![]() |
Badem yetiştiriciliğini düşünüyorum.Fakat beni düşündüren elle kırılan badem cinslerinde kuşlar bademi hasat etmeye fırsat vermeden istila ediyor.Bu konuda yapılabilecek bir şey yok mu?
Teşekkürler |
Arkadaşlar merhaba,
Ceviz başlığında sorduğum sorunun bir benzerini badem için burada sormak isterim: Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim... Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır. Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor. Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir badem yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz? Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım. |
Çiçeklenme
Alıntı:
Arkadaşlar geçen yıl badem fidanlarım 5-10 mart gibi açmış.Bu yıl bugün bahçeye gittim (26.03.2011) tarihinde açan çiçek yoktu.Sanırım 5-6 gün daha açmazlar yaklaşık olarak 25 gün daha geç açacaklar kış çetin geçmemesine rağmen bakalım nisan ayında havalar nasıl olacak.tomurcukların kabarmış resimlerini çektim. Onlarıda ekleyeceğim.Çiçekler açar açmazda resimleyip onlarıda ekleyeceğim. |
Burada da durum aynı Sn. Avanos. Henüz bademlerde patlama söz konusu değil, gözler şişik. Eriklerden papaz eriklerinin çiçek gözleri şişik, can eriklerde tek tük patlayan göz var bu durum kızılcıkta da aynı.
|
2 yaşında ferragnes fidanı ve nonperial fidanı olup ikisinin arasındaki fidan farkını yansıtmak isteyen fidancı veya bahçe sahibi varsa ağaçların resimlerini eklerse sevinirim.Şimdi ikileme düştüm. Benim bahçemde her iki çeşittte olduğu için hangisinin hangisi oldunğundan endişelendim.Eksikleri tamamlarken fian aldığım fidancının söylediği ile geçen yıl fidan alıdığım fidancının söyledikleri tamamen ters. Ferragnes diye tahmin ettiğim çeşit üzerinde aşırı tomurcuk var. Yeni fidancı buna nonperial diyor. Daha az tomurcuk görünen çeşide ise nonperial diyor. tam emin olamadım.
|
İnternette biraz gezdikten sonra bademlerimin çoğunun nonperial ve teksas olduğuna kanat getirdim. Geçen yıldanda ferragneslerim var ama az. Bu yıl tamamlamaları ferradual ve ferragnesle yapıyorum.Ferragnes ve ferraduel Dik gelişiyor yeni fidanların resimlerinden ekleyince iki fidan arasındaki farkı göreceğiz.
Not: Burdaki bilgileri bu yazıya kadar hep emin ve doğru olduğunu test ettiğim yazılardan oluşturdum.Bu fidanlar için yapılan yorumlar internetten alınmış olup kesin bilgiler değildir . |
Geçen yıl 4 günle genç donlara yakalandı çiçeklenme döneminde şayet nonperial oldukları içinse yazık olmuş 7-10 arası geç açtığı için ferragnes olsalardı kurtulabilermiydi diye düşünmeye başladım.
|
Benim bahçemde de bademler var ama yıllanmış ağaçlar, sizin belirttiğiniz türler mi?
Sanırım kendiliğinden büyümüşler, yerli türler diye tahmin ediyorum. Eğer fırsatım olursa resimlerini eklerim... |
Buraya Resimlerinin eklenmesini istediğim türlerin Menşei kesin olsunki bilgilendirmeler doğru olsun. Yoksa bendede var 2 yaşında fidanlar.
|
Tarlamın bir kısmına ne ekeceğime karar veremedim. Ceviz ya da badem geçiyor aklımdan ama bilemiyorum. Dere kenarında bulunan bir yer 7 - 8 dekar kadar. Dereden taşmalar falan yok ama sanırım dereye doğru tarlanın altından su akmakta. Bu nedenle sulak bir alan. Uygun olursa dediğim gibi badem ya da ceviz doldurayım diyorum.
Ama kuşlar ve sincaplar konusunda korkularım var. Ayrıca sulak olması nedeniyle tereddütte kaldım. Bakalım hayırlısı olsun... |
selam Avanos bey öncelikle huzurunuzda K.S.Üniv.'den sayın Semih ÇAĞLAR Hocama teşekkür ediyorum.İlk şekil budamasını yaptık uygulamalı olarak yaptığımız için çok verimli geçti öğrendim sayılır.selamlarınızı söyledim sizede selamlarını iletmemi söyledi.bademleri beğendi 2010 şubat dikimi olmasına rağmen verim vermesine çok şaşırdı. budama yaptığımız için bu yıl fazla badem meyvesini resimleyemeyeğim bu iş eğlenceli hale geldi hafta sonlarını sabırsızlıkla bekliyorum.unutmadan siz sertifikalı fidan aldığınızı biliyordum hangi çeşit olduğu üzerindeki etikette yazmıyor mu? hoşçakal ....
|
Alıntı:
Sayın Avanos, kişisel deneyimlerimden hareketle; eğer Ferragnes olsalardı kesinlikle kurtulabilirlerdi. Nonperial daha erkenci ve Ferragnes'ten en az 2 hafta önce çiçek açıyor. |
Alıntı:
Sertifika değin şey Türkiye'de pek anlamı olmayan bir kağıt.O yüzden emin değilim. Şuan hala ağaçlar çiçek açmadı. Avanos merkezde ve çevresinde klasik çekirdekten çıkma bademler 3-4 gün oldu. Benim bademler hem Avanostaki 1 fidanım çiçeklenmedi hemde tarladakiler. İnşallah bu yıl 3-5 adette olsa meyveleri alarak çeşidini öğreneceğiz. |
2 Eklenti(ler)
Bugün akşam araziye gittim. Fidanların yüzde onu açmış.çiçeklenme başlamış bir kaç gün içinde tamamı açar.Cep telefonu ile bir kaç resim çektim çok güzel bir görüntü.
|
Avanos bey; harika birşey!!!!!!! bu hafta sonunu iple çekiyorum unutmazsam bende resimlerim
|
Gözünüz aydın sn. Avanos, bademlerinizin beyaz halini görmek nasip oldu :)
|
3 Eklenti(ler)
Merhaba sn.avanos ilk şekil budaması yaptığım bademler makinenin azizliğine uğradım çiçekleri çekemedim kıyas yapmak için hafta sonu yetişirşem çekerim ....
|
Badem Çiçeği
3 Eklenti(ler)
Çok taze çekimler ;) Çiçekler aynı zamanda patlamadı. Geçen sene 28 Şubat'da çektiğim fotoğrafla bugünü (5 Nisan) karşılaştırırsak, bu sene ağacın yukarıya doğru uzamaya devam eden kısmını kesip boyuna gelişmeye bir dur dedim bunun dışında o tarih de hava sisli şimdi de :)
Eklenti 201208 Eklenti 201209 Eklenti 201210 |
Mükemmel bir görüntü!!!!!!!!darısı bizimkilerin başına
|
Hamit Bey Merhaba...
Tarlanızda görülen taşları ayıklamamanızın herhangi bir sebebi varmı aacaba?... |
1 Eklenti(ler)
Buda benim bahçedeki kayısı ağacının çiçekleri.Derede kendiliğinden yetişmiş.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Benimkisi sadece merak ..acaba dedim yetiştiricilik acısından bir faydası varmı diye ...demekki tembellikmiş...:) latifeyi mazur görün lütfen...saygılarımla..bol ve sağlıklı ürünler... |
Alıntı:
|
Sulamayı kızılırmaktan alıyorum. Bu kayısıda suyu aldığım kuru derenin ortasında büyümüş busene sahiplendim.Bir budama yapıp altına açacağım. İnşallah kayısısınıda yeriz.Sizin çiçekleri görünce benim bahçedede var bababından ekledim.
|
Kuş istilası
Arkadaşlar sizlere bir konuda danışmak istiyorum,
Benim üç adet badem ağacım var.Güzel bir şekilde çiçekleniyor.Bademler oluşuyor.Tam bu arada kuşlar gelip bademlerimi yiyip gidiyor.Her yıl aynı olay.Kuşlara karşı önlemim ne olabilir. saygılar |
Tırtıl
Mehaba arkadaşlar;
Bu hafta sonu bahçeye gittiğimde her ağaçta 2-3 tırtıl gördüm.tırtılla mücadele etmeme gerek var mı? ilaçlama badem ağacına zarar verir mi? vermezse öneride bulunacağınız ilaç ismi var mı?saygılarımla... |
Alıntı:
|
selamlar avanos bey faalıyetınızı geçen yıldan berı yakınen ızlıyorum sessız sessız ve azmınıze hayran kaldım bende bu yıl hatta bu ay içerısınde 12 dekarlık bır badem bahçesı kurmayı planlıyorum topraklar analızde onu beklıyorum hemşehrı oldugumuz için ıklım ve toprak yapısı aynıdır hemen hemen neyse fazla uzatmadan feragnes-ferrradual temını konusunda nevşehırde guvenılır kışıler tavsıye edebılırmısınız
|
Alıntı:
|
Merhaba hamit Bey şuan ismini hatırlamıyorum ama ilaçları zaten reçete ile alacağınız için tarım yönlendirir.Bu yılda soğuk aldı benim bademleri sanırım 4 yılda bir ürün alacağız. Onada Şükür.
|
Merhaba Avanos bey; teşekkür ederim ilacı aldım.bayerin decis EC 2.5 adlı bir ilaç 100lt suya 30ml katılacak ve bu işlem 20 gün sonra tekrarlanacak bakalım inşallah faydası olur.Sanada geçmiş olsun anlamadığım 4 yılda bir derken 4. yıldan sonra ürün alacağım mı demek istedin yoksa 4 yılda bir ürün mü alacaksın neden acaba?
|
4 yılda bir çünkü arazi çevresine göre en düşük rakımda bir alan bu yüzden çevresinden daha sıcak oluyor buda fidanların 5-10 gün erken açmasına neden oluyor.Gerçi dört yılda bir ürün alsakta olur. Onada şükür.Çiçeklenme dönemi don sigortası var kaldırmazlarsa yeni seneye para kazanmaya başlarım. Ben aynı şevkle devam ediyorum çalışmalara.
|
1 Eklenti(ler)
Merhabalar Dün prof.Dr. Semih ÇAĞLAR hocamla bahçemde incelemelerde bulunduk.Hocam Bademlerin yerlerini sevdiğini bu yıl fidanları en an 40cm büyütmem gerektiğini bunun içinde 3 şey gerektiğini
1-Su 2-Gübre 3- Ağaçların altındaki otların temizlenmesi gerektiğini söyledi. Sulamayı sık aralıklarla azar azar. Haftada 2 gün. Gübre olarak ben daha önce üre uyguladığımı söyledim. Üre yerine Bizim buraların toprağına uygun olan Amonyum sülfat vermemi. Aktardı. Kendisine Burdan Teşekkür etmeyi borç bilir saygılarımı sunarım. |
Merhaba Avanos bey; Hocam bizler için büyük bir kazanç ondan aldığımız bilgiler çok ama çok önemli yaptığınız işi benimseyen önemli kişilerin olduğunu görmek bizlere ayrıca bir azim ve güç vermekte. sevgiyle kalın.....
|
selamlar arkadaşlar devletımızın badem fıdan destegı **** satış yaptıgı yer varmı (ferragnes-ferradual)
konuda bılgısı olan olan arkaşların yardımını beklıyorum |
Alıntı:
Size yazdım diye hatırlıyordum.Şimdi hatırladım yazıyordum sitede gönderme sorunu olmuştu. Kayseri ferragnes satan arkadaş var.Fidanlar küçük ama güzel gerçek tüplü boyları kısa ama şimdi toprakla buluşturulursa gelişmesi güzel olabilir.İsterseniz özelden adresini verebilirim.Devletin aşılı fidan üretimi yok. |
Sayın arkadaşım ben 47 yaşındayım 25 yılın üzerinde alıcı ve badem satıcısıyım,yıllardır yurt dışından badem ve ceviz alıyoruz bu güzelim melmekete her şey yetişiyor niye dışarıya muhtaç olalım cesur ol ben bizzat 30 dönüm bademlik yaptım 2.yılındayım bu yıl fidanlarım tek tük çiçeklenme yaptı kısmetse 1 ay içinde belki meyve kalitesini göreceğiz.ben ANKARA HAYMANA DA rakım 1100 olan bir bölgede bahçemi kurdum size ve yeni başlayacak her arkadaşa veya daha önce bahçe kurup ürün yetiştirmiş arkadaşlara pazar konusunda yardımcı sevinerek yardımcı olurum saygılarımla.
|
sayın avanos bey ılgın ve alakan için teşekur ederım açık adresı ozel olarak gonderırsen çok yardımcı olursun bana ; bızım yorede ılk badem bahçesını projelı kuracagım allah nasıp ederse bu denemem başarılı olursa hem ornek olacak hemde bana başlangıç olcak en az 40 dekara zamanla çıkarım başarıl olursam
|
Sayın Hasan kardeş
Hayallerini geniş tut şuan kayseride 3000 dekar kadar proje yürütüyoruz. inşallah Allah'tan bir mani olmazsa. güze dikim yapacağız. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025