agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Latin Çiçeği - Nasturtium (Tropaeolum majus) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/3347.htm)

CEBECİ 03-05-2011 13:47

Sayın Günebakan, latinler ne kadar güzel gelişmiş, çiçeklerini de görmek dileğiyle..

zenfree 03-05-2011 16:23

Maşallah saksıyı doldurmuş. Ne zaman ekmiştin?

günebakan 03-05-2011 16:48

Teşekkür ederim arkadaşlar 2. ayda ekmiştim Zenfree elimdeki bütün latin tohumlarını aynı saksıya ektim çok güzel çimlendiler umarım çiçeklerini de görürüm:)

zenfree 03-05-2011 21:27

Bol çiçeklenecekler bence.:) Peki şaşırtmadın mı?

günebakan 03-05-2011 21:31

Hayır şaşırtmadım böyle yoğun olsun istedim bir sorun da yok gibi:)

Vildan Sönmez 03-05-2011 21:43

1 Eklenti(ler)
Az kalmış sevgili güne bakan, yakında açarlar.
Benimkileri biliyorsun.

günebakan 03-05-2011 21:57

İnşallah Vildan hanım'cığım dört gözle bekliyorum:)

hozat 03-05-2011 22:45

3 Eklenti(ler)
En sevdiğim çiçeklerden biridir "latin"
Nazlanmaz, uğraştırmaz, bir kere ektin mi kendi kendine çoğalır.

Kendine yer buldu mu, alır başını gider.

Eklenti 208730

Sınırları zorlar tellerden dışarı çıkmaya çalışır

Eklenti 208731

En olmadık yerde, kuru toprakta bile kendine yaşam alanı seçer.

Eklenti 208732

Bir kusuru vardır: Çok su verirseniz çiçeği kesip yaprak güzeli olur.Üç günde bire razıdır kendisi.

sarigoz 04-05-2011 16:36

Bende cok seviyorum bu cicegi.Bu gun ektim ve aynen hozat arkadasima katiliyorum.Hic nazlanmaz.Ve de cok guzel cicekler acar..Gerek bodur,gerekse sarmasik olarak...

papalina1 04-06-2011 18:19

Latin çiçeğinin faydalarından bahsediliyor, çiçeğinden sirke ve yaprağından salata yapılıyormuş. Deneyen oldu mu acaba? Temkinli olmak gerekir mi, herhangi bir yan etkisi, zararı var mıdır?

bettyycim 21-06-2011 14:50

3 Eklenti(ler)
Her yaz balkonumun favori çiçeği olan Latinler (Nasturtium, Tropaeollum) açmaya başladılar, bir çok cins ektim ama henüz 2 si çiçeklendi ;) diğerlerini de sabırsılıkla bekliyorum :D

Kiraz 23-06-2011 10:23

1 Eklenti(ler)
Sebze bahçesinin bir adasının kenarına, çileklerin arasına latin çiçeği ektim. Çiçekleri çok ama yaprakları da çok, çiçekleri örtüyor. Cumartesi günü hazırlayacağım masada kullanacağım.

virtue way 04-07-2011 22:30

1 Eklenti(ler)
ben de nasturtium tohumu ektim, filizlenmelerinin yedinci günü bugün. acaba galiba fazla yakınlar birbirlerine.. ayırmam gerekir mi? sizce çok mu yakınlar birbirlerine? yardımcı olursanız sevinirim..

memet 27-12-2011 18:20

1 Eklenti(ler)
Bütün yaz yaşasam mı ölsem mi dedi. Kış gelince coştu

selis 22-03-2012 18:49

1 Eklenti(ler)
O kadar çok tohumdan dağıta dağıta bana 6 tane kalmış.. Onlar da çimlendiler.. ;)

kelebek çalısı 22-03-2012 19:46

Nasturtium 'golden gleam' tohumlarımı bu hafta toprağa ekeceğim. Bana bu konuda tavsiyeniz olabilir mi arkadaşlar?

Gün boyunca güneş alan bir ortam mı seçeyim, yoksa yarı gölge mi daha iyi, ya da sabah güneşi mi seviyor, akşam güneşi mi?

Tohumları direkt olarak toprağa ekeceğim için kalıcı yerlerini nasıl belirleyeceğimi bilemedim bir türlü.

serkan_istanbul 22-03-2012 20:09

Ben asla tam güneş alan yere koymam geçen sene denedim. Sabah güneşi alan bol aydınlık bir yere koydum bu yıl. Geçen yıl fazla güneşte kavruldular.

kelebek çalısı 28-03-2012 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 929649)
Ben asla tam güneş alan yere koymam geçen sene denedim. Sabah güneşi alan bol aydınlık bir yere koydum bu yıl. Geçen yıl fazla güneşte kavruldular.

Öneriniz için teşekkür ediyorum. Bu doğrultuda, günün belirli saatlerinde güneş alan, yarı gölge bir yer seçip tohumların ekimini yaptım. İstanbul' un güneşinde kavrulan latinler, kimbilir burada ne yaparlardı. :)

FatihBahce 06-04-2012 15:16

Ben de tohumunu dün ektim. Bakalım nasıl olacak?

kelebek çalısı 17-04-2012 00:21

1 Eklenti(ler)
Latinlerden beş adet çimlendi. Zaten tohumların geri kalanının çimlenme yapmayacağını tahmin etmiştim. Ufak ve içi dolu olmayan tohumlardı.

Neyse ki latin çiçeğinin bir güzel yanı şu ki, bir kere ek ve gerisini kendi halletsin. Her yıl dibine dökülecek olan tohumlardan yeni latinler elde edebilir, veya bu tohumları toplayıp farklı yerlere ekip, çiçeğinin güzel renklerini bahçenin farklı köşelerine, saksılara taşıyabilirim.

ayseldeniz 18-04-2012 10:11

Fırtınadan çimlenen tohumlarım altüst olmuş .Topladık inşallah gelişmeye devam eder.

kelebek çalısı 18-04-2012 11:03

5 litrelik veya boyutunu kendiniz de belirleyebilirsiniz pet şişeyi ortadan ikiye kesip, bitkinin üzerine kapatarak, yeni çimlenmiş bitkiye koruma amaçlı bir ufak sera ortamı oluşturabilirsiniz. Kapağını açık bırakıyorum, bitki tamamen havasız kalmıyor böylece. Havaların akıbeti belli olana kadar işe yarayacaktır.

ayseldeniz 19-04-2012 11:17

Sabah kontrol ettim .Neyse fazla zarar görmemiş.Fidanları ayakta görünce sevindim.Tavsiyenize teşekkür ederim sayın kelebek çalısı iyi fikir.

selis 03-05-2012 08:53

Önce saksıya diktim, sonra bahçenin güneş gören yerine, yaprakları hafiften yandı.. Dün de gölgeye aldım.. Herkesinki çiçek açtı benimkiler geziyor :D

Sûz-i Dilârâ 03-05-2012 19:10

Beş latin tohumundan beşini de önce küflendirdim sonra da çürüttüm. :( Beşte sıfır.

kelebek çalısı 03-05-2012 19:28

Tohumların kalitesinde mi bir sorun vardı acaba? Kolay kolay küflenip, çürümez diye düşünüyorum. Tohumların daha küçük ve hafif gibi olanları benim ektiğim yerlerde çürüyüp kaldı, çimlenemediler bile. Dolgun olanlarda sorun olmadı.

Sûz-i Dilârâ 03-05-2012 19:43

Hepsi gayet dolgun tohumlardı, sorun bende sanırım fazla nemli kaldılar. Son zamanlarda dikkat ediyorum çiçek topraklarında kurtlar oluşmaya başladı. Latin tohumlarım da kurtlanmışlardı. Sulamayı azaltıp çiçek topraklarının biraz kurumasını sağlayacağım.

gilan 03-05-2012 20:20

Sevgili Sûz-i Dilârâ,

Eğer daha önce görmediyseniz şu başlığa kesinlikle göz atın. Zeki Beyin tecrübeleri, tohumdan bitki yetiştirmeyle ilgili eşsiz bir kaynak:

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/23363.htm

aukesen 03-05-2012 21:30

benim latin çiçeği tüm balkonu ve tüm diğer bitkileri dolaştı yerinden oynatamıyorum ama her yerde muhteşem çiçekleri ile göz kırpıyor ayrıca yukarı doğru yükselme eğiliminde bakalım ne olacak

gilan 03-05-2012 22:42

Sevgili aukesen, o zaman fotoğraf isteriz biz. :)

hocam100 08-05-2012 21:09

3 Eklenti(ler)
Ben de bu yıl bir arkadaştan aldığım fideyi ektim gerçekten hiç nazlanmadan çiçek verdi hem de güzel kokuyor.

ardabora 09-05-2012 21:12

2 Eklenti(ler)
Ben de geçen yıl, yaz sonunda tek bir sarmaşık latin tohumu ekmiştim saksıya. Kışın sürekli ev içinde durdu.

Bahar başında bahçeye çıkardım ama nereye dikeceğime karar veremediğim için saksıda kaldı garibim. Şimdi de üzeri çiçek dolu, bahçeye aktarsam köklerine zarar vermeden, gelişmesinde bir problem olur mu acaba?

İlk resim geçen yıl ekim ayından,ikincisini geçen gün çektim.

gilan 10-05-2012 01:02

Ben önceki sene aynı durumdayken bahçeye aktarmıştım, hiç memnun olmamıştı ama köklerine zarar vermediğimi söyleyemem. Aksine bayağı hırpalamıştım zavallıyı. Toprağı dağıtılmazsa ve de akşam üstü saatlerde aktarılırsa bence çok zarar görmez.

selis 10-05-2012 07:13

Ardabora benimkiler de bayağı gezdi, hırpalandı sonunda tomurcuklanmış..
Köklerine zarar vereceğinizi tahmin etmiyorum. Ama sizinkinin gelişimi güzel, çiçek de açıyor.. Öyle kalsın ne zararı var? :)

ardabora 10-05-2012 23:29

Saksısını bir görseniz...Su bardağından bira daha büyük bir saksı...Küçük geliyor yani..Bahçeye geçirsem daha da coşar belki...

kelebek çalısı 11-05-2012 00:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 963730)
Saksısını bir görseniz...Su bardağından bira daha büyük bir saksı...Küçük geliyor yani..Bahçeye geçirsem daha da coşar belki...

Bence de hemen bahçeye alın, zaten yeterince güçlü ve kuvvetli. Adaptasyon sorunu yaşamayacaktır. Bitkiniz daha da coşsun, çiçeklensin, mutlu olsun.

nightwolf34006 13-05-2012 21:47

Herkese merhaba,
Ben de gecen hafta 5 tane latin cicegi tohumu ektim,6 tane filiz cikti.Su an torfun icindeler halen.Cicek yetistirme konusunda acemiyim,ilk ektigim tohum diyebilirim.Bir kac sorum olacak yardimci olabilirseniz cok sevinirim:
Torf da toprak mi sayiliyor yoksa filizlendikten ve iyice koklendikten sonra bitkiyi toprak veya toprak karisimina mi aktarmam gerekiyor?
Bitki besini (sivi gubre) kullanmam gerekiyor mu?Gerekiyorsa kullanim sikligi ve miktari ne olmali?
Her bir filizi ayri bir saksiya mi almam gerekiyor?
Bir de baska bir saksida 3 tane meksika biberi tohumu vardi henuz cimlenmedi onlar,herhalde uzerine koydugum torf tabakasi cok kalin geldi.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.

serkan_istanbul 14-05-2012 05:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 962908)
Ben de geçen yıl, yaz sonunda tek bir sarmaşık latin tohumu ekmiştim saksıya. Kışın sürekli ev içinde durdu.

Bahar başında bahçeye çıkardım ama nereye dikeceğime karar veremediğim için saksıda kaldı garibim. Şimdi de üzeri çiçek dolu, bahçeye aktarsam köklerine zarar vermeden, gelişmesinde bir problem olur mu acaba?

İlk resim geçen yıl ekim ayından,ikincisini geçen gün çektim.

Bence sorun olmaz. Saksıyı dikkatlice önce altını kesin, ekmek istediğiniz yeri tam saksıya göre hazırlayın. Sonra yantarafınıda kesin ama bitkiyi çıkartmayın saksıdan
şimdi sıra geldi hazırladığınız yere yerleştirmeye, saksıyla birlikte oturtup saksıyı yavasca çıkartın. zaten saksı kesik olduğundan kolayca çıkar ben bu şekilde yapmıştım. kolay gelsin.

Sûz-i Dilârâ 19-05-2012 16:23

Yeniden latin tohumu alıp ektim, paketten 25 tane çıktı, ne toprak ne saksı yetişiyor :) ben de pet bardaklara ikişer tane ekip kalanları saksıların diplerine gömdüm. Özenmezsem kesin çıkarlar :)

gultar 19-05-2012 20:36

latin çiçeği

5 Eklenti(ler)
Her yıl bahçemde dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkar. Bu yıl yurtdışından bir paket tohum geldi belki farklı renktedir diye umutlanıp karışık olarak tohumları serptim. Bunlardan başka renk çıkmadı. Farklı rengini gören var mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025