahçeye aktarmayı düşünüyorum.

kgursan 04-06-2010 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 652064)
Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

Sn Hhatice., Sanıyorum toprağınızda sorun olabilir;

1. Toprak ph sı çok düşük (6,5 altında) ise kökleri gelişmez,
2. Toprak çok su tutuyorsa ve kökleri gelişmemişse sararır,
3. Toprakta bir hastalık etmeni olabilir.
4. Tuzlu toprak (aşırı gübre verilmiş) kök gelişimini engeller, bitki de gelişemez.

Ben senelerce yetiştirdiğim lisianthus dan geçen yıl battım!! Seranın birisine 3 defa Nisan-Mayıs ve Haziran da (her seferinde 6000 bitki) diktim olmadı, olmadı.

Kolay gelsin.

Hhatice 04-06-2010 21:15

ph 7 özellikle torbanın üzerini okuyarak aldım .aynı toprağı kullandım hepsinde ama çözemedim bu neden böyle bazıları çiçeğe durdu .hepsi aynı yerde duruyor aynı suyu veriyorum .

Nesrin Sarı 07-06-2010 07:28

Şuan benimde 21 adet fideden kalan 12 adet sağlıklı var :) Yinede mutluyum en azından Lisianthus yetiştirme şerefine nail olduk. Çok teşekkürler Sayın kgursan.

bloodflower 07-06-2010 07:36

Şans işte, benim de 21 fideden geriye 12'si kaldı. Biri de gidici gibi. Ben yeni diktiğim yerlerine alışsınlar derken suyu başta fazla kaçırmışım sanırım. Hemen azalttım. Şu anda biri hariç kalanlar sağlıklı. Sayın Nesrin Sarı'nın dediği gibi yetiştirebilirsek ne mutlu bize.

Saygılar.

nevsune 07-06-2010 08:47

1 Eklenti(ler)
Sevgili kgursan benim geçen yılki tembellerden biri meğer hazırlık içindeymiş, bu sabah farkettim:) Hem de ikisi yanyana.
Eklenti 150388

7-8 saat güneş alan pencere dışına koymuştum, iyi gelmiş. Kuşlar rahat bırakırsa bu yıl çiçek keyfi yaşarım artık.

Yeniler de gayet iyi durumdalar, fire vermedim bu sefer:)(Yol arkadaşlarından da iyi haberler azzz sonra!!!)

Güler 07-06-2010 09:01

Benimkiler için bahçemde özel bir yer hazırladım. 35-40 cm yüksekliğinde yarım daire şeklinde bir taş duvar ördürerek lisilerimi buraya ektim.
Gelişmeleri çok hızlı olmamakla beraber firesiz büyüyorlar.
Tepe kırmalarını da yaptım ama daha hiç gübre vermedim, vermem gerekiyor mu?

kgursan 07-06-2010 22:40

Fide kayıpları; Sevgili arkadaşlar, fide kayıpları tamamen toprak-su ilişkisine bağlı bir olay. Herkesin toprağı farklı. hazır topraklar genellikle Bolu (yeniçağa) torfu kaynaklı olabilir, Çok su tutar ve sanırım tuzludur, biraz da sık sulanınca kökler su içinde nefes alamaz ve ölür. Bu bakımdan bahçe toprakları daha sağlıklı olabiliyor. Ayrıca torf içinde besin de yoktur, hafif hafif (1 lt suya 1 çay kaşığı) gübre vermek gerekebilir.

Saksının tabanı suyu tutuyorsa (çanaklarında su kalırsa) yine kökler bozulabilir.

İyi haberlere ise sevindim. Nevsune hanımın geçen yıldan gelen bitkisi çok sağlıklı görünüyor. Hadi hayırlısı. Güler hanımın fideler neden keyifsiz? Yağmurlama su bozmuş olmasın? Hafif hafif gübrelemeye başlasanız iyi olur. Gelişmeleri hızlanır.

Kolay gelsin.

limon 08-06-2010 08:59

Sn.kgursan Güler Hanım keyifsiz değil firesiz yazmış. :)

Bu yıl benimkiler keyifsiz. :) Yarısından fazlası sararıp öldü. Kuruma da değil, bitki sararıp pörsüyor. Daha önce aynı yerde Ters Laleler vardı, belki topraktaki besin yetersiz geldi diyeceğim ama düzenli gübreleme de yapıyorum. Bozulan bitkiler topraktan suyu çekemiyor sanki. (Petunyalarda da aynı durum oluyor bazen) Söktüğümde köklerinin çok ta güzel gelişmiş olduklarını görüyorum. Ama aynı yerde dikili 20 kadar fide oldukça keyifli büyüyor. Bu seneki yerleri tam güneş alıyor, hava bazı günler, tam da gelişme zamanlarında çok fazla sıcak olunca belki sorun yaratmıştır. Bu "belki" lerin sonu gelmez değil mi? :)

Renkleri ayrı ayrı dikip şekil yapmıştım ama bozuldukça yerlerini değiştirip birbirlerine yaklaştırdım, renkler karıştı. Çiçeklerini merakla ve özlemle bekliyorum. :)

river-wish 08-06-2010 12:23

Benimde 24 adet fidemden 4 adet kaldı.Fideler ya sararıp öldü **** buruştu.fazlada sulamadım.Çok hassas bir çiçek.

FIRUZAN 08-06-2010 20:30

merhaba sayın kgursan'dan bu güzel çiçeklerden bende almıştım.Benimkilerin durumu gayet sağlıklı ancak güneşli yerlere diktiklerim daha iri geliştiler fotoğraflarını en kısa zaman da yükleyip yorumlarınızı almak istiyorum arkadaşlar:)

nkoksal 08-06-2010 21:41

20 adet fideden 1 tanesini kaybettim. Zannedersem ölümler daha çok sulama yüzünden meydana geliyor. Ölen fidemin tam yanında damlama borusunun ucu vardı, herhalde diğerlerinden daha fazla su aldı. Bu kadarcık bir dikkatsizlik bile ölümüne yol açabiliyor. Fidelerin arada biraz kurumasına da müsade etmek gerekiyor.

kgursan 09-06-2010 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 654412)
Sn.kgursan Güler Hanım keyifsiz değil firesiz yazmış. :)

Bu yıl benimkiler keyifsiz. :) Yarısından fazlası sararıp öldü. Kuruma da değil, bitki sararıp pörsüyor. Daha önce aynı yerde Ters Laleler vardı, belki topraktaki besin yetersiz geldi diyeceğim ama düzenli gübreleme de yapıyorum. Bozulan bitkiler topraktan suyu çekemiyor sanki. (Petunyalarda da aynı durum oluyor bazen) Söktüğümde köklerinin çok ta güzel gelişmiş olduklarını görüyorum. Ama aynı yerde dikili 20 kadar fide oldukça keyifli büyüyor. Bu seneki yerleri tam güneş alıyor, hava bazı günler, tam da gelişme zamanlarında çok fazla sıcak olunca belki sorun yaratmıştır. Bu "belki" lerin sonu gelmez değil mi? :)

Renkleri ayrı ayrı dikip şekil yapmıştım ama bozuldukça yerlerini değiştirip birbirlerine yaklaştırdım, renkler karıştı. Çiçeklerini merakla ve özlemle bekliyorum. :)

Kökler gelişemezse fazla su veya toprak kökenli bazı hastalık etmenleri (Rizoctania ve fusarium) kökleri olumsuz etkiliyor, Sararmalar ya çok sulama veya toprak kökenli hastalık etmenleri ile ilgili. örneğin Aynı yere ikinci yıl dikilince kesinlikle gelişmiyor (bendeki durum) . Yerini severse hiç bir şeyi dinlemiyor ve gelişiyor.

Vildan Sönmez 09-06-2010 20:32

1 Eklenti(ler)
Kenan Bey, bu yıl aldığım 30 kök fideden sadece 2 tanesini kaybettim, bazılarının uçlarını aldım, sürgünler verdiler. Daha geç gelişenleri hala kırmadım.
Acaba geç mi kaldım ?

Geçen yıl sezon sonu hediye gönderdiğiniz fidelerden kışı atlatanlar son derece güçlü. Onların da tepelerini almıştım. Dalları kalınlaştı ve sertleşti ,üstlerinde yanılmıyorsam tomurcuklar geliyor.

Kiraz 09-06-2010 21:00

1 Eklenti(ler)
Uç alırken son anda aklıma gelince bir kaç tanesini toprağa daldırmıştım. Bugüne kadar yeşillikleri bozulmadı, merak edip birini sökünce köklendiğini gördüm.
Eklenti 151491

Vildan Sönmez 09-06-2010 21:17

Ben de her seferinde dikiyorum, ama tutan olmadı. Birkaçını da suya koydum ama köklenmediler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 655610)
Uç alırken son anda aklıma gelince bir kaç tanesini toprağa daldırmıştım. Bugüne kadar yeşillikleri bozulmadı, merak edip birini sökünce köklendiğini gördüm.
Eklenti 151491

kgursan 11-06-2010 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 655580)
Kenan Bey, bu yıl aldığım 30 kök fideden sadece 2 tanesini kaybettim, bazılarının uçlarını aldım, sürgünler verdiler. Daha geç gelişenleri hala kırmadım.
Acaba geç mi kaldım ?

Geçen yıl sezon sonu hediye gönderdiğiniz fidelerden kışı atlatanlar son derece güçlü. Onların da tepelerini almıştım. Dalları kalınlaştı ve sertleşti ,üstlerinde yanılmıyorsam tomurcuklar geliyor.

Vildan hanım., Önce düzeltme yapalım " Kamil bey",
Sonra geçen yıl gelenler kış boyunca kök sistemleri geliştiği için ilkbaharda güçlü gelirler ve en erken açarlar. Bu yıl dikilenler, uç alınanlar Temmuz sonu -Ağustos da ,uç alınmayanlar temmuz da gelir.

Yerini-toprağını severse güçlü geliyor.

ilksenozturk 14-06-2010 07:46

sn kgursan;
bana gönderdiğiniz 10tanenin 3ünü kaybettim. diğerlerini de çeşitli arajman saksılarına dağıtarak diktim. direk güneş alanlar hızlı büyürken kaybettiklerim genelde aynı saksıdaki diğer bitkilere yetişemeyip gölgede kalanlar oldu. dün de bir tanesinin 2 adet tomurcuğu olduğunu gördüm:) ben hiç tepe almamış, kendi hallerine bırakmıştım. ne renk çıkacağını merak ediyorum...

Vildan Sönmez 14-06-2010 08:47

Kamil Bey,
Ben bu hatayı daha önce de yapmıştım.
Ama yine eski genel müdürüm Kenan Gürsan'dan dolayı otomatik Kenan Bey gelmiş aklıma. Yoksa lisileri bize kazandıran Kgürsan'ın adını unutmak mümkün mü ?
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 656864)
Vildan hanım., Önce düzeltme yapalım " Kamil bey",
Sonra geçen yıl gelenler kış boyunca kök sistemleri geliştiği için ilkbaharda güçlü gelirler ve en erken açarlar. Bu yıl dikilenler, uç alınanlar Temmuz sonu -Ağustos da ,uç alınmayanlar temmuz da gelir.

Yerini-toprağını severse güçlü geliyor.

kgursan 14-06-2010 19:45

Valla, ben birşey yapmadım!! ne yaptıysa LİSİANTHUS un kendisi yaptı, kendisini sizlere sevdirdi. Aynı kız çocuklar gibi!!

Hani derler ya "SEVECEKSEN OĞLAN ÇOCUĞUNU SEV, KIZ ÇOCUKLAR KENDİNİ SEVDİRİR"

MİRBE 14-06-2010 19:52

Şimdi bakıyorum resimlere ya benimkiler hiç gelişmedi ben bakamadım ya da püfü nedir bu güzel canlı boy atmış fidelerin?

kgursan 15-06-2010 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 658312)
Şimdi bakıyorum resimlere ya benimkiler hiç gelişmedi ben bakamadım ya da püfü nedir bu güzel canlı boy atmış fidelerin?

Bu bitkinin püfü "Ya sabır!" dır. şu anda sizin ve diğer arkadaşların bitkileri tam 5,5-6 ay yaşındadır!!. Yani Ocak 15 de tohumları atıldı, Mayıs da size geldi ve Ağustos da çiçeklenecek. Benim seraya diktiklerimin bir kısmı daha 3 cm yükseklikte!

FIRUZAN 17-06-2010 11:22

3 Eklenti(ler)
Benim lisilerim de bunlar sayın kgursan hiç fire vermedim bahçeye karışık ektim bazılarını kardeşledim bazıları tek bıraktım.Yalnız güneş gören uzadı ve goncada diğerleri yarı gölgede ve durumları iyi bana göre ;)

nerimos19 22-06-2010 15:36

Her renkten ikişer adet yani 14 tane alınmıştı gün be gün öle öle şu ande tam 5 tane kaldı renklerini merak etmekteyim .Ayrıcada çok üzülüyorum
neden bu kadar çok öldüler diye bahçenin en güzel yerine diktim .İnşallah geri kalanlar iyi olurdu beni sevindirirler yoksa çokkk üzülüyorum. Birdaha inşallah saksıya yapacağım direk bahçeye dikmek yaramadı sanırım .

sevim4 22-06-2010 16:14

Sevgili nerimos ben her renkten 8tane almıştım 1tane kaldı.

limon 22-06-2010 18:33

2 Eklenti(ler)
Benimkilerin tamamı öldü. Geçen yıl yaptığım uygulamanın aynısını yaptım ama bu yıl daha güneş alan bir yere diktim fideleri. İlk başta gelişimleri güzel gidiyorken birden 3'er 3'er sararmaya başladılar. 2-3 tane sağlam görünenler de bu hafta öldüler. Aynı yere diktiğim Gece Mumu fideleri ise çok keyifli geliştiler ve ilk diktiklerimin 5 katı büyüklüğe geldiler. Yine aynı yere diktiğim Liatrisler de çok keyifliler, çiçek açmak üzereler.

Kısaca bu sene sınıfta kaldım. :) Başarılı olanlardan bol fotoğraf bekliyoruz.

Geçen yılki Lisianthuslarım;
Eklenti 155153

Eklenti 155154

cemo 22-06-2010 18:42

Benim de yarıdan fazlası zayi oldu:(

Sevgili Limon un dediği gibi, sararıp pörsüdü ve öldü çoğu. Kalan sağlar benimdir inşallah:))

Şşardığım şey ise, gecen seneden tohum düşmüş cıkan fideler oldu. Oysa ben tohum alıp dikmiştim de çıkmamıştı.

Kamil bey

Lisiler tohum döküp seneye yeniden cıkıyor mu.

Hhatice 22-06-2010 19:44

Ben de 1 tanesini kaybettim 13 tane hayatta ,ama biri 4 cm biri tomurcukta hiç anlam veremiyorum .Toprak aynı ,güneş aynı, sulama aynı kaybettiğimi de neden öldü anladım. Alt 2 yaprak asla toprak altında kalmamalı çürüme oradan oluyor.

hozat 22-06-2010 23:30

25 tane almıştım 5 tane kaldı.

Ben kendimi hatalı buluyordum, çokta suçlu değilmişim.
Okuduğum kadarı ile çok kader arkadaşım var.

ilksenozturk 23-06-2010 09:15

benim saksıya diktiğim yedi tanesi 25-30cm boya ulaştı, iki tanesi de tomurcukta, bakalım ne renk açacaklar. açtıklarında fotoğraflarını paylaşırım.
nisbeten derin toprak istediklerini ve saksının onlara yetmediğini anlıyorum, büyüdükçe dik duruşlarını kaybediyorlar benimkiler.

Jezebel 23-06-2010 09:42

İzmirli arkadaşlar ,
dün Hisarönündeydim , pembe beyaz ve mor / eflatun Lisiantus vardı .
Tanesi 2.5 lira . Pazarlığa açık ;)
Burada yazılanları okuyunca korktum , almadım .

metafiz 23-06-2010 09:43

Sayın kgursan bana gönderdiğiniz 14 taneden 2 sini kaybettim:(.7 tanesi bir karış uzadı ve ikişer üçer tomurcukları var:p.5 tanesi de dört parmak boyundalar.Niye bir kısmı kısa kaldı anlamadım:rolleyes:

Bilseydim tutabildiklerini aldığım ucları ben de dikerdim.Dikmediğime çok üzüldüm.Neyse öğrenmiş oldum.

Benim kiler önce kuzeye bakan balkondaydılar çok gelişmediler.Güneye bakan balkona aldıktan sonra çok hızlı bir gelişme oldu.Bir hafta içinde tomurcuk bile verdiler.
Kaybettiğim ikisini de çok sulamaktan kaybettiğimi tahmin ediyorum.Susuzluğa dayanıklı ama çok suya asla gelemiyor.
Şimdi gidip gelip tomurcukların gelişmelerini takip ediyorum;).Açtıklarında resimlerini ekleyeceğim.Bizi bu güzelliklerle buluşturduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025