agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=164)
-   -   Karakovan Arıcılık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9706)

denizakvaryumu 06-05-2008 15:55

Karakovan Arıcılık
 
Balda önemli olan ;

-Kovanın naturel olması,
-Arının balmumunu kendi yapması,
-Kimyasal hiç bir ilaç atılmaması (organik ilaçlar hariç)
-Arıya şekerli su- kek gibi destekleyici malzemeler verilmemesi.
-Kovanın bulunduğu yerin (en az 3km çaplı) her türlü kimyasal tehditten uzak olması,

İşte bu özelliklleri taşıyan bal organik baldır.
Organik balın Türkiye'deki adı ise karakovan balıdır.

Bu balı yiyen insanlar, bu Dünya'nın şanslı insanlarıdır.Sağlıklıdırlar.

Mahmut Leventoğlu 06-05-2008 16:38

Sevgili Deniz Akvaryumu ,
Balparmak firması tarafından yayınlanan ARICININ EL KİTABI ndan edinmeye çalış :)

denizakvaryumu 06-05-2008 19:03

Kitap-internet bir dereceye kadar akılda kalıyor ama uygulama yani pratik dediğimiz olay bu işin olmazsa olmazları arasında, aynı araba kullanmak gibi ,kitaptan araba kullanmak hakkında ne okursanız okuyun nafile :)

Karadenizde olsaydım çok kolaydı ama Ankara şartlarında zor gibi, eğer başlarsam buraya deneyimleri aktaracağım, sıfırdan nasıl bu işe başlanır, neler yapılır?

İnşallah forumu okuyan Ankara'lı arıcılar vardır, isteğim sadece bir karakovan la bu işi öğrenmeye çalışmak :)

copur 09 06-05-2008 21:31

Sayın denizakvaryumu, Karakovan arıcılık yapmak illa içi oyulmuş kütükle yapılmaz. ( bu benim görüşüm) Önce bir fenni kovan bulun. Petek çıtalarını telleyin. Eğer hiç yerinden kımıldatmayacaksanız gerekmez. Ancak aşırı sıcaktan ve ağırlıktan petek çıtadan kopup düşebilir. Bu da bir çok arı veya ana arının ölmesine sebep olabilir. Siz en iyisi çıtaya sadece tel takın. Bir arıcıdan veya doğadan arı oğulu bulun. Oğulu kovanın içine koyun yalnız kovanın içini tamamen tellenmiş çıtalarla doldurun, yoksa arılar kovan kapağına petek örebilirler. Neden fenni kovanda bu işi yapalım. Çünkü hem kontrol sizde olur. Hem bal hasadı yaparken arıları öldürmemiş olursunuz. Bu sene kovan adedim yeterli olmadığından aynısını ben de yaptım. Benim amacım arıları oyalayıp oğul sürecini ileri almaktı ancak kovanlarım benden 25 km. uzakta olduğundan bakımlarını sık yapmadığımdan yine de oğul verip beni terkettiler.

denizakvaryumu 06-05-2008 22:21

Sn.copur 09 teşekkürler.

Tecrübelerinizi lütfen burda aktarmaya devam edin, özellikle fotoğraflı olursa çok iyi olur.

Bu işe ilk defa başlayacak birisi ne yapmalı ? Nelere dikkat etmeli ? Amatör olarak bu iş nasıl yapılır? 1 veya 2 kovanla bu iş olur mu?

copur 09 06-05-2008 23:47

Evet tecrübe kazanmak için 2 kovan yeterli. Bal arısı zehrine alerjisi olmaması lazım. Ben sokulmaktan hoşlanmadığım için eldiven kullanırım. Başka arıcılar kullanmaz. Ancak sokula sokula bazen yıllar sonra bile alerji olup arıcılığı bırakanları duyuyorum. Aslında fotoğraflamak istiyorum ancak hep makineyi unutuyorum. Şimdi oğul zamanı olduğundan başlamak için uygun. Yalnız şehir dışında yer bulmanızı öneririm. Yerleşim yerlerinde alerjisi olan kişiler olabilir. Küçük çocuklar için alerji daha tehlikeli. Ben şeker hastası olmama rağmen arıcılıkla uğraşmayı seviyorum. Tek sorun kovanları koyacak yer bulmak, genelde arazi sahipleri pek sıcak bakmıyorlar.

denizakvaryumu 06-05-2008 23:57

4 Eklenti(ler)
Teşekkürler.


GELENEKSEL ARICILIK

Eklenti 36519



Yüzyıllardan beri yapılan arıcılık türüdür. Yurdumuzda 'Karakovan' tabir edilen kovanlarda yapılır. Bu kovanlar yöreden yöreye çok değişken özellikler gösterir. Tahtadan sandık gibi yapılan çeşitleri olduğu gibi, sepet şeklinde örülerek çamur ve hayvan dışkısıyla sıvananları da vardır.


Geleneksel sistemde herşey doğal olarak seyreder. Arı kolonileri arıcının denetimi altında değildir. Arıcının yapabileceği tek şey kovanları dış etkenlerden korumaktır. Bu sistemde arıları gerekli olduğunda beslemek, hastalıkları teşhis edip ilaçlama yapmak, kovan içi problemlere müdahale etmek, ana arıyı daha verimli bir ana arıyla değiştirmek gibi uygulamalar mümkün değildir. Bal verimi düşüktür ve ayrıca balhasadı da oldukça zordur.

Eklenti 36520

Geleneksel sistemin tek avantajı üretimde yapay hiçbirşey olmayışı, petek ve balın tamamen doğal özelliklere sahip olmasıdır. Bu yüzden geleneksel yöntemlerle üretilen ballar pazarda, modern yöntemlerle üretilen ballara nazaran daha çok tercih edilirler.

http://www.ayazarikovani.com/genel/a...geleneksel.asp


Eklenti 36523
Kaynağından ojinal karadeniz üsülü kara kovan.çapı 95x75cm.olup gövdesi tek parçadan ibarettir,delme kütük kovandır
http://aricisalih.blogspot.com/2008/...ara-kovan.html

Eklenti 36526

Balarısı 1 kilo balmumu yapabilmek için yaklaşık 10 kilo bal ve çok yoğun bir emek harcar. Hazır petek arının işini çok kolaylaştırır. Arı çerçeveye takılmış hazır peteği kısa zamanda kabartır, ve petek gözlerine bal depolamaya başlar. Böylece arı çok zahmetli olan peteğin temelini oluşturma işleminden kurtulmuş olur ve zamanının büyük kısmını bal depolamaya harcar.

http://www.beyazkovan.com/index.php?...=16&Itemid=145

copur 09 07-05-2008 00:24

Arıcılıkta önemli olan arı neslinin sağlıklı devam etmesidir. Kara kovan tabir edilen arıcılıkta kütük tabir edilen içi oyulmuş ağaç kullanılır. Şimdilerde bu materyal hazırlanması zor olduğundan dört adet enli uzun tahta birbirine çakılıyor. Ön ve arkasına kapak çakılıyor. Müdahale ve bal hasadı arka kapak açılarak yapılıyor. Arka kapak açılıp önce bolca duman veriliyor.Arıların ön tarafa kaçması sağlanıyor. Tabii arı topluluğunda da kaçan korkaklar olduğu gibi saldıran cengaverler, binbir emekle topladığı balını kolay teslim etmek istemeyenler kovanın her hangi bir noktasında bulunabilen ana arı olabiliyor. Yukarıdan aşağıya sarkan peteği keserken elinizle tutmanız ve kesici aleti arkadan öne doğru hareket ettirmeniz gerekiyor bu arada bolca arıyı akan bal içerisinde veya sıkıştırmak sureti ile öldürebiliyorsunuz. Köylerdeki bazı karakovanlardan bal alıverdiğim için biliyorum. Sanki terör estiriyormuş gibi hissediyorum. Kendi kovanlarım da boç çerçeveye sadece tel takıp koyuyorum. Arı o çerçeveye peteğin tamamını kendi çabası ile örüyor. Eğer düzgün öremezse çerçeveyi yeriden çıkarıp peteği ileri geri ittirip tekrar yerine koyuyorum. Balı hasat etmem gerektiğinde arıcı fırçası ile çerçevenin üzerindeki arıları kovanın içine süpürüp karakovan çerçevesini çocuklarıma götürüyorum. Arı karakovan çerçevelerindeki 1 kğ. mum için 10 kğ. civarında bal tükettiğinden arıcılar temel petek kullanırlar.

denizakvaryumu 07-05-2008 00:35

1 Eklenti(ler)
http://img214.imageshack.us/img214/9663/1kjuytum9.jpg
http://www.ayazarikovani.com/urunler/karakovan.asp#


Eklenti 36527

http://trakyalisenol.blogspot.com/20...ara-kovan.html

Yeni nesil karakovanlar

copur 09 07-05-2008 00:52

Modern karakovan, ancak taşıma sırasında petek ağırlık dolayısı ile üst çıtadan kopup düşebilir ve bir çok arı ölebilir. Bir de arılar her zaman böyle düzgün petek yapmazlar. Petekleri diger peteklerle bazı yerlerinden birleştirebilirler destek olmazsa petek yine alınırken kopabilir.

denizakvaryumu 07-05-2008 01:20

Sn.copur 09

suni petek ile arıların yaptığı petek arasındaki tat farkı denildiği kadar çok mu?

10 kg.bala değer mi?

aydolum 07-05-2008 10:03

bu konuyu daha yeni gördüm ben arıcılığı ikinci bir iş olara yapıyorum

ayrıca sık sık Halk Eğitim Merkezlerinin açtığı arıcılık kurslarına öğretici olarak katılıyorum yardımcı olabileceğim bir konu varsa sevinerek yardım ederim.

denizakvaryumu 07-05-2008 11:00

sn.aydolum
hoş geldiniz, sizin de arıcılığa yeni başlayacak olanlar için önerileriniz ve tecrübeleriniz vardır ,buraya resimlerle birlikte eklerseniz memnun oluruz.

Suni petek değil de arının kendi yaptığı petekle bal alıyor musunuz?

Arılara hangi ilaçları uyguluyorsunuz?

Arıların en sevdiği çiçek hangisidir?

aydolum 08-05-2008 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 233330)
sn.aydolum
hoş geldiniz, sizin de arıcılığa yeni başlayacak olanlar için önerileriniz ve tecrübeleriniz vardır ,buraya resimlerle birlikte eklerseniz memnun oluruz.

Suni petek değil de arının kendi yaptığı petekle bal alıyor musunuz?

Arılara hangi ilaçları uyguluyorsunuz?

Arıların en sevdiği çiçek hangisidir?


Arıcılığa Nasıl Başlanır?

Arıcılığa başlamadan önce muhakkak gerekli araştırmaları yapıp, bu konu ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmek gerekir. Bu bilgileri kitaplardan, dergilerden, internet ortamından ya da ilgili kurumların yayınlarından edinebiliriz.

Arıcılığa başlayanları başarızlığa sürükleyen en büyük faktör, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeleridir. Bu yüzden çevremizde başarılı bir şekilde modern arıcılık yapan kişilerle tanışıp gerekli başlangıç bilgilerini öğrenmek en sağlıklı yoldur. Özellikle geleneksel olarak atadan dededen kalma usullerle arıcılık yapan, ki kovanları modern bile olsa, arıcılığı belli bir aşamadan öteye geçirememiş kişilerin söylediklerini çok dikkate almamak gerekir.

Başarılı olmak isteyen arıcı sürekli araştırmalı ve arıcılıkla ilgili yeni yeni oluşturulmuş teknikleri öğrenmeye çalışmalıdır. Sabırlı olan ve kendini sürekli geliştiren bir arıcının başarılı olmaması için hiçbir sebep yoktur.
Arıcılığa pratik olarak satınaldığımız boş bir kovana oğul koydurarak, arazide bulduğumuz sahipsiz bir arıyı alarak ya da arılı bir kovanı satın alarak başlayabiliriz.

Ama en iyi başlama yöntemi, arısı güçlü, anası genç bir kovan alarak başlamaktır. Hatta alacağımız kovanlar standartlara uygun, ve içindeki arının cinsi de belli olursa, bu en iyi başlama yöntemidir.

Arıcılığa en fazla 3 kovanla başlamalı, tekniklerini öğrendikten sonra kovan sayısını zamanla çoğaltmalıdır.

Arıcının ilk öğrenmesi gereken şey hiç kuşkusuz arılığa girerken dikkat edilmesi gereken kurallardır. Arıcılığı emniyet içinde yapabilmek için özellikle arıları kızdıran davranışların neler olduğunu bilmek ve önlemlerini almak gerekir.

İkinci öğrenilmesi gereken şey, arı kovanının açılması ve çerçevelerin kontrol edilme yöntemleridir. Arıcı bir çerçeveye baktığında, hangi hücrenin yavru, hangisinin bal, hangisinin polen içerdiğini anlayabilmelidir.
Bu arada dişi arı, erkek arı ve ana arıyı ilk bakışta tanıyabilme becerisi kazanılmalıdır.

Zaman içinde kovan içindeki çeşitli problemlerin neler olabileceği ve bunların önlenmesi yöntemleri öğrenilmelidir.

Arıları gerektiğinde besleme ve dönem sonunda ürünleri hasat edip, arılığa kışlatma pozisyonuna getirme yöntemleri de zaman içinde öğrenilmesi gereken konulardır.

temel petek kullanmadan da bal alınır ama arılarınız çok yorulur. Ama onun keyfi bi başka olur.
arılarda her hasatalığın ayrı ilacı vardır.

arılar genelde ballı bitkileri çok daha fazla severler, mesela korunga , yalancı akasya, keven, kekik, ballı baba gibi bitkierin nektarı daha çok olur.


denizakvaryumu 08-05-2008 14:33

Ticaret olarak arıcılık yapanların sanırım kendine ait bir kovanı yani karakovanı yani parafinli suni petek kullanmadığı bir kovanı mutlaka vardır.

Yanılıyor muyum?

izzeterisen 08-05-2008 16:52

Burada söylemek istediğim bir şey var. Ben arıcılık bilmem. 6 yıl Tunceli-Mazgirt İlçesinde görevliydim. 81 köyünün tamamını bilirim. Kara kovanlarda varroa paraziti ile mücadele yapılamayışı, gezginci arıcıların bu paraziti tüm Türkiye'ye yaymaları nedeniyle tabii bu arada Tunceli'de de, kara kovanda arıcılık bitmiş durumda. böyle bir yetiştiriciliğe kalkışmanızı istemem. Sonuç belli olduğu için.

dah-lia 17-06-2008 15:39

selam
 
sayın deniz akvaryumu fenni kovanlardada karakovan arıcılık yapabilirsiniz
fenni kovanlarda amaç en başta içine konan balmumu peteği işci arı gözlüdür
karakovanda ise arı bütün peteği kendi ördüğü için çoğunlukla erkek arı gözü örer biliyorsunuzki kovanda erkek arı pek istenmez o yüzden isterseniz fenni kovandada karakovan arıcılığı yapabilirsiniz nasıl derseniz hazır balmumunu
alırsınız bundan uzun yerinden 2 cm kesersiniz bunu çıtaya tutturursunuz
arı bun kabartırken üste eklediğiniz işçi arı gözlü balmumunu dikkate alır ve petek boyunca işçi arı gözü kabartır

denizakvaryumu 17-06-2008 16:08

Sn.dah-lia bilgiler için teşekkürler.

Hazır temel petek kullanmak istemiyorum çünkü yukardaki yazılarda da belirtildiği gibi hazır temel petekteki balmumu parafinle karıştırılıyor, parafin ise bir petrol türevi ve bala karışıyor.

Bu nedenle temel petek kesinlikle kullanmayacağım, piyasada sırf balmumundan temel petek var mı bilmiyorum, olsa bile parafinsiz olduğu nasıl anlaşılır ?

Dediğiniz gibi karakovanlarda çoğunlukla erkek arı gözü olacak ama --hobi--amaçlı yapılan karakovan balcılığında verim veya ticaret düşünülmediğinden bu hususu önemli saymıyoruz.

Arılar karakovanda da mutlaka işçi arı gözü yapacaktır, uygulamada göreceğiz...

Sn.Turkavianvet in dediğine göre geçen kışı arılar malesef atlatamamışlar...Bunun nedeni soğuk mu, yapılan balların fazla alınması mı, hastalık mı ? Tam konuşamadık.

Ama temel petek kesinlikle kullanmama düşüncesindeyim.

ozturk.kerim 17-06-2008 16:34

sn denizakvaryumu

ben de hobi olarak arıcılıkla ugraşıyorum hiçde sizin dediğiniz gibi basit değil bu iş her arının ayrıbir görevi var.
mesela saka ,**** yelpazeciler,
**** işçiler,
**** temizlikçiler,
bunu çoğalta biliriz. arı nazikbir canlı
kimse akıl erdirememiş.
karakovan ****** en güzeli ama pek olmuyor.
şu sıralar tüm dünyada arı ölümleri artmış vaziyette ve nedeni bilinmiyor. size kolaygelsin

dah-lia 17-06-2008 16:50

sayın deniz akvaryumu hazır balmumlu petek kullanıyorsunuz ama sadece 2 cm eninde geri kalanını arı kendi kabartıyor çıta boyunca arıların ölme meselesine gelince arı ölümlerinin çoğu kışa yaşlı ana kraliçe ile girmiş kovanlarda ölüm daha fazla her yıl ana arıyı değiştirmek gerekir.birde dikkat edilmesi gereken bir husus kışa girerken mutlaka yavrunun bol olması lazım buda genç ana arıyla olur gene sonbaharda arının bol yavru yapabilmesi için bol polen bulması veya yazdan stoklaması lazım o yüzden ben kendi arılarımın bulunduğu yerde sonbahardada bol polen veren çiçekleri dikerim bunlar çok yıllıklı bitkilerde olabilir.dünyadaki arı ölümlerinin en başta amerikadaki arı ölümlerinin sebebi gene israil kökenli bir hastalık geçen gün ingiliz bilimadamlarınca açıklandı

ozturk.kerim 17-06-2008 17:02

sn dah-lia
bildiğiniz gibi arılar zaten yaşlı olan kraliçe arıyı kendileri öldürüyorlar.
ama genede kraliçeyi biz gençleştrelim dersek olabilir tabi kovanın çalışmasına bakılıp yavru miktarlarını gözlemleyip az gibi görünüyorsa bu işlemi ****** yapmakta yara vardır.
kış aylarında hava bazen açıyor ve dışarıdaki sıcaklık yaklaşık 12 ila 15 derece civarlarına geldiginde arılar uçuşa çıkıyor buda havanın birden kapatması ve kışın uzun sürmesi gibi durumlarda arı ölümlerine neden olabiliyor. tabi arıların yeterli miktardada yiyecek ballarının olmaması durumuda var aç arı kış ayında çiçekte bulamayınca ölüyor.

halilhadim 26-06-2008 02:45

Arıcılığa yeni başlayacak arkadaşların kara kovan diye ısrar etmeleri bence yersiz. Kara kovan adı üstünde, müdaleheye açık olmayan veya çok az müdahale edilebilen kovan türüdür. Amacınız, tam doğal bal üretmek ise, bunu fenni kovanda da yapabilirsiniz. Yani ilkbaharda örüm yaptırıcağınız petek çerçevelerini boş (yani Temel petek olmaksızın) olarak verirsiniz kovana. Tabi bu seçim, erkek arı gözleri çok olacağından, varrova akarının fazlaca üremesine neden olacaktır.

Tamtutulma 26-06-2008 17:47

Babam karadenizden cevizden oyma 2 adet karakovan getirtti. Ama tam bir angarya... Ne arıları tam anlamıyla kontrol edebiliyorsun; ne ana arıyı görebiliyorsun. Bal alırkende tam bir arı katliamı yapıyorsun. Normal kovanlar çok daha sağlıklı ve verimli. Oyma kovan diye ısrara gerek yok. Yeterki şerbet verilecek zamanı doğru ayarlayın, balınız tam anlamıyla saf bal olacaktır.

denizakvaryumu 30-07-2008 15:04

http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=4588&c=312

Arkadaşlar linkteki sepet kovanı bir arı kolonisi için küçük değil mi? Sepet kovanlar kışı nasıl çıkarıyor?

copur 09 30-07-2008 19:59

Arı sepete sığmazsa oğul verir. Eğer oğul vermiyor,sepet balla doldu ise (benim bir kere başıma geldi) arı kolonisi sadece yavru basan kadar kalıp kovanı terk eder. Arıyı soğuk değil açlık öldürür.

denizakvaryumu 11-10-2008 21:49

http://www.beebehavior.com/bee-o-pac.php

Ürünler için ne dersiniz?

copur 09 12-10-2008 22:33

Harika, geçen sene İzmir fuarında İzmir-Kemalpaşa tarafından arıcı arkadaşların açtığı standta görmüştüm. Espiri olsun diye benim arılar bunları görürse sigorta yapmamı da isterler demiştim. Yanlış hatırlamıyorsam almanyadan getirdikleri bir arı ırkını kullanıyorlar galiba, Kemalpaşa taraflarından arıcı arkadaşlar varsa daha iyi bilgi alınabilir.

denizakvaryumu 30-10-2008 16:46

Anadolu’nun Şifası: Karakovan Balı Anadolu’da yüzyıllardır geleneksel yollarla üretilen karakovan balı, ülkemizdeki doğa dostu ürünlerin son örneklerinden biri. Karakovan, bu topraklarda yüzyıllardır hem lezzet hem de şifa dağıtmaya devam ediyor.


Arılara ve kovanlara hiçbir müdahale olmadığı, içi altı ay boyunca karanlık olan bir kovanda üretilen bala, karakovan balı deniyor. Karakovan balı üretiminin her adımı bulunduğu yörenin koşullarına göre şekilleniyor ve kovanların tüm malzemeleri doğadan elde ediliyor.

Arılar ise bu kovanların içine kendi peteğini inşa ediyor. Bu nedenle, ayrı bir lezzete ve şifaya sahip bu balın hem kendisi hem de peteği değer kazanıyor.
Karakovan, ince uzun bir silindir görünümünde hazırlanıyor. Silindirin arka ucu bazı bölgelerde açık bazılarında kapalı tutuluyor. Ön ucuna ise arıların girip çıkabileceği bir kapak yerleştiriliyor. Bal üretimi süresince bu kapak açılmıyor ve kovanın içinin karanlık kalması sağlanıyor.

Kovanın yapımında Anadolu’da iki farklı yöntem izleniyor. Bunlardan en yaygın ve üretim için en sağlıklı olanı sepet şeklindeki kovanlar. Söğüt, kavak ve gürgen gibi ağaçlardan aynı büyüklükte sepetler örülüyor. Bu sepetler hayvan gübresi ve kerpiç benzeri karışımlarla sıvanıyorlar.

Bir başka karakovan malzemesi ise kestane ve ıhlamur gibi ağaçların kütüğü. Yaşlı ağaçların gövdesinden bir bölümü alınıyor ve içi oyularak yine silindir şeklinde bir kovan hazırlanıyor. Bu kovan ise genelde iki parça halinde oluyor. Ancak kütükten yapılan kovanlar çok fazla tercih edilmiyor.

Karakovanın en yaygın ve aynı zamanda en orijinal şekli olan sepet balı Anadolu’nun birçok bölgesinde üretilmeye devam ediyor. Özellikle kekik ve geven türlerince çok zengin olan bölgelerde dizi dizi sepetlerle karşılaşmak zor değil. Bozkırlar ve yüksek dağ çayırları bu balın üretimi için en uygun alanlar.
Sepet balının hikâyesi söğüt, kavak gibi ağaçlarla başlıyor.

Genelde vadilerin iç kısmında bulunan bir dizi ağacın veya çalının dalları kesiliyor önce. Bu dallardan ince belli bir sepet örülüyor. Ancak sepetin kovan niteliğini kazanması için iki önemli adım daha gerekiyor. Yine aynı vadideki yamaçlarda otlayan ineklerin tezeği ile topraktan bir harç karılıyor. Bazı bölgelerde yalnız tezek bazılarında ise yalnızca toprak kullanılıyor, bu harcın özelliğini ise arıların türü belirliyor. Bu harçla sepetin etrafı sıvanıyor.

Bu harçta hayvan gübresinin kullanılması sepetin hafif ve kolay taşınabilir olmasını sağlıyor. Sepetin bu harçla kaplanmasının nedeni ise arıları kışın soğuktan yazın sıcak ve nemden koruyabilmek. İkinci aşamada ise sepetin bir ağzı ahşap bir kapakla tamamen kapanıyor (bazı bölgelerde açık bırakılıyor), diğer ağzı ise yarım açık bırakılarak arılar için kapı görevi görüyor. Sepet yapımı için yaz sonu tercih ediliyor.

Sepetler durumlarına göre birkaç yılda bir yenilenmek için tekrar sıvanabiliyor ve bu işlemi genelde kadınlar yapıyor. Sıvanan kovanlar evin veya bahçenin güneş almayan bir kısmında üst üste dizilerek bekletiliyor.

İkinci adımda ise sepetleri yerleştirmek için en iyi manzaranın ve zeminin seçilmesi gerekiyor. Kovanların konduğu zeminin düz olması ve arıların havalandıktan sonra alanı çok iyi görebileceği en uygun yere bir barınak inşa edilmesi gerekiyor.

Etrafı açık ancak üzerinde çatısı olan bir barınak. Manzaranın yanı sıra bu alanın kekik ve geven gibi bitkilere yakınlığı da önemli. Kovanlar için genelde kekiklerin yoğunlaştığı bölgeler seçiliyor. Tüm sepetler burada üst üste yerleştiriliyor. Uzaktan bakıldığında bu barınak dev bir bal peteği gibi görünüyor. Arılar bal peteklerini sepetin üst kısmından dip kısmına doğru sırayla örüyorlar.

Kendi giriş çıkışları için sepetin iç kısmına boşluklar bırakıyorlar.
Bal üretimi süresince yaşanan iki önemli sıkıntı var. Biri yaz diğeri ise kış döneminde. Yaz döneminde kovan içinde oluşan bir çeşit bit hastalığı kovancıların en büyük sıkıntısı.

Bu hastalığa karşı kovanların yakınlarındaki kekikler toplanıyor ve yakılarak arılara kekik dumanı veriliyor. Ya da kekikler toz haline getirilip arıların üzerine serpiliyor.

Diğer hastalık ise arıların üşütülmesiyle oluşuyor. Bunun için kış döneminde arıların sıcak bir mekanda olmaları veya sıcak şehirlere götürülmeleri gerekiyor. Kış döneminde rutubet almamaları da çok önemli. Azıcık rutubet bile tüm kovandaki yaşamın bitmesine neden olabiliyor.


Karakovan balının bir de neredeyse tamamı yabani olan bir örneği var. Bazı bölgelerde yetiştirilen arılar, tıpkı yabani arılar gibi kayalıkların içindeki oyukları kovan gibi kullanarak bal üretiyorlar. Genellikle vadilerin yüksek yamaçlarında olan bu oyuklar insanın ulaşabileceği noktalarda olduğunda üretilen bal soframıza kadar gelebiliyor.

Ancak çok zor koşullarda elde edilen bu bal, bazen de arıların hayatına mal olabiliyor. Bala ulaşabilmek için arılara ve kovan görevi gören kayalıklara zarar verilebiliyor. Bu durum, çoğu zaman yöre halkınca engellenmeye çalışılıyor. Ancak bu tür müdahalelerin yerli arı ırkının yaşamı için özel önlemler ve yasal yaptırımlarla engellenmesi gerekiyor.

Karakovan balının şifa değeri çok yüksek. Yöre halkı balı mide ve bağırsak hastalıkları, romatizma, soğuk algınlığı, ağrılar, sarılık ve yanık gibi rahatsızlıklara karşı da kullanıyor. Şehir insanı içinse enerji vermesi, direnci artırması gibi nedenlerle strese karşı en iyi ilaçlardan biri olarak ilgi görüyor

http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/H...px?HaberId=181

blank 24-03-2009 01:06

*** Arkadaşlar

Forumu kamil35 nikli kamil bey tarafından gelen maile buldum. Ve üye oldum başka bir forumda bir soru sormuştum. Ve yapabildiğim kadarıyla araştırmalarım doğrultusunda olabileceğini sanıyorum. Sorumu buraya yazıyorum ve sizlerinde fikrini almak istiyorum.

Cam kovan imal etmek istiyorum böylece yeni hobi olarak arıcılıga başlamak istemekteyim.Bu cam kovanımın Üst kısmını 3-4cm lik tahtadan yapıp havalandırma delikleri açacağım taban kısmını içine koyacağım dereceye ayarladığım büyüklükler ölçüsünde paslanmaz sinek teli ve cam dan imal edeceğim.(özellikle evin teresanda tese edeceğim sıcaklı olarak çok riskli olduğunu bal peteklerinin erime ihtimali olduğunu biliyorum kapağı geniş yaparak havalandırmayı büyüterek çözmeyi planlıyorum) Kapak olarak arka bölümdeki camı kullanmayı istiyorum. Ve Arıların tamamen cita petek vb yapılarını kendilerinin yapmasını istiyorum.Haziranayı başında Kamil beyden alacağım muğla arısı kolonisini eklemek ve bu sene bal üretimi yerine kışa hazır sağlıklı sağlam bir koloni üretmek istiyorum. Yerim İzmir seferihisarda yani sahil tabir edilen yerde Önerilerinizi eleştirileriniz bekliyorum

denizakvaryumu 24-03-2009 08:41

Bence sağlıklı olmaz .Bazı yerlerde gördüğümüz plexi glas kovanlar pencere içi gibi yerdeler yani gölgede.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024