![]() |
Ancak nedendir bilemem bertina badem fidanı için yabancı dilde ne kaynak yazı ne de fotoğraf bulamadım.
Kemal Bey ve Bilal Bey bu konuda bilgi verirse sevinirim.İsmi yanlış mı yazıyoruz? |
Alıntı:
|
Almond is the earliest blooming fruit species. This has restricted the economic growing of almond to frost-free regions.
Most almond breeding programmes are trying to develop later blooming cultivars in order to avoid frost damage, by delaying bloom until after the probable time of occurrence of frosts when temperatures are higher and more favourable for pollination and fertilization. Blooming time is generally considered to be inherited quantitatively, but the study of the progeny ‘D-3–5’ x ‘Bertina’ shows that, in this cross, a single dominant locus (Lb) determines very late blooming. Modifier genes, inherited quantitatively, affect the expression of this major gene. http://www.actahort.org/members/show...knrarnr=484_46 |
Bertina badem aynı zamanda aşırı meyve gözü yapar.Ferragnesten ferradüelden daha geç çiçek açar.Türkiye de henüz çok az bilinen, kalitesyle çok hızlı yaygınlaşacağını düşündüğüm, kendine verimli bir cinstir
|
Halil Bey,
sizde çiçek açmış veya boylu yapraklı bir resmi var mı bertinanın? |
Tesis edeceğim badem bahçesine 50 tanede bundan dikelim bakalım. Başkalarına örnek olalım gelecekte dikecek olanlara yol göstersin.
|
Arkadaşlar şu ingilizce bölümü benim gibi ingilizce özürlüler için çevirirseniz sevinirim.
|
kendine verimli bir de italyan menşeili touno cinsi var.
Çiçeklenme Durumu: Geç çiçeklenir. İç Meyve Ağırlığı: İç meyve ağırlığı 1,28 gramdır. İkiz Meyve Durumu: İkiz meyve oranı % 25-35 arasındadır. Kabuk Yapısı: Sert kabukludur. Tozlayıcıları: Kendine verimli bir çeşittir. Verimlilik: Randıman % 30 dur. |
Bertinanın ağacını başında meyve varken de gördüm aşı için kalem almıştık.Ağacı çok yayvan gelişmiyor.Aşırı yapraklı ve başında çok fazla meyve vardı.Keşke fotoğrafınıda çekseydim.Görünüşüyle bildiğimiz diğer amerikan ve fransız badem ağaçlarında hemen ayrılıyor.
|
Sayın hlcuce, badem ağacı budamasında nelere dikkat edilmeli. Zannediyorum budamada uç alma yapılmıyor.
|
Aşılı Bademde çiçek tomurcukları,tek yıllık sürgünlerde veya demet halindeki dallarda oluşurlar. Bu demet ya da buket dallar 4-5 yıl yaşarlar. Bu nedenle bu tür dalların korunması gerekir.Ayrıca aşılı bademde herşeyi tam yaptığını düşünseniz bile ağaçta toplu halde demet halinde dallar oluşturmazsanız verim almanız zorlaşır.Ağacı her yıl düzenli budamanız gereklidir.Bu sezon dikilmiş badem fidanlarının mutlaka yaz budaması yapılmalı ağaca taç vermek amacıyla.
|
Carmen badem fidanı hakkında bilgisi olan var mı?Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgisine ihtiyacım var?
|
Badem bahçesinde ağaçların aralarında kekik yetiştirmek ağaçlara zarar verirmi bilgisi olan varmı?
|
Bade bahçesinde fiğ,yonca,korunga gibi yem bitkileri yetiştiriliyor.Kekik ağaçlara zarar verir mi?.Ben sanmıyorum zarar vereceğini.Ama tecrübe etmiş bir arkadaş daha iyi bilir.
|
Kekiği sormamın asıl sebebi kök sistemi ile ilgili.Öğrendiğim kadarı ile yonca kök sistemi büyük olduğu için ağaçla mücadeleye gireceği yönündeydi . Kekik içinde böyle bir sorunla karşılaşırmıyım diye düşündüm.
|
Yem bitkilerini bazı arkadaşlar burda badem bahçesine ekiyorlar.Ben o sebeten dolayı demiştim.Ben bu konuda kesin,net bişey diyemem.Ama forumda badem konusunda akademik çalışmalar yapan arkadaşlar.En iyi onlar cevaplayabilir.
|
Hem geç çiçeklenen
Hem kendine verimli olan ve aynı zamanda Türkiye'de tescilli olan yani sertifikası olan badem türü var mı? |
Sayın Denizakvaryumu,sizin dediğiniz özelliklerde benim bildiğim tek cins var tescilli olan tuono diye bir badem .Ama onun da dezavantajı ikiz meyve oranu yüksek.Zaten kendine verimli cinslerde ikiz meyve oranı yüksek oluyor.
|
Halil Bey,
bilgi için teşekkürler. Bu durumda; Bertina ve tuono yu karşılaştırırsak hangisini tercih edelim. |
Bence onu en iyi bu iki cinstende ağacı olan , bahçeciler bilir.Benim bahçem yok ben fidanını üretiyorum.Bertina tescilli bir cins deyil.Bu arada ismin Latif, Halil deyil:)
|
Selamlar Latif bey geç çiçeklenen cinslerden el bademi olan çeşitler neler ben dün Ürgüp'te bir üretici ile görüştüm onun bahçesinde el bademi nonperialden başka çeşit varmış daha iri ve ferragnesle aynı çiçek açıyor bilginiz varmı.
|
Ferrastar,cristomorto,ferradüel olabilir.Ama meyveyi görmeden emin olamıyorum.
|
Datça Nurlu badem
Datça'dan iki fide alıp İzmir'e dikmiştim.
Nurlu badem kendi kendini tozlar mı? |
Latif bey yukarda saydığınız türler değil o türleri ben biliyorum. Bademler iri ve diş bademiydi. İki hafta sonra Ürgüp' e tekrar gideceğim bakalım ismini tam olarak öğrenirim.
|
2009 badem dikimi için destekleme fiyatı;
Diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesisi 108 TL/da |
Dikimden sonra destekleme devam ediyor mu?
|
Devam ediyor bu 2009 yılı dikimleri için. 25.01.2009 günü yayınlanmış.Ben niyetlendim o düşüyor. Bahara İnşallah dikeceğim proje bitti yer tahsisi bitti krediyi bekliyorum.
|
Alıntı:
Badem bahçenizi sivas'a mı kuracaksınız?Eğer sivas ise memleketiniz kış soğuklarının ve erkenci/geç donların görüldüğü bir yer:Verim konusunda beklentileriniz neler? |
Konu açılmışken;
kış soğuklarının ve erkenci/geç donların görüldüğü yerlerde hangi badem fidanı tercih edilmelidir? Ben bertina diye biliyorum. |
Çiçeklenme Durumu: Geç çiçeklenir.
İç Meyve Ağırlığı: İç meyve ağırlığı ..... gramdır. İkiz Meyve Durumu: İkiz meyve oranı % ...... arasındadır. Kabuk Yapısı: Tozlayıcıları: Kendine verimli bir çeşittir. Verimlilik: Randıman %..... Bertinanın bu şekilde özellik tablosu var mı? |
Badem bahçesini Nevşehir Ürgüp ilçesine kuracağım. Ama ordada aynı ilkbahar geç donları var ama normalde memleketimde(Ürgüp) 4 yılda bir soğuk alır bunu geçci çeşitlerle 5-6 yılda soğuk almasını sağlarsam yeter. Bedem için 1 yılda öğrendiğim en önemli şey içanadolu bölgesinde Feraduel ve Faragnes tavsiye ederim.İkinci olarak en çok güvenmemiz gereken kişiler fidancılar ama malesef çoğu yanıltıcı bilgi veriyor. Özellikle iç anadolu için nonperial önermem. Ama moda bu.
|
Nonperial gerçekten moda oldu, ben de market ve kuruyemişçilerden son 3-4 keredir bu bademden alıyorum ...
Ama belirttiğiniz gibi İç Anadolu için uygun değil. |
Ben bu sevdaya düştüm sonu hayır ola umarım buraya gelecekte daha iyi şeyler yazarım yaptıklarımı.
|
Bu sitede 5 yılını doldurmuş badem bahçesi olan varmı.Fidancıların ve kitaptan okuyanların dışında benim 10-15 dekar badem bahçem var. 5 ve üzeri yıl oldu bademleri dikeli şu sorunlarım var şu avantajları var diyen birilerini buluruz umarım.
|
Acaba badem çeşitleri arasında besleyicilik olarak bir karşılaştırma yapıldı mı?
Örneğin en fazla protein hangi badem çeşidinde vardır? |
Şimdi ağaçlar nette badem bahçesi olan yokmu? Sakın yok demeyin üzülürüm. Bir haftadır cevap alamadım ama hala umutla bekliyorum.
|
Bugünlerde Tuano badem fidanı bulmak oldukça zor.
http://www.badembahcesi.com/fidanvesiparis.asp Bu linkten 2 tane satın aldım, tavsiye ederim, sitedeki arkadaşlar oldukça ilgili. |
merhabalar,
"Tuona tuona" cinsi badem fidanı sipariş ettim ve pazartesi geliyor.(fidanistanbul.com'dan). Sitede, "büyük boy" ve "sertifikalı" olarak tanıtılmakta. Bahçem vs olmadıgı icin de buyukce bir saksı (30lt) aldım ve balkonda, bol gubre vs kullanarak bir sekilde yetistirmeyi dusunuyorum. (aslında cicek dahi acsa razıyım :) Bu kosullar altında; 1- Saksıda badem yetistirmek hakkında bir tavsiyeniz var mı, 2- Aldığım badem turu -tuona tuona- "kendine verimli" olarak geciyor. Bu ifade, tozlanma ihtiyacı olmadan meyve olusturuyor anlamına mı geliyor, konularında yardımcı olur ve tavsiyelerde bulunursanız cok sevinirim. selam ve sevgiler... |
Hayırlı olsun, ,iyi bir seçim.
Tuanoyu ben de ilk defa balkonda deneyeceğim, bakalım ne olacak? Tuano başka bir bademe ihtiyaç duymuyor, yani bu sene bol bol badem yiyebileceğiz :) Bende 2 adet bertina da var http://www.kemalcucetarim.com/ satın almıştım. ikisi arasındaki farkları burada yazacağım. Ben saksıya dikerken bauhausdan aldığım 5 kg lık pelet organik gübreden (bildiğimiz hayvan gübresinin hap şekli :) 2-3 avuç saksısına attım.Size de tavsiye ederim. |
Hadi hayırlısı bende aranıza katıldım sayılır Ankaralılar:p
Badem bahçesinden iki adet tuana ve Kemal beyden bir adet bertina gelmek üzere. Bakalım çiçeklerini görebilecekmiyiz? Bende Sn Baobab gibi meyvesinden çok çiçeğini merak ediyorum. Ben de terasta büyük saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum. Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025