![]() |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, yumru olarak alıp yetiştirdiğim Ekinezya yaz boyunca karışık renkli olarak çiçeklendi.
Eklenti 245018 Bugün tohum almak için kuruyan ekinezya çiçeğini kestim, tohum almak için ayırmaya çalıştım. Eklenti 245019 Sonuçta onbeş civarı daha büyük olan, fazlaca da daha ince olan tohumları ayırdım. Tohum dedim ama bunların hepsi tohum mu? Daha önce satın alıp çimlendiremediğim ekinezya tohumlarını ince çubuksu olanlar gibi hatırladım. Tohum alan arkadaşlardan yardım rica ediyorum. |
Alıntı:
|
Teşekkürler Sevgili Lir..
Büyük ve ücgenimsi olanlardan hemen denemek istiyorum. Merak ediyorum çimlenecek mi diye.. Biraz araştırdım.. Tohumların buzdolabında bir süre soğukta bekletilmesini yazanlar var.. Taze tohumu sonbaharda ekip kışın doğal olarak soğuklayıp baharda çimleneceğini anlatan bilgiler var.. Acaba kendi aldığı tohumu çimlendirmeyi başaran arkadaşlar hangi yolu izlediler? Sonuç nasıl oldu? Tecrübelerinizi paylaşmanızı bekliyorum.. |
Ben 4-5 saat önce bahçede direk toprağa serptim. Sonra toprağın üstüne hafifçe bahçe toprağı serptim. Geçen senede bu şekilde yapmıştım. 7 -8 tane çimlenme olmuştu. Fide haline gelen 4 tane . Bırakın dışarda soğuk katlamasını kendi yapsın derim:)
|
Zeki Bey'in gönderdiği tohumları ilkbaharda ektim,ektiklerim güzel çimlendiler (soğuk katlama yapmadım), bahçeye alınca çoğunu salyangozlara kaptırdım, tek sağ kalanı bir haftalık tatile gidince korumak amacıyla içeri almıştım ama verdiğim su biraz fazla gelmiş, çürüttüm. Tohum bulunca tekrar deneyeceğim. Erkenden bulursam bu sonbaharda da deneyeyim.
|
Sevgili Kiraz,
adresini mallermisin beyaz ve pembe renkli tohumum var. Sevgiler... |
1 mayısta fideleri bahçenize dikerseniz çiçeklerinide görürsünüz tohumlarınıda....
|
2 Eklenti(ler)
Bahçeden, beyazı çok zarif;)
|
Sevgili Sercan sadece çiçeklerini görmeye de razıyım ama ne zaman görecem onu da söyleseniz:)
|
Bizde bu hafta tohumları ekeceğiz. İki haftadır Sapancaya gidemedim. Umarım çimlenirler biraz geç kaldım. Baktım olmadı Arifiyede ki seralardan yumru alacağım.
|
Ekinezya yumruları yapı marketlerde satılmaya başlamış.
|
Merhabalar..
Arkadaslar,dun Eckinezia tohumu ekmis bulunmaktayim.Gercegi havalar( bulundugum bolge soguk ve yuksek bir mintika) yeni isinmaya basladi. Elimde beyaz olandan var.Onlari ektim.Yapilacak pek birsey yok.Pembe olandan elimde kalmadi(hepsi maalesef yanlis bir ekim kurbani oldular) Hayirlisi bakalim.Umuyorum cimlenirler ve artik benim de Eckinezia larim olur...Ve elbette sizinle paylasirim |
1 Eklenti(ler)
Ekinezyamı diktiğim yerde bir uyanış var. Fakat, ot mu ekinezya mı bilemedim.:confused:
Eklenti 276008 |
Sevgili SDurul, güzel bir şeye benziyor, yabani ot olmayabilir ama Sevgili Feriha'nın bana gönderdiği ekinezya tohumlarından çimlenenlere hiç benzemiyor.
|
Alıntı:
Kışı tüm dalları kurumuş geçiren ekinezyalarım dipten sürgün yapraklarını göstermiş, böylece çetin kışlardan rahatsız olmadığını da anlamış oldum :) |
Bir soru...
Herkese selamlar, ekinezya ilgili bir sorum olacak: aktarlardan bitkisel çay için aldıgımız ekinezyayı kendimiz yetistirebilir miyiz? Burada çiçeklerini gordum ve hoşuma gitti. Aktardan kuru çiçek halinde (şayet satılıyorsa -bilmiyorum) alsak tohumları cıkar mı? Acaba bu tohumları eksek, sonra da diksek ekinezyayı yetistirebilir miyiz? Aynı soruyu kantaron icin de sordum baska bir baslıkta. insallah yanıt alabilirim.
|
Sevgili Cymbelina;
Bu başlığı bulduğunuza göre sorunu halledebilirsiniz artık. Ekinezya tohumlarını yapı marketlerde bulabilirsiniz, Limon arkadaşımız, Mart başında yumrularının satıldığını yazmış, Bauhaus da ben de görmüştüm. Aktarlardan alacağınız kurutulmuş bitkiden tohum elde etmeniz çok zor, bitkinin çiçekleri, kökü, gövdesi ve yapraklarıdır onlar. Siz en iyisi ya internetten ya da yapı marketlerden tohum alın, çabuk çimlenirler, bu sene açmazlar ama seneye güzel çiçeklerini görebilirsiniz, çok yıllık bir bitkidir. Ekinezya yetiştiren arkadaşların tecrübelerini inceleyin, tekrar sorunuz olursa bu başlıkta ben ve arkadaşlarımız memnuniyetle cevaplayacaklardır. |
Sayın Adalet Yağcı, öncelikle cok tesekkur ederim cevap için. Ben internet **** yapı marketler haricinde benim bahsettigim şekilde kurutulmuş olarak ekinezya almış olsam acaba yetişir mi diye merak etmiştim. Ancak haklısınız, dediginiz gibi bitkinin diğer kısımları da olacaktır çay şeklinde satılanda. Bu şekilde tohum elde edip yetiştirebilen olmuş mudur, işe yarar mı diye öğrenmek istedim. Tekrar teşekkürler:)
|
Sorum hala günceldir eğer bir bilen varsa...
|
İlle de kuru bitki çayı olarak satılandan yapmak istiyorsanız deneyin, ilk yetiştiren siz olun :)
|
Bu güzel çayı satınalmaktan usanmıştım ki her renkten rizomunu buldum.
3 yıldır yetştrmek için uğraştım ancak yeterli ilgi gösterememiş olacağım ki başarılı olamadım... Bu rizomların üzerinde 4-5 cm. filizlerin bulunması beni baya umutlandırdı. Artık hayırlısı. |
Bauhaus' tan aldığım karışık renkli ekinezya paketinin üstünde ''3'' tane olduğu yazılıydı.
Maalesef, çıka çıka bir adet yumru çıktı. Keşke İstanbul' da açsaydım. Fişiyle birlikte gidip yenisini isterdim. Elimlede yoklama çekerdim.:( |
1 Eklenti(ler)
Ekinezyanın tomurcuğu bile güzel. Teşekkürler sevgili arkadaşım, bu güzel bitkiyi bana gönderdiğin için. Tohumlarını da ektim, maalesef çimlenmediler.
Eklenti 306253 |
1 Eklenti(ler)
Beyazını da istiyorum. Ektiğim tohumlar çimlenmedi, bundan sonra çimlenirlerse ne âlâ.:)
Açtık... Eklenti 311692 |
Darısı başımıza, bende de tomurcuk var da...ne renk açacak bilmem.
Hepsinden aldım da kim çıktı kim çürüdü bilmiyorum... |
1 Eklenti(ler)
Tohumdan ekinezya yetiştirmek kolay. ege tarımsal araştırma enstitüsünde ekinezya yetiştirmesi ile ilili çalışma yapılıyor.Bu yıl tohumda satışı yapılacak. benim 2. yaşındaki ekinezyalarım.
Eklenti 311818 |
Ekinezyayi kök yumrusundan ayirip baska yere ekince o yil cicekleniyor mu? Tohumdan ciceklenmesi bende 3. yilda oldu ancak.
|
Sevgili ciceksever;
Ekinezyalar 2. yılında çiçekleniyorlar bende. Kök yumrusunda ayırmayı denemedim ama, sonbaharda kuruyan çiçekleri elimle ufalayıp toprağa serpiştirmiştim, ilkbaharda pek çoğu çimlenmişti, seneye açarlar diye düşünüyorum. |
3 Eklenti(ler)
Herkese selamlar , benımde cok sevdıgım cıceklerden bırıdır ekınezya , ve cok sukur bu sene cıceklerını gorebıldım :-) pembe olanları tohumdan dıkmısdım , beyaz olanlar ıse yapı markette satılan karısık paketlerden :p
|
2 Eklenti(ler)
|
Bu bitkinin tohumlarını bir arkadaşımdan bol miktarda elde ettim. Lavanta, sarı boya çalısı, adaçayı ve japon ayvası tohumları ile birlikte Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde paylaşacağım.
Tohumların paketlenmesi bu hafta içerisinde biter diye umuyorum. İstekli arkadaşlar, Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünü takip etsinler. Herkese Kolay gelsin. |
Bugün itibariyle, Ekinezya bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde paylaşacağım. Ancak, tohumların çoğu boş çıktığı için elimde az miktarda dolu tohum var. Yine de isteyene 10'ar tane göndereceğim.
İlgilenenlere duyurulur. |
Ekinezya
1 Eklenti(ler)
Bu Ekinezyayi botanik parkta gormustum. Masaallah cok buyuk guzel cicekleri var. Dayanamadim bir kac poz resmini cektim, tohumunuda aldim, kismetse bahara ekerim.
Mevsim: Yaz Agustos 2012 Yer: Bruksel/ BELCIKA. |
1 Eklenti(ler)
Beyaz'ın saf güzelliği.
|
(şayet satılıyorsa -bilmiyorum) alsak tohumları cıkar mı? Acaba bu tohumları eksek, sonra da diksek ekinezyayı yetistirebilir miyiz? Aynı soruyu kantaron icin de sordum baska bir baslıkta. insallah yanıt alabilirim.
Sn Cymbelina; Sevgili Adalet Yağcı 'nın ekinezya hakkında yazdıklarına ben de katılıyorum.Ekinezyanın çayı yapılan faydalı olanı sadece pembe renkli olan ekinezya purpureadır. Kantaron da kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki.Çamlıdere'de bizim bahçede var.Her yaz tohumlarını sağa sola serpiştiririm.Çiçekleri açtı ama daha tohumları oluşmadı. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 422472
Kaç senedir ekinezya yetiştiriyorum, bugün rüzgarın getirdiği koku hangi bitkiden diye aranırken çiçeklerinin anlatamıyacağım güzellikte koktuğunu farkettim. Benim gibi farketmeyenler varsa nasıl güzel kokuyor bir bakın..:) |
Ekinezyayı koklamak hiç aklıma gelmemişti, sanırım bu gösterişli ve şifalı bitkiden koku beklentim olmadığı için :)
En kısa zamanda koklayıp test edeceğim. |
Feriha hanım'ın mesajı üzerine bugün test ettim. Çok hoş bir kokusu var.
|
1 Eklenti(ler)
Kim's Knee High pembe
|
Ekinezya
4 Eklenti(ler)
Son senelerde tanıdığım bir bitki pek ehemmiyet vermemiştim hata bende
Güzel poz veriyor albenisi var pek çok derde deva İşte resimleri |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025