agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

esenturk 29-01-2016 15:14

Mardia

Herkese merhaba,

Arkadaşlar, Mardia badem türünü araştıran var mı? İç Anadolu için Mardia bütün sorunları çözmüş gibi gözküyor. Çok çok geç çiçeklenmesi ve iriliği ile tam aranan çeşit sanki. Bilgisi olan, deneyen var mı?

Kalenderoglu 22-02-2016 08:58

Merhaba Hasan Bey,

Merak ettim, badem projeniz gerceklestimi diye. Bende Datca'da yeni badem tarimi projesine basliyorumda...

Selamlar,
Ferhat

erdinc2333 22-02-2016 22:31

fidanın tam ismi ney.nette böyle bir çeşit bulamadım

bebeto016 23-02-2016 06:48

arkadaşlar bu sonbahara damlama sulama ve tarla ıslahından sonra 6 dönümlük bir araziye badem bahçesi kuracaz. 2-3 konuda bilgilerinize danışmak istiyorum..

--6 dönüm bir araziye çeşit olarak bertina sayı olarak 350 fidan düşünüyoruz.
-- sulama sıkıntısı yok toprak güçlü kısmen su tutan.
- kısıtlı imkanlarla biraz sık dikim olacak biliyoruz fakat bu sayı olmazsa olmazımız.

hesabımıza göre 4x4.5 **** 6x3 dikim aralıkları bu sayıya denk geliyor.
6x3 enine toprak işlemede zorluk cıkaracak fakat dikine geniş bir alan olacak. bertinada yayvan gelişen bir cins çatı oluşumu 1 mtetre üstünden ve budamada dik gelişen bir form aldırcaz.

sizin tavsiye ve önerilerinizi almak istiyorum. **fidan sayımı düşürmeden** toprak işleme bakım açısından 4x4,5 mi yoksa 6x3 dikim daha uygun. (önerilerinizle beraber)

bebeto016 23-02-2016 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hamitakkuyu (Mesaj 1417844)
Selam Badem dostları,
Çoktandır sayfayı ziyaret edemedim. Hasat ile ilgili bilgi paylaşayım dedim. 5 yaşındaki ferragnes ve ferraduel badem bahçemde Ağaç başı ortalama 12 kilo yeşil kabuğu soyulmuş ve kurutulmuş 3.500 kğ badem hasat ettim. İç ornı ferragnes %33 ferraduel %27 kilosunu 8.75 TL sattım. Devlet memuru için çok güzel bir kazanç. Özetlersek doğru ve zamanında bakım güzel kazanç getiren bir iş. Herkese bol kazançlar....

8.75 kabuklu fiyatmı iç olarakmı sattınız..

cevizci48 24-02-2016 14:06

arkadaşlar bademlerimdeki meyve gözlerini kuşlar yiyor bunlara nasıl çözüm bulabilirim. ilaç falan var mı acaba

B. ÇINAR 25-02-2016 11:48

1 ay önce kumun içine 1400 tane badem çekirdeği ektim ama daha hiç çimlenme emaresi yoktur. daha zamanı var mı çimlenme için ?

Muda 25-02-2016 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR (Mesaj 1442708)
1 ay önce kumun içine 1400 tane badem çekirdeği ektim ama daha hiç çimlenme emaresi yoktur. daha zamanı var mı çimlenme için ?

Sizin orada bahar geldi mi ? Şu anda çimlenmesi mümkün değil. Baharla birlikte onlar da canlanırlar. Keşke sonbahardan ekse idiniz tohumları.

bebeto016 25-02-2016 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR (Mesaj 1442708)

cimlenme olmasi icin hava ve toprak sicakliginin 17-22 derece araliklarinda seyretmesi gerekir..

B. ÇINAR 26-02-2016 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1442724)
Sizin orada bahar geldi mi ? Şu anda çimlenmesi mümkün değil. Baharla birlikte onlar da canlanırlar. Keşke sonbahardan ekse idiniz tohumları.

buralara bahar gelmedi ama çekirdekleri kasalara ektim ve kasalar evin bodrumunda duruyor sıcaklık sabit 16 derece,3 günde birde suluyorum

Muda 26-02-2016 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR (Mesaj 1442901)
buralara bahar gelmedi ama çekirdekleri kasalara ektim ve kasalar evin bodrumunda duruyor sıcaklık sabit 16 derece,3 günde birde suluyorum

Siz kasalardan en az birini dışarıda doğal ortamında tutun. Bazı tohumların çimlenebilmesi için soğuklama ihtiyacı bulunmakta. Benim bildiğim ceviz ve badem de bu şekilde çimleniyorlar. Yeterli soğuk olmadığı zaman tohumlar çimlenemeyerek çürüyorlar. Aynı şeyi sonbaharda dış ortama yapmış olsanız çok daha iyi olurdu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 311797)
Badem sert çekirdekli bir meyvedir ve sert çekirdekli meyveler2-4 ay katlama ister. Katlama ise bir kat kum bir kat tohum olacak ve en sonunda üstü kumla kaplanacak şekilde 4-10 derece ısıda nemli kalması demektir, doğal şartlardan bu şekilde açık havadada katlamaya alınabilir. Ancak burada esas mesele katlamaya aldığınız tohumlar çimlenmeden evvel sık sık kontrol etmeniz kabuklar çatlamadan evvel veya hafif çatlamışsa esas yerlerine dikmenizdir. Bu şekilde çimlendirme başarınızın oldukça arttığını göreceksiniz. Bu üşüme işlemi gerçekleşmeden tohumlarda çimlenme çok zor gerçekleşir.

Bundaki amaç badem çekirdeğinin kabuk kısmı çok kalın ve sert. Kış aylarında kabuk su almakta. iç kısmı gözenekli yapıya sahip olduğu için içerisindeki su donduğu zaman kabuk yumuşayarak içteki çekirdek filizlenip çıkmakta. Bir arkadaşımızın yaptığı da şu.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekselans0042 (Mesaj 316932)
Arkadaşlar bademi hiç çimlemeye gerek yok ben geçen yıl serada 4000 adet badem fidanı yetiştirdim (çekirdekten) ve firesiz hepsi tuttu ve 23 günde topraktan dışarı çıktılar sitelerde yok talaşı ıslat içine koy yok ıslak suda beklet bunlara hiç gerek yok çimlemek kabuğu yumuşatıp çıkmasını kolaylaştırmak bende badem çekirdeklerini çekiç ile uçlarını çatlatarak diktim bizat kendi acadım :) sana tavsiyem çatlatarak yapmanı tavsiye ederim.

Ayrıca bir çok ziraat mühendisi hiç işlerinden anlamıyor yani ezberci tecrübe yok bana bir çok mühendis o şekilde olmayacağını söyledi üşür **** çürür gibi ama alakası bile yok. En iyi yol bildiğin yol imiş.

B. ÇINAR 26-02-2016 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1442917)
Siz kasalardan en az birini dışarıda doğal ortamında tutun. Bazı tohumların çimlenebilmesi için soğuklama ihtiyacı bulunmakta. Benim bildiğim ceviz ve badem de bu şekilde çimleniyorlar. Yeterli soğuk olmadığı zaman tohumlar çimlenemeyerek çürüyorlar. Aynı şeyi sonbaharda dış ortama yapmış olsanız çok daha iyi olurdu.

Bundaki amaç badem çekirdeğinin kabuk kısmı çok kalın ve sert. Kış aylarında kabuk su almakta. iç kısmı gözenekli yapıya sahip olduğu için içerisindeki su donduğu zaman kabuk yumuşayarak içteki çekirdek filizlenip çıkmakta. Bir arkadaşımızın yaptığı da şu.

bende çekirdekleri 1 hafta suda beklettim kasaya diktikten sonra 5 gün dışarıda soğukda bekletip ondan sonra içeriye aldım ama 600 tanesini diğerlerine göre geç ekmiştim havalarda ılık gittiği için onlar dışarıda bekleiyorum içeriye almadım.

Lonicera 26-02-2016 15:29

1 Eklenti(ler)
Geçen hafta resmini çektiğim acı badem ağacı. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama az tüketilmek kaydı ile acı bademin sağlık için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Küçük çocuklara toksik etkisi olduğu için çocukları kayısı çekirdeği gibi acı bademden de uzak tutmakta fayda varmış.

vistaverde 04-03-2016 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vistaverde (Mesaj 1422133)
Merhaba,

Badem yetiştiricisi değilim fakat forumda sorabileceğim başka alan veya konu göremedim.

Bahçemde tohumdan yetişen 3 adet badem fidem var.

Aynı anda ekilmelerine rağmen her birisi farklı boyutta. Özellikle 3 dallı olan yaklaşık 6 ayda 1.5 metre boyuna ulaştı.

Sorum şu : bu 3 dallı genç fidenin bu diğer iki dalını kesmeli miyim? Yoksa bu şekilde büyümesine izin mi vermeliyim?

bu tohumlar komşum tarafından ekildiği için türünü bilemiyorum. Nasıl anlayabilirim?

Sayın üyeler, yok mu sesimi duyan :)

samsatlı02 11-03-2016 08:30

1 yaşına gelince aşı yaptırmanız gerekiyor şuan dal kesmenize gerek yok

vistaverde 19-03-2016 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samsatlı02 (Mesaj 1446075)
1 yaşına gelince aşı yaptırmanız gerekiyor şuan dal kesmenize gerek yok

teşekkürler sağolun verdiğiniz bilgi için. Aşılamanın da nasıl yapılacağını öğrenmem lazım demek:)

hamitakkuyu 21-03-2016 20:08

BADEM İLAÇLAMASI YENİ

1--Pembe tomurcuk dönemi
Çiçekler patlamadan patlamak üzereyken kullanılacak ilaç
---Bakıroksiclorür WP 100lt suya 1000 gram atılacak
(Bordo bulamacı)

2---Çiçekler açınca monilya için,
--Luna 100 lt suya 30gram
3--- bademler arpa büyüklüğünde olursa,
--luna 100 Lt suya 30gram ilave olarak
--karate böcek ilacı 100lt suya 25 gram
Bunu karate ilaç ve yaprak gübre(azot,potasyum,fosfor)ile 15 gün arayla tekrarlanacak
4--- Hasat sonrası
Çinko+Bor beraber ikisinide ihtiva eder bir yaprak gübresi
5---fidan dip kurdu olursa
---Colipso

6---Sonbaharda Koruyucu olarak
---Bakıroksiclorür
100Lt suya 2500 Gram
Eksik veya unutulan uygulamaları yazacağım.

B. ÇINAR 23-03-2016 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1442724)

sizin ve sitedeki diğier arkadaşlardan aldığım bilgiler doğrultusunda ekdiğim badem çekirdeklerinin % 90 nı kök vermiş diğer çekirdeklerde çatlamış. 150 tanesini kumdan çıkarıp poşetlerin içine toprak koyup içine diktim. herkese teşekkür ederim.

bebeto016 26-03-2016 12:45

arkadaşlar doguda badem fidan satışı yapan bi arkadaş arıyorum. veya tavsiyede bulunacak bir arkadaş. yaklaşık 300-350 tane özellikle yazıyorum BERTİNA arıyorum.

doguda genelde bertina fidan uretimi-temini bertinayı bilmemekten tercih edilmiyor. ricam elazıgdayım yakın cevreden en yakın bu fidana ulaşabilecegim fidancı veya telefon verebilirmisiniz. telefonum 05056706745

bozkır 26-03-2016 15:53

Mersin Mut'taki Kemal Cüce Tarıma bir sorun. Belki vardır.

Doku_Kültürcü 26-03-2016 19:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1442966)
Geçen hafta resmini çektiğim acı badem ağacı. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama az tüketilmek kaydı ile acı bademin sağlık için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Küçük çocuklara toksik etkisi olduğu için çocukları kayısı çekirdeği gibi acı bademden de uzak tutmakta fayda varmış.

Siyanür içerir. O nedenle kavurmadan tüketilmemesi önerilir. Kavurduğunuzda siyanür buharlaşır. Tehlike kalmaz.

bebeto016 26-03-2016 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozkır (Mesaj 1449793)
Mersin Mut'taki Kemal Cüce Tarıma bir sorun. Belki vardır.

abim orayla gorustum.. nakliye ucreti ve mesafe olarak elaziga uzak oldugu icin onceligim doguanadolu ve guneydogu fidancilari.. bu cevreden bulabilirsem fidan kaybi ve maliyet konusunda avantajim olur.. urfada uretim enstituleri varmis netten bulamadim ulasulabilecek bir tel adres..

Ali Osman Kara 17-04-2016 15:16

Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır bir bahçe kurma istegindeyim. Halen yapamadım. Deneyimlerini vakit ayırarak buraya aktaran herkese selam ediyorum.
Kararlarınız isabetli, yaptıklarınız bereketli olsun İnşaallah.
Kolay gelsin.

B. ÇINAR 20-04-2016 08:14

Şubat ayında ekdiğim çekirdeklerden çıkan badem fidanları

2 Eklenti(ler)
Eklenti 606729

Eklenti 606730

bebeto016 21-04-2016 10:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR (Mesaj 1455408)

syn. cinar bademleri cimlendirdiginiz fide posetlerinin olculerini biliyormusunuz. sasirtma yapmayip fidan haline geldikten sonrada bu posetlerdemi bekleteceksiniz..

fide posetlerinin olculerini biliyorsaniz yazabilirmisiniz.. bende 310 adet elma cekirdegini cimlendirip sasirtma ile uygun olcude fide posetine taşıyıp 1 yasinda nasi armudu asilamayi dusunuyorum. bu tip bir islev icin uygun fide poseti neyse onu siparis vereyim diyorum.. resimlerden kullandiginiz fide posetinin ebati bana yeterli gibi gorunuyor. ben 13x27 cm dusunuyorum fakat sizinki kac acaba..?

B. ÇINAR 22-04-2016 07:55

bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.

bebeto016 22-04-2016 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR (Mesaj 1455997)
bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.

syn. çınar badem kazik koklu oldugu icin posetlerinizin genis olmasi iyi olmus bunun yaninda kazik kokten dolayi yuksekligide yeterli sanirim. 30 cm. ..
ben bodur meyve fidani uretecegim icin sanirim 15-28cm yeterli diye dusunuyorum. kilosunu 8 tl 65 adetten siparis verecem. siz kaca aldiniz ve adeditiniz kacti..

bebeto016 22-04-2016 10:11

bende nasip olursa kasim gibi 6 donumluk arazime 300-350 adet bertina badem dikmeyi dusunuyorum. suan fidan temin arastirmasi yapiyorum.. dusuncem tel orgulere bodur oldugy icin nasi armuduyla bahceyi cevirmek. bu nedenle hesapli olsun diye naşi leri kendim urwteyim dedim..

gecen yillar ufak tefek badem cekirdegi cimlendirme denemelerim oldu basarisizlikla sonuclandi. birde badem coguru uretebilsem dahi bertina asi kalemi bulamam diye vazgectim.. en iyisi hazir fidan almak..

B. ÇINAR 22-04-2016 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 (Mesaj 1456040)
bende nasip olursa kasim gibi 6 donumluk arazime 300-350 adet bertina badem dikmeyi dusunuyorum. suan fidan temin arastirmasi yapiyorum.. dusuncem tel orgulere bodur oldugy icin nasi armuduyla bahceyi cevirmek. bu nedenle hesapli olsun diye naşi leri kendim urwteyim dedim..

gecen yillar ufak tefek badem cekirdegi cimlendirme denemelerim oldu basarisizlikla sonuclandi. birde badem coguru uretebilsem dahi bertina asi kalemi bulamam diye vazgectim.. en iyisi hazir fidan almak..

benimde ilk denemem idi çekirdekden badem üretmek sitede yazılanları okuyup uygulayınca çekirdeklerin hemen hemn hepsi çıktı. 6 dönüme 300-350 fazla değilmi ? dönüme 40 tane olur diyorlar

bebeto016 22-04-2016 18:54

6X3 VEYA 4.5x4 (350 ağaç) düşünüyorum. biraz sık olucak . enine dip sürmelerini ot ilacıyla halledip dikine sürecem. olmasa 5x4 dönüme 50 ağaç 300 tane sıkıntı olursa bunada dönebilirim.. mersin bölgesinde 5x4 dikim oldugunu biliyorum. kenarlara tel örgülerede naşi düşünüyorum. damlama sulamaları yeraltında vericem.

badem çekirdekleri çimlendirirken ne gibi durumlara dikkat ettiniz.?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025