agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Onbir Ay çiçeği (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4201.htm)

özlem11 01-06-2008 09:01

Arkadaşım her hafta değil 20 günde bir ver. Ben nasıl veriyorum biliyormusun; iki parmağımla bir çimdik alıp toprağına serpiyorum ve suluyorum. Bu arada şeker gübre verirsen akşam verdin diyelim sabah çiçeği bir daha sula. Çünkü yakarmış. Aldığın şeker gübre minik taneli bilye gibi olursa ondanda 7-8 tane yeter.
Her zaman önerim gübre bitkiye zannetmeyinki olanüstülük katar. Fazla verirseniz yarar yerine zararı olur. Ben geçen sene o anlayıştan dolayı çiçeğimi öldürdüm. Şuan daha temkinliyim. Çok azı bile çiçeğe yeterde artar...
Gübre verdiniz 2 ay sonra faydasını görürsünüz...

Ayşe 10-06-2008 16:14

Arkadaşlar ben de onbiray çiçeklerimin saksılarına hayvan gübresi koymuştum. Yapraklar müthiş coştular.Yalnız bilmediğim bir şey var;çiçeği kuruyan dalları dibinden koparmalımıyım,yoksa kuruyup kendiliğinden düşerlermi?

özlem11 11-06-2008 08:56

Bendede var kuru tomurcuk dalı. Belki tohum olur diye almadım. Ama alınsa yeni çıkanlar kuvvetli olur sanırım. Bitkide yorulmaz. Biraz daha bekleyip tohum olmazsa hepsini alacağım. Arkadaşlar hiç tohum alanınız varmı?

Ayşe 11-06-2008 15:53

Teşekkür ederim Özlem.Ben bu çiçeği çok seviyorum ve her sene mutlaka iki,üç tane ediniyorum.Bu forumu bulmadan önce bol çiçeklensin diye hemen en güneşli pencereye koyuyordum.Tabi sonuç hüsran.İki üç gün demeden ölüp gidiyordu.İlk defa bu sene,buradan öğrendiğim bilgiler ışığında, gölge ve havadar bir yere koydum.Okadar güzeller ki.Bu yüzden sizlere danışmadan hiç bir şey yapmak istemiyorum.O halde ben de biraz daha bekleyip tohumlarını göreyim.

özlem11 12-06-2008 19:26

Arkadaşım yazdıklarından sonra kuruyan çiçek yerine baktım minicik siyahlıklar var. Tohum sanırım. Ama iyice kuruyacak. Ben tohumunun satıldığını biliyorum. Bakarsın kendimiz üretiriz.

çiçeksever 13-06-2008 15:30

Merhaba.Benim çiçeğin yaprakları da kötü oldu.Yeniden çiçek açması için kuruyan çiçekleri ve sapını kesmelimiyiz.?

özlem11 14-06-2008 08:46

Arkadaşım tohum almak istersen dursun. İstemezsen kes. Ama besin takviyesi yap.

powered 15-06-2008 20:30

1 Eklenti(ler)
Evet bu çiçeğin tohumları var gerçekten, fakat tohumdan yetiştirmek sanki biraz zor gibi tohumları mikro organizma gibi, elle tutulur gözle görülür cinsten değil küçücük, ayrıca çıkan fideleri görmek için kesinlikle mikroskop ile bakmak gerekiyor böylesine mikro bir fideye zarar vermeden nasıl bir sulama yapıcağınızı zaten bilemiyorum. Ben ektim tohumları üstü örtülmüyor belli belirsiz yeşil bir takım noktacıklar göründü toprağın üstünde inanın eczaneden aldığım şırıngayı toprağına batırıp öyle suluyorum suyu çok seviyor yalnız güneşten hiç hoşlanmıyor tüm onbiray çiçeği sevenlere duyurulur.. Unutmadan ektiğim tohumlar hala 2mm çapında mikro organizma halindeler fakat artık sisleme yoluyla sulanabiliyorlar sabırla büyümelerini bekliyorum işte bunlar büyüyüpte çiçek vericekler gibi gelmiyor, inanılır gibi değil ama bakalım bekliyelim görelim benim vaktim var.

özlem11 16-06-2008 12:12

Arkadaşım nereden ne kadara aldınız. Emin olun çok çabuk büyüyeceklerdir. Benden bir öneri onbir ay çiçeğinizi hava akımı olan bir yere koymayın. Çünkü yaprak uçları kurur gibi oluyor.

powered 17-06-2008 01:29

Zonguldaktan bir marketten aldım son derecede ucuz 1.95YTL. İnşallah dediğiniz gibi olur kısa zaman içinde büyürler gerçek yapraklarını verdiler ama hala mikro seviyedeler. Bir saksıda gölgede duruyorlar güneş yok bol ışık var. Tohum paketinde nemli tutun diyor sürekli nemliler. Kısacası maxsimum özen! Minumum karşılık! şimdilik.

özlem11 17-06-2008 13:58

Güzel. Umarım çiçeklerinide görürsün bende tohum toplamaya başladım. Deneyeceğim.

powered 17-06-2008 21:25

Teşekkür ederim. Yalnız tohum nasıl alıyorsun anlamadım! Görünmüyor ki minicik.

özlem11 18-06-2008 15:24

Yok arkadaşım çiçek kurudumu zaten dökülüyor. Çiçek tacı varya onun içinde minicik kahverengi. tacıda kuryuncaya kadar bekliyorum. Tac dediğim yer çiçeğin açtığı yerdeki yeşil olan kısım. Biraz tohum biriksin tohumları makro çekim yapar buraya eklerim.

özlem11 06-11-2008 21:45

Arkadaşım böceklendikleri için onbirayları dışarı çıkarmıştım. Güneşten öldüler. Diğer çiçeklerime bulaşmasından korktum. Malesef fazla tohum yoktu. Ektim ama çıkmadılar. Üretmek çok zor herhalde. Dediğim gibi çiçekleri iyice kurusun gözle görülecek şekilde kahverengi tohumları oluyor.Aynen çörek otu büyüklüğünde oluyor.

Nejla K. 13-12-2008 16:00

2 Eklenti(ler)
Benim onbir ay çiçeğim...

Nejla K. 15-12-2008 22:03

Arkadaşlar, benim 11 ay çiçeğimin en alt yaprakları sararıyor ne yapmalıyım? besin vereyim mi?

Penelophe 15-12-2008 22:05

En alt yapraklardaki sararmalar normaldir. Bitki yukarıya doğru büyüdükçe, alt yapraklar sararacaktır. Besin verseniz de bu doğal bir gelişim olduğu için geçmeyecektir. Koparıp atabilirsiniz.

dtgt 11-01-2009 16:09

merhaba arkadaşlar. Onbir ay çiçeğim bir ara çok güzel gelişiyordu. Bir kaç hafta önce saksısının tabağında küçük solucan gördüm. Bugün de saksıyı değiştirdim. Toprağında bir sürü solucan vardı. Umarım yeni toprağına alışır. Tekrar böceklenmemesi için ne yapmalıyım sizce. Ayrıca kökten üç ayrı dal çıkmış durumda. Baharda bunları ayırsam her biri bir çiçek olur mu acaba?

Penelophe 11-01-2009 23:00

Dtgt, baharda iyice belisin yavru, ayırırsınız. Soluncanın birçok sebebi olabilir. Aslında 1-2 solucan her zaman iyidir, toprağı havalandırır. Işık almayan bir yerde bırakmayın, camönü, ışıklı bir yeri tercih edin.

SAHIRE 25-01-2009 22:05

Arkadaşlar, bu çiçek sıcağı sevmiyor gibi 20 derecenin üstünde zorlanıyor sanki. Bunu uzun seneler yaşatabilen var mı? yoksa senelik mi kalıyor? Eğer yaşatıyorsanız yazın sıcaklarda ne yapıyorsunuz?

dtgt 26-01-2009 01:19

Haklısın sevgili Sahire, yaşadığım yerde yazlar çok serin geçiyor. Buna rağmen bir kaç hafta onbir aylık çiçeğimi güneş alan cam kenarına koymuştum. Bir müddet kendine gelemedi. Direk güneş almaması gerekiyor sanırım.

özlem11 26-01-2009 14:31

Düzenli sulanacak. Güneşede tahammülü yok. Ayrıca düzenli besin verilirse çok çiçek açıyor.

SAHIRE 04-02-2009 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olay9 (Mesaj 351192)
Düzenli sulanacak. Güneşede tahammülü yok. Ayrıca düzenli besin verilirse çok çiçek açıyor.

Sevgili arkadaşım, benim bu işleri öğrenmem zaman alacak ama baya aşama kaydettim:) Senin emeğin çok...Öğleden sonra güneşi alıyordu durduğu yerde-hemen yerini değiştiriyorum,çok teşekkürler...:o

TuruncuHis 26-03-2009 21:52

Arkadaşlar, bu çiçeği tohumdan yetiştiren oldu mu aranızda?
Tohumu ekmek bir dert, sulamak ayrı dert. Mikroskobik tohumdan mikroskobik fide çıktı. Çimlenme oranı çok düşük ki bence bu bir avantaj. 500 adet tohumu paketten alamıyorsunuz bile ki; seyrelterek ekesiniz.
Çabuk çimlendi ama kotiledon yapraklar dışında gelişme durdu gibi. Bu denli küçük fide nasıl büyüyecek de gelişmiş bitki halini alacak? Pek imkanlı görünmüyor bu haliyle.

mhayta 31-03-2009 17:10

Geçen yıl marketten aldığım, kahve-sarı renkli tohumları torfa ekmiştim. 1 yıl boyunca 5 cm boyu geçmeden beklediler ve aralık sonundan beri çiçeklendiler. çiçekleri çok uzun süre kalıyor ve devamlı ince bir dal yapıp ucuna 3-4-5 çiçek konduruyor. Saksıyıda çok güzel dolduran harika bir bitki. Bu yıl dayanamayıp değişik renklerindende aldım 10 gün falan oldu ama dün baktığımda tohumlar çatlamış ve çimlenme başlamıştı. en kısa sürede diğer 11 aylarımın fotoğrafını koymaya çalışacağım..

çiçeksever 01-04-2009 15:09

Bazı paketlerde çuha çiçeğine onbir ay yazıyor.İkisi de aynı aileden olduğu için karıştırılıyor.Ben fide olarak 2-3 senedir alıyorum.Fakat uzun süre yaşatamıyorum.Kışı atlatamıyorum.
http://www.tarimtedarik.com/store/Pr...roductId=85834

suzan7 15-04-2009 20:11

Arkadaşlar bu gün yeni ögrendim.Onbir ay çiçegine şekerli su vermek iyi geliyormuş.

nilfr 26-04-2009 14:35

Arkadaşlar benim büyük bir saksıda yetiştirdiğim benjaminim var. Salonumda bakıyorum, benjaminin dibinde oldukça boş yer var. İlk önceleri çakıl taşlarıyla bu boşluğu şirin hale getiriyordum. Onbiray çiçeklerini uygun şekilde diksem ağaç olmuş benjaminin saksısında nasıl olur tavsiyesi olan varmı?

meraklı 05-05-2009 13:15

Onbir ay çiçeklerim

3 Eklenti(ler)
Öğleden sonra güneşi olan kısımda durduğunda çiçekleri daha çabuk bozuldu.

emrezgi 04-06-2009 12:49

arkadaşlar benim onbiraylarım çok kötü durumdalar 3 saksım var 3de çok kötü sadece 1 tanesi yeni yaprak veriyor güneştede durmuyorlar üzerindeki çiçekler ve yapraklar kurumaya başladı :(

emrezgi 15-06-2009 16:24

2. saksımda da yeni filizler var 2 saksıdaki çiçeğimde kurtuldu ama ötekini kurtaramadım :(

suzan7 23-06-2009 18:33

1 Eklenti(ler)
Bu benim 11 aylarım,çiçekleri kurumaya başladı.Nedenini de bilmiyorum.Bilgi verirseniz sevinirim.

çiçeksever 24-06-2009 16:27

Ben hergün su veriyorum.Şu ara iyi durumdalar.2-3 senedir 1-2 ay içinde kaybediyordum.

sumeha 29-06-2009 13:26

Bendeki yaprak uçlarından kurumaya başladı su guneş golge vs fayda vermıyor sanırım sıcak dokunuyor.Galiba elveda diyecegim.

emrezgi 07-07-2009 10:04

1 Eklenti(ler)
İşte neredeyse elveda diyeceğim onbir ay çiçeğim... :D

ozgurbilgin 22-07-2009 16:38

Merhaba,

Bahçede de yetiştirebilir miyiz bu çiçeği yoksa sadece saksıda mı olur?

emrezgi 22-07-2009 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurbilgin (Mesaj 466767)
Merhaba,

Bahçede de yetiştirebilir miyiz bu çiçeği yoksa sadece saksıda mı olur?

Merhaba bahçede hiç yetiştirmedim fakat geçmiş sayfalara bakarsanız belki orda birşeyler bulabilirsiniz iyi günler.

Bahar 31-07-2009 14:35

Çok güzel ama yaprakları neden sararmış:(

doğaciwhat417 31-08-2009 10:30

evet dediğiniz gibi güneşi sevmiyor bu çiçek ilk alındığında güneşte çok kötü olmuştu sararmıştı kışın kurumasın diye eve aldık çiçeği ve çok güzel oldu 3 sene olmuştur hala formunda :=)))

doğaciwhat417 31-08-2009 13:21

http://i29.tinypic.com/971fzd.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025