agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Vitis vinifera (Asma - Üzüm) (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/2282.htm)

Zeytinci 05-06-2010 14:38

Sn. Lonicera,

Filiz alma tabiri bizde her filizin ucunu kırma değildir. Obur sürgünleri çıkarmadır. Bunlardan da sarma yaprağı yapılır. Filizin ucunu kırmaya üzümlü tepe alma denir. Üzümlü tepe alma üzümün olduğu filizde, üzümden bir sonraki yapraktan sonraki dalın kırılıp çıkarılmasıdır.

Sultaniye çeşidinde göleme diye genç ve kuvvetli sürgün bir sonraki yıl için bırakılır.

Kadın parmağı dediğiniz galiba ben Akhisar razakısı diye biliyorum. Razakının uzun taneli bayıltıcı tat'da olmayanı. Razakı çeşidinde sultaniyedeki gibi gelecek sene üzüm yapsın diye göleme bırakılmaz.

Üzümcülük bizde unutulduğu için hatırladıklarım bunlar. Halil bey gibi halen bu işle uğraşanların bilgileri daha doğrudur.

seyyah53 05-06-2010 15:39

üzüm asmalarım...

4 Eklenti(ler)
Değerli dostlar

bunlarda benim evden taşınma durumumuz olduğu için hatıra kalması nedeniyle

bahçemizdeki üzüm asmasından şubat ayında aldığın çeliklerim hepsini aynı kaba
batırmıştım sonra teker teker ayrı saksılara aldım burda yeni başlayacak arkadaşlara tavsiye olması için;çelikleri bir kaba bir çok çelik olacak şekilde batırmayın sonradan ayırması ve kaybetme şansınız fazla,ben 2 yıllık çelikler almışım asma 1 yaşındaki dallardan alınırmış...saygılarımla

seyyah53 05-06-2010 16:55

Değerli dostlar asma larda herkes sulamadan bahsediyor fakat ben hala bu 19 litrelik saksılardaki asmalarımı yaz aylarında kaç kere ve ne kadar sulamam gerektiğini bilemiyorum ...yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Zeytinci 08-06-2010 22:30

Sn. Seyyah 53,

Saksıda kalmayacaklar herhalde. Toprağa dikin. Asma saçakları derine iner ve sulama gerektirmez (Fide hariç).

Yoksa saksıda üzüm yetiştiren var mıdır?:)

Sebahattin Sargın 09-06-2010 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 654910)

Bkz: Balkonda üzüm yetiştirmek ;)

Sevgiler ;)

seyyah53 13-06-2010 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 654910)
Sn. Seyyah 53,

Saksıda kalmayacaklar herhalde. Toprağa dikin. Asma saçakları derine iner ve sulama gerektirmez (Fide hariç).

sayın zeytinci elbette toprağa dikicem fakat konu hakkında iyice bilgilenmek istiyorum

Emre İlhan 29-06-2010 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 652776)
Değerli dostlar asma larda herkes sulamadan bahsediyor fakat ben hala bu 19 litrelik saksılardaki asmalarımı yaz aylarında kaç kere ve ne kadar sulamam gerektiğini bilemiyorum ...yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

;)Seyyah53 kardeşim,haftada 2 kez 1 litre su verirsen yeterli .Fazla verirsen kökü çürüyor.Bende öyle yetiştirmiştim çeliklerimi.Yalnız dikkat et doğrudan yakıcı güneşe koyma bu sene biraz korunaklı olsunlar ve bu sene asla toprağa geçirme bırak böyle biraz gelişsinler.Seneye mart başı gibi toprağa alırsın ve o verdiği sügünü 2 göz kalacak şekilde budarsın.Baharda dikimle beraber çukura yanmış ahır gübresi verirsen birde gözler patlayıp sürgünler 2-3 karış kadar olunca gübre şerbeti verirsen deme keyfine:D.Bu sene hiç gübreleme yapma bence.2 yıllık dal konusunu dert etme daha önce mesajımda yazmıştım 2 yıllık dalları uzun uzun çelikleyip daha hızlı büyüyen asmalar elde ediyorlar bizim burada.Bu arada zararlılara dikkat et sakın meydan verme.Ayrı saksılara alırken toprağıyla beraber geçirdin değil mi?

Saygılar.

bonsade 02-07-2010 13:36

Antalyada Külleme ile baş edemiyorum . Üzümler çatlıyor .Töz kükürt ve sıvı kükürt yetmiyor . Acaba üzümlerin çatlaması çok sulama yağmur v.s gibi başka nedendenmi ? Çatlamayı durdurmak için ne yapabilirim ?

musa78 02-07-2010 14:52

efendim bu sene kaldıkı çiçekten çıkma esnasında çok şiddetli yağış alan bölgelerde üzümlerde külleme ve uyuz gibi hastalıklar yaşanmaktadır..
kükürt yerine toz olarak satılan ilaçlardan cupravit+bayleton karıştırılarak uygulama yapılırsa en azından hastalıkların bundan sonrası safhasında kesme olacaktır...
asmalardaki duruma göre uygulamaya 15 gün arayla devam edilmelidir..

emree 02-07-2010 19:52

Arkadaşlae merhaba size birşey danışmak istiyorum. Ceviz bahçesinin içine asma dikmek istiyorum sizce alacağım verimde çok bir değişme olur mu şimdiden teşekkürler...

bonsade 02-07-2010 22:48

Sayın Musa78 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim . Adı geçen ilaçlara ilaçlamaya devam edeceğim . Hoşca kal ..

musa78 06-07-2010 20:41

sy.emre bey kesinlikle olmaz kaldiki ceviz ağaçlarının bol olarak yetiştirildiği alanlarda meyve ve sebze veriminden bile söz edilemez ..yani asma ise bu alanda bağlasan durmaz:):)

Samsunlu55 29-07-2010 12:08

1 Eklenti(ler)
Uzun zaman süren yağışlı ve kapalı havalar beyaz çekirdekli üzümün bazı salkımlarında çürümeye neden oldu.

Eklenti 163247

seyyah53 29-07-2010 14:08

1 Eklenti(ler)
yukarıdada resimlerini koyduğum çelikten ürettiğim kara üzüm asmalarım artık birbiri içene girmeye başladılar öyle bir gübreleme yaptım ki zaptedemiyorum ...

Samsunlu55 22-09-2010 12:28

1 Eklenti(ler)
Arılar çoğu meyvede olduğu gibi üzüme de hücum ediyorlar...

Eklenti 172336

Samsunlu55 22-09-2010 12:38

Siyah Kokulu Üzüm

5 Eklenti(ler)
Yörede siyah kokulu üzüm olarak bilinen üzümün fotoğrafları. İzabella kokulu üzümde bu cins olsa gerek. Çok kuvvetli gelişir, tek sorunu salkım boylarının kısa olması...

Eklenti 172337
Eklenti 172338
Eklenti 172339
Eklenti 172340
Eklenti 172341

seyyah53 23-09-2010 00:14

Maşallah sayın samsunlu benimde yukarıda koyduğum resimler rizeden dedemin zamanında getirdiği ve bahçesine diktiği üzümden şimdi hemen hemen 1 yıllık oldular doğrumu yaptım yanlış mı bilmiyorum dün kışa girmeden budadım onları sürgünleri 60 cm gibi kaldı ,seneye kısmet olursa toprağa dikmeye çalışacağım ,

seyyah53 14-10-2010 18:08

Acaba istanbul ve civarında yaşayan biri olarak asmalardan hangi aydan çelik alırsak ve dikersek sağlıklı olur...?malum çelik alma zamanı yaklaşıyor...

Halil Önen 14-10-2010 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 704937)
Acaba istanbul ve civarında yaşayan biri olarak asmalardan hangi aydan çelik alırsak ve dikersek sağlıklı olur...?malum çelik alma zamanı yaklaşıyor...

Asmadan çelik alma bölgeye ve iklime göre değişiklik gösterir.

Gözler kabarınca ama uyanmadan alınmalıdır. Bunu görürsünüz.

Bir ya da iki ay öncede alabilisiniz. O zaman bir karış derinliğe, toprağa gömülür. Sulanır.

Asmalar uyanmaya başladığında çıkarılır ve dikilir. Bu yöntem daha iyidir.

seyyah53 15-10-2010 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 704967)
Asmadan çelik alma bölgeye ve iklime göre değişiklik gösterir.

Gözler kabarınca ama uyanmadan alınmalıdır. Bunu görürsünüz.

Bir ya da iki ay öncede alabilisiniz. O zaman bir karış derinliğe, toprağa gömülür. Sulanır.

Asmalar uyanmaya başladığında çıkarılır ve dikilir. Bu yöntem daha iyidir.

Çok teşekkür ederim Halil Bey inanın bu soruyu sizin cevaplayacağınızı bliyordum kendi sayfasınızı detaylı bir şekilde okudum tebriklerimi sunarım siz bahçecilik konusunda çok deneyimli ve bilgili bir insansınız umarım burda bizim gibi bağcılığa hevesli acemileri yalnız bırakmassınız...bildiğim kadarını teyid etmek için soruyorum 2 ay önceden aldığımız çelikleri tamamen yatay bir şekilde toprağa gömüyoruz değil mi? peki bunların daha sonradan uyanıp uyanmadığını nerden anlıcaz ara ara açıp bakacakmıyız...teşekkürler...

Halil Önen 15-10-2010 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 705178)
Çok teşekkür ederim Halil Bey inanın bu soruyu sizin cevaplayacağınızı bliyordum kendi sayfasınızı detaylı bir şekilde okudum tebriklerimi sunarım siz bahçecilik konusunda çok deneyimli ve bilgili bir insansınız umarım burda bizim gibi bağcılığa hevesli acemileri yalnız bırakmassınız...bildiğim kadarını teyid etmek için soruyorum 2 ay önceden aldığımız çelikleri tamamen yatay bir şekilde toprağa gömüyoruz değil mi? peki bunların daha sonradan uyanıp uyanmadığını nerden anlıcaz ara ara açıp bakacakmıyız...teşekkürler...

Evet asma çeliklerini tamamen gömüyorsunuz. Toprağını nemli tutuyorsunuz. Nemli toprak çelikleri besliyor. Su kaybetmelerini önlüyor.

Ama toprak altında uyanmıyorlar.

Şöyle yaparsanız kontrol sizin elinizde olur ve süreci de gözlersiniz.

Çelikleri 10 ya da 12 göz olacak şekilde kesiniz.

( Dikkat ediniz; aldınız çelikler de göz araları kısa olsun, onlar üzümlü gözlerdir. Göz araları uzun çubuklardan alınan çelikler verimsizdir. Bunu biraz dikket eder ve karşılaştırsanız hemen görürsünüz)

Sonra çelikleri toprağa yatay gömünüz ve en uctan 2 gözü dışarıda _toprağın dışında_ kalacak şekilde bırakınız.

Bahar _zamanı _ geldiğinde dışarıda bıraktığınız gözler uyanır. Küçücük bir iki yaprak verir.

Bunu gördüğünüzde çelikleri topraktan çıkarır dikersiniz. Gözlere dikkat ediniz, çünkü kolayca kopabilirler. Bu yöntem bu tehlikeden dolayı pek uygulanmaz.

Çelikleri şaşırtma yaparken yine bir iki karış derinliğe ve yanmış gübreli toprağa dikmek kolaylıktır.

Toprak altında kalan kısımda en az 4 göz olmalıdır. Çünkü toprak altında kalan her gözde köklenme olur. Bu güçlü kök yapısı demektir.

Dikine 40 ya da 80 cm. kadar da dikilebilir. Biraz zor olur.

Toprak dışında _ eğer gözler kabardığında dikilirse_ en az iki en çok üç göz bırakılır. Kaza ihtimaline karşı...

seyyah53 16-10-2010 14:28

Çok iyi anladım öğretileriniz için çok teşekkür ederim demekki toprak altından çıkarırkende üstündeki toprağı ufak bir kaşık ile iyice sıyırdıktan sonra usul usul çelikleri alıp dikmek gerekecek mantığını anladım ben...bir kaç üye arkadaştan burda çeşitli çelik takasları yapacağız bazı arkadaşlarda hiç bir karşılık beklemeden bana çelik göndermeyi kabul ettiler kendilerini sonsuz teşekkür ediyorum ...geişmeleri resimlerle buradan paylaşacağım...

musa78 29-10-2010 16:24

samsunlu 55 sanırım bu üzüm karadeniz özellikle trabzonda rağbet gören kalın (bir hayli)kabuk yapısıyla pek tercih edilmeyen haslalıklara karşı gerek yaprak yapısı gerek meyvelerinin etkilenmediği aşsız bir üzüm cinsi(piç diye tabir edilen)olsa gerek yanılıyormuyum ??

Samsunlu55 30-10-2010 18:26

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musa78 (Mesaj 710329)
samsunlu 55 sanırım bu üzüm karadeniz özellikle trabzonda rağbet gören kalın (bir hayli)kabuk yapısıyla pek tercih edilmeyen haslalıklara karşı gerek yaprak yapısı gerek meyvelerinin etkilenmediği aşsız bir üzüm cinsi(piç diye tabir edilen)olsa gerek yanılıyormuyum ??

Evet o üzüm bu üzüm oluyor, bu üzüm dedelerden kalma bir üzüm çok tatlı fakat kalın kabukludur. Artık Samsun'da da üretilen üzüm çeşitleri çoğaldığından manavlarda pek rastlanamıyor. Bazı yerlerde veya pazarlarda pekmezi yapılıp satılıyor. Biz bu üzümün yiyerek, suyunu içerek, pekmezini yaparak tüketiyoruz. Aşağıda pekmez yapımındaki son aşama gözüküyor, buharlaştırma aşaması (Hava şartları müsaitse arazide kazanda kaynatmak daha uygun olur bu şekilde doğalgaz kullanılıyor). Ayrıca üzüm bir yandan yaprak dökmesine rağmen hala üzerinde üzüm bulunmakta.

Eklenti 177690

Eklenti 177691

Eklenti 177692

Kiraz 30-10-2010 18:30

Kokulu üzümü İstanbul'da bazı pazarlarda bulabiliyorum, özellikle Beykoz taraflarında çok yetiştiriyorlar. Ben de bahçeme çeliklemiştim, bu sene bir salkım üzüm aldım. Tatlısı da çok güzel, Polonezköy tarafında üzüm buldum, tatlısını yapacağım.

seyyah53 14-11-2010 23:16

biz bu tatlıya rizede 'pepeçi' deriz bunu yiyen bi daha başka bişey yemez bazısıda hiçbirşeye benzetemez bi daha hiç yemez ben pepeçi varken yemek bile yemeyenlerdenim bi ara parmaklarım şiştiğinden doktora gitmiştim bana kanın fazla git kan ver demişti...aradaki bağlantıyı siz kurarsınız:)

kalkan 22-11-2010 20:41

tum emegi gecenlere tesekkurler, bilgiler cok degerli
Benim bir sorum olacak
Yeni bir bag tesis ederken secilecek turle ilgili cok parametre var gibi, ama simdilik onları bir kenara bırakarak
tek cins de en ideal hem sofralık hem sıralık (pekmez olsun,sarap olsun) cinsler hakkında gorus ve onerileriniz nedir acaba?
Yani hangi uzum cinsi hem sofralık hem sıralık icin tavsiye edilebilir acaba?

seyyah53 24-11-2010 23:48

sayın kalkan...

Çok geniş bir konu kişiden kişiye farklılık gösterecektir. ben şahsi fikrimi söylemek istiyorum ben sofralık olarak globe üzümünü çok beğeniyorum fidesi bende yok çekirdekleri var bu sene çimlendirmeyi deneyeceğim ,şaraplık olarak bi fikrim yok fakat pekmez olarak yukarıda bahsi geçen kara üzümü tavsiye edebilirim ..saygılarımla

seyyah53 01-12-2010 00:01

Merhaba Dostlar...

Acaba aramızda çekirdekten asma üreten biri varmı varsa bende bir kaç red globe çekirdeği var bunları çimlendirsem işe yararmı acaba **** hiç uğraşmayayım mı?

Diğer bir sorumda Trakya bölgesi Gelibolu civarı için amerikan asma anaçları arıyorum bunları temin edebileceğim bi adress bilenimiz varmı acaba...? çok teşekkürler...saygılarımla

seyyah53 21-12-2010 21:04

2 Eklenti(ler)
Selam Dostlar...

Dün yine buradan tanıştığım bir abim bana daha önceden söz verdiği çeşitli üzüm

çeliklerini göndereceğini söyleyince bende işe koyuldum ve çeliklere naçizane biraz daha sıcak bir yuva olsun diye aşağıda görmüş olduğunuz amatör seramı tekrardan yaptım....(yanlız malzemeler en pahalısından yahu bir raptiye 0,15 krş olurmu:))

çelikleri batırdıktan sonra seranın tam halini burada sizlerle paylaşacağım

2. resim ise isabelle dedikleri bizimde rizede kokulu üzüm dediğimiz geçen sene çelikleme ile üretmiştim en acemi halimle ...

şimdi üztadlara bir soru aşağıda mavi ile işaretli yerlerden asmamı kısa budama yapıyorum itirazı olan varmı....:)? **** bu yaptığım benim kısa budamamı..?

saygılarımla

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025