![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2009
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlar da benim geçen seneki ipeklerim. Saksı da yetiştirdiğim için, işi garantiye alıyor, tohumları renklere göre topluyor, pamuklu kumaştan diktiğim keselerde saklıyorum. Bu senekiler henüz çiçeklenmediler, ama iyi gidiyorlar. İnşaallah gene güzel açarlar, bazı yıl çiçekler küçülüyor ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
|
Bizim yalnızca tırnak çiçeği dediğimiz bir bitki..Oldukça nostaljik benim için, eski yazları hatırlatıyor; Erdek'te annanemin her bahar küçük yoğurt kaplarında çimlendirip bahçedeki küçük patikanın kenarlarına ektiği, canlı renklerdeki çiçekleriyle.Işığı nasıl severler..Olgun tohum kapsülleri bir dokunuşla avcunuza düşüverir.Eğer çook olgunlarsa külahlarını atar, minik gümüş taneler her yana saçılır. Bazen de semizotları ile birlikte bir önceki sene çıktıkları yerde çıkarlar.İlk yapraklarını verdiklerinde semiz mi tırnak mı ayırt etmek çok kolay olmaz, semiz de olsa tırnak da ikisinin de büyümesine izin verilir, ikisi de sevilir tohumları da birbirini andırır.Hey gidi günler..Erdek'i ,semizotlarını, tırnakları ve çocukluğumu çooook özledim! |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Oldukça arsız bir çiçek olduğunu söyleyebilirim. İki yıl önce duvar üzerindeki saksı içerisinde olan kedi tırnaklarının döktüğü tohumlar çimlerde bile yeşermişti (normal olarak çim diğer bitkilere yeşermek için pek izin vermez!) Onların dışında bu yıl yenilerini de ekeceğim bakalım bunlar nasıl olacaklar. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Alıntı:
Bu sene bende kedi tırnağı aldım, çanak saksılarımdan birine üç adet diktim seneye tohumundan kendim yetiştirmek istiyorum yazılanların hepsini okudum ama baştan sona nasıl yapılacağı yazmıyor siz bu konuda deneyimlisiniz bir kaç soru soracaktım yardımcı olmanızı rica ederim.Teşekkürler 1-tohum ne zaman verir ve nasıl alırım 2-tohumları hangi ay dikmem gerekiyor 3-toprak olarak torf uygunmudur 4-tohumlar ne zaman çimleniyor ve şaşırtma nedir bilmiyorum (sanırım alıp başka yere ekmek oluyor ama emin değilim) bu işlemi nasıl yaparız 5-bitki kaç ay çiçekli kalıyor ve hangi aylar çiçeklenme dönemi |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1-Kedi tırnakları, yaz sonuna kadar çiçekli kaldıktan sonra çiçeklerin kuruması ile çiçeklerin ortasında mercimek büyüklüğünde bir kapsül oluşturur. İçerisi iğne ucu kadar minicik siyah tohumcuklar ile doludur. Ben toplamaya yetiştirmeden hep dökülüyorlar ve ardından da mart ayında yeşermeye başlıyorlar. Şu anda saksıları ve saksı çevrelerini kontrol ettiğimde yeşermelerin başladığını gördüm. 2-Tohumları hangi ay ekmem gerekiyor demişsin... Şimdi yeşerdiklerine göre ekim ayında ekilmeli diye düşünüyorum. Ben hiç ekmediğim için sadece fikir yürütüyorum. Çünkü onlar dökülen tohumlardan kendiliğinden yeşeriyor. Ama geçtiğimiz yaz Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinden topladığım tohumları geçen gün bahçeye ektim, inşallah onlar da yeşerir. 3-Toprak konusuna gelince; ben bahçe toprağı kullandım, hiçbir sorun olmadı. Kedi tırnaklarını ilk aldığımda torfta ekiliydiler, sonrasında ben bahçe toprağı ekledim herşey yolunda gitti. 4-Şaşırtma; sıkışık olarak yeşeren bitkileri belli bir boya ulaştıktan sonra istenilen yere seyrekleştirerek almadır. Ben kedi tırnaklarında şaşırtma yapmıyorum. Yeşerdikleri yere yayılıp çiçeklenmeleri hoşuma gidiyor. Zaman zaman başka yerlere de dikmek istediğimde aralarından zedelemeden çıkarıp geçiriyorum. 5- Bitki yaz mevsiminde çiçekli kalıyor. Kıbrıs'ta ekim ayına kadar çiçekli olduğunu bizzat tecrübe ettim. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Düzenleyen Buket Aknar : 29-03-2008 saat 10:15 Neden: Bazı b harfleri klavyeden dolayı yazılmamıştı |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2018
|
İpek çiçeğini bu sene haziran ayında keşfettim ve haziran sonlarında tohumları ektim. Önce hiç belirti vermedi tutmadı sandım ama meğer tutmuş. Sonrasında güvercinler saksıyı düşürmüş minik fideleri kürdanla yerlerine yeniden diktim. Anlayacağınız çok badireler atlattı ve şuan böyle. Balkonda en kıymetli olan çiçeğim. Sizce durumu nasıl ve en önemlisi ne zaman çiçek verir? Tecrübesi olanlardan yardım istiyorum. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2018
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-09-2011
|
Yaylamızdaki keditırnakları
Mersin , Yeniköy ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
|
Bolca dere kumu karıştırılmış süzek toprakta, doğrudan kalacağı saksıda çimlendiriliyor. Tohumları dere kumu ile karıştırıp tuzluk yardımı ile saksı yüzeyine serpmek daha eşit bir dağılım sağlıyor. Tohumlar örtülmüyor, sadece serpme işlemi bittikten sonra hafifçe toprağa bastırılıyor. Çimlenme için bol gün ışığına ihtiyaçları var. Bu uygulama ile mükemmel çimlenmiş olan, yetiştirmeyi çok arzu ettiğim, rengarenk görüntüsünü çok sevdiğim bu çiçeği bu yaz iki kez çimlendirip öldürdüm. İlkinde yüzlerce tohum çimlenmiş idi saksı devrildi. İkincisinde ise sukulent türü bir çiçek olduğunu bilmediğimden fazla gelen su öldürdü. Artık bahar sonunda tekrar tohum alıp üçüncü ekimi yapmayı planlıyorum. Aman su ayarına dikkat derim ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar,ipek çiçeklerinin çok çabuk yetişen, arsız bir bitki olduğu yazılmış fakat ben şubat ayından beri üç defa tohum çimlendirme denemesi yaptım,tohumlar çimlendi fakat hep aynı boyda kaldı ve büyümeden toprakta kayboldu.Ekim zamanı olarak tohum paketinin üzerinde şubat-mayıs ayları belirtilmiş.Erken mi davrandım acaba? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet erken davranmışsınız normalde havalar ısınmaya başlayınca ekmek lazım **** korunaklı yerlerde siz birde Sivas da ektiyseniz oralar daha çok soğuk ******. Hepsi uyanmış ama malisef üşütmüşler. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
merhabalar, Bugün ipek çiçeği tohumları aldım. Bi saksıya tohumları ekip seraya koydum. Üzerine de bi poşet geçirdim. Bu gece dursun poşet yarın sabah almayı düşünüyorum. Kaç günde çimlenir ki? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok sabırsızım Ama bir hafta bekleyebilirim sanırım... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Zenfree, benim de geçen yıl dökülen tohumlardan kendi kendine çimlenen ipek çiçeklerim dışında geçen yaz İstanbul'da topladığım ve Mart sonu ektiğim tohumlar da henüz çimlenmedi. Bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
İşten geç gelmiştim, sabahı bekleyemedim el fenerini kapıp seraya koştum. Güler Hanım haklı çıktı. Cumartesi ektiğim tohumlar bugün çıkmış Saksıya ekmiştim tohumları. Saksıyı seraya koyup üzerine de poşet geçirmiştim. Toprağın üzerine çok az su serpmiştim. Sıcak ve nem çok etkili sanırım. İşin en güzel tarafı bu benim ilk tohumdan çiçek yetiştirme denemem olması. Acemi şansı sanırım benimki. İnsan o küçüçük filizleri görünce nasıl mutlu oluyor. |
|
|
|
![]() |
|
|