agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Viola odorata (Orman Menekşesi) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/12106.htm)

Nariel 14-05-2009 22:21

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, orman menekşelerimiz kesinlikle hiç çiçek açmadı ama tohum tutuyor! Bu nasıl iştir bilen var mı :(

Üzerinde bir ton tohum kapsülü var, bu kadar kapsülün oluşabilmesi için bitkinin mosmor çiçeklerle donanmış olması gerekirdi ama bir tane bile açmadı.

Ve her geçen gün bu kapsüller çoğalıyor, sanki çiçek açmadan doğrudan tohum oluşuyor:(

DefneD. 15-05-2009 23:28

Selamlar,

Çocukluğumdan beri en çok sevdiğim çiçektir.

Bornova öğrenci yurdunun bahçesinde vardı bu menekşeden. İzmir'e nadiren kar yağar ama eğer yağarsa en çok Bornova'ya yağar. Ben öğrenci iken, kış sonu bahar başı yağdığını hatırlıyorum. Kar altından kalan menekşeler (henüz çiçek açmaya başlamamışlardı, sadece yapraktaydılar) kara direnip, karların arasından çıkarak savaşı kazanmışlardı.

Yetiştirmeyi hep istedim ama ne uygun mekan bulabildim nede tohum.

Yetiştirebilenler umarım o nefis kokusunun keyfini sürüyorlardır :)

hozat 16-05-2009 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 422009)
Arkadaşlar, orman menekşelerimiz kesinlikle hiç çiçek açmadı ama tohum tutuyor! Bu nasıl iştir bilen var mı :(

Üzerinde bir ton tohum kapsülü var, bu kadar kapsülün oluşabilmesi için bitkinin mosmor çiçeklerle donanmış olması gerekirdi ama bir tane bile açmadı.

Ve her geçen gün bu kapsüller çoğalıyor, sanki çiçek açmadan doğrudan tohum oluşuyor:(

Sevgili Nariel,
üzülmeyin menekşeler bu ayda çiçek açmıyorlar ,onlar çok erkencidir.Şubatta başlayıp Nisan ortasına kadar sürüyor.

Benim borum,daki bahçemde varş taşların arasından bile çıkyor.Kaybederseniz üzülmeyin bende var size gönderirim.

Gölgeyi sever,çok sulanırsa yaprakları büyüyor.6 senedir yaz aylarında çiçek açtıgını görmedim.

benim anlattığım ormanların kuytu köşelerindeki mor menekşe.Islah edilmişi varsa onu bilmiyorum.
Her gününüz çiçekle dolsun.

querelle 04-03-2010 10:02

Biçoğunuz gibi benim için de çocukluktan gelen bir çiçek.

Mersin'de bazı bahçelerde gölgelik yerlerde olurdu ve enfes kokardı. Annemin de en sevdiği çiçeklerden biriydi, ne zaman görse öve öve bitiremezdi. Ben de onu mutlu etmek için bazen toplar eve götürürdüm.

Bugün büyük bir yapımarketten tohumlarını aldım. Bizim evin ordakiler gibi güzel kokuyor mu hatta çıkacak mı çıkmayacak mı onu bile bilmiyorum; ama bunca sene sonra onları yeniden hatırlamak bile çok güzel.
Çiçekler gerçekten eski dostlar gibiler, araya ne kadar zaman girerse girsin sanki dün konuşmuşçasına her zaman sizinleler.

nevsune 04-03-2010 18:39

1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır bugünü bekliyordum.

günebakan 04-03-2010 19:13

Bizim sitemizin ve çevredeki birçok sitenin bahçesinde yer örtücü olarak kullanılmış:)

querelle 05-03-2010 00:34

Nevsune hanım, özellikle koku konusunda bilgi isteriz :) Şimdiden gözünüz aydın.

acemifüsun 05-03-2010 00:39

Geçen yaz Sn. Mutlu Bey'den aldığım menekşelerim çiçeklendi, kokuları harika:)

Kekik 06-03-2010 03:58

Gölgeyi,kuytu yerleri ve nemi seviyor.Güneş almayan yerlerde yer örtücü olarak dikilebilir.Şubat-Nisan ayları arasında çiçek açıyor.Çiçeklenme süresi kısa sürüyor. Güneş almadıkça yeşilliğini koruyor,ama çiçek açmıyor.Güneşte ve sıcakta yaprakları sararıp,kuruyor.Çok hafif bir kokusu oluyor,ama, çiçeğe su değerse kokusu duyulmuyor..Benim bahçemde 10 yıldır var.Yayılıcı olduğu için zaman zaman temizliyorum.Köklerinden başka yere daldırarak üretiyorum.

nevsune 09-03-2010 13:31

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi querelle (Mesaj 590574)
Nevsune hanım, özellikle koku konusunda bilgi isteriz :) Şimdiden gözünüz aydın.

Kokuyu nasıl tarif etsem, tam menekşe kokusu. Hani renk renk şekerler vardı eskiden (hala var mıdır bilmiyorum ya), mor olanlarını ağzınıza aldığınızda işte tam bu çiçek gibi kokardı diye tanımlayabiliyorum ancak:)
Eklenti 129127

Fotoğrafta çiçeğin rengi farklı görünüyor. Çiçek mavi tonunda değil, mor tonunda. Bu yıl biraz kel durumdalar ama bozulmazlarsa gelecek yıl saksıya yayılacaklar umudundayım.

oppss! 12-03-2010 21:45

Başlığı yeni gördüm, ismini bilmordum ama gerçekten harika bir bitki, burada dışarıda rahatlıkla yetişiyor.

querelle 26-03-2010 00:31

Ektiğim onlarca tohumdan hiçbiri henüz çimlenmedi. Nerdeyse 1 ay olacak.. :(

Kimini dışarı ektim, kimini içeri; kimini torfa, kimini perlite; kimini buzdolabına koydum pamukla, kimini pamukla dışarı koydum...Hiçbiri çimlenmedi.

Yabancı forumlarda çimlenmeleri için karanlığın şart olduğunu okudum, bir de soğuk geçirmesi gerekiyormuş. Her ikisini de denedim ama yine hiçbir işaret yok...

Tohumdan çimlendiren arkadaşlar var mı ? Varsa paylaşır mısınız formülü ?

Nariel 20-06-2010 17:09

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar birkaç mesaj üstte geçen sene yazmışım; bu sene yine yazıyorum. Bizim menekşeler kesinlikle çiçek açmıyor, hatta tomurcuk bile vermiyor ama birdenbire bir bakıyoruz ki tohum kesesi çıkmış meydana. Anlamıyoruz ne olduğunu. Kesinlikle çiçek yok.

Hatta tohum keseleri olgunlaşıp patlamış bile. Acaba bu orman menekşesi değil mi? Belki çok küçük gösterişsiz bir çiçeği vardır da dikkatimizi çekmiyordur.

Jezebel 20-06-2010 21:32

Muhtemelen mütevazı çiçeğini farkedemiyorsunuzdur .
34 Nolu mesajınızda geçmiş çiçeğin mor rengi hala görülebiliyor ;)
Sevgili acemifusun sayesinde benim de gerçek bir menekşem oldu .

acemifüsun 20-06-2010 22:10

Sevgili Nariel çiçeklenmesi Şubat sonu, Martta oluyor. Mis kokulu o güzel çiçeklerini yapraklarının arasına saklıyor:) Belki de bu yüzden gözünüzden kaçmış olabilir. Gölgeyi seviyor, hafif sabah güneşi görebilir, çok hızlı gelişiyor.

Terra 03-07-2010 14:21

1 Eklenti(ler)
Benim bahçemde de Viloa Odorata var. Küçük havuzun çevresinde çok doğal bir ortam oluşturdu. Çok hızlı yayılıyor. Güzel kokulu. Keşke şehir içinde boş olan tüm alanlara bu çiçekten ekseler diye düşünüyorum bazen, hem hızla her yeri kaplar, hem de baharda tüm şehri güzel bir koku kaplar.

acemifüsun 03-07-2010 16:28

Çok güzel gelişmişler sayın Terra, ellerinize sağlık:) Orta ve liseyi okuduğum okulumuzun bahçeleri , kat kat harika bitkiler çiçeklerle doluydu. Güller, baharda 101 çeşit lale, çeşit, çeşit güzeller:) Çoğu bölümlerde mor menekşeler yer örtücü olarak kullanılmıştı.Tek dayanamadığım da bu mis kokulu mor menekşelerdi. Elinde sopasıyla dolaşan okul bahçıvanına yakalanmayı bile göze alırdım bazen:)

thisisme 08-07-2010 10:10

lütfen; bahçesinden fazlalıkları söküp atan arkadaşlar, atarken bizi de (olmayanları) düşünürler mi? Ben atacağınız menekşeleri almaya talibim.

Terra 12-07-2010 09:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thisisme (Mesaj 669502)
lütfen; bahçesinden fazlalıkları söküp atan arkadaşlar, atarken bizi de (olmayanları) düşünürler mi? Ben atacağınız menekşeleri almaya talibim.

Haklısınız, öyle hızlı çoğalıyorki. Benim bahçemdekiler Kuşadasındaki eski bahçeden gelen üç küçük kökten çoğaldı. Tek bir kök bir yıl içinde bir metrekareye yakın alanı kaplıyor. Geçen hafta düzenleme yaparken bir miktarını söküp atmıştım, sizin yazınız üzerine suçluluk duydum:)

Terra 12-07-2010 09:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 667547)
Çok güzel gelişmişler sayın Terra, ellerinize sağlık:) Orta ve liseyi okuduğum okulumuzun bahçeleri , kat kat harika bitkiler çiçeklerle doluydu. Güller, baharda 101 çeşit lale, çeşit, çeşit güzeller:) Çoğu bölümlerde mor menekşeler yer örtücü olarak kullanılmıştı.Tek dayanamadığım da bu mis kokulu mor menekşelerdi. Elinde sopasıyla dolaşan okul bahçıvanına yakalanmayı bile göze alırdım bazen:)

Haklısınız Sayın Acemifüsun, mor yaban menekşesi sanırım herkeste çocukluğun eski bahçelerini hatırlatıyor. Sanırım o zamanlar bol bol ekiliyordu. Ama sizin okuduğunuz gibi okullar pek kalmadı, eskiden bile nadirdi. Ne mutlu size.

Doğayla Barış 22-10-2010 23:32

Ben de bu zarif çiçeklerin hoş kokusunu seviyorum,bahçede doğal olarak yetişiyor,saksıya almak için zedelemeden ne zaman sökebilirim?

acemifüsun 24-10-2010 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Doğayla Barış (Mesaj 708094)
Ben de bu zarif çiçeklerin hoş kokusunu seviyorum,bahçede doğal olarak yetişiyor,saksıya almak için zedelemeden ne zaman sökebilirim?

Bence bu günlerde hemen alın, gölgede dursun,yeni yerine alışsın ,kış sonu da çiçeklensin:)

Erkehan 07-02-2011 18:28

Orman Menekşesi

Bu çiçeği, rahmetli eşim "kır menekşesi, çok güzel kokar" diyerek, kırdan söküp bahçeye ekmişti. İki yıl önce İstanbul'a gittiğimde diğer çiçekler yok olmuş ama bu çiçek bahçenin her yerine yayılmıştı. Çok güzel sık yapraklı çiçeği onun anısına şu an yaşadığım şehre de getirerek ekmiştim. Ama çiçek açtığını hiç görmedim. Yapraklarının güzelliği için hem annemin bahçesinde hem de kendi bahçemde yetiştiriyorum. Saksıda da denedim. Her ikisinde de yetişti.Yazışmaları okuyunca bir hatamı anladım güneş görsün diye bahçenin güneş alan yerlerine ekmiştim. Şimdi gönül rahatlığıyla gölgeye taşıyabilirim. Bilgi ve deneyimini paylaşan herkese teşekkür ederim.

sarigoz 29-03-2011 18:52

1 Eklenti(ler)
Bizim bahcenin menekseleri...

Nariel 19-04-2011 23:49

3 Eklenti(ler)
Merhaba, iki hafta kadar önce yeniden orman menekşelerini fotoğrafladım. Ama o an yanımda fotoğraf makinası olmadığı için telefonla çektim, resim ve renk kalitesi iyi değil ama sevenleri için hoş bir anımsatma olabilir yine de:)

sevim4 20-04-2011 09:56

Sevgili nariel,çok şirin.

ardabora 20-04-2011 10:17

3 Eklenti(ler)
Ben de geçen sonbaharda ormandan birkaç kök çıkarmıştım.Yere diktiklerim doğal olarak daha iyi gelişti,saksıdakiler daha cılız kaldı ama çok narin ve sevimli bir çiçek...

kelebek çalısı 01-04-2012 23:49

2 Eklenti(ler)
Güzel kokusu bir yana renkleri de bir o kadar iç açıcı. Zaten bahçede koyu yeşil ve derin mavi-mor tonların birlikteliğini seyretmeye bayılırım. İki adet edindim bu tatlı çiçeklerden. Üzerinde tomurcukları var, bir süre daha açmayı sürdürecekler umarım.

Gölgede mutlu olacaklarını ise bu başlık sayesinde öğrendim. Yalnız toprağa dikmeyi çok istesem de onları salyangozlara kurban edeceğimden korkuyorum. Zararlılarından biri salyangozmuş meğer. Saksıya alsam, mevsimlikler dışında saksıda bitki yetiştirme tecrübem yok gibi. Salyangoza rağmen toprakla buluşturacağım onları. Çoğalmalarını görmek bana da kısmet olur umarım :)

acemifüsun 02-04-2012 19:54

Bahçenizde toprağa ekin, 1 yılda oldukça kol atıp, çoğalıyorlar. Saksı çiçeği olmadığı için, saksıda çok keyifli olamıyorlar.

nevsune 20-04-2012 18:51

1 Eklenti(ler)
Komşumuz 2 yıldır saksısından söküp verir. Bu yıl yaşatmayı başardım. Sinop Gerze'deki bahçelerinden getirmişti. Orman menekşesinin değişik bir türü olsa gerek. 3 gün evde yoktum geldiğimde sürpriz yapmış.

Jineop'un elinden kurtulmaz (aklına sağlık arkadaşım). Araştırması sonucunda "Viola odorata" olmayıp farklı bir alttür olduğunu öğrendim. Galiba "Viola sororia" ama biz şimdilik Freckles viola-Çilli menekşe adıyla idare edelim:)
Eklenti 285050

Çiçeği kokmuyor. Oysa mor renkli olanlar çok güzel kokar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025