agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Asma üretimi (tohum ve çelik ile üretim) (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/2936.htm)

cumartesi70 28-08-2009 22:18

Bitkiler hakkında fazla bilgin yok,birkaç yıl önce yurtdışında aldığım çok güzel bir üzüm salkımının sapını getirip saksıma dikmiştim.1.5 yıl sonra bu yeşerdi,köklendi ve saksıda 50-60 cm boyunda bir asma oldu.Uzun süre şehir dışında kaldığım bir dönem komşuya bırakınca fazla sulamadan kökleri çürümüş ve asma öldü.Kuruyan dallarını onar cm kesip yeniden saksıya diktim.Bu dallar yeniden canlanmadı,üzerinden 1 yıla yakın geçti.Bu kuru dalların canlanma ihtimali var mıdır?Hormona batırma yönteminin bu saatten sonra faydası olur mu?

doğalbahçe 28-08-2009 22:48

Sn.cumartesi70,

Aradan uzun bir vakit geçmiş, çeliğinizi dikeceğiniz zaman hormon takviyesi yaptığınızda daha etkili olurdu şuan kuru dallara hormona batırmanız artı bir durum oluşturmayacaktır, canlanma ihtimali ise çok azdır bence.

Salkım çeliklerinde nisan , mayıs aylarında bahçenizde uygun kısımlarına biraz gölge olan yerlerde dahi köklendirebilirsiniz.

justice 21-02-2010 12:55

2 Eklenti(ler)
merhabalar. bunlar benim kumda daldırmayla sapladığım ve tuttuklarını düşündüğüm asma çeliklerim..birde gölge bir ortamda 4 sıra telle tutturduğum mini asma bahçem(gerçi tam net çıkmamış ama güzel sarıldılar tellere),yalnız 2 senedir meyve alamıyorum..ne zaman alırım acaba bilen varsa iletebilirmi...
Eklenti 126450

Eklenti 126449

justice 21-02-2010 12:59

4 Eklenti(ler)
bunlarda mini fidanlığımın ve fidelerimin fotoları..yalnız karışık biçimde dikildiler..vişneden kiviye,meşeden farklı üzümlere,duttan armutlara kadar birçok fidem var...inşallah tutarlar ve kendilerine ait yerlerine dikilir ve bol bol meyve verirler...

Eklenti 126451

Eklenti 126452

Eklenti 126453

Eklenti 126454

dadamadam 10-03-2010 13:14

merhabalar, baktım ki muhabbetiniz çok güzel
10 dakika önce üye oldum..
konu olarak doğru yerdemiyim bilemiyorum.
ilk sorumu sorayım bari..
apartmamın bahçesinde kocaman olup sarmaşık gibi heryeri sarmış asmadan nasıl çelik alabilirim? tekrar merhaba ve şimdiden teşekkürler.

memet 10-03-2010 13:23

Bunun için çelik almayla ilgili başlığa bakabilirsiniz.

k_donmez 10-04-2010 20:28

1 Eklenti(ler)
Annemin balkonda saksı içinde tohumdan ürettiği asma geçen yıl bahçeye transfer oldu. Yerini beğendi. Bu yıl da baharın gelmesiyle yapraklar gelmeye başladı. Parmak kalınlığına gelince güzel bir türü aşılamak istiyorum.

seyyah53 17-04-2010 23:31

kara üzüm asması...

1 Eklenti(ler)
bende geçenlerde bahçemizde bulunan üzüm asmasından birkaç çelik aldım fakat galiba bazı yanlışlar yaptım bikere asma çeliklerini sadece torf ve kum karışıma batırmak lazımdı ben ağır bahçe toprağı ve torf karışımına diktim ..işte resimleri birde bir arkadaşımızın tamamen toprağa gömme modelini deneyeceğim bakalım becerebilecekmiyiz...

Halil Önen 18-04-2010 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 619276)
bende geçenlerde bahçemizde bulunan üzüm asmasından birkaç çelik aldım fakat galiba bazı yanlışlar yaptım bikere asma çeliklerini sadece torf ve kum karışıma batırmak lazımdı ben ağır bahçe toprağı ve torf karışımına diktim ..işte resimleri birde bir arkadaşımızın tamamen toprağa gömme modelini deneyeceğim bakalım becerebilecekmiyiz...

Sn. seyyah53,

böyle bir model yok.

Asmalar kışın (soğuk aylarda) budanır. Örneğin şubatta budadınız ve nisanda dikeceksiniz.

İşte şubatta aldığınız çeliği toprağa tamamen gömerek bekletirsiniz. Nisanda asmaların gözleri kabarmaya başladığında topraktan çıkarır, dikersiniz.

Bu sürede çelik toprak altında (bir karış kadar) beslenmiştir.

Çelik alırken göz araları kısa olmalı. Uzun göz araları meyve vermez. Budamada da kesilir.

Asma çeliği köklenirken gözlerin bulunduğu noktalardan kök salar. Diyelim 6 göz var çeliğinizde ve iki göz dışarıda kalacak şekilde, bir karış derinliğe yatay olarak gömülür. Burgu ile açılıp dik olarakta gömülür.

Toprak altında 4 gözde kök salar ve güçlü büyür, toprak üstünde kalan iki göz uyanır bir yedektir.

Saygılar

seyyah53 18-04-2010 00:36

Halil Bey valla çok teşekkür ederim...tabi yazı ile anlatılmak istenilen biraz eksik anlatıldığı gibi eksik de anlaşılabiliniyor özellikle bizim gibi acemiler için...yalnız benim yukarıda resimdede yaptığım çeliklerde göz kenarlarında böyle pamuksu ufak belirtiler var acaba bunlar ilerde sürgün mü olacaklar bu köklendiklerine dair bir işaretmidir...saygılar bizden...

seyyah53 28-05-2010 22:50

asma çeliği

1 Eklenti(ler)
geçenlerde bir arkadaşımız benden daha önce koyduğum asma çeliklerinin şimdiki durumlarını sormuştu işte asma çeliklerinin son durumları

bu arada arkadaşlar türkiyenin her yerinden asma çelikleri alıp köklendiriyorum gerekirse üyelerle takas da yapıyoruz elinde asma fidanından çelik gönderebilecek arkadaşlara yardımlarından dolayı şimdiden teşekkürler...

Emre İlhan 29-05-2010 22:51

:pSayın seyyah53 arkadaşım.Öncelikle resim eklediğin için teşekkür ederim.Fakat sen bu çelikleri 2 yıllık dallardan mı tutturdun merak ettim.Çünkü Adana'daki dikilen asma çelikleri bayağı yapraklandılar.Yoksa buranın iklimiylemi alakalı acaba,İstanbul'a göre ağaçlar daha erken yaprak veriyor,ondan herhalde.Sanki seninkiler ilkbahara yeni giriyor gibi,yeni yeni uyanıyorlar.Umarım hızlı gelişirler.

seyyah53 30-05-2010 00:37

:) sayın adaşım ben size büyüme süreçlerini göstereyim derken tabi diğer resimleri ben yükleyememişim yarına size en son hallerini resimleyip gönderebilirim,sizin elinizde hangi cins asma var ?

Emre İlhan 30-05-2010 10:17

;)Sağolun seyyah53 arkadaşım.Ben yanlış anlamışım o zaman hala bu haldeler sandım.2 sene önce tarsus beyazı diye bilinen cinsten asma çeliği tutturmuştum ve bu bahardada apartmanın bahçesine dikmiştim,fakat birşey fidanı resmen yemiş çok bozulmuştum.Sonrada fidanlıktan gene tarsus beyazı cinsinden fidan aldım ve diktim.İnşallah adamın dediği doğrudur yani asma tarsus beyazıdır.Bu arada şunuda söyleyeyim daldırmayla yaklaşık 2 metrelik bir dalı tutturmuşlar buda ilginç birşey.Tenekenin içerisine tutturup sarıp bağlamışlar açınca bayağı uzun olduğunu anladım.Fakat daha kendisi çelik olduğundan çelik alınacak durumda değil.Çelik alınacak duruma gelince size yollarım çelik.Bide size bir önerim var aşı yöntemlerinide deneyebiliriz.Asmaları biraz geliştirelim birbirimize kalem yollayalım aşı yapalım ne dersiniz?

seyyah53 30-05-2010 13:49

Emre Bey ben her türlü öneriye açığım ben şu anda aşı yapmayı bilmiyorum eğer siz yapmayı biliyorsanız bana kısaca anlatın **** ufak ip uçlarıyla deneyerek öğrenelim dediğiniz gibi belki tarsus beyazı üzün marmara bölgesinde yetişmeyecek fakat buranın bir üzüm asmasının üzerine kalem aşı yaptığımızda büyüyecek ve üzüm alabileceğiz...dediğim gibi ben şuanda böğürtlen ,ahududu ve üzüm fidanları ve çelikleri topluyorum çelik alma mevsimi olmadığından tabi çelik bulmak biraz zor ,yeni yeni öğreniyoruz ...saygılarımla

Emre İlhan 05-06-2010 10:29

Sayın seyyah53,kusura bakmayın mesajınızı yanıtlamada geciktim ama.Kalem aşısının zamanı şimdi değil Mart,Nisan başı gibi o zaman denemelerimizi yaparız,o zamana kadar bu konuda olabildiğince bilgi topluyacağım.

Saygılar.

seyyah53 13-06-2010 14:35

tamam anlaştık ben şimdiden bazı çelikler buldum .bazı okuduğum bilgilere göre amerikan anaçları kullanmamız gerekiyor asma kalemi ne olursa olsun

ihtiyarco 19-06-2010 16:23

benim asma fidanı neden gelişmiyor acaba?

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Foruma yeni üye oldum.
Bu sene (4 ayın ortalarında 2010) ekmiş olduğum tüp olarak aldığım asma fidanım yavaş gelişiyor gibi. Gelişmesini nasıl hızlandırabilirim. Şimdiden teşekkürler...

Halil Önen 19-06-2010 21:03

Sn. ihtiyarco, hoşgeldiniz.

Asma fidanı ya derin dikilir ya da cubuk yatırılarak bir karış kadar derine dikilir.

Dışarıda iki göz bırakılır. Toprak altında ise 4,5,6 kadar göz gömülür.

Toprak altında her gözden kök atar. Ve asma çok hızlı gelişir.

Siz sanırım iki en çok üç göz olacak şekilde toprak altı dikmişsiniz. Ya da saksıdan şaşırtınız.

Aşağıda kök az olduğu için hızlı gelişmiyor. Sürgün vermiyor. Kök salması gerek.

Yanmış ahır gübresi ya da köklendirici gübrelerden verin ve bol sulayın. Asma kazık köklüdür ve suyu sever.

Gübreyi kökten bir karış uzağa bir bel (kürek) derinliği ve genişliği kadar daire açarak verirseniz çok hızlı gelişir.

Saygılar

Emre İlhan 19-06-2010 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 657602)
tamam anlaştık ben şimdiden bazı çelikler buldum .bazı okuduğum bilgilere göre amerikan anaçları kullanmamız gerekiyor asma kalemi ne olursa olsun

;)Hayır hayır amerikan anacı şart değil.Normal asmalarada oluyor yapanlardan biliyorum.Fakat amerikan anacı olunca daha uzun ömürlü,dayanıklı ve kuvvetli gelişiyor.

h.ışık 23-12-2010 22:55

Üzüm çekirdeğinden asma yapılır mı ?

Merhaba

Sitemizden ve internetten aradım fakat bulamadım.

Üzüm çekirdeği nasıl çimlendirilir ? Nasıl Katlamaya alınır/alınmalımıdır?

Bu yaz yediğim ve begendiğim bir üzümün tüm çekirdeklerimi çıkartıp evin içerisinde yavaş yavaş kuruttum şimdi de suya koyarak tohumların şişmesini bekliyorum. daha sonrada torfa dikerek çimlendirmek istiyorum. biliyorum tohumdan üretilenler ana ürüne benzemesi çok az bir ihtimal ama yinede denemek istiyorum. nasıl yapılacağı konusında hiçbir bilgi yok. tüm bilgiler çelikle üretmek üzerine.

Bilgilendirmeniz için teşekürler.

Suna 30-12-2010 21:40

çimlendirmek için çok özen göstermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. bizim bahçenin her yerinden kendi kendine üzüm fidesi çıkıyor.:p

kamil keskin 18-02-2011 15:31

arkadaşlar benim 3-4 tane çekirdeksiz üzüm ağacım var.Fakat salkımlarındaki daneler çok küçük oluyor.Hormon veya gübre olarak önerilerebileceğiniz mamullerin isimlerini ve de nasıl kullanabileceğimi bilen arkadaşlar varsa,yardımcı olurlarsa çok sevinirim.saygılar

mavikartal5 18-02-2011 18:16

sayın kamil keskin,
belki anaç türleri küçük üzüm daneye sahiptir. bu arada, çevresini çapalayın, yanmış hayvan gübresi verin bir de sulayın, bu yılki danelere bir göz atın. belki irileşirler.
saygılar

Zeytin agaci 13-03-2011 18:29

Ben Avrupa'nin bol yagisli bir sehrinde yedigim ve tadini cok begendigim bir siyah üzümün cekirdegini bahcenin bir kösesine topraga gömdüm. Bir sene icinde asagi yukari 1,5 metre uzadi.

kamil keskin 10-04-2011 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavikartal5 (Mesaj 757232)
sayın kamil keskin,
belki anaç türleri küçük üzüm daneye sahiptir. bu arada, çevresini çapalayın, yanmış hayvan gübresi verin bir de sulayın, bu yılki danelere bir göz atın. belki irileşirler.
saygılar

Bilgilerinizi uygulayacağım.İnşallah irileşirler,resimlerini burda yayınlarım.
Bilgiler için çok teşekkürler

Günizi 20-05-2011 17:18

Burada bağ kurmak isteyen İtalyanların yanında çalışan birinin anlatığına göre bir yıllık 40-50 cm. lik çelikler patatese batırılıyor toprakta açılan çukurun dibine 2 avuç kadar arpa konuluyor patatesli çelik üzerine konulup delik toprakla kapatılıyormuş.Çeliklerin tutma oranı çok yüksekmiş . Söylenilini uyguladık. Diktiklerimiz tuttu. Normalde de üzüm kolay köklenen bir bitki. Patates sürgünleri ile biraz uğraştık ama netice aldık .Değişik bir yöntem olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.

naralita 24-06-2011 19:05

şubat ayında aldığımçelikleri bir saksıya diktim şimdi bunları başka yerlere almakistiyorum acaba bir sorun olur mu ?

h.ışık 12-08-2011 09:25

Merhaba, İzmirden gelirken tüplü olarak satın aldığım 1 tane asmayı eve gelince balkona özenle yerleştirdim. 2-3 günde bir de suladım. Gitmeden önce suladıktan sonra 3 gün şehir dışına çıktım. Geldiğimde yeşil olan yaprakları tamamen kurumuştu.

Aceba hatayı nerede yaptım. Toprakla buluştursak seneye tekrar yeşerir mi?

Halil Önen 12-08-2011 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 846432)
Merhaba, İzmirden gelirken tüplü olarak satın aldığım 1 tane asmayı eve gelince balkona özenle yerleştirdim. 2-3 günde bir de suladım. Gitmeden önce suladıktan sonra 3 gün şehir dışına çıktım. Geldiğimde yeşil olan yaprakları tamamen kurumuştu.

Aceba hatayı nerede yaptım. Toprakla buluştursak seneye tekrar yeşerir mi?

Susuz kalmış.

Daha doğrusu 2 günde bir suya alışmış. Bu kadar sık sulama saksı toprağındaki besinleri de süpürür, bir kısmınını bitki tüketir; suya sıvı gübre verilmeli.

Bir boş /bir dolu.

Saksıdan toprağa her zaman dikilebilir. Asma suyu sever...

Saygılar

h.ışık 12-08-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 846482)
Susuz kalmış.

Daha doğrusu 2 günde bir suya alışmış. Bu kadar sık sulama saksı toprağındaki besinleri de süpürür, bir kısmınını bitki tüketir; suya sıvı gübre verilmeli.

Bir boş /bir dolu.

Saksıdan toprağa her zaman dikilebilir. Asma suyu sever...

Saygılar

Halil bey tesekür ederim ilginiz için. Merak ettiğim sıvı gübre takviyesi yaptığım su ile şimdiden sulamalımıyım yoksa seneyi mi beklemeliyim. Şimdi tekrardan yeşertmek uygun olurmu?
Tekrar teşekür eder saygılar sunarım.

BYHAMZA41 30-01-2012 19:45

Asma güzel bir seçim. Hızlı gelişir ve yapabileceğin hataları kolaylıkla kaldırır. Bana göre asmayı nerden çelik alırsan al köklenir. Mevsim faktörünü unutmamak gerekir. Şimdi çelik alacaksan, sıcak yastıkta köklendirmek en kolayı olurdu. Bunun yerine baharda köklere su yürümeye başlarken alacağın çelikleri bir kaç gün suda bekletip ondan sonra dikersen kolayca köklendiğini göreceksin.

justice 31-01-2012 13:30

merhabalar bende birşey sormak istiyorum; sonbaharda köylerde herkesin bahçeside olan karaüzümlerden yapraklar tamamen dökülünce hatta birazda vakit geçince çelikler aldım ve bahçede toprağa 15-20 santim gömülecek şekilde yerleştirdim.acaba çok erkenmi yaptım **** tutmuş olabilirlermi.asmanın daha öncede deneme yaptığımdan çabuk tuttuğunu biliyorum ama çelik alma zamanlaması nasıl olur acaba.bilgilendirebilecek biri olursa minnettar kalırım.

Ozi'nin Bahçesi 12-02-2012 20:43

Sn.Justice,
Bölgelere göre değişir ama, şubat - mart gibi ilkbahar budamasında çelik alınır. Hatta ülkmizin güneyinde Ocak ayında budamalara başlandı diye biliyorum. Asmada gözler uyanmadan - patlamadan hemen 1 hafta kadar önce almıştık biz çeliklerimizin bir kısmını.
Kolay gelsin.

trakya1401 15-02-2012 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 757162)
arkadaşlar benim 3-4 tane çekirdeksiz üzüm ağacım var.Fakat salkımlarındaki daneler çok küçük oluyor.Hormon veya gübre olarak önerilerebileceğiniz mamullerin isimlerini ve de nasıl kullanabileceğimi bilen arkadaşlar varsa,yardımcı olurlarsa çok sevinirim.saygılar

How to Care for Grapes - Fruit Thinning - Gurney's Video - YouTube
birde buradan bak.belki faydası olur.

trakya1401 15-02-2012 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi justice (Mesaj 905966)
merhabalar bende birşey sormak istiyorum; sonbaharda köylerde herkesin bahçeside olan karaüzümlerden yapraklar tamamen dökülünce hatta birazda vakit geçince çelikler aldım ve bahçede toprağa 15-20 santim gömülecek şekilde yerleştirdim.acaba çok erkenmi yaptım **** tutmuş olabilirlermi.asmanın daha öncede deneme yaptığımdan çabuk tuttuğunu biliyorum ama çelik alma zamanlaması nasıl olur acaba.bilgilendirebilecek biri olursa minnettar kalırım.

Making a grapevine cutting with Jaison Kerr of Kerr Farm Wine.wmv - YouTube size bu yardımcı olabilir.

trakya1401 15-02-2012 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihtiyarco (Mesaj 661150)
Merhaba,

Foruma yeni üye oldum.
Bu sene (4 ayın ortalarında 2010) ekmiş olduğum tüp olarak aldığım asma fidanım yavaş gelişiyor gibi. Gelişmesini nasıl hızlandırabilirim. Şimdiden teşekkürler...

Preparing Beds for Grapes - YouTube
burayı seyredin sizin asmayı toprağı fazla sıkmış.

himone 11-03-2012 16:43

arkadaşlar merhaba, bahçemde yerini değiştirmem gereken asma vardı ve bugün köklü bir şekilde alıp başka yere diktim. Acaba bu havada birşey olur mu? yanlış mı yaptım? (iş işden geçti ama yine de sormak istedim) Birde bahçede böğürtlen var ondan 5 göz olacak şekilde bir kaç çelik alıp bahçeye diksem olur mu? Yoksa başka birşeyler mi yapmalıyım?(suda bekletmek gibi...) Teşekkürler...

Halil Önen 12-03-2012 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 923764)
arkadaşlar merhaba, bahçemde yerini değiştirmem gereken asma vardı ve bugün köklü bir şekilde alıp başka yere diktim. Acaba bu havada birşey olur mu? yanlış mı yaptım? (iş işden geçti ama yine de sormak istedim) Birde bahçede böğürtlen var ondan 5 göz olacak şekilde bir kaç çelik alıp bahçeye diksem olur mu? Yoksa başka birşeyler mi yapmalıyım?(suda bekletmek gibi...) Teşekkürler...

Asma için yaptıklarınız doğru. Köklü olduğu için tutar ve uyanmaya başladığında bol su verilmeli.

Böğürtlen bahar girerken gözler uyanmaya yakın çelik alınıp dikilmeli, çelik alındıktan sonra bir kaç gün suda bekletilirse daha iyi tutar.

himone 12-03-2012 14:23

Halil bey çok teşekkür ederim cevabınız için... Böğürtleni de Nisan'ın başı gibi çelik alıp suda bekletip dikeceğim... Bir kez daha teşekkür ederim...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025