agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Heuchera (İzmir oyası, Ateş feneri) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/16910.htm)

gilan 01-05-2011 14:02

1 Eklenti(ler)
Geçen sene Bauhaus'a istek göndermiştim. Hatta en kolay bulunan ve en çok beğenilen türlerinin fotoğraflı bir listesini vermiştim, kesinlikle ilgileneceğiz demişlerdi ama sonra haber gelmedi. Bir sorayım bakalım.

Bu kadar güzel, çeşitli, soğuğa da dayanılı bir bitkiyi kim almaz ki? :rolleyes:

Eklenti 207710

Güler 01-05-2011 14:35

Citronella ile Caramel'i belki bulamazsınız ama diğer çeşitleri seralarda var hem de ucuz ucuz satılıyor.
Bakın bakalım bulamazsanız size adres yazarım. Yalova civarında çok var.

Adalet Yağcı 01-05-2011 18:51

Sevgili Güler, uzak diyarlardan bile imdada yetişiyorsun, şimdi Yalova yolları mı göründü bana :)
Mayıs ortalarına doğru dönmeyi düşünüyorum, gitmeden heybeyi doldurmak gerek, inşallah o zamana kadar hallederim.

feriha 01-05-2011 19:12

1 Eklenti(ler)
Eklenti 207804

Arkadaşlar birkaç gün önce iri yapraklı bordo yapraklı Heucheralar Nenehatun caddesinde bir çiçekçide görülüp hemen alınmıştır.. Ankaraya dağıtıldığına göre ithal çiçekle uğraşanlar bu işe el atmış gibi.. :)

Adalet Yağcı 01-05-2011 21:38

Tebrikler Feriha hanım, İstanbul'u araştıralım bakalım neler bulabiliriz.
Bu rengi çok güzel, güle güle büyütün.

uzman16 24-05-2011 20:02

İzmir Oyası

3 Eklenti(ler)
Bugün gördüğüm bir bahçedeki renk cümbüşü karşısında eşime arabayı durdurmasını söyledim.

İnanılmaz çekici rengi olan bir çiçek vardı.

Ben diyeyim 50 siz deyin 100 tenekedelerdi. Çok fazla olunca daha güzel görünüyordu. Renk narçiçeği gibi. Uzun okların üzerinde sıralı minik çiçekler vardı. Yüksük otunun okları gibi.

Dayanamayıp çelik istedim. Aslında duydukları bu istekten pek hoşlanmadıkları belliydi ama babaannenin o çiçekler ona soralım dediler. Birazdan gelen babanne o kadar saksıdan kıyıda köşede kalmış bir taneden bir kök almama izin verdi. Şansıma o da ikili bir köktü. Adına "İzmir Oyası" dedi. Ama arama yaptığımda bu isimde bir çiçek bulamadım.

Teyze ufak bir saksı verseydin dedim. Her gören istiyormuş, nasıl yetiştireyim herkese dedi. Yaz kış dışarıdaymış, bütün yaz sürekli çiçek açıyormuş. Kökten sürgün vererek çoğalıyormuş. Neyse ayaküstü sohbet sırasında muhabbeti ilerlettik. O başlangıçtaki asık suratın yerinİ gülen bir yüz aldı. El sallayarak uğurladı.;)

Bana verdiği kökte çiçek olmadığından çiçeğinin fotoğrafını yükleyemiyorum ama haftasonu tekrar gidip fotoğraflarını çekeceğim. Yapraklarından tanıyan olabilir belki. Yapraklarını böcekler yemiş.

Eklenti 216043

Eklenti 216044

Bu da gövdesi.

Eklenti 216045

gilan 24-05-2011 21:52

Yaprak yapısı heuchera'ya çok benziyor sevgili Uzman16.
Yeşil yapraklı, kırmızı çiçekli bir türü var, o olabilir mi?

http://www.agaclar.net/forum/showpos...8&postcount=34

Ferda Ülkümen 24-05-2011 22:09

1 Eklenti(ler)
Ben de öyle düşünmüştüm sevgili gilan.

O bir Heuchera türü olmalı.

İzmir oyası adını duymamıştım, bir adı da Ateş feneri.

http://www.google.com/search?hl=tr&s...&aqi=&aql=&oq=

Çiçekli bir fotoğrafını ekliyeyim;

uzman16 25-05-2011 11:57

Evet kesinlikle aynısı. Teşekkür ederim

Demek artık benim de heucheram var. Adı da İzmir Oyası - Ateş Feneri.:)

Sanki fosforlu bir nar çiçeği gibi. Aynen Ferda Hanım'ın eklediği renkten.

gilan 25-05-2011 12:54

Bu bitkiyi ilk tanımaya başlarken yeşil yapraklısı pek çekici gelmemişti ama şu çiçekler için haydi haydi değer tabii. :)

uzman16 25-05-2011 13:12

Sevgili Gilan,

Hiç hesapta yokken 2 kök heucheraya sahip oldum ya çok mutluyum.:)

Sardunya yaprağı gibi yaprakları. Ama o çiçeklerinin renklerindeki canlılık insanın aklını başından alıyor. O nedenle yapraklarının yeşilliğinin farkında bile değilim. ;)

Akşamleyin iki kökü ayırıp saksılara diktim.

Aslında birini bahçeye mi götürsem diye tereddütteyim.

Saksıda ya da bahçede gelişimi nasıl olur, fark olur mu bilmiyorum ama gördüklerimin hepsi teneke saksıdaydı.

gilan 25-05-2011 13:42

Bahçeyi, saksıyı bilmiyorum ama kesin olan açık havada daha mutlu olduğu. :)
Güler abla bahçesinin başlığında bahsetmişti. Haucherasını bir şey olmasın diye uzun süre içeride muhafaza etmiş, bitki bir türlü keyiflenememiş. Bu kış dışarıda bırakınca keyiflenmiş, serpilmiş.
Kar, yağmur heucheraya vız geliyor, yanılmıyorsam -30'lara kadar dayanıklı.

Umarım yayılır da rengarenk çiçeklerini de görürüz. :)

limon 25-05-2011 19:02

Sevgili Uzman16, bu kış aynı sizdeki gibi 1-2 kök Heucherayı sevgili Hozat hediye etmişti. Bahçedeki bir saksıya hemen dikmiştim. Diktiğimden itibaren keyifle yeni sürgüler verdi, şimdiyse üzeri çiçek dolu. Yarım metrelik çiçek saplarının üzerinde oya gibi fosforlu minik çiçekler çok şirin görünüyor. Dediğin gibi yaprakları aynı sardunyaya benziyor ama kış soğuklarına dayanıklı olması avantajı.

Koyu renkli yapraklı olan türü de sevgili Güler hanım hediye etmişti. Onu da hemen bahçeye geçirmiştim ama yerinden pek mutlu olamadı. Ben coşup yayılmasını beklerken o yaprak bile çıkarmak istemedi. Geçen ay onu da yerden alıp saksıya geçirdim. Daha bir hafta geçmeden o da çok keyiflendi, bolca yapraklandı, yaprakları irileşti. Şimdilik güneşli bir yerde ama yakıcı sıcaklar başlamadan yarı gölgeye geçireceğim.

uzman16 25-05-2011 20:42

Sevgili Limon,
Seninkinin fotoğrafı var mı?

Dikerken toprağa mutlaka gübre karıştırmam söylendiği için yanmış koyun gübresi eklediğim toprağa diktim.
Yakıcı güneşi sevmiyorsa az güneşli bir yer ayarlayayım bahçede.

limon 28-05-2011 18:47

1 Eklenti(ler)
Benimkiler şimdilik tam güneşteler ama geçen yıldan edindiğim tecrübeye göre yakıcı güneşi sevmiyorlar. Bu yüzden hava biraz daha ısınınca yarı gölgeye geçireceğim saksılarını.

Bitkinin dikili olduğu saksıdaki geçen yıldan kalma Liatris soğanları hızla yapraklanınca bitkiyi tamamen kapadılar. Bu yüzden yapraklarını çekemedim ama sevgili Lir'in fotoğrafındakiyle aynı. Çiçekleri ufak ta olsa rengine ve formuna bayıldım.

Bugün nihayet çekebildim fotoğrafını, bir kaçını da şuraya yükledim,
Eklenti 217720

Tika 09-05-2013 09:13

Heuchera'nın tohumu direkt kuruyan çiçeklerinden alınabiliyor mu? Tohum alma ile ilgili bu bitki hakkında herhangi bir bilgiye rastlamadım Türkçe kaynaklarda.
Tohumlar ne zaman ekilmeli,onu da merak ediyorum.

alibaba 13-07-2013 14:22

Güncel olarak satıldığı yeri gören, bilen veya duyan, hiç olmadı bulmam için dua edecek bitki dostları arıyorum.. :)
(Not:zengarden seneye üretecekmiş. )

Güler 14-07-2013 00:35

Ben Yalova'da Doğa seracılıkta görmüştüm. Yanlışlık olmasın Akdoğa değil, Doğa. Sahibi Selâmi Bey'dir.
Topçular iskelesinde indikten sonra Karamürsel'e doğru devam edin 3-5 km sonra sağda Gaye Çiçekçiliği göreceksiniz onun hemen yanında içeri bir patika yol vardır. O yoldan girin biraz gittikten sonra solda Doğa Sera'yı görürsünüz.
Güzel bir seradır, pekçok bitkiyi kendileri üretirler ve diğer çiçekçilere satarlar yani ilk eldir.

alibaba 14-07-2013 15:14

Şu sıralar gitmem mümkün değil Güler hanım :(
O yüzden telefon verebilirseniz (bulabilirseniz tabi ki) çok çok sevinirim.
Saygılar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1179572)
Ben Yalova'da Doğa seracılıkta görmüştüm. Yanlışlık olmasın Akdoğa değil, Doğa. Sahibi Selâmi Bey'dir.
Topçular iskelesinde indikten sonra Karamürsel'e doğru devam edin 3-5 km sonra sağda Gaye Çiçekçiliği göreceksiniz onun hemen yanında içeri bir patika yol vardır. O yoldan girin biraz gittikten sonra solda Doğa Sera'yı görürsünüz.
Güzel bir seradır, pekçok bitkiyi kendileri üretirler ve diğer çiçekçilere satarlar yani ilk eldir.

Güler 18-07-2013 11:31

Sayın alibaba9, Doğa firmasının telefon numarasını ancak bulabildim. ;)

Dediğim gibi sahibi Selâmi Bey, orada bu işlere bakan Zuhal Hanım ve Funda Hanım var.
Sizin için Funda Hanım ile telefonda görüştüm. Ellerinde kırmızı, yeşil ve bordo yapraklı heucheralar varmış ancak daha yeni ektikleri için dolgun değillermiş.

Bir ay içinde toparlarlar dediler.

Telefon numarası 0226 465 63 36

Eser İlhan 18-07-2013 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1181174)

Dediğim gibi sahibi Selâmi Bey, orada bu işlere bakan Zuhal Hanım ve Funda Hanım var.
Sizin için Funda Hanım ile telefonda görüştüm. Ellerinde kırmızı, yeşil ve bordo yapraklı heucheralar varmış ancak daha yeni ektikleri için dolgun değillermiş.

Kargoyla da yollayıp yollamadıklarına dair bir fikriniz var mı acaba??

Güler 18-07-2013 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1181234)
Kargoyla da yollayıp yollamadıklarına dair bir fikriniz var mı acaba??

Sevgili Eser İlhan, siz kargo ile neden uğraşacaksınız ki, benim yolum üstü, istediklerinizi tesbit edin gelirken alırım, elden alırsınız. Bu durumda da yıpranmadan gelmiş olur. ;)

Eser İlhan 18-07-2013 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1181240)
Sevgili Eser İlhan, siz kargo ile neden uğraşacaksınız ki, benim yolum üstü, istediklerinizi tesbit edin gelirken alırım, elden alırsınız. Bu durumda da yıpranmadan gelmiş olur. ;)

Çok teşekkür ederim. Yüzüm kızardı şimdi ama :)))))))

Heuchera uzun zamandır istediğim bir bitki. Şimdi karşı komşumda da bir tane görünce isteğim tam da depreşmişken( tabii nerden aldığını da hemen sordum,ama ona hediye gelmiş. Hatta ne olduğunu da bilmiyor, onu yaprak benzerliğinden ötürü sardunya sanıyordu)

Mutlu oldum, sağolun ;)

alibaba 18-07-2013 13:35

Guler hanim tesekkurler oncelikle ilginiz icin.. bende internetten buldugum numaralari deneye deneye ulastim doga'ya :) su an sadece yesil var dediler. Onun da tam alt turunu bilmiyorlardi. Ben de fotograf rica ettim. Baglantilari yokmus su an, 3-4 gune gondeririz dediler. Fiyat 3.5 tl imis. Dediginiz gibi su an ufaklarmis 3-4 yaprakli, 19'luk saksida imis. Normalde kargo yapmiyorlarmis ama yardimci olmaya calisiriz dediler :) bendeki durum boyle. Resim bekliyorum ben, citronelle ise guzel olur gercekten :) Cok tesekkur ederim size de Guler hanim. Selamlar

Adalet Yağcı 18-07-2013 13:39

Heucheraları tohumdan yetiştirmek çok kolay aslında.
Yapı marketlerden aldığımız tohumlar bayat çıkabiliyor, taze tohum bulabilirseniz hemen ekin derim.
Geçtiğimiz yıllarda üzerinde kuruyan tohumları hemen ekmiştim(Heuchere Cıtronella), kısa sürede çimlendiler.
İlerleyen zamanda ihmal ettiğim için 5-6 tanesini yaşatabilidim.

Güler 18-07-2013 14:36

Oooo ne güzel bir havadis bu, ben zaten derim ya Forumumuz'un başarılı tohumcuları Adalet Yağcı, jezebel ve S.Durul. Benim ise o tarakta pek bezim yok.

Benim citronellada çok çiçek var şu an. Çiçek saplarını koparıp da kurutayın mi diyeceğim şimdi bana " aaa aşkolsun üzerinde kurumadan tohum mu alacaksınız" diyenleriniz olacak ama o zaman ben buralarda olmuyorum ki.
Ne yapayım? İstiyorum ki bu limon sarı yapraklı citronella hepinizde olsun.

Jezebel 21-07-2013 06:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1181288)
Oooo ne güzel bir havadis bu, ben zaten derim ya Forumumuz'un başarılı tohumcuları Adalet Yağcı, jezebel ve S.Durul. Benim ise o tarakta pek bezim yok.

Benim citronellada çok çiçek var şu an. Çiçek saplarını koparıp da kurutayın mi diyeceğim şimdi bana " aaa aşkolsun üzerinde kurumadan tohum mu alacaksınız" diyenleriniz olacak ama o zaman ben buralarda olmuyorum ki.

Tohum olursa elimden geleni yaparım:)
Güzel bir bitki.
Daha sonra uğrayacaksanız tohum keselerini bayan çorabına hapsedin ki etrafa dağılmasınlar.
Sevgiler.

Adalet Yağcı 21-07-2013 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1181288)

Sevgili Güler;
Tohumlar olgunlaşmamışsa şimdi toplamak ziyan olur.
Öte yandan, yoğun yağışlar şiddetli rüzgar tohumları alıp götürüyor.

Sevgili Jezebel'in önerisi akıllıca, tam biz delilere göre :dilli:
Ne olsa arada bir gidersin o zaman çorapta biriken tohumları alıp hemen ekebilirsin.
Seni üzmeyecekler, emin olabilirsin.

Güler 21-07-2013 20:54

Çiçek saplarına baktım hiç mi hiç tohum yok. Sadece hali hazırda üzerinde minik minik çiçekleri olan 2 dal var. Ben de yarın İstanbul'a gidiyorum, şimdi çorap giydireyim mi?

Jezebel 21-07-2013 21:32

Henüz erken, arılar çorabı aşıp çiçekleri tozlayamaz.
Artık başka bahara:)
Sevgiler.

alibaba 02-08-2013 21:14

90 gün soğuk katlama yapın diyor sayfadaki tahum satanlar..
http://www.amazon.co.uk/Heuchera-See...=heuchera+seed

Yoksa hemen almıştım :)

Bir de sadece ana renkli türler varmış tohumdan yetişen. Diğer özel türler farklı yöntemlerle elde ediliyormuş..yöntem doku kültürü diye geçiyor kaynaklarda (tissue culture). Yani özel bir türden alınan tohum çimlendiğinde purple palade oluyormuş genelde..

alibaba 14-08-2013 22:19

Doğa fidancılıktan Eylül'e hazır olur diyorlar.
Bahara ithal getirmeyi de düşünüyorlarmış... Bakalım bekliyoruz öylece :D

Adalet Yağcı 15-08-2013 22:00

Heuchera'dan tohum almak.

4 Eklenti(ler)
Önce tohumların olgunlaştığından emin olmalısınız.
Bunun için çiçek sapı üzerindeki tohum keselerinin sertleşip kuruduğunu görmelisiniz.
Bilgi amaçlı olması için, henüz kurumamış bir daldan tohumların nasıl alındığını anlatmak istiyorum.

Eklenti 433919

Eklenti 433920

Çiçek sapını alttan kavrayarak sıyırın, tohumlar avcunuza dökülsün.

Eklenti 433918

Elde ettiğiniz tohumları bu mevsimde bekletmeden ekebilirsiniz.
Tohumların olgunlaşması Kasım ayından sonraya kaldı ise, ekmek için Şubat Mart aylarını tercih ediniz.

Eklenti 433921

E, bi zahmet bir de el falıma bakıverin artık :)

Güler 15-08-2013 22:20

Yaaa benimkiler yeniden çiçeklendi ama çiçeklerinin kurumasını beklerken bir de bakıyorum ki kupkuru dallar kalmış, bu çiçekli halinde kessem çiçek dallarını nasıl olur?

Güler 15-08-2013 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alibaba (Mesaj 1189733)
Doğa fidancılıktan Eylül'e hazır olur diyorlar.
Bahara ithal getirmeyi de düşünüyorlarmış... Bakalım bekliyoruz öylece :D

Citronella'nın çiçekli bir dalı işinize yararsa gönderyim. ;)

Adalet Yağcı 15-08-2013 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1190097)
Yaaa benimkiler yeniden çiçeklendi ama çiçeklerinin kurumasını beklerken bir de bakıyorum ki kupkuru dallar kalmış, bu çiçekli halinde kessem çiçek dallarını nasıl olur?

Denemekte fayda var, çok fazla kuruyunca da kendiliğinden toprağa dökülüveriyor ya da şiddetli yağmur üzerindeki tohumları silip süpüruyor.

Fotoğrafladığım tohumlar henüz tam olgunlaşmamıştı ama atmaya kıyamadım iki gün önce ektim, eğer çimlenirse buradan paylaşırım.

alibaba 15-08-2013 22:54

Güler Hanım merhaba, çelikle olmuyor diyor çoğu yabancı forumda...
Sonbaharda kökten ayırma ile çoğaltıyormuş İngiliz asilzadeleri :) maviş gibi aynen.
Tohum işi zaten hep fiyasko benim :)
O yüzden beklemek kalıyor bana sanırım :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1190099)
Citronella'nın çiçekli bir dalı işinize yararsa gönderyim. ;)

alibaba 16-09-2013 11:06

Bauhaustan aradılar geçenlerde. Heuchera için devamlı mail atıyordum.
Eski tecrübelerinden dolayı getirmeme kararı almışlar :)
Satılmamış eski getirdikleri, sipariş verenler almamış felan :)

Artık bir yalova seyahati yapacağız demekki :)

alibaba 24-10-2013 18:34

2 tane mor yapraklı alındı :)
Bir de yeşil yapraklı var ama citronella değil, koyu düz yeşil.
3,5 tl fiyatı..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1181174)

alibaba 08-03-2014 21:24

Saksıda heuchera yetiştirenlerin saksı boyutu ne kadar acaba?
Aldığımdan beri 19'luk üretim saksısında duruyorlar ama pek bir gelişim de göstermediler halen :/

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025