agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lobellia crystal palace (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/2668.htm)

jineop 04-06-2012 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 978629)
Sizi gece gece epey uğraştırdım kusura bakmayın, sağolun ayrıca.
Şaşırtma işlemini hiç bilmiyor değilim, iyi kötü - oldukça amatörce - değiştirdim başka çiçekleri daha önce ama bunlar çok çok minik ya o yüzden. Sizin 130 nolu mesajınızdaki gibi gözükmüyorlar yani. Ona çok uzaklar şu an. Neyse, biraz daha bekleyeyim bakalım. Tekrar teşekkür ederim çok. Selamlar:)

Sevgili Cymbelina lobeliaları şaşrıtmadan önce iyice ıslayın, 5-6 yaprak olduklarında şaşırtıyorum. Çay kaşığı kullanıyorum. Çay kaşığı ile kaldırıp , eğer iki tane ya da daha fazla geldiyse toprağı iki bitkiyi ayıracak şekilde bölüyorum. Hemen yeni toprağa, gölgeye tabiii.... Hiç bir şey olmuyor, merak etmeyin. Daha kolay tutuyorlar.

jineop 04-06-2012 10:24

1 Eklenti(ler)
Geçen hafta şaşırttığım bir fide üstteki yaprakları yeni çıkıyor. Yaklaşık bu kadar olana kadar sabredin.

Cymbelina 04-06-2012 14:33

Sayın Kelebek çalısı ve Sayın jineop, detaylı bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Lobelya ve ektiğim diğerleri için sabretmek çok zor geliyor, artık çiçek görmek istiyorum. Tekrar teşekkürler.

Adalet Yağcı 04-06-2012 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı (Mesaj 978575)
Sayın Adalet Yağcı, bende Lobelya tohum ekmiştim dışarda gölge yerde 10 gün sonra çimlendiler, toprağını sürekli nemli tutuyorum. Sizden şunu öğrenmek istiyorum, lobelya fideleri ne kadar boylanınca veya ne kadar zaman sonra şaşırtma yapılabilir, bir de benim bildiğim Lobelya çiçeği tek yıllık değil mi yoksa çok yıllık bir çiçek midir. Saygılar selamlar efendim...

Sayın Yaylacı,
Lobelya fidelerinizi 4-5 yaprak olduğunda şaşırtabilirsiniz.
Sevgili Jineop çok güzel anlatmış, çay kaşığı işlemi kolaylaştırır.

Toprağını çok nemli tutarsanız minik fidelerin köklerini çürütürsünüz, sadece ihtiyacı olduğu zaman nemlendirin.
Dış ortamda büyütürseniz fideleriniz daha sağlıklı olacaklardır.

Lobelyalar tek yıllık ama, her yıl saksısının dibine dökülen tohumlardan baharda kolayca çimleniyorlar, size düşen binlerce fideyi şaşırtmak :)
Yarım gün güneş gören bir yerde çok mutlu olacaklardır.
Sevgiler.

kelebek çalısı 04-06-2012 19:43

Benim lobelyalardan bahçe toprağına rastgele bir yer seçerek şaşırttığım fide, bugün minicik koyu mavi bir çiçek açmıştı. Boyu zaten anca 7-8 cm var. Bu kadar boya rağmen çiçek açmasını hiç beklemiyordum. Rengine bayıldım. Lapis rengi gibi sanki. Severim maviyi, pek çoğumuzun da sevdiği gibi ;)

Yaylacı 04-06-2012 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 979002)
Sayın Yaylacı,
Lobelya fidelerinizi 4-5 yaprak olduğunda şaşırtabilirsiniz.
Sevgili Jineop çok güzel anlatmış, çay kaşığı işlemi kolaylaştırır.

Toprağını çok nemli tutarsanız minik fidelerin köklerini çürütürsünüz, sadece ihtiyacı olduğu zaman nemlendirin.
Dış ortamda büyütürseniz fideleriniz daha sağlıklı olacaklardır.

Lobelyalar tek yıllık ama, her yıl saksısının dibine dökülen tohumlardan baharda kolayca çimleniyorlar, size düşen binlerce fideyi şaşırtmak :)
Yarım gün güneş gören bir yerde çok mutlu olacaklardır.
Sevgiler.

Sayın Adalet hanım aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim, ben ilk defa Lobelia yetiştiriyorum. Sizin anlattığınız şekilde ve sayın Jineop'un yöntemiyle şaşırtma yapacağım. Ayrıca bahçenizdeki yeni görüntüleri gördüm fakat oraya cevap yazamadım ama yazacağım, çünkü öyle mükemmel çiçekler varki övmemek elde değil.
Saygılar, sevgiler efendim...

kelebek çalısı 06-06-2012 00:16

1 Eklenti(ler)
İşte bir adet çiçeğini yabani otların arasına gizleyen Lobelia 'string of pearls'.

İki küçük tomurcuk da dikkatli gözlerin seçebileceği gibi açmaya hazırlanıyor.

Adalet Yağcı 06-06-2012 15:37

Yabani otları temizleseniz de kendini daha güzel sergilese yavrucak :)

Bu bir şey değil, bitkiniz geliştikçe çiçekten yaprakları görünmeyecek.
Güle güle büyütün.

kelebek çalısı 06-06-2012 15:48

Bazen bilinçli olarak temizlememeyi tercih ediyorum, kısa süreli olarak tabi ki. Temizleyeceğim :)

Teşekkür ederim Sn. Adalet Yağcı.

ayseldeniz 07-06-2012 08:08

Sevgili Cymbelina ne yap ne et lobelyaları büyüt .Canım onların tohumundan isteyeceğim galiba.Bu yıl bulamamıştım.Sana güveniyorum.Çiçeklerini görmen ümidiyle hoşçakal.

Cymbelina 07-06-2012 19:26

Ama şimdi bir baskı hissettim üstümde, birşey olursa, eyvah bana:p :)

Adalet Yağcı 07-06-2012 19:40

Hiç merak etme, ben senin başaracağından eminim.
Bu ilk tecrübeyi aştıktan sonra gerisi çok kolay, sen zahmet etmeden her yıl kendisi çimlenecektir, tam zamanında hem de :)

kelebek çalısı 20-06-2012 01:00

2 Eklenti(ler)
Sabahın ilk ışıkları ile akşam güneşini gören Lobelialar, dün itibarı ile...

canannuman 20-06-2012 12:15

Sarkaçlarıda harikaymış elinize sağlık.
Ben 1 fide aldım ancak susuzluğu afetmiyor diğer çiçekli mevsimlik bitkiler ile karışık olarak ektim denemek için kurudu. Çok beğeniyorum açmış hali çok güzel bu sefer imkanım olursa daha gölge bir yer deneyeceğim. Yarı gün güneş almasına rağmen kuruttum. Sıcak olmamalı ise güneş nasıl olacak cam arkası olsa ev çiçeği değil hava istiyor genede evimin değişik yerlerinde deneyeceğim. Zaten mor çok severim, vişne renginede bayıldım. Yaşatmayı başarırsam buradan nasıl becerdiğimi yazarım. Bana biraz nazlı geldi. Çok güzel bir konu olmuş elinize emeğinize sağlık.
Birde şaşırtmazsak tohum atıp dışarı ne olur onu merak ettim.

sakagun 20-06-2012 12:28

1 Eklenti(ler)
Lobelya leylak

kargasaray 20-06-2012 16:31

Benim lobelyalarım da tüm çabalarıma rağmen kurudular. Baharda pembe, beyaz ve mavi çok güzel coşmuşlardı. Sabah güneşi alan havadar bir yerde çok mutluydular oysa. Bastıran sıcakları sevemediler sanırım.
İşin sırrı serin havadar bir ortamda sanırım, aman dikkat :)

kelebek çalısı 29-06-2012 01:23

Lobelyaların sıcağa ve güneşe karşı hassas bir bitki olmadığına kanaat getirmiş durumdayım. Her gün ya da olmadı gün aşırı sulama yapıyorum.

Güneşten zarar görmüyorlar hatta güneş görmenin bitkiyi daha erken çiçeklendirdiğini gözlemlediğimi söylemeliyim. Çoğunlukla gölgede kalan alanlara şaşırttığım bir kaç kök hala çiçeklenmedi mesela. Güneş alan yerlerde olanlar ise çiçekli.

İlk kez yetiştirdiğim için ben de çekingen davranmıştım bahçede fideleri nereye yerleştirmeliyim derken, ama sonuçta lobelya beni üzmedi.

Benol Hazaroğlu 04-07-2012 11:40

1 Eklenti(ler)
Bir saksıcık lobelya da benden.
Zengardenden aldığım sarkan lobelya tohumları henüz minicik fide oldular.

kelebek çalısı 02-08-2012 01:36

1 Eklenti(ler)
Ağustos ayına girdik. Lobelia gayet iyi gidiyor. 'String of pearls' saksıya yerleştirildiğinde sarkan bir form alabiliyormuş.

Eklenti 322871

Bundan sonra yeniden yetiştirmek istersem sadece saksı ve torf içinde yetiştireceğim. Bahçe toprağına göre daha verimli olduklarını gözlemlediğimden ve saksıda bakım ihtiyacının az olmasından dolayı saksı bitkisi olarak tercih edeceğim.

Güneş konusuna yeniden değinmek gerekirse, kesinlikle güneşe karşı dirençliler hatta güneşli ortamda mutlular.

ayseldeniz 21-09-2012 11:39

Cymbelina'ya tohumlar için tekrar teşekkür ediyorum.Seneye inşallah benimde olur.Bilgilerinizden yararlanacağım.

Cymbelina 09-12-2012 00:09

Rica ederim:) Benimkileri yaşatamadım ben malesef:( Önümüzdeki bahar için henüz bir planlama yapmadım ama Allah'ın izniyle bahara sağ salim erelim, büyük ihtimalle Lobelya denemeyeceğim. Aç gözlülüğüm tutar da kendi kanıma kendim girersem, o ayrı:) Sevgili ayseldeniz, siz mutlaka deneyin ve mümkün olursa aşamaları bizimle paylaşın, çok merak ediyorum.

kelebek çalısı 09-12-2012 00:48

Sevgili Cymbelina,

zannederim geçen sezon tohumdan Lobelia çimlendirmeyi denerken ilk aşamada yolunda gitmeyen bazı şeyler oldu (sulama,ısı,ışık açısından) ki çıkan filizleri gelişemeden kaybettiniz.

Benim de bazı tohum çimlendirmelerde yaşadığım sorun bu. Kesinlikle Lobelia özel bir ihtimam bekleyen çiçek değil. Ben burada yazılan deneyimlerden yola çıktığımda gözüm korkarak denemiştim ama sonuç sevindirici ve tatminkardı.

Bakalım tohumum var elimde başka bir cins Lobelia ya ait, bu sezon başarabilecek miyim? :)

Cymbelina 09-12-2012 01:00

Muhtemelen bu benim beceriksizliğim ve/veya Lobelya deneyimsizliğimden kaynaklandı. Bazı şeyler istediğim gibi olmadı, örneğin uzun müddet toprak temin edemedim, Lobelya dahil çoğu çimlendirdiğimi kaybettim torfta oldukları için. Evin tüm pencerelerini torfta minik kaplarda çimlenmeye çalışan çeşitli çiçek tohumları doldurdu, Lobelya da şanssızlıklardan payını almış oldu:(

Size ve diğer üyelere bu sayfada danıştığım aşamada kaldı büyümeleri, yani sizlerin söz ettiğiniz " 3-5 yaprak çıkınca şaşırtma" aşamasına bile gelemedi gariplerim. O "çay kaşığı" olayını bile yaşayamadım;)

Sizlerinkine maaşallah diyeyim, artık gene buradan resimlere bakarak "seviyeli bir ilişkim" olacak onunla:)

kelebek çalısı 09-12-2012 01:07

Artık Lobelia çimlendirme defterini kapadım diyorsunuz yani, zira forum sayfasından uzak mesafeli bir aşk yaşayacaksınız Lobelia ile haklısınız ne diyeyim: Yürümez :p

Ama fideden yetiştirme seçeneğine karşı da kapıyı aralık bırakırsınız diye umuyorum ;)

Cymbelina 09-12-2012 01:25

Gün geçmiyor ki buralarda başka bir "aydınlanma" anı yaşamayayım:dilli:

Fide seçeneği gelmemişti aklıma, zaten öyle minyatür kalınca benimkileri - belki de ondan düşünmedim. Fide niyeyse sanki her tür bitki de olmazmış gibi...Ama neden olmasın değil mi? Fide olayına girip bir de o da yaşamazsa???....daha da gelmem Davos'a;)

O zaman lobelya tohumlarını size postalıyorum, siz fide haline getirip bana geri yollarsınız;) Hatta eliniz değmişken diğerlerini de....Ne yani platonik mi kalsın ilişkim?

Dediğim gibi bahara ne yaparım bilmiyorum, tohumdan lobelya şimdilik uzak bana...fide ise, bilemedim.

kelebek çalısı 09-12-2012 01:36

Zamanı gelsin yine bu sayfada buluşacağımıza eminim ben :)

Benol Hazaroğlu 22-05-2013 11:41

1 Eklenti(ler)
Saksıyı doldurdu.

Hülya 26-06-2013 12:50

1 Eklenti(ler)
Lobelyeları tohumdan yetiştirdim,Bahçenin en güzel rengi oldular.

hira 08-09-2013 01:20

Sn. Hülya, lobelyanın son durumu nedir?
bilgi verirmisiniz.

Hülya 08-09-2013 23:44

Sayın hira, merhaba.
Lobelyaların bir kısmı çok sıcaklarda yakın bitkilerde oluşan mantari hastalıkla başedemediler. Uzak yerde ve saksılardaki bitkilerin durumu iyi.Sıcaklığın düşmesinden hoşlandılar sanıyorum.

hatice p. 17-02-2014 15:38

Mavi çiçek ruhi dinlenme için birebirdir:)

mavi lobelyalarımı tohumdan yetiştirmeye başladım, ilk ektiklerimi yaşatamadım fakat geri kalan tohumlarımı tekrar ektim bunlar daha iyi durumda, yarına inşallah resimlerini koyarım, ekeli 2 hafta oldu ve gayet güzel çimlendiler:)
tohumdan yetiştiren arkadaşlarında resimlerini beklerim.

hatice p. 18-02-2014 07:18

2 haftalık tohumdan yetişen lobelyalarım (mavi)

2 Eklenti(ler)
ilk resimde başka bi çiçeğin saksısına bikaç tane serpiştirmiştim, onlarda çıkmış, ama asılları pet içinde olanlar:)

mavisedir 18-02-2014 13:40

Ah lobelyanın hastasıyım, tohumunu bulamadım baumaxta. Geçen sene fide almıştım çok yakışmıştı bahçeye ama çabuk geçti ya çiçekleri. Halbuki evim yamaçta püfür püfür eser serin olur. Budamiştım tekrar toparlanır belki die ama yok yani bitmişti.

hatice p. 24-02-2014 09:12

1 Eklenti(ler)
mevsim itibariyle yavaş büyüyorlar:)

Hülya 05-03-2014 12:21

1 Eklenti(ler)
Ben bu minik kelebekler gibi açan çiçeği çok sevdim.Geçen yılın fideleri, marul gibi olmuşlar.
Etraflarında dökülen tohumlarından, bolca minicik fideler yeşermiş.

hatice p. 07-03-2014 07:42

Tohumdan çimlendirdikten sonra yaşatmak çok zor bu çiçekciği, tohumumu üçe ayırmıştım, ilkini ektiğimde çimlendirdim fakat yaşatamadım, diğer kısmını ektim güzel çimlendi, biraz büyüdü içinde birkaç sağlam fide kaldı, onlarda yaşarmı bilmem!
son kez tohum ekeceğim çimlendirme torfu bulmam gerekecek sanırım:(
Çimlendirdikten sonra büyütmeye çalıştığım 2. denememin son hali aşağıda fotoğrafta!
Önceki halleri yukarıda.

hatice p. 07-03-2014 07:47

lobelyalarımın son hali

1 Eklenti(ler)
5 fidede yetişse razıyım:)

Hülya 07-03-2014 08:11

Ben tohumları bahçeye toprağa serptim.Çok güzel çimlendiler.

münevver48 07-03-2014 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülya (Mesaj 1256898)
Ben tohumları bahçeye toprağa serptim.Çok güzel çimlendiler.

sevgili hülya tohumlarını nereden aldın? bende geçen yıl aldığım bir çok tohular arasında lobellia tohumu da vardı. çimlenmeyen tohumlarımdan birisi çok üzüldüm.

Hülya 07-03-2014 17:42

Tohumları Baumax tan almıştım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025