agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Haseki küpesi (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4202.htm)

ardabora 15-04-2008 17:15

Sevgili burcind,
16 martta ekmişim,üzerlerine tarih atmıştım.Son 10 günde bu hale geldiler,yani 20 günde çimlenmişler.Ektiğim kutuyu naylon poşetle örttüm ve oda ısısında beklediler.Yalnız çok cılızlar,bilmiyorum kaç tanesi hayatta kalır,ben de ilk kez bu sene tohumdan çimlendirmeyi deniyorum. 3-5 kök gelişse yeter bana...

burcind 17-04-2008 08:06

Selam arkadaşlar

Sevgili İklimsiz bana göndermiş olduğunuz haseki tohumlarımdan tam artık ümidi kesmeye başlamışken bu sabah birde baktımki birtanesi patlayıvermiş doğru:p çok mutluyum.Daha çok minik olduğu için resmini çekmekte zorlandım biraz daha büyüsün resminide sizinle paylaşacağım.

Günüm 20-04-2008 20:11

Selam arkadaşlar

İki senedir bekletip durduğum haseki küpesi tohumlarını bugün ektim.Ekiş şeklimi sizlere sormak istedim.Çünkü tamamen hislerime güvenerek yaptım.Yapı marketlerde satılan torf kapsüllerinden aldım.25 derece suda 10 dakika bekleterek şişirdim hepsini.Ortalarına tohumları koyup incecik torf ile örttüm.Sonra mini bir seranın içine yerleştirdim.Camdan bir kapağı ve üzerinde iki tane havalandırma penceresi var.Kapağı kapatıp,pencereleri açtım ve balkona yerleştirdim.Balkonum güneye bakıyor ve sıcacık oluyor.50 tane tohum diktim.Kimi siyah kimi kahverengi kimi de açık gri tohumlar.Renklerini bilmiyorum.Mix olduğu yazıyor paketin üzerinde.Bende değişik renkte bir haseki küpesi var iki yıldır.Kışı dinlenerek geçirdi ve şimdi çok formunda.Tohum neresinden alınır bilmiyorum ama becerebilirsem hepinizle paylaşırım.Resmini de yayınlayacağım en yakın zamanda.Kocaman açıyor.
Bu dikiş yöntemi ile ilgili bilgisi olan arkadaş bana bir el verir mi acaba?
Çiçekle dolu bir bahar dilerim hepimize..

Ophrys 20-04-2008 20:30

Torf kapsülü hiç kullanmadım ama normal torf için, ekme yöneteminiz doğru gibi görünüyor. Sulamayı bir süre yağmurlama şeklinde yaparsanız tohumlar torfa gömülmez.

Güney cephesi çok sıcak olur birde sera ortamı oluşturmuşsunuz, tohum patlasa bile, çok narin olacağından zarar görebilir diye düşünüyorum. Yarı gölge bir alanda bekletmeniz daha sağlıklı olabilir.

Tohumların renkleri farklı demişsiniz. Bu kısmına şaşırdım, çok renkte hasekim oldu ve hepsinin tohumları siyah. Gri ve kahverengini hiç görmedim.

Tohum kapsülleri oluşacak. Kurumaya başlayınca kapsül çatlamadan alın. Yoksa uçup gidiyor:)

Günüm 20-04-2008 20:40

Çok teşekkür ederim sevgili adabayrakoğlu..Masanın altına doğru saklayacağım mini seramı.:)
Başarabilirsem bu benim ilk tohumdan gerçeğe dönüş maceram olacak.Bir şey takıldı aklıma sizin cevabınızdan sonra.Kapsüller ıslak durumdalar.Sulamaya ne zaman başlamalıyım acaba?Sulayarak çürütmekten korkarım.
Tohumların rengi yüksek oranda siyah.Tek tük diğer renklerden de katmışlar içine.Merakla seçerek onları diktim.Kalanları sizin dediğiniz gibi hep siyah.

Ophrys 20-04-2008 20:44

Kapsüllerle ilgili hiçbir bilgim yok malesef:(

Torf kapsülü dediğiniz şey, jel gibi birşey mi?

Jel

Günüm 20-04-2008 20:52

Jel değil.Para gibi bir yuvarlak.Ortasında tohum koymak için minik bir deliği var.Ilık suya atılanca şişmeye başlıyor.Hani ithal çiçeklerin köklerinin etrafında bez gibi birşey vardır.Toprağın içinde görünür.Orada köklendirilip sonra toprağa alınırlarmış meğer.
Çok kullanışlı bir ürüne benziyor.Üzerinde de tohum ekmek zahmetini ortadan kaldırır sologanı var.Dilerim öyle olur.

Ophrys 20-04-2008 20:56

Bu durumda tohumların gelişimini paylaşırsanız ve ürünle ilgili link bulur, buraya eklerseniz sevinirim.

Buket Aknar 20-04-2008 20:57

Bu tohum kapsülleri oldukça pratik bir malzeme gibi. Ben de geçen hafta sevgili İklimsizin gönderdiği tohumları ektim. Bekliyorum.

COYOTE 20-04-2008 21:03

Bu ürünün forumda bahsi geçiyor. Sanırım şişen tabletle aynı. Bence ürünün kurumasına izin vermeden fısfıslama yapmak gerekir yanılıyor muyum?.
Bu arada ben de bugün bilmeden haseki küpesi almışım çok şeker bişeymiş:D

Ophrys 20-04-2008 21:08

Sihirli tablet :)

Sihirli tabletlerle ilgili sitemizdeki başlık Tabletle ilgili yazışmalara orada devam edebilirsiniz.

Günüm 20-04-2008 21:08

Paketin üzerinde bir web adresi yok.Ama internette araştırma yapıp bir link bulmaya çalışacağım.
Dilerim başarı ile sonuçlanır.Çünkü edinilmesi kolay ve çok pahalı olmayan bir ürün.

Günüm 20-04-2008 21:09

Evet evet..Şişen tablet..
Ne kadarda bir fısfıslamak lazım acaba bu tableti ki kurumasın.

Günüm 20-04-2008 21:16

Amerika'yı yeniden keşfettiğim için utandım şimdi..
Tabletle ilgili başka sorum olmayacak.Tek istediğim tohumlarımın zayi olmaması.O yüzden sordum ne zamanda bir ıslatmalıyım diye.:)

COYOTE 20-04-2008 21:21

Vallahi ben hislerime göre hareket ederdim. :))) İçi cocopeat veya yosun olduğundan çabuk kurumaz sanırım. Havaları hesaba katarak iki üç günde bir fısfıslardım.

Günüm 20-04-2008 21:39

İnşallah..Onlar görünür görünmez beni yine bir telaş alacak ne yapacağım diye ama elbirliği ile çiçek açtıracağız kızlarıma..

İlkin 21-04-2008 15:02

Ben de birkaç hafta önce siyah renkli tohumlarımı toprak torf karışımına ektim. Hergün toprağın üzerini aşırı olmayacak şekilde ıslattım. Hepsi de tohumdan çıktı, boylandı. Birkaç gün daha bekleyip sabah güneşini bol alan bir yere koymayı düşünüyorum.

ardabora 21-04-2008 20:50

2 Eklenti(ler)
Benim bu yılki ilk hasekim açtı arkadaşlar,20-30 adet de tomurcuk var. ;);) En alttaki yeşilimsi tomurcukların da mor açmasını bekliyorum, elimde başka rengi yok çünkü ama neden tomurcuk kapsülleri hala yemyeşil anlamış değilim. :(

HASEKİ, TOMURCUK

Günüm 21-04-2008 21:12

Sevgili ardabora..Benimkiler de yeşil olarak çıkıyor..İçi sarı dışı açık pembe şeklinde açıyor..Acaba farklı renk açacak olabilir mi sizin bebekler de?

Ferda Ülkümen 21-04-2008 21:16

Galiba haseki küpelerinin arasında clarkia isimli başka bir çiçek çıkmış, yeşil tomurcuklar ona ait.

ardabora 21-04-2008 21:43

1 Eklenti(ler)
Hasekiler genelde iki renkli bir çiçektir. Bendekilerin dışı şarap rengi, içi beyaz. Şarap rengi olanlar,tomurcuklanmaya başladıklarında rengini belli ediyor.Ama ikinci resimdekiler hala yeşil.Mor olsa tomurcukları da mor olurdu diye düşünüyorum.Neyse bir iki gün içinde rengini belli eder. İşin garibi, geçen yıl halamın "Al sana mor dokuz donlu" dediği fide bu..Mor değilde sarı olabilir mi diye düşünmekteyim ama halamın sarı hasekisi yok ki..:D :dilli:

Clarkia denen çiçeği de ilk kez görüyorum bu arada :p yaprakları benziyor ama bende o içekten yok. :p Kısacası o saksıdakilerin hepsi haseki..Bekliycez ve görücez...

Harun Parlak 22-04-2008 16:01

2 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar bir arkadaşım baya bir tohum vermişti bilmediğimden bir kısmını geçen şunatda bir köşeye ekmiştim.
Geçen yaz sadece yeşillik oldu bu aylarda çiçek açmış güzelde çiçekleri var.

ardabora 22-04-2008 20:32

Tekin bey,sizin hasekiler de benim ve Güler hanımın hasekileriyle aynı.

Güler hanımın mor hasekisinin rengine bayıldım,benim morlarım da dilerim aynı tonda açarlar...Ayrıca pembe haseki de var onda,onlara ayrıca bayıldım. Zaten Güler hanımın sayfasına her girişimde bayılıp bayılıp duruyorum,ayılmam günlerimi alıyor... :D:D

Benim evimin üç yanı da felaket güneş alıyor ve gün içinde gölgeden gölgeye taşıyamıyorum maalesef,çalışıyorum.Bu sene hasekileri bahçeden çıkardım,saksılara ektim çünkü bahçe felaket durumda...Bir düzenleme yapılabilrse mor salkımın veya başka bir sarılıcının gölgesine ekmeyi düşünüyorum fideleri. Bu çiçek gölgeyi daha çok seviyor sanırım.

Sizin ektiğiniz yer neresidir? Merdiven altı, depo gibi bir yer mi?

Harun Parlak 22-04-2008 21:01

Sayın ardabora sera içinde domates fideleri için tezgah yapmıştım üstünde fideler yetişirken orası boş kalmasın diye ekmiştim.
Ne ektiğimi bilmeden hepsini ekmemiştim şimdi biraz daha ekmeyi düşünüyorum.
Anlayacağınız direk güneş ışığ alan bir yer değildi sadece sabahları biraz alıyor diğer zamanlar gölge ama çok sıcak bir yer.

ardabora 25-04-2008 20:24

1 Eklenti(ler)
Evet benim morlarım da açtı ama içleri beyaz değil,eflatun..Oysa Güler hanımın mor hasekileri gibi açacaaklarını hayal edip sevinmekteydim ama sağlık olsun,bu tonu da çok hoş duruyor.

EFLATUN HASEKİ

Bir de minik bir mor fidem var ama o evin içindeydi, sanırım güneş ışığını iyi alamadığı için bunun rengi daha da açık.Belki de bir iki gün içinde o da morarır. ;)

minik fide

Şarap rengi olanlar da coştu.

tomurcuklar

kutay48 26-04-2008 09:29

Günaydın...
Haseki küpesi çok güzel bir bitkiymiş.Ne kadar şanslısınız ki böyle güzellikleri yetiştiriyorsunuz.Günleriniz güzel geçsin...

nuzel 28-04-2008 16:00

arkadaşlar ben de çimlendirdim bahçeyemi ekeceğim saksıya dikip içerdemi tutacağım?

ardabora 28-04-2008 20:38

1 Eklenti(ler)
Merhaba nuzel,
Ben çiçek yetiştirme konusunda oldukça acemiyim,geçen yıl bu işlere başladım.Bu yıl da ilk kez tohumdan yetirştirmeye çalışıyorum hasekileri...

Ben henüz torftaki fideleri saksılara geçirmedim bile,aslına bakılırsa korkuyorum. ;) Çünkü çok cılız gövdeleri var.Şu an yaklaşık 3-4 cm. boyundalar ve saksıya geçirirken zarar vermekten korkuyorum.

Belki iki hafta sonra saksılara alırım ama bahçeye ekmeyi henüz düşünmem.En azından boyları 10 cm. olana ve gövdeleri ele avucana gelene kadar bahçeye ekmeyeceğim.

Resimdeki fide,benim kendi çiçeğimden ayırdığım ve söz verdiğim arakadaşlardan birine göndermeyi düşündüğüm bir fide.Boyu yaklaşık 10 cm.

En azından bu hale gelinceye kadar diğerlerini de bahçeye ekmeyi düşünmüyorum.

Yine de daha önce haseki yetiştirmiş arkadaşlar sana daha iyi yardımcı olacaklardır.

Koyu yeşil 29-04-2008 10:28

Haseki küpesi ne kadar zamanda çimleniyor acaba? Ekeli bir hafta oldu ama benim tohumlardan ses seda yok da...Ben torfa ekip evde gölge bir köşeye yerleştirdim. Acaba kalan tohumları direkt bahçeye mi serpiştirsem?

nuzel 29-04-2008 10:47

sevgili Ardabora fideler evin içindemi duruyor dışarıdamı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025