agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)

Beğeni Düzeni59Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 21-12-2010, 22:23   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Selam Dostlar...

Dün yine buradan tanıştığım bir abim bana daha önceden söz verdiği çeşitli üzüm

çeliklerini göndereceğini söyleyince bende işe koyuldum ve çeliklere naçizane biraz daha sıcak bir yuva olsun diye aşağıda görmüş olduğunuz amatör seramı tekrardan yaptım....(yanlız malzemeler en pahalısından yahu bir raptiye 0,15 krş olurmu)

çelikleri batırdıktan sonra seranın tam halini burada sizlerle paylaşacağım

2. resim ise isabelle dedikleri bizimde rizede kokulu üzüm dediğimiz geçen sene çelikleme ile üretmiştim en acemi halimle ...

şimdi üztadlara bir soru aşağıda mavi ile işaretli yerlerden asmamı kısa budama yapıyorum itirazı olan varmı....? **** bu yaptığım benim kısa budamamı..?

saygılarımla

İtirazı olan var.

Bir defa çok kötü bir çelik almışsınız. Hep yazıyorum alınan asma çeliklerinde göz araları geniş olmamalı, bu sürgünlerin güçlü görünmesi bizi aldatır. İki yılık bir çeliğin bu kadar güçlü büyümesinin sebebi budur.

Ama göz aralığı uzun olanlar geç verime yatarlar ve bol mahsül vermezler. Göz aralığı kısa olan çelikler seçilmelidir.

Siz bu asma ile ne yapmak istiyorsunuz.?

Eğer 'omca' yapmak istiyorsanız. Kısa budama yapmalısınız. İki dal bırakır dediğiniz yerlerden kesersiniz. Ortadakini dipten kesersiniz. Her yıl, iki yıllık ve o yıllık sürgünleri 2_4 göz gibi kesersiniz. Hiç büyütmezsiniz. Bonsai gibi düşünün.

Eğer bu asma, bir veya birkaç kat evin üstüne gidecekse; üstteki iki sürgünü kesersiniz yani en güçlü sürgünü _alttaki_ bırakır onu da kökten itibaren 15 göz gibi kesersiniz. Bu yıl oradan sürgünler verir. Yine _ hep_tek kol bırakırsınız, varacağı yere kadar.

Eğer bu asma 3_ 4 m. yukarı gidecek ve hem meyvesinden hem gölgesinden istifade edilecekse; iki güçlü dal bırakılır _ortadaki kesilir_ işaretlediniz yerlerin 3_4 göz üzerinden kesilir.

Ve iki kol birbirinden ayrılır, ayrı ayrı yerlere yönlendirilir.

Eğer kısa budama yapacaksanız yani dediğiniz yerlerden _ortadaki dalı dipten kesilir_ mutlaka dalları askıya alırsınız.

Budama işlemi gözün tam dibinden ve üstünden olmalı.

Uzun göz alınan sürgünlerde verim artırmak güçlü sürgünlere izin verilmez. Sık göz aralığı oluşturan sürgünler _güçlü_bırakılır diğerleri her yıl kesilir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025