agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Vitis vinifera (Asma - Üzüm) (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/2282.htm)

naturalpeyzaj 22-12-2008 17:17

Bağcılık
 
Bağ Tesisinde Öncelikle Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Bağ kurulacak arazi fazla meyilli olmamalıdır. Eğer arazide meyil var ise teraslanmalı, engebeli ise tesviye edilmelidir.

2. Tesisten önce toprağın yapısı, aktif kireç oranı, tuzluluk durumu (Bor dahil), organik madde oranı ve Fosfor (P), Potasyum (K) gibi bazı besin elementlerinin durumu analiz edilmelidir. Toprak analiz sonuçlarına göre ve talep edilen asma fidanı anaç tercihi yapılmalıdır.Bu konuda gerek Tarım İl Müdürlükleri gerekse Araştırma kuruluşları yardımcı olmaktadır.

3. Araziye dikimden önceki sonbahar döneminde öncelikle arazi patlatması yapılıp arkasına dekara 3 ton yanmış ahır gübresi serildikten sonra krizma pulluğu ile arazi kum kıvamına gelecek şekilde 45-50 cm derinliğinde işlenmelidir.

4. Tesiste "Virüssüz Sertifikalı" fidan kullanılacaksa, arazinin nematodlara karşı dezenfekte edilmesi gerekir.Bu yüzden arazi analizlerinde nematod araştırması muhakkak yapılmalıdır.

5. Sıraların düzgün olması için işaretleme ve dikim sırasında dikim ölçüsü kadar "Dikim tahtası" kullanılmalı ve arazinin düz kenarını araziye giriş diye düşünülüp aynı sırada arkaya doğru dikim yapılması gerekmektedir.

6. Özellikle krizma yapılmamış topraklarda, dikim çukurları toprağın tavlı olduğu devrede en az 30 cm çapında ve 40 cm derinliğinde açılmalıdır .Üst tabakadan alınan toprak dikim çukuruna ilave edilmelidir.

7. Fidanlarda, daha önce yapılmamışsa saçak kökler ve aşı gözünün üzerinden ana kol düşünülen kısmın iki göz üzerinden "Dikim budaması" yapılmalıdır .

8. Fidanlar, aşı yeri toprak yüzeyinin 5 cm üzerinde kalacak şekilde dikilmelidir .Kök boğazının 5 cm üzerine üst toprak daha sonraki kısma ise alt toprak konulmalıdır.

9. Dikim sırasında köklerden en az 10 cm uzak olacak şekilde dikim çukuruna 100 g DAP ya da benzeri gübre verilmelidir. Lakin bölgesel farklılık olduğundan detaylı bilgiyi analiz bilgileriniz ile beraber Tarım il ve İlçe müdürlüklerinden alabilirsiniz.

10. Dikim çukuru kök boğazından 5 cm yukarısına kadar üstten çıkan toprakla doldurulduktan sonra can suyu verilmelidir. Su süzüldükten sonra çukurun kalan yarısı alttan çıkan toprakla doldurulmalı ve toprak ayakla fidana zarar vermeyecek şekilde hafifçe bastırılarak sıkıştırılmalıdır .

11. Dikim tamamlandıktan sonra kış dikimi ise fidanların üzeri ince ve nemli bir toprak tabakası ile 5 cm örtülecek şekilde kümbet yapılarak kapatılmalıdır Bahar dikimi ise aşı yerinin 5-10 cm altına kadar toprak kümbeti yapılmalıdır.

naturalpeyzaj 22-12-2008 17:24

Yetiştirme Teknikleri
 
Bölgenin toprak koşullarına uyabilecek ve bölge çeşitleriyle uyuşabilecek anaçların seçilmesine özellikle dikkat edilmelidir. Bu çeşitler 5BB ,S 04,41 B,110R,99 R,420 A,1103 P,1616C gibi Amerikan asma anaçları kullanılır. Çeşit önerisinde bulunurken, öncelikle bölgenin iklimi ve yaygın olan üzüm değerlendirme şekilleri göz önüne alınmalıdır.

TOPRAK HAZIRLIĞI
Bağ yeri seçildikten sonra toprağın hazırlanması işlemine geçilir. Arazide varsa, büyük kayalar, ağaçlar çalılar temizlenir. Omcaları muntazam ve düzgün dikebilmek için tümsekler düzeltilir, çukurlar doldurulacak toprak tesfiyesi yapılır. Fazla su tutan yerlere drenaj içim önlemler alınır. Asmanın ekonomik ömrü bakım koşullarına göre değişmekle birlikte 40 yılın üzerindedir.Bu edenle ömrü bitinceye dek dikildiği yerde kalacağından,tesisinde çok titiz davranılmalıdır.Yeni kurulacak bağ yeri,hiç işlenmemiş bir toprak üzerinde olacaksa alan iyi bir şekilde işlenmelidir.Eğer eski bir bağ alanı ise torağı birkaç yıl dinlendirilerek bol yeşil gübre ile gübrelendirilmelidir.Asmanın iyi büyüyebilmesi,köklerinin derine gitmesi toprak içinde gelişmesine bağlıdır.Gelişme toprak yapısı ile ilgilidir.Amerikan asma anaçlarının kökleri,çok kuvvetli ve süratli büyüdüklerinden toprağın gevşek ve süzek olması lazımdır.Asmaların gelişmemesi ve bazı bağların zamanından önce kuruması, krizmanın yapılmaması veya yüzlek yapılmasından ileri gelmektedir.

DİKİM
Sonbaharda krizma yapılmış arazi ilkbaharda düzeldikten sonra,hayvan veya makine gücü ile işlenebilecek aralık ve uzunlukta çukurlar açılır.Şimdiye kadar yapılan denemeler yeni tesis edilecek bağlarda sıra üzerinin 1,5-2 m.sıra arasının 2,5-3m.olması gerektiğini ortaya koymuştur.İşaretlenmiş yerlere iki kürek derinliğinde,bir kürek genişliğinde çukur açılır.Çukur açmanın makine ile yapılması daha avantajlıdır.Çukurların dip kısmına yanmış çiftlik gübresi,ince toprakla karıştırılarak konmalıdır.Dikim içinde fidan budama yapılır.Yan boğaz kökleri tamamiyle dip kökler ise 10 cm üzerinden çepeçevre kesilir.Oluşmuş sürgünlerin en kuvvetlisi bırakılır.Budaması yapılan köklü çubuk veya aşılı köklü topraklı fidan,açılan çukurun tam ortasına gelecek şekilde konur,fidanın gövde kısmının en az 10-15 cm.i toprak üzerinde kalacak şekilde açılan çukurlara 10-15 cm kalınlığında toprak atıldıktan sonra fidan hava almayacak şekilde sıkıştırılmalıdır.Daha sonra can suyu verilir ve fidanın yerini belli etmek için yanına herek dikilir.

GÜBRELEME
Doğru,dengeli ve zamanında yapılan gübreleme bağcılıkta ürün miktarının ve kalitesini arttırmakla ve bağların hastalık,Zaralı,dona karşı dirençlerini de yükseltmektedir.Bağlara verilecek gübre miktarının tespiti çok fazla faktöre bağlı olan ve önceden bazı tahlilleri gerektiren bir işlemdir.Her bölgede hatta her bağda ihtiyaç duyulan mineral ve organik madde miktarını ayrı ayrı tespit etmek daha sonra buna göre gübreleme yapmak en isabetli yoldur.Çiftlik gübresi ile fosforlu gübreler sonbahar toprak işlemesi sırasında sıralar arasına verilerek toprakla karışmasını sağlar.Azotla gübrenin ise bağlara en uygun verilme zamanı ilkbaharda ilk toprak işlenmesinden hemen önce şubat-mart aylarıdır.Arzu edilirse azotlu gübrenin ikinci yarısı nisan-mayıs aylarında da verilebilir.

SULAMA
Asmanın büyüyüp gelişmesi için topraktaki su miktarının daimi solma noktasının üstünde olması gerekir.Asmanın hızlı gelişme devresi olan mayıs haziran ayları ile salkımların ben düşme zamanında(Temmuz)kök bölgesinde yeterli su bulunmadığı hallrde omcaların gelişmesi yavaşlar,yapraklar pörsür ve renkleri solar.Kış yağmurları normal düşmüşse toprak tarafından tutulmuş olan su bağların bahar gelişmesine yeterli olmaktadır.Sulama imkanı olan taban bağlarda iki defa sulama ve sulamalardan sonra tava gelince toprak işleme çok iyi sonuç vermektedir.Kışın kurak geçmesi halinde bir de bağlar uyanmadan önce bir su verilip ardından toprak işleme yapılması yerinde olur.Bağlarda çiçeklenmenin hemen sonrasında ve tanelere ben düşme başlangıcında sulamaya yönelik dikkat etmek gerekir.Yurdumuzda bağlarda sulama çoğunlukla karık usulünle yapılmaktadır.Ancak son yıllarda damla sulama ve sprink yöntemi ile bağların sulanması önem kazanmıştır.

BUDAMA
Asmanın budanması çok bilgi ve beceri isteyen bir teknik iştir. Bu nedenle asmanın fizyolojisini ve budama esaslarını bilmek gerekir. Aksi halde üzümün kalitesi düşmekte, verim azalmaktadır. Budama şekli açısından hem daha yüksek bir verim ve kalite elde edilmesi, hem de özellikle boncuklanmanın önlenmesi açısından 5-8 göz üzerinden uzunlu kısalı karışık budamaya imkan sağlayan telli terbiye şekillerinden 60-80 cm gövde yüksekliğine sahip “guyot sistemi” ya da “guyot+T” terbiyesi şeklinin uygulanması öngörülmektedir.

AŞILAMA
Filoksera venemotodla bulaşık olan bağlarda Amerikan asma ancı üzerine aşı yapma zorunluluğunu getirmiştir. Çeşit değiştirmek için de aşı yapılır. Toprak çeşitlerinin farklılığına göre değişik Amerikan asma anaçları üzerine aşı yapılır. Günümüzde en pratik ve kullanılan aşı yöntemi masa başı omega aşısıdır. Dikili bağlarda ise yarma aşı, kalem aşısı, kakma aşı, dilcikli aşı ve göz aşısı yapılır.

elnino 23-12-2008 02:08

bilgiler için teşekkürler

tenar 02-02-2009 15:34

Asma üzümü konusu kapanmış diye mi düşünmeliyim?

Uzun süre ilgi olmamış. Bense konuya yeni ulaştım:)

Ereğli'de bahçeden neredeyse bir kat yukarıda birinci katta oturuyorum. Bahceye tutturulmuş, ince kabuklu, çilek üzümüm var. Balkona sardırmıştım, gül kokusundan balkonda mest oluyorsunuz. Geçen sene çok büyüdü ve üzümler büyümeye başlayınca balkondaki demirleri kırarak yıkıldı. ilk yaz 7 salkım, geçtiğimiz yaz ise kilolarca üzüm aldım. Bu sene güzel bir budama yapmalıyım. Balkon demirlerini de aynı dönemde yaptırmalıyım.

Budama zamanı bana göre henüz gelmedi. Biraz gözler oluşması gerekiyor yaprak yerleri belirginleşsin diye biliyorum. Doğru mu?

Eğer birilerine ulaşabiliyorsa sorum şu: Ne zaman budamalıyım? Neye dikkat ederek?

Kiraz 02-02-2009 16:56

Kokulu üzüm (çilek üzümü) yetiştirmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla bu ay çelikten yetiştirmek için uygun. Yetiştirmek isteyen arkadaşlar, zamanını kaçırmayalım.

Annem bu çelikleri toprağa yatay olarak yatırırdı veya dalı dairesel olacak şekilde yerşeltirir, ucu açıkta kalacak şekilde üzerini toprakla örterdi.

aycan 10-03-2009 22:07

Bağcılıkla ilgilenen fazla kişi yok herhalde.Halbuki benim bu konuda çok sorunlarım var.3 yıldır masraf yapıp emek harcıyorum ama sonuç hep hayal kırıklığı oluyor.Hastalıkla mücadeleyi tam bilemiyor ve yapamıyorum .3 dönüm bağın üzümünede emeğede yazık oluyor.Bu senede beceremezsem pes edeceğim.Gelir kaynağı üzümcülük olan köylülerde bilinçli bir bakım yapmıyorlar.Sadece 2 kez kükürt veriyorlar.Gerisi şans.Alabildikleri üzümü alıp dertleniyorlar.Bu konuda tecrübe sahibi olan arkadaşlar varsa, görüş alışverişinde bulunmak istiyorum.

kaktüs 31-03-2009 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 (Mesaj 309683)
Asmanız küllenme hastalığına yakalanmış.Küllenmenin fazla sulamadan ve bikinin havasız kalmasından kaynaklandığını zaannediyorum. Üzümler çiceklenme döneminden çıktığı zaman topaş **** kükürt kullanarak küllenmeyi önleyebilirsiniz.Ayrıca aynı dönemde yaprak budamasıda faydalı olur.(yaprak budaması;bitkide ilk çıkan anaç yaprakların koparılması).

Benzer bir durum taşındığım evin bahçesindeki asmada da vardı. Hiçbir şey yapmasam bu sene de tekrarlar mı? Tekrarlamaması için ne yapmam gerekli?
Kükürt ilave etmem gerekirse nereden temin edebilirim?

kopshtar 31-03-2009 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 390102)
Benzer bir durum taşındığım evin bahçesindeki asmada da vardı. Hiçbir şey yapmasam bu sene de tekrarlar mı? Tekrarlamaması için ne yapmam gerekli?
Kükürt ilave etmem gerekirse nereden temin edebilirim?

Küllemenin ertesi yıl da tekrarlama olasılığı var. Bunu engellemek için en iyisi çiçeklenme bittikten sonra kükürt uygulamak.
Kükürt zirai ilaç satan her yerde rahatlıkla bulunabilir.

habibe 13-05-2009 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 (Mesaj 309683)
Asmanız küllenme hastalığına yakalanmış.Küllenmenin fazla sulamadan ve bikinin havasız kalmasından kaynaklandığını zaannediyorum. Üzümler çiceklenme döneminden çıktığı zaman topaş **** kükürt kullanarak küllenmeyi önleyebilirsiniz.Ayrıca aynı dönemde yaprak budamasıda faydalı olur.(yaprak budaması;bitkide ilk çıkan anaç yaprakların koparılması).

Teşekkür ederim. Bu gün itibari ile herhangi bir hastalık belirtisi olmasa da, geçen yılın hastalığının tekrar edebilme olasılığı için topas kullanmak istiyorum. Çiçeklenme demişsiniz.. Daneler oluşur oluşmaz mı yapmalıyım?.
Bir de merak ettiğim asmada sulama periyodu nasıl olmalı?.

tenar 13-05-2009 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 354271)
Kokulu üzüm (çilek üzümü) yetiştirmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla bu ay çelikten yetiştirmek için uygun. Yetiştirmek isteyen arkadaşlar, zamanını kaçırmayalım.

Annem bu çelikleri toprağa yatay olarak yatırırdı veya dalı dairesel olacak şekilde yerşeltirir, ucu açıkta kalacak şekilde üzerini toprakla örterdi.


Üzgünüm yazınızı kaçırmışım. Ben bu yazılardan sonra uzunca süre raporluydum ve hiç ilgilenemedim konularla. Bu arada asmamı kendim bile budayamadım, budattım. Cinsi çok güzel bir cins çilek üzümü bendeki. İlk budamada size de ayırayım isterseniz.

Umduğumdan daha çok salkım olacak. Bugünlerdeki halinin bir fotografını çeker koyarım. Evde şu an internet bağlantım yok. Ama unutmayacağım.

Kiraz 13-05-2009 14:36

Teşekkürler Tenar, bir kaç çelik aldım, birazı benim aradığımdan, birazı beyaz üzümmüş. Çeliklerin durumu çok iyi, tahminim tüylü yapraklılar kara üzüm, ilk meyveyi gördüğüm yıl belli olacak.

20horoz 15-05-2009 23:42

Çok afedersin k 900 burayı atlamısım bir türlü görmemişim elimden geldiği kadar yardımcı olmaya calısırım .Tabik bilebildiklerimi.

Benzer bir durum taşındığım evin bahçesindeki asmada da vardı. Hiçbir şey yapmasam bu sene de tekrarlar mı? Tekrarlamaması için ne yapmam gerekli?
Kükürt ilave etmem gerekirse nereden temin edebilirim?

Hvaların gündüz aşırı sıcak ve aksamların soğuk oldugu dönemde muhakkak külleme oluşur.Külleme üzüm salkımının tatlı suyu yürüyesiye kadar yapraktan oluşur.Eğer bunu önlemesseniz hem taneler hiç bir zaman gelişmez hem tane olussada yine cok kötü bir görüntü olusur.Bunu engellemek için kimyasal ilaç kullanın **** kükürt kullanabilirsiniz.

20horoz 15-05-2009 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 420500)
Teşekkür ederim. Bu gün itibari ile herhangi bir hastalık belirtisi olmasa da, geçen yılın hastalığının tekrar edebilme olasılığı için topas kullanmak istiyorum. Çiçeklenme demişsiniz.. Daneler oluşur oluşmaz mı yapmalıyım?.
Bir de merak ettiğim asmada sulama periyodu nasıl olmalı?.

Eğer asma çiçeğe girmediyse hemen uygulayın fakat asla topası dozajından fazla kullanmayın oldukca etkilidir. 15 gün sonra yeniden uygulayabilirsiniz.Çİçektem sonra yani tanele saçma iriliğine dönüşünce .Arka arkayada aynı ilacı kullanmayın bağışıklıkları güçleniyo bunların etkili olamıyor belli zaman sonra.

20horoz 15-05-2009 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aycan (Mesaj 376065)
Bağcılıkla ilgilenen fazla kişi yok herhalde.Halbuki benim bu konuda çok sorunlarım var.3 yıldır masraf yapıp emek harcıyorum ama sonuç hep hayal kırıklığı oluyor.Hastalıkla mücadeleyi tam bilemiyor ve yapamıyorum .3 dönüm bağın üzümünede emeğede yazık oluyor.Bu senede beceremezsem pes edeceğim.Gelir kaynağı üzümcülük olan köylülerde bilinçli bir bakım yapmıyorlar.Sadece 2 kez kükürt veriyorlar.Gerisi şans.Alabildikleri üzümü alıp dertleniyorlar.Bu konuda tecrübe sahibi olan arkadaşlar varsa, görüş alışverişinde bulunmak istiyorum.

Siz sorun elimizden geldiğince yardım etmeye calısalım.Bu arada 6 dönümden gecen sene 13 ton kestik yaş olarak bu seneki hedefimiz eger iyi bakım yapabilirsek 20 tona yaklastırmak.Belki sizede yardımcı labiliriz.Ayrıca ne tür üzüm çeşidiniz var .

k0900 15-05-2009 23:58

Teşekkür ederiz:)

yerbudak 19-05-2009 11:48

Merhaba,
öncelikle bütün bilgiler ve paylaşım için teşekkür ederim.
Benim sorum şu ?
Bahçemde diktiğim asmada (üç yaşında ) küllenme ve yaparaklarında buruşmalar var bunun için kükürt önerdiler bende hemen aldım ama sorun şu nasıl kullanacağım direk toprağamı yoksa fıskiye şeklinde dallaramı ? bunun ölçüsü nedir ?
Yapraklar ve üzüme benzer şekilde meyveler görünmeye başladı .

Ayrıca bahçede otomatik sulama sistemi var hali ile sulama fazla oluyor bunu engellemelimiyim ?

20horoz 19-05-2009 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yerbudak (Mesaj 424941)
Merhaba,
öncelikle bütün bilgiler ve paylaşım için teşekkür ederim.
Benim sorum şu ?
Bahçemde diktiğim asmada (üç yaşında ) küllenme ve yaparaklarında buruşmalar var bunun için kükürt önerdiler bende hemen aldım ama sorun şu nasıl kullanacağım direk toprağamı yoksa fıskiye şeklinde dallaramı ? bunun ölçüsü nedir ?
Yapraklar ve üzüme benzer şekilde meyveler görünmeye başladı .

Ayrıca bahçede otomatik sulama sistemi var hali ile sulama fazla oluyor bunu engellemelimiyim ?

sulu kükürtse bir kısmını suda karıştırıp bunları yapraklarını uygulayabilirsin .Ayrıca toz kükürtse aldıgınız bunuda yapraklarını uygulayacaksınız.sulu ve toz derken suda karışabilen **** toz olarak atılandan bahsettim.Suyu şimdilik biraz azaltın ne kadar asma dibi nemli kalırsa o kadar külleme ve mabntar hastalıgı fazlalaşır.

k0900 19-05-2009 21:44

Aynı sıkıntıyı yaşayan biri olarak hergün 2 defa şıddetli sulanan asmamız kuruyunca bir miktar çimden vazgeçip, fiskiyeyi körelttik.

Kükürt uygulaması için aşağıdaki link işinizi görür umarım.

http://www.toros.com.tr/turkce/ud_bag1.asp

Bir de formda bionem kısmını inceleyiniz.

yerbudak 21-05-2009 12:08

Sayın k0900

desteğiniz için teşekkür ederim.Elimde mevcut olan toz kükürt uygulamaya başlayacağım.
Sulama ortak alan olduğu için kesemiyorum ama lokal çözümler üretmeye çalışacağım

kolay gelsin

k0900 28-05-2009 00:51

2 Eklenti(ler)
Kasım 2008 de dikilen asmaların tel terbite sisteminde farklı bir deneme yapmaya karar verdik.

Tellerin eğilmesi, sarkması gerdirme sorunları bizi bu düşünceye itti, şimdilik iyi gözüküyor.

Sn. yerbudak, ben bu yıl kükürt dahil hiçbir kimyasal kullanmadan bir deneme yapacam :)

ılgım 29-05-2009 08:57

Asma ağacım.
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;

Yaklaşık 3-4 yıldır apartmanımızın çevre kirliliğine rağmen bir asma ağacım var köklü olarak dikilmişti. Fazla ilgilenemiyoruz kendisi ile sadece budaması yapılıyor ve sulamadı yapılıyor. Bu sene diğer senelere göre çok çok yaprak verdi budamadan sonra her yerinden yaprak fışkırmaya başladı. Düzenli olarak topluyoruz yaprakları tabii çocuklar'dan ve yetişkin insanlar'dan korumaya çalışıyoruz. Fotoğrafı balkonum'dan çektim. Bu arada dalların çoğunda üzüm tohumları var sanırım bu sene diğer seneye göre daha çok yaprak ve üzüm meyvamız olacak. MAŞALLAH demeyi unutmayalım :)

Etrafındaki çöpleri biz nekadar toplasak'da hafif dağlık bir yerde olmamızdan dolayı rüzgar sürekli çöp getiriyor.

Halil Önen 31-05-2009 00:42

Sn.Ilgım,
Önçe asmanıza MAŞALLAH diyorum. Dilerim üzüm bol olur da küçüklerden/büyüklerden size kalır da üzüm yersiniz.

Senelerden bahsettiğinize göre asmanız en az 3 yıllık olmalı.
Gördüklerimi yazıyorum.
Asmanıza yakın gül, erik vb. gibi bitkiler varsa, külleme hastalığına hatta (akar şeklinde) yakalanma ihtimali çok yüksektir.

Bu yıl asmanızda 3_4 uzun sürgün (kol) bırakın. Diğerlerini dipten bir göz kalacak şekilde kesin. Sürgünlerin uc taraflarına doğru
bazı yaprakların tam karşışında ip gibi ucu çatallı tutungaçlar göreçeksin. Asma sarmaşık özelliği olan bir bitkidir. Ona tutunaçak bir ip veya tel ayarlayın.

Eğer asmanızı apartmanın balkonuna kadar çıkarmak istiyorsanız, en uzun ve güçlü sürgünü bırakın diğerlerini 2,3 yaprak kalaçak şekilde üstten filizlerini kırın. Böylece sürgün daha hızlı büyüyecektir.

Asmada yaprak aralaması yapılır. Salkımın altında bir bazen iki yaprak, salkımın üstünden bir yaprak çıkarılır. Bu salkımı güçlendirir. Dikkat; salkımın tutunduğu noktanın tam karşısındaki yaprak kesinlikle koparılmaz. Burada açılacak yara hem salkımı zayıflatır hem de rekabetini azaltır.
Bu bir küçük ayrıntıdır ama şeytan orada gizlidir. Zeytin yağlı yaprak sarması için, için yansa bile koparmıyacaksın.
Saygılar.

k0900 31-05-2009 13:48

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler,

Halil bey, geçen yıl dikilen asmaları baharın alttan 2. gözde budadım, telli terbiye sistemi için halatlarda hazır.

Bazılarından aşı noktasından başka dallarda çıktı, nasıl bir metod uygulanmalı?:)

ılgım 31-05-2009 14:11

Halil Bey;

Önerilerinizi dikkate alacağız. Şuan bir çok dalda koruklar oluşmaya başladı. Sanırım birkaç aya meyvasını yeriz. 1 hafta sonra'da Afyon'dan köklenmiş asma fidesi gelecek. Çok met ediyorlar oranın asma fidelerini bakalım gelince fotoğraflarını paylaşacağım.

Halil Önen 31-05-2009 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 434286)
Teşekkürler,

Halil bey, geçen yıl dikilen asmaları baharın alttan 2. gözde budadım, telli terbiye sistemi için halatlarda hazır.

Bazılarından aşı noktasından başka dallarda çıktı, nasıl bir metod uygulanmalı?:)

Sn. k200, asma fidanınız daha çok küçük. Ben olsam bu yıl hiç dokunmam.
Fidan için, ne kadar sürgün ve yaprak, o kadar kök demektir.
Bu yıl bırakırım kök gelişimini sağlasın.

Aşı noktasına yakın istenmeyen sürgünleri bir iki boğum üstten köreltirdim.
Aşı noktasına çok yakın istenmeyen sürgünleri kesinlikle dipten çıkarmayın. Burada açacağınız yara aşınızın zayıflamasına, sürgünün gelişmesine engel olur, hatta aşınızın atmasına sebeb olur.

Bu yıl büyüyecek olan sürgünün tele ulaşmasını sağlayın.

Geleçek yıllarda tele bir iki karış kala 4 tane ana sürgün seçin ve asmanın tacını
(çatı) sını oluşturun.

Bu catı altında odusu kısımda yeni cıkan sürgüleri her yıl koparın.
Catı üzerinde sürgün fazla ise bazılarını cıkarabilirsin. Ama unutmayın o taç bölgesindeki ve oraya yakın yerlerdeki sürgünler ne kadar çok olursa size budama zamanı sağlıklı ve üzüm veren cubuk seçme hakkı sunar.
Gelişmiş asmada filiz kırılmaz. Eğer çok kalabalıksa taç bölgesinde yaprak aralaması yapılır ama birkaç yaprak bırakılır. O bölge tamamen boşaltılmaz. Böylece asma hem hava alır. Hem de ilaç o bölgeye daha iyi nüfuz eder.

Zira asmanın taç bölgesi en çok hastalıkların görüldüğü beslendiği yerdir.

Saygılar

narince 03-06-2009 22:40

ben de geldimmm
 
merhaba arkadaşlar
ben manisa bağcılık araştırma enstitüsünde ziraat mühendisiyim.siteyi bağ ile ilgili tarama yaparken buldum.inşallah bağcılık konusu kapanmamıştır.bazı arkadaşların forumdaki ilgilileri bilgilendimeye gayret ettiğini gördüm. ben de elimden geldiğince detaylı olarak yardımcı olabilirim. ayrıca Asma Genetik Kaynakları adında bir projeye başlıyorum.bilinen çeşitlerin yanısıra yöresel ekonomik öneme sahip yörede kullanılan çeşitleri milli kolksiyon bağında toparlıyorum.bu konuda bilgilendirmede bulunursanız değerlendiririm.kolay gelsin. üzümünü ye,bağını ihmal etme, narince

k0900 03-06-2009 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi narince (Mesaj 437086)
merhaba arkadaşlar
ben manisa bağcılık araştırma enstitüsünde ziraat mühendisiyim.siteyi bağ ile ilgili tarama yaparken buldum.inşallah bağcılık konusu kapanmamıştır.bazı arkadaşların forumdaki ilgilileri bilgilendimeye gayret ettiğini gördüm. ben de elimden geldiğince detaylı olarak yardımcı olabilirim. ayrıca Asma Genetik Kaynakları adında bir projeye başlıyorum.bilinen çeşitlerin yanısıra yöresel ekonomik öneme sahip yörede kullanılan çeşitleri milli kolksiyon bağında toparlıyorum.bu konuda bilgilendirmede bulunursanız değerlendiririm.kolay gelsin. üzümünü ye,bağını ihmal etme, narince

Sn. narince,

Tokat, ve Turhal'da (Kazova'da) yetiştirilen şimdilerde 2,3 köyde kalan Kazova üzümü. Bazı fidan üreticileri her nekadar bu üzüme narince desede ben aynısı olduğunu sanmıyorum:)

narince 03-06-2009 23:07

arkadaşlar budama gözler oyanmadan yapılır. don riskinin olduğu yerlerde uyanmaya yakın budama yapılmalıdır.geç budanan asam geç uyanır ve ilkbahar erken donlarına yakalanmaz. aşı noktasının altında çıkan sürgünler anaçtan sürmüştür ve mutlaka kökten temizlenmelidir.temzilenmezse toprağa temas edip bir süre sonra kök salar aşı atma dediğimiz olay meydana gelir. yeni tesislerde telli terbiye sistemleri kullanılacaksa asma tepesini vurma işlemi asma tel seviyesini 50 cm. geçtikten sonra tel seviyesini 10-15 cm altından yapılır. ayrıntıı bilgi için www.manisabagcilik.gov.tr

narince 03-06-2009 23:12

k 0900 kardeş
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 437103)
Sn. narince,

Tokat, ve Turhal'da (Kazova'da) yetiştirilen şimdilerde 2,3 köyde kalan Kazova üzümü. Bazı fidan üreticileri her nekadar bu üzüme narince desede ben aynısı olduğunu sanmıyorum:)

ben tokatlıyım o yüzden nick olarak narinceyi seçtim. narince üzümü özellikle erbaa ve turhalda hala yaygın olarak üretiliyor.tüylü yaprağı çok kıymetli ve ihracaata gidiyor.yeşil- sarı renkli, taneleri orta büyüklükte çekirdekli bir çeşit.kategori olarak şıralık-şaraplık bir üzüm ama sofralık olarak da bolca tüketiliyor (narince ekmek yiyerek çok karnımı doyurdum) senin bahsettiğin kazova üzümü çok hafif pembe renkli çavuş üzümü olabilir.

k0900 03-06-2009 23:20

Sn. narince, Tokat'lı olmanıza sevindim, formdakı Tokat sayfasınıda ziyaret ediniz:)

Ben Turhal, Kaledere'liyim. Çocukluğumda günlerce üzüm toplar, ezilir, pekmez yapılır, Dimorta'ya toptancılara eşek sırtında götürürdük.

Bahsettiğim üzümün bozulmadan devam ettiği 2,3 köy var.

Bunlardan biride Kat köyüdür.

Haklısınız, hele köy ekmeğı ve Kazova üzümüyle çökelek, en popüler azıktı.

Tabi ki Fırat çeşmesinin suyuyla:)

narince 03-06-2009 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 437129)
Sn. narince, Tokat'lı olmanıza sevindim, formdakı Tokat sayfasınıda ziyaret ediniz:)

Ben Turhal, Kaledere'liyim. Çocukluğumda günlerce üzüm toplar, ezilir, pekmez yapılır, Dimorta'ya toptancılara eşek sırtında götürürdük.

Bahsettiğim üzümün bozulmadan devam ettiği 2,3 köy var.

Bunlardan biride Kat köyüdür.

Haklısınız, hele köy ekmeğı ve Kazova üzümüyle çökelek, en popüler azıktı.

****** Fırat çeşmesinin suyuyla:)

forumu dediğim gibi biraz önce buldum inşallah tokat sayfasını da ziyaret ederim. çavuş üzümü koleksiyonumuzda var. yaklaşık 515 tane üzüm çeşidimiz var bunların sayısını 1000 lerin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. ama tokatta narince ve çavuşun dışında da üzüm çeşitleri var zaten proje çerçevesinde tokata da geleceğim. ****** erbaa ve turhal taraflarına selamlar,iyi geceler

denizakvaryumu 03-06-2009 23:37

Sn.k0900 ve Sn.Balıkçı Serdar

kazova üzümü için bu sene geçti ama seneye sizden inşallah fidanları bulabilirim.

k0900 03-06-2009 23:44

Sizin çeliklerin alınacağı asmalar, bir kol mesafesinde:)

Geçen hafta çelik almaya gittim, geç kalmışız.

Bahara isterseniz kendinizde alabilirsiniz:)

denizakvaryumu 03-06-2009 23:52

Valla her tarafım Tokat'lılarla dolu :)

Kazova bulamazsam döverler beni :) Baharda birlikte çelik almaya gidelim.

k0900 03-06-2009 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi narince (Mesaj 437139)
forumu dediğim gibi biraz önce buldum inşallah tokat sayfasını da ziyaret ederim. çavuş üzümü koleksiyonumuzda var. yaklaşık 515 tane üzüm çeşidimiz var bunların sayısını 1000 lerin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. ama tokatta narince ve çavuşun dışında da üzüm çeşitleri var zaten proje çerçevesinde tokata da geleceğim. ****** erbaa ve turhal taraflarına selamlar,iyi geceler

Meraklısı olduğumuz konuda bir uzmandan bilgi almak çok faydalı ve keyfli olacak. Hoşgeldiniz:)

k0900 03-06-2009 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 437163)
Valla her tarafım Tokat'lılarla dolu :)

Kazova bulamazsam döverler beni :) Baharda birlikte çelik almaya gidelim.

Baharda beraber gider çelikleri alırız, ancak bu yılkı litrelik hususu kaynamasın:)

denizakvaryumu 03-06-2009 23:59

Balıkçı Serdar'dan haber bekliyorum. :)

Onun sayesinde bahçeyi aldım :)

"Tamam" desin , etler-litrelik benden, Tokat ocağı ondan.

Ortabereketde toplanalım.

k0900 04-06-2009 00:04

Ortabereket'te gecikme olursa, alternatif bulunur:)

Ayrıca ocak benim taahhüdüm, Balıkcı Serdar'ın uzmanlık alanı; pişiricilik.

İmkan bulursam, Kazova' üzümü ve yaprağını Turhal' dan getirtiriz, ısrarcılığımızın sebebi ozaman anlaşılır:)

denizakvaryumu 04-06-2009 00:19

Eninde sonunda toplanacağız :)

Güz dönemi eylül gibi mutlaka :)

ılgım 04-06-2009 08:08

Arkadaşlar ya bu hafta **** gelecek hafta afyonda asma ağacı gelecek. Bu mevsimde diksem tutarmı ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025